Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

RĂZBOI în UCRAINA- Ziua CINCI: Rușii s-au dezlănțuit la Kiev și Harkov. Zeci de civili uciși, sute de răniți. Explozii de amploare

Publicat

Ziua 5 a invaziei Ucrainei de către Rusia. O nouă noapte de foc în Ucraina, după ce forţele armate ruse au demarat o nouă serie de atacuri în Kiev dar și în zona Odessa.

Forțele Terestre APU au anunțat dimineață: „Coloane de trupe ruse au încercat în mod repetat să ia cu asalt în vecinătatea capitalei. Toate mișcările forțelor inamice au fost sub control și au fost luate decizii în timp util. În capitala țării noastre, situația este sub control”, se arată în comunicat .

Vezi și O familie din Ucraina și-a cunoscut rudele din Alba, pe care nu le-a văzut niciodată. Cum au fugit de război Irina și Filimon

„Toate încercările forțelor de ocupație ruse au eșuat. Coloanele de echipamente ale ocupanților au fost distruse. Inamicul a suferit pierderi grele”, a spus Comandantul Apărării Kievului, generalul colonel Alexander Syrsky.

Acesta a mai adăugat că în dimineața zilei de 28 februarie în capitala țării, situația este sub control, subliniind că ucrainenii au demonstrat că „știu să-și protejeze casa de oaspeții neinvitați”.

Citește toate informațiile despre evoluția războiului din Ucraina, organizate pe zile, aici:

Duminică armata și voluntarii au provocat pierderi grele trupelor rusești. La planificarea invaziei, rușii nu au luat în calcul gherilele civililor, mare parte dintre aceștia foști soldați în armatele rușilor din Afganistan, acum ”pensionari” dar cu cu o mare experiență de război.

Live TEXT FOTO și VIDEO – ZIUA CINCI  Principalele informații despre invazia rușilor în Ucraina ( surse oficiale, rețele de socializare, presă)

22.20 Structurile UE și cetățenii implicați în furnizarea de arme letale și carburanți către Forțele Armate ale Ucrainei ”vor fi responsabili pentru consecințele acestor acțiuni pe fondul operațiunii speciale în curs de desfășurare în Ucraina” – ministerul rus de Externe, citat de Tass

României i s-a solicitat tranzitarea teritoriului pentru transport de armament spre Ucraina, conform unor surse oficiale. Aceleași surse spun că acestă solicitare „este analizată”.

Marți, va alea loc, la Cotroceni, o nouă ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) privind invazia Rusiei în Ucraina.

Țări care au trimis sau au anunțat că vor trimite armament spre Ucraina: Germania, Luxemburg, Belgia, Olanda, Polonia, Slovacia , Estonia, Letonia, Cehia, România (combustibil, veste antiglonț, căști de protecție balistică, muniție și echipamente militare).

22.10 Croaţia a ridicat starea de alertă a armatei sale pe fondul temerilor că invazia Rusiei în Ucraina ar putea destabiliza Balcanii, a avertizat luni premierul Andrej Plenkovic.

21.30 Turcia a interzis trecerea prin strâmtorile Bosfor şi Dardanele a tuturor navelor de război, a anunţat luni seară ministrul Afacerilor Externe, Mevlut Cavusoglu, relatează AFP şi Reuters.

”Am avertizat ţările riverane şi non riverane să nu trimită nave de război prin Marea Neagră. (…) Aplicăm prevederile Convenţiei de la Montreux, care îi încredinţează Ankarei gestionarea accesului la aceste două rute maritime, a precizat ministrul turc

21.00 Ucraina oferă amnistie și bani soldaților ruși care depun armele

Bila Țerkva, Regiunea Kiev – explozie puternică într-o zonă rezidențială

(Atacul a fost la ora 18.50)

20,00: Finlanda și Norvegia vor trimite arme Ucrainei

Finlanda va trimite Ucrainei 2.500 de puști de asalt, 150.000 de cartușe, 1.500 de încărcături antitanc și 70.000 de pachete.

20:00: Ungaria nu permite folosirea teritoriului său pentru transferul de arme către Ucraina.

20,00: Putin a ordonat interzicerea împrumuturilor în valută și a transferurilor de către rezidenții ruși în afara Rusiei începând cu 1 martie

Kremlinul anunță că se răzbună pentru sancțiunile economice impuse Moscovei de către Occident. Putin a semnat, de asemenea, o lege prin care companiile exportatoare sunt obligate să își convertească în ruble 80% din veniturile lor valutare primite de la 1 ianuarie 2022.

Ora 19.00 Explozii puternice s-au auzit la Kiev, în partea de est. Au sunat din nou sirenele.

Rușii încearcă să ocupe teritorii în zonele metropolitane ale capitalei.

 

Se trage cu rachete într-un cartier din Kiev

Consecințele unui raid într-un cartier al Kievului

Ora 18:00 O dronă aparținând armatei ucrainene a anihilat un lansator de rachete rusesc

”Lansator UAV „Bayraktar TB2” rusesc ZRK „Buk” anihilat lângă satul Ivankivi din regiunea Kiev” a anunțat un oficial al armatei.

Ora 18.00 Negocierile pentru pace de la granița Ucrainei cu Belarus s-au încheiat fără un rezultat concret, anunță CNN, care citează agenția rusă TASS

UPDATE: Cele două părți se vor întoarce în capitalele lor pentru consultări, înainte de a participa la o a doua rundă de discuții, potrivit Reuters. A doua rundă de negocieri va avea loc în zilele următoare, spune delegația rusă, potrivit Belta.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană chiar în timpul negocierilor ruso-ucrainene din Belarus.

Zelenski a declarat luni că țara ar trebui să fie primită în Uniunea Europeană în procedură de urgență.

Ora 17.45 Condiții impuse de Putin pentru acord cu Ucraina: controlul Rusiei asupra Crimeei să fie recunoscut oficial; demilitarizarea Kievului

 • un acord cu Ucraina este posibil doar dacă Kievul este neutru, „denazistificat” și „demilitarizat”, iar controlul Rusiei asupra Crimeei anexate este recunoscut oficial, i-a spus Vladimir Putin președintelui francez Emmanuel Macron, potrivit Kremlin, citat de Reuters
 • Emmanuel Macron a reiterat ”solicitarea comunității internaționale de a pune capăt ofensivei ruse împotriva Ucrainei și a reafirmat necesitatea încetării imediate a focului”, potrivit Elysee

Ora 17.10 Președintele Vladimir Putin a ”confirmat disponibilitatea de a se angaja” să oprească atacurile împotriva civililor, după o discuție cu omologul său francez Emmanuel Macron (conform Palatului Elysee, relatează AFP).

UPDATE: Emmanuel Macron a discutat cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, căruia i-a cerut să oprească operaţiunile militare în zone rezidenţiale, să securizeze principalele axe rutiere din Ucraina şi să nu distrugă infrastructura esenţială. „Vladimir Putin a confirmat voinţa de a susţine aceste idei”, a precizat Preşedinţia Franţei. Kremlinul a confirmat, potrivit agenţiei RIA Novosti, că Vladimir Putin a discutat cu Emmanuel Macron.

17.00 Berdeansk (oraș din sudul Ucrainei, regiunea Zaporije): imagini cu zeci de oameni care-i alungă pe militarii ruși, publicate pe rețeaua de socializare


16.30 Primarul orașului Kupiansk (regiunea Harkiv, N-V Ucrainei), cercetat pentru trădare; acuzat că și-a predat orașul rușilor

16.00 Uniunea Europeană intenționează să acorde ucrainenilor care fug de război dreptul de a rămâne și de a lucra în blocul celor 27 de națiuni timp de până la trei ani

15.00 Zeci de morți și sute de răniți în urma atacurilor cu rachete rusești din Harkov

Zeci de persoane au murit și sute au fost rănite în urma atacurilor cu rachete rusești din orașul Harkov, anunță luni, autoritățile din Ucraina.

Consilierul ministrului de Interne Anton Herashchenko a făcut anunțul. „Harkov a fost atacat masiv cu rachete. Zeci de morți și sute de răniți”, a scris consilierul pe Facebook.

Deborah Haynes, editorul Sky News în Ucraina pe probleme de apărare și securitate a spus că „a fost un bombardament îngrozitor asupra celui de al doilea oraș al Ucrainei. Avem aceste rapoarte care vin prin Ministerul de Interne despre zeci de morți, sute de răniți în timpul valurilor de rachete.

Imaginile care apar și pe care le vom verifica, arată că ceva îngrozitor s-a întâmplat în acel oraș în ziua cinci a conflictului”. De asemenea, Reuters, a anunțat că s-au înmulțit bombardamentele asupra orașului Donetsk.

14.45 Militarii care păzeau Insula Șerpilor ar fi în viață și luați prizonieri de către trupele ruse. Precizarea a fost făcută de Statul Major al armatei Ucrainei

13:15 – Un centru comercial din orașul Chernihiv a fost bombardat de armata rusă.

Pe rețelele sociale au apărut filmări cu zona afectată.

13:00 – Pe rețelele de socializare au fost semnalate bombardamente cu rachete și artilerie în zona orașului Harkiv.

Atac asupra unui bloc de locuințe din Harcov

Imagini cu atacuri asupra zonelor rezidențiale în Harkiv Loviturile de artilerie lovesc aparent fără o țintă exactă, într-un bloc de locuințe și în parcarea de lângă clădire

12.15 – Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a cerut aderarea țării la UE în regim de urgență.

12.00 Bilanț 28 februarie – armata ucraineană anunță pierderile suferite de forțele rusești

 • 5.300 de soldați uciși
 • 29 avioane, 29 elicoptere, 191 tancuri, 816 transportoare blindate, 1 sistem antiaerian BUK, 5 sisteme antiaeriene, 21 de sisteme de artilerie GRAD, 291 de vehicule, 60 de cisterne, 3 drone, 74 tunuri de artilerie

11.30 Imagini cu o rachetă neexplodată, înfiptă în carosabil, pe o stradă din Harkov

 


11.00 Mandatul de la negocieri al delegației ucrainene: încetarea totală a focului și retragerea completă a trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei (Reuters)

10.30 Kosovo cere să fie primită în NATO. Solicită o bază militară americană permanentă pe teritoriul său

09:00 – Google Maps nu mai funcționează în Ucraina. Google a decis să nu mai furnizeze informaţii în timp real despre traficul de pe străzile din Ucraina, în urma consultărilor cu autorităţile locale.

Google Maps nu va mai afişa informaţiile în timp real despre traficul de pe arterele din Ucraina.

08:45 – Peste 400 de mercenari ruși operează la Kiev cu ordine de la Kremlin să-l asasineze pe președintele Zelensky și să pregătească terenul pentru ca Moscova să preia controlul, potrivit The Times.

08:30 – Încep negocierile ruso-ucrainiene. Platforma de negocieri a fost pregătită și este așteptată sosirea delegațiilor, potrivit Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Belarus. Ambele delegații au ajuns deja în țară.

UPDATE 08:00 – S-a pregătit platforma de negocieri pentru întâlnirea părților ucrainene și ruse, este așteptată sosirea delegațiilor, potrivit Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Belarus. Ambele delegații au ajuns deja în Belarus, transmite ziarul ucrainean Unian.

UPDATE 07:00 Statul vecin Ucrainei, Belarus, ar putea trimite astăzi trupe în Ucraina pentru a sprijini invazia rusă a țării. Acest lucru este raportat de Washington Post , citând o sursă de la Casa Albă. „Este clar că Minsk este acum o „extensie” a Kremlinului”, a spus un oficial al administrației Biden.

Cursa aeriană Belgrad – Moscova a durat șase ore  și jumătate după ce statele UE au închis spatiul aerian pentru cursele spre Rusia

Cursa Belgrad Moscova a durat 6 ore și jumătate după ce UE a închis spațiul aerian pentru avioanele care zboară spre Rusia. Consum mai mare de carburant și prețuri mai mari la biletele de avion. Înainte de aplicarea restricțiilor zborul dura o oră.

Bilanţul victimelor din rândul Ucrainenilor a ajuns la 352 de morţi în Ucraina / Şi Rusia a admis pierderi de militari

În urma atacurilor armatei ruse a ajuns ucrainenii au înregistrat 352 de morţi şi peste 1.600 de răniţi, au anunţat duminică seară autorităţile de la Kiev, în timp ce Moscova a recunoscut, pentru prima dată, că a pierdut militari în confruntări.

Ministerul de Interne de la Kiev a comunicat că, potrivit noilor date, bilanţul invaziei militare ruse este de 352 de morţi, inclusiv 14 copii, potrivit agenţiei Ukrinform.

La rândul său, Ministerul ucrainean al Sănătăţii a anunţat că au fost înregistrate 1.684 de persoane rănite, inclusiv 116 copii.

În urmă cu câteva ore, Lyudmila Denisova, comisarul pentru Drepturile Omului al Parlamentului de la Kiev, anunţase un bilanţ de 210 morţi şi 1.100 de răniţi.

La rândul său, Ministerul rus al Apărării a recunoscut în premieră duminică pierderea unor militari în operaţiunea din Ucraina.

„Militarii ruşi au dat dovadă de curaj în executarea misiunilor de luptă. Din păcate, există morţi şi răniţi. Dar pierderile noastre sunt mai mici decât cele ale părţii ucrainene”, a declarat Igor Konacenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova, citat de cotidianul Le Monde.

Ministerul ucrainean al Apărării susţine, potrivit unui nou bilanţ, că aproximativ 4.500 de militari ruşi au murit în confruntările militare, dar bilanţul nu poate fi confirmat din alte surse.

Deși nu există deocamdată informații oficiale din partea Rusiei, adjunctul ministrului Apărării din Ucraina a publicat duminică o estimare a pierderilor armatei lui Putin. Pierderile care se estimează ar fi:

 • 4.300 de decese
 • 27 de avioane
 • 26 de elicoptere
 • 146 de tancuri
 • 706 vehicule blindate
 • 49 de tunuri
 • un sistem de apărare anti-aeriană Buk
 • 4 sisteme cu lansare multiplă de rachete Grad
 • 30 de vehicule
 • 60 de cisterne
 • două drone
 • două ambarcațiuni

UPDATE, ora 04:40 – Rușii au lovit cu o rachetă un bloc din centrul orașului Cernihiv

Ca urmare, un incendiu a izbucnit la etajele 1 și 2. În urma incendiului, o femeie a fost rănită, a declarat Alexander Ivchenko, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Stat de Urgență din regiune.

Ucraina a fost atacată de rachete rusești lansate din Belarus.

La miezul nopții au fost trase rachete din Belarus spre obiective din Ucraina.

Șofer în trafic, la un pas de a fi lovit de o rachetă

Un fermier ucrainean a luat un tanc rusesc acasă

 Primarul Kievului: Orașul nu a este înconjurat.

Primarul Kievului: Informațiile potrivit cărora capitala ar fi înconjurată de forțele rusești, false. Primarul Vitali Klitscho, spune că informațiile potrivit cărora capitala Ucrainei ar fi înconjurată de forțele rusești sunt false.

„În cursul serii, publicații online rusești au răspândit informații cu referire la mine, potrivit cărora Kievul ar fi fost înconjurat și evacuarea oamenilor ar fi fost imposibilă”, a declarat Vitali Klitschko într-un comunicat.

„Și este ciudat că și canalele ucrainene Telegram au început să răspândească informația. Nu credeți minciunile! Aveți încredere doar în informațiile din surse oficiale. Împreună, vom rămâne uniți. Ucraina va învinge!”, a adăugat acesta, potrivit The Guardian.

Un purtător de cuvânt al primarului a declarat pentru Kyiv Independent că Klitschko s-a exprimat greșit mai devreme și că informațiile despre trupele rusești care ar fi încercuit orașul sunt „o minciună și o manipulare”.

Imaginile din satelit de duminică au arătat o desfășurare de forțe rusești de 5,5 kilometri lungime care avansează spre Kiev.

Mai devreme, apăruse informația potrivit căreia Vitali Klitscho ar fi descris capitala Ucrainei ca fiind „încercuită” și o evacuare a civililor nu va fi posibilă.

Atac cu rachete la Cherkasy (sud-est de Kiev)

Mai multe explozii au avut loc în Cherkasky, una dintre acestea,foarte puternică, la un depozit de carburanți.

O coloană de 5 km de vehicule militare ruseşti este în drum spre Kiev

Imagini din satelit realizate duminică au arătat o mare desfăşurare de forţe terestre ruseşti, inclusiv tancuri, care se deplasează în direcţia capitalei ucrainene Kiev.

Imaginile publicate de Maxar Technologies au arătat o desfăşurare compusă din sute de vehicule militare şi care se întinde pe o colonaă de peste 5 km, a precizat Maxar.

A fost desfășurare de forțe și duminică, în mai multe localități din Ucraina.

 

Reperele zilei de duminică

(surse oficiale, rețele de socializare, agenții de presă, presa locală și internațională)

Frontul din Ucraina

Kiev

 • Duminică seara, primarul Kievului – ”suntem în pragul unei catastrofe umanitare”; a anunțat că orașul era încercuit și că o evacuare a civililor nu era posibilă; a mai spus că toate căile de acces erau blocate.
 • Kievul se afla sub controlul forțelor militare și de apărare teritorială ucrainene, până spre seară. De dimineață, au sunat sirenele și au fost o explozie în partea de vest a centrului capitalei.
 • Dimineața, au avut lupte puternice în localitățile Bucha și Irpin, în imediata vecinătate a Kievului, la vest. Dacă în Irpin soldații ucraineni au reușit să se apere și să respingă atacul, în Bucha luptele au fost mai de durată. Astfel că, podul rutier dintre cele două localități a fost detonat de către forțele ucrainene.

Harkov

 • Au fost atacuri și lupte de stradă grele la Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina. Trupele rusești au aruncat în aer o conductă de gaze naturale.
 • Trupe rusești de infanterie și vehicule militare au pătruns până în centrul orașului. Au fost surprinse în imagini, printre blocuri. Forțele ucrainene au ripostat. Orașul a rezistat

Alte locații

 • Explozii, duminică seara, la Zaporojie (sudul Ucrainei)
 • Forțele ucrainene au doborât o rachetă de croazieră lansată de un bombardier strategic rusesc Tu-22 din Belarus. După ce dimineață a reușit să distrugă din dronă un convoi militar, duminică după amiază o dronă Bayraktar TB2 a neutralizat chiar un sistem antiaerian BUK cu rachete care, în mod teoretic, ar putea fi folosite chiar și împotriva dronelor.
 • Rachete rusești Iskander au fost lansate din Belarus spre Ucraina, în jurul orei 17:00 (15:00 GMT), a declarat un consilier al ministrului de Interne al Ucrainei. Declarația a fost făcută după ce biroul președintelui Zelensky anunțase că oficialii ucraineni și ruși urmau să se întâlnească pentru discuții la granița cu Ucraina.
 • După-amiaza, au fost semnalate explozii puternice în apropierea aeroportului din Jîtomîr (Zhytomyr), la vest de Kiev
 • Rachete rusești au lovit orașul ucrainean Vasylkiv, situat la sud-vest de capitala Kiev, incendiind un terminal petrolier
 • Autoritățile din Ucraina au continuat operațiunile de recuperare a victimelor în regiunea Sumy; au scos corpuri ale victimelor sub dărămături, în urma invaziei rusești

Negocieri

 • De dimineață, Moscova anunța că o delegație rusă a ajuns în Belarus, unde așteaptă partea ucraineană pentru discuții. Zelenski a răspuns că rămâne deschis la negocieri, dar nu în Belarus, folosită pentru agresiunea asupra Ucrainei.
 • În cele din urmă, cele două părți au convenit să se întâlnească la granița Ucraina-Belarus
 • Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că „nu crede” în rezultatul discuțiilor ruso-ucrainene de la frontiera cu Belarus, dar că „trebuie încercat

Context și decizii

 • UE a închis spațiul aerian pentru avioanele civile rusești și trimite armament în Ucraina; va impune sancțiuni pentru regimul Lukașenko; site-urile media Sputnik și Russia Today, blocate
 • Putin pune în alertă forțele nucleare ale Rusiei: „Ordon ministrului apărării și șefului Statului Major să pună forțele de descurajare ale armatei ruse în alertă specială de luptă”
 • Forțele ruse au pierdut aproximativ 4.300 de militari în timpul invaziei lor în Ucraina (spune ministrul adjunct al apărării Hanna Malyar). Ai mai pierdut aproximativ 146 de tancuri, 27 de avioane, 26 de elicoptere, 146 tancuri, 706 blindate de luptă, 49 tunuri, 1 sisteme antiaerian, 30 alte vehicule militare.
 • Un general ucrainean a spus într-o conferință de presă ținută la Washington că țara sa a capturat 200 de soldați ruși prost echipați, unii foarte tineri. Li s-a permis să-și sune părinții. Alții erau dezorientați și le era foame
 • Turcia limitează accesul navelor de război rusești în Marea Neagră (Mevlut Cavusoglu, ministrul turc de Externe, într-un interviu acordat CNN Turk)
 • 4.124 de persoane au fost reținute în Rusia, după proteste, de la începutul invaziei în Ucraina; duminică, până la 17.50, ora Moscovei (16.50, ora României), 1.002 persoane reținute pentru proteste în 44 de orașe din întreaga țară; în Moscova au fost reținute 484 de persoane (CNN/ ONG)
 • Proteste masive în mai multe țări, împotriva invaziei militare ruse în Ucraina: Berlin, peste 100.000 de oameni; Minsk, câteva sute de oameni; Sankt Petersburg
 • Antonov 225, cel mai mare avion din lume, ar fi fost distrus în urma unor bombardamente de lângă Kiev
 • Presa ucraineană: sâmbătă noaptea, în sudul țării, câțiva romi au furat un tanc rusesc. ”Repetăm. Romii. Tanc. Furat. De la ruși”, a scris un locuitor din zonă pe rețelele de socializare
 • Doi cunoscuți oligarhi ruși, Oleg Deripaska și Mihail Fridman, au cerut pace în Ucraina
 • Peste 7 milioane de ucraineni și-ar fi părăsit locuințele (Janez Lenarcic, comisarul european pentru ajutor umanitar și management al crizelor)
 • UE alocă 450 milioane euro pentru armanent care va ajunge în Ucraina. Administrația Biden va cere Congresului SUA aprobarea unui ajutor de 6,4 miliarde de dolari.
 • Ucraina înființează o legiune „internațională” pentru voluntari din străinătate
 • Guvernul de la București trimite în Ucraina o nouă tranșă de ajutoare: combustibil, veste antiglonț, căști, munitie si echipamente militare, apă și medicamente
 • Gazprom, controlat de Kremlin: exporturile de gaze rusești prin Ucraina către Europa au continuat în mod normal, în conformitate cu solicitările clienților.
 • Volodimir Zelenski a cerut lumii să lase Rusia fără drept de vot în Consiliul de Securitate al ONU; a spus că acțiunile Rusiei în Ucraina se apropie de „genocid”
 • După Facebook, și Google a anunțat că interzice organelor de propagandă ale Kremlinului, printre care și RT, să mai primească bani pentru reclamele apărute pe internet, aplicații sau pe YouTube

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EDUCAȚIE

Doar unu din doi copii înscrişi în clasa I acum 12 ani ajung să ia Bac-ul. Restul ajung la muncă necalificată. Analiză ZF

Publicat

Doar unu din doi copii înscrişi în clasa I ia Bac-ul. Restul ajung să facă muncă necalificată în țară şi în străinătate.

Doar 45% dintre cei care au intrat în clasa I în urmă cu 12 ani au luat bacul. Însumate pentru o perioadă de cinci ani, datele arată că, din cei peste un milion de elevi care s-au înscris în clasa I în România în perioada 2006-2010, doar 450.000 au ajuns în clasa a XII-a şi au promovat examenul de bacalaureat, potrivit zf.ro.

Doar în 2022 au absolvit bacalaureatul circa 91.000 de elevi, însă în anul şcolar 2009/2010, când ei erau în clasa I, numărul total de elevi înscrişi la clasa I era de peste 200.000 de copii, de peste două ori mai mare.

Potrivit zf.ro, cauza este reprezentată de 30 de ani de subfinanţare a sistemului de învăţământ, atât la nivelul salariilor profesorilor, cât şi la nivelul infrastructurii şcolare.

Un profesor cu studii superioare, ca debutant, câştigă 2.500 de lei net pe lună, cât un angajat de la Lidl, pe când un medic rezident câştigă 5-6.000 de lei net, iar un ofiţer de poliţie debutant câştigă 7- 8.000 de lei net, mai scrie sursa citată.

Degradarea competenţei corpului profesoral s-a produs din cauza salariilor mici şi neglijarea investiţiilor în infrastructura şcolară.

În acest context, cei care nu iau Bacalaureatul ajung să lucreze ca spălători de mașini, chelneri sau casieri.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Fenomen spectaculos pe cer în iulie: Cometa uriașă K2 trece pe lângă Pământ. Când va putea fi observată

Publicat

O cometă observată pentru prima dată în urmă cu 5 ani trece în luna iulie pe lângă Pământ. Este vorba de cometa K2, un corp ceresc foarte important pentru astronomii din lume. Fenomenul este așteptat de astronomi, cometa fiind una dintre cele mai mari descoperite până acum.

Cometa, pe numele ei complet,  C/2017 K2 (PANSTARRS) sau pe scurt – K2, a fost considerată cea mai îndepărtată cometă activă reperată vreodată, atunci când a fost descoperită.

Anul trecut a pierdut acest titlu în fața  alte noi comete uriașe descoperite:  Bernardinelli-Bernstein.

Cometa a început să scuipe gaz și praf în Sistemul Solar îndepărtat, iar acum corpul înghețat se apropie în sfârșit de Pământ.

Momentul de maximă apropiere de Terra va fi pe 14 iulie, iar cel mai aproape de Soare va fi pe 19 decembrie.

Cometa poate fi observată cu ajutorului unor telescoape obișnuite, consideră specialiștii de la EarthSky.

„Ar trebui să se lumineze până la magnitudinea 8 sau chiar 7, încă prea slabă pentru ochiul liber”, afirmă specialiștii.

Cu cât cerul va fi mai întunecat, cu atât contrastul va fi mai bun pentru observarea cometei.

Astronomii așteaptă cu nerăbdare, pentru că pe măsură ce cometa se apropie de noi, observatoarele profesioniste ar putea fi capabile să își dea seama cât de mare este dimensiunea ei și, mai ales, nucleul său.

Coada uriașă a cometei K2 a impresionat astronomii

Cometa K2 este masivă, cu o coadă de peste 130.000 km, de zece ori mai mare ca diametrul Pământului și cel puțin la fel de mare ca diametrul planetei gigant Jupiter.

Primele observații ale Telescopului Canada-Franța-Hawaii au arătat că nucleul lui K2 ar putea avea o lățime cuprinsă între 30 și 160 de kilometri.

Observațiile Telescopului Spațial Hubble au estimat că ar putea avea cel mult 18 km.

În 2017, imaginile Hubble au ajutat oamenii de știință să concluzioneze că atmosfera cometei include probabil oxigen, azot, dioxid de carbon și monoxid de carbon, toate transformându-se din solide în gaz pe măsură ce cometa s-a încălzit, scrie și Space.

K2 este cel mai probabil activă din 2013, poate și mai devreme, când se afla între orbitele lui Uranus și Neptun, a precizat NASA la vremea respectivă.

Astronomii au estimat că spectaculoasa cometă a călătorit timp de 3 milioane de ani din Norul Oort. În iulie 2022, se va afla la 277 milioane de km distanță de Pământ.

Cometa poate fi observată cu ajutorul unui telescop de mici dimensiuni, în emisfera nordică și va rămâne vizibilă până în luna septembrie, când va putea fi observată din emisfera sudică.

sursa foto: Earthsky.org

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Taxe și impozite mai mari pentru cei care vând sau cumpără locuințe. Calculele scumpirilor preconizate pe piața imobiliară

Publicat

blocuri apartamente 2

Regulile de pe piața imobiliară vor fi schimbate din nou. De anul viitor, taxele și impozitele pentru cei care vând sau cumpără locuințe ar putea fi mai mari.

Potrivit modificărilor de Cod Fiscal vizate de Coaliție, varianta luată în calcul de Guvern este de eliminare a scutirii acordate persoanelor fizice la vânzarea unui imobil.

Planurile sunt de trecere la impozitare de 1% pentru o locuinţă mai nouă de 3 ani şi impozit 3% pentru imobile de până în 3 ani, cu excepţia moştenirilor.

Impozitul pe proprietate va fi pe grila notarială şi nu se mai face diferenţă între persoana fizică și persoană juridică. Va fi clasificare pe rezidenţiale (impozit de 0,1-0,2%) şi nerezidențial, 1 – 1,3%.

Pentru aplicarea cotei de TVA redusă de 5% la achizițiile de locuințe, pragul maxim de preț va reveni de la 700.000 de lei la 450.000 de lei.

”Dacă am dobândit proprietatea mai devreme de un an şi o revând, atunci voi plăti un impozit de 3%, pentru că este clar că este un scop speculativ. Sau, dacă am o proprietate deţinută pe mai mult de doi ani, impozitul va fi 1%.

Cât de mulţi bani se vor strange (la buget – n.r.), aici e foarte discutabil. Dacă va veni o criză economică, aşa cum ne aşteptăm peste câteva luni, una dureroasă, istorică, probabil nu se vor strânge acei bani, întrucât se vor reduce tranzacţiile de vânzare”, spune Adrian Benţa, analist fiscal, potrivit observatornews.ro.

Antreprenorii în imobiliare dau exemple de calcul:

”În acest moment, el ar plăti, la 100.000 de euro, 5.000 de euro TVA. În eventualitatea în care se schimbă înapoi acest plafon, la 450.000 de lei, acest client va trebui să plătească 119.000 de euro, adică 14.000 de euro suplimentar. În condiţiile în care, în mai toate precontractele, preţul este prevăzut ca fiind preţul net plus TVA, TVA-ul în vigoare la data semnării contractului final”, spune Daniel Tudor, antreprenor în imobiliare, potrivit sursei citate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO ȘTIREA TA: Avioane de mari dimensiuni, la joasă altitudine, în apropierea municipiului Alba Iulia

Publicat

Avioane de mari dimensiuni au fost observate la mică altitudine, în apropierea municipiului Alba Iulia. Imagini au fost transmise de un cititor Alba24.

Acesta a precizat că avioanele au fost văzute în zona Ciugud, lângă Alba Iulia.

Luni după-amiaza, Forţele Aeriene israeliene au anunţat că efectuează exerciţii militare pe teritoriul României, pentru optimizarea misiunilor de transport aerian în special la altitudini joase şi pe timp de noapte.

Forţele Aeriene israeliene au anunţat că mai multe aeronave au fost trimise în România pentru exerciţiul denumit „Cer Albastru” („Blue Sky”). La exerciţiu participă avioane militare de transport C-130 şi C-130J ale escadrilelor 131 şi 103, de la Baza aeriană Nevatim, situată în apropierea oraşului Beersheba, conform unui comunicat al Forţelor Aeriene israeliene, potrivit Mediafax.

În cadrul exerciţiului din România, piloţii israelieni vor efectua zboruri la joasă altitudine în zone cu care nu sunt familiarizaţi şi vor simula aterizări „în diverse scenarii”. Exerciţiul era planificat de mult timp.

„Antrenamentele în România reprezintă o oportunitate de a ne provoca pe noi înşine, de a ne îmbunătăţi abilităţile şi a deveni mai puternici dincolo de frontierele Israelului”, a declarat, conform cotidianului The Times of Israel, generalul de brigadă Gilad Keinan, comandantul Bazei aeriene israeliene Nevatim.

„Este un exerciţiu important şi semnificativ pentru capabilităţile de transport aerian greu şi pentru Forţele Aeriene israeliene, pentru a consolida capabilităţile aeriene şi competenţele personalului”, a subliniat oficialul militar israelian.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax