Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Retrospectiva BUNĂTĂȚII în județul Alba. Eroi, oameni simpli și fapte remarcabile ale anului 2018

Publicat

bunatatii

Locuitorii din Alba au arătat și în anul 2018 că sunt capabili de fapte bune, ba chiar că pot fi, în anumite condiții, eroi. Unii dintre ei au ajuns subiecte la știri, iar despre alții nu a aflat nimeni, niciodată. Alba24 vă propune o scurtă retrospecivă a situațiilor în care unii dintre concetățenii noștri au ieșit în evidență și ne-au reînviat încrederea în cei din jurul nostru.

Eroii care au scos scos un om din flăcări și au stins incendiul

Nu ai nevoie de o pelerină sau un costum de Superman pentru a fi un erou, ci doar de curaj, prezență de spirit și atitudine civică.

De asta au dat dovadă cinci tineri din Alba Iulia care au salvat un om dintr-un incendiu și au prevenit extinderea focului izbucnit la un apartment de pe strada Arnsberg.

foc

Ionuț Opriș în vârstă de 27 de ani, în timpul săptămânii lucrează în magazinul Adidas din Alba Mall, dar duminică alături de prietenii săi Ana Maria Vlad- 23 de ani, Iulia Demeter- 24 de ani , Andrei Marian- 23 de ani și Bogdan Degan- 22 de ani, au fost eroii zilei.

Vezi mai multe aici: EROI la Alba Iulia: Două fete și trei băieți au salvat viața unui om. L-au scos dintr-un incendiu și au stins focul

Fără să stea pe gânduri Ionuț, alături de prietenii săi, au urcat scările și au ajuns la apartamentul cu pricina. În același timp, de la etajul patru cobora în viteză scările și Bodgan Degan.

Imediat au descoperit că ușa apartamentului nu avea clanță, doar butucul pentru cheie. Printr-o decizie de moment tânărul de 27 de ani a spart ușa cu piciorul și împreună cu prietenii săi a intrat în apartament.

În balconul apartamentului un scaun și mai multe materiale textile ardeau cu putere și emanau un fum dens și înecăcios.

Pe o saltea se afla un bărbat care dormea. Degeaba a încercat Ionuț să îl trezească, bărbatul se afla în stare de inconștiență. Tânărul l-a luat pe brațe și ajutat cu ceilalți, l-au scos pe casa scării.

În apartamentul al cărui balcon a fost cuprins de flăcări nu curgea apa, așa că tinerii au fost nevoiți, pentru a stinge focul, să aducă apă de la vecini în găleți și ligheane.

Bărbatul care a oprit o tragedie pe străzile din Alba Iulia

Un bărbat curajos și cu prezență de spirit a reușit să evite o tragedie pe străzile din Alba Iulia, imobilizând în trafic un autoturism care părea pierdut de sub control de șofer.

Totul a început în centrul orașului, când șoferul unui VW Passat a început să schimbe haotic benzile de circulație, fiind la un pas să lovească un grup de pietoni alați pe trecerea din fața magazinului Unirea.

Citește și: VIDEO COMPLET: Scene ȘOCANTE în trafic, în centrul municipiului Alba Iulia. Manevre haotice ale unui șofer, pe străzile din oraș

Un alt participant la trafic l-a urmărit și a încercat de 3 ori să îl oprească pe șoferul care părea că pierduse controlul autoturismului. La semaforul din fața magazinului Unirea, acesta s-a dat jos din mașină și l-a rugat să oprească motorul, ba chiar a încercat să îi deschidă ușa, moment în care șoferul a demarat în trombă, pe roșu, evitând la limită un grup de pietoni care traversa regulamentar.

YouTube video

 Bărbatul a făcut o a doua încercare de a opri mașina, la sensul giratoriu de la BCR. Din nou, fără succes.

Din acest motiv, la sensul giratoriu de lângă florăria Ikebana, pe strada Doinei, acesta nu a mai ezitat ci a sărit direct la mașină, căreia i-a spart geamul din dreapta șoferului, cu pumnul. A scos cheile din contact și a oprit o posibilă tragedie.

Numele său nu a fost făcut public dar Alba24 a aflat că este vorba despre un bărbat din comuna Unirea, care a fost plecat mulți ani în străinătate.

Vezi și: Necunoscutul care a oprit o posibilă TRAGEDIE la Alba Iulia. Un bărbat a imobilizat mașina care gonea haotic în centrul orașului

”Cetățeanul zilei” a predat un portmoneu cu bani și acte

Daniel Cristian Ciobotă a fost numit oficial de polițiști „cetățeanul zilei”, după ce a predat unui agent de poliție un portofel cu acte și bani pe care l-a găsit pe o stradă din oraș. Acesta nu este un caz singular, dovadă că lucrurile se schimbă la Alba Iulia, și din acest punct de vedere.

Doi tineri din comuna Ighiu au dat dovadă de spirit civic și au predat Poliţiei un telefon mobil găsit pe stradă. Este vorba despre doi verișori, de 12 şi 14 ani, din Ighiu, care au găsit, pe o stradă din comună, un telefon mobil şi l-au predat poliţiştilor. În aceeași zi, polițiștii au reușit să identifice persoana care a pierdut telefonul, o femeie în vârstă de 39 de ani din localitatea Ighiu, căreia i l-au restituit.

De asemenea, un bărbat din Sebeş a predat poliţiei 500 de lei pe care l-a găsit în parcarea unui magazin și a fost felicitat de reprezentanții Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba. Parişcu Taşcu, de 58 de ani, din Sebeş, a predat suma de 500 de lei despre care a declarat că i-a găsit în parcarea unui magazin din municipiul Sebeş.

O poveste de Centenar, despre ospitalitate

Cinci frați din Basarabia, împrăștiați prin toată Europa, au scris pe adresa redacției Alba24 că doresc să vină la Alba Iulia cu prilejul Centenarului, dar prețurile la cazare sunt extrem de mari.

După apariția articolului, albaiulienii s-au mobilizat imediat. Până la urmă, primii care au luat inițiativa au fost Mia și Cornel Giurgiu.

 

Vezi și: VIDEO: O poveste de Centenar, despre ospitalitate. Cum a fost găzduită la Alba Iulia o familie de basarabeni

familie romani

Tinerii au venit la Alba Iulia alături de mama lor și de fiul unuia dintre ei și au stat la familia Giurgiu. Așa s-a legat o prietenie frumoasă, despre care puteți citi aici.

Mia și Cornel Giurgiu s-au înțeles atât de bine cu membrii familiei din Moldova încât le-au spus acestora că sunt oricând bine-veniți în casa lor din Alba Iulia și că vor continua să se viziteze reciproc. ”Chiar și copiii lor vor fi bineveniți la noi în casă, de copiii noștri, la fiecare dată de 1 decembrie, de câte ori vor dori să vină”, ne-a spus femeia care i-a găzduit și care a venit din Irlanda, unde lucrează și locuiește, pentru a-i primi.

Polițiștii care l-au prins rapid pe autorul atacului dintr-un bloc din Alba Iulia

Deși au existat voci care au spus că aceștia și-au făcut doar datoria, trei polițiști din Alba Iulia ne-au dat speranțe că România nu este chiar ”raiul infractorilor”. Daniel, Mădălin și Marcel sunt polițiștii care l-au prins pe autorul unui atac brutal asupra unei tinere din oraș, petrecut în fața unui lift din M-uri.

politisti

Cazul nu a fost unul ușor pentru că fata agresată nu își aducea aminte nimic din ceea ce i se întâmplase. Știa doar că îi lipsesc telefonul și portofelul. Așa că tinerii polițiști i-au refăcut traseul din acea zi.

În final au ajuns și la blocul unde prietenul fetei le-a spus că aceasta ar fi fost într-o vizită. Au cerut filmările de pe camera de supraveghere și au fost, așa cum a fost toată lumea, oripilați de ce au văzut. Din acel moment identificarea și prinderea agresorului a fost o chestiune de câteva ore.

Cum să descoperi că ai suflet mare, într-un concediu exotic

Pe când așteptau în aeroport avionul care urma să îi ducă în concediu spre Zanzibar și Tanzania, Ciprian, Lenu, Bianca și Gabriela, patru tineri din Alba, nu și-ar fi imaginat niciodată ce aveau să găsească acolo și, mai ales, ce experiență extraordinară avea să le schimbe viețile. O vacanță în Paradis era promisiunea din pliantul turistic, dar Paradisul are dramele lui, care nu apar în pliante. 

Vezi și: VIDEO: Din Alba în Tanzania, pe urmele copiilor triști din Paradis. O poveste dintr-un altfel de concediu exotic

Un mic exercițiu de luciditate i-a purtat dincolo de hotelurile scumpe și plajele exotice, unde au găsit copii frumoși și triști, care nu mai văzuseră niciodată o jucărie și pentru care mâncarea și care mai așteptau să pice un strop de apă dintr-o cană de plastic, încă un minut după ce cana se golise.

grup

Marea întâlnire cu cei mici, copiii dintr-un orfelinat de acolo, dar și cu ”îngerul” de 68 de ani care are grijă de ei, i-a făcut să încerce să facă mai mult.

Vor strânge bani cu care se vor întoarce în Africa și vor reconstrui orfelinatul iar apoi, lunar, vor avea grijă ca acelor copii să nu le lipsească lucrurile de bază.

Au scos din mașină victimele unui accident lângă un foc de câțiva metri

O mașină cu patru persoane înăuntru (doi copii) s-a răsturnat la Petrești și a rupt o țeavă de gaz. Imediat, gazul a luat foc.

În ciuda flăcărilor înalte de câțiva metri, mai mulți participanți la trafic au sărit imediat în ajutorul victimelor aflate în mașină reușind să scoată întâi doi copii.

Vezi și: VIDEO: Moment impresionant de solidaritate, după accidentul de la Petrești. Victimele, scoase din mașină de alți șoferi

Printre aceștia, trei tineri din județul Alba: Mihai Rodean, Cristi Băra și Sorin Popa. Gestul acestora este cu atât mai remarcabil cu cât șoferul care a provocat accidentul era băut și a fugit de la locul faptei, părăsindu-și acolo familia.

p

În ciuda riscului foarte mare la care s-au expus, oamenii s-au apropiat imediat de mașina aflată foarte aproape de flăcările care ajungeau la câțiva metri înălțime și au repus mașina pe roți, reușind să îi salveze pe cei de dinăuntru.

Imediat ce reușesc acest lucru, unul dintre bărbați se apropie de un copil care stătea pe margine și îl îmbrățișează, în timp ce un alt bărbat îi strânge mâna.

Veteran condus pe ultimul drum de soldații din Alba Iulia

Un loc în această retrospectivă merită și gestul emoționant al soldaților din cadrul Batalionului Geniu din Alba Iulia.

La inițiativa șefei Cercului Militar Alba Iulia, Petruța Pop, aceștia l-au condus pe ultimul drum, chiar în ajunul Crăciunului, pe unul dintre ultimii veterani de război ai județului Alba.

rodean

La cei 96 de ani ai săi, Emil Rodean a mai avut o singură dorință: la înmormântarea sa să vină Armata, pe care a servit-o cu abnegație de erou. ”Cum era să nu îi îndeplinim această dorință?” spune Petruța Pop.

Alături de cei menționați, sunt foarte mulți locuitori ai județului Alba care au făcut fapte remarcabile în 2018, rămase poate anonime, sau cunoscute doar în grupul lor de prieteni. Acest articol este și pentru ei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax