Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Retrospectiva BUNĂTĂȚII în județul Alba. Eroi, oameni simpli și fapte remarcabile ale anului 2018


Publicat

bunatatii

Locuitorii din Alba au arătat și în anul 2018 că sunt capabili de fapte bune, ba chiar că pot fi, în anumite condiții, eroi. Unii dintre ei au ajuns subiecte la știri, iar despre alții nu a aflat nimeni, niciodată. Alba24 vă propune o scurtă retrospecivă a situațiilor în care unii dintre concetățenii noștri au ieșit în evidență și ne-au reînviat încrederea în cei din jurul nostru.

Eroii care au scos scos un om din flăcări și au stins incendiul

Nu ai nevoie de o pelerină sau un costum de Superman pentru a fi un erou, ci doar de curaj, prezență de spirit și atitudine civică.

De asta au dat dovadă cinci tineri din Alba Iulia care au salvat un om dintr-un incendiu și au prevenit extinderea focului izbucnit la un apartment de pe strada Arnsberg.

foc

Ionuț Opriș în vârstă de 27 de ani, în timpul săptămânii lucrează în magazinul Adidas din Alba Mall, dar duminică alături de prietenii săi Ana Maria Vlad- 23 de ani, Iulia Demeter- 24 de ani , Andrei Marian- 23 de ani și Bogdan Degan- 22 de ani, au fost eroii zilei.

Vezi mai multe aici: EROI la Alba Iulia: Două fete și trei băieți au salvat viața unui om. L-au scos dintr-un incendiu și au stins focul

Fără să stea pe gânduri Ionuț, alături de prietenii săi, au urcat scările și au ajuns la apartamentul cu pricina. În același timp, de la etajul patru cobora în viteză scările și Bodgan Degan.

Imediat au descoperit că ușa apartamentului nu avea clanță, doar butucul pentru cheie. Printr-o decizie de moment tânărul de 27 de ani a spart ușa cu piciorul și împreună cu prietenii săi a intrat în apartament.

În balconul apartamentului un scaun și mai multe materiale textile ardeau cu putere și emanau un fum dens și înecăcios.

Pe o saltea se afla un bărbat care dormea. Degeaba a încercat Ionuț să îl trezească, bărbatul se afla în stare de inconștiență. Tânărul l-a luat pe brațe și ajutat cu ceilalți, l-au scos pe casa scării.

În apartamentul al cărui balcon a fost cuprins de flăcări nu curgea apa, așa că tinerii au fost nevoiți, pentru a stinge focul, să aducă apă de la vecini în găleți și ligheane.

Bărbatul care a oprit o tragedie pe străzile din Alba Iulia

Un bărbat curajos și cu prezență de spirit a reușit să evite o tragedie pe străzile din Alba Iulia, imobilizând în trafic un autoturism care părea pierdut de sub control de șofer.

Totul a început în centrul orașului, când șoferul unui VW Passat a început să schimbe haotic benzile de circulație, fiind la un pas să lovească un grup de pietoni alați pe trecerea din fața magazinului Unirea.

Citește și: VIDEO COMPLET: Scene ȘOCANTE în trafic, în centrul municipiului Alba Iulia. Manevre haotice ale unui șofer, pe străzile din oraș

Un alt participant la trafic l-a urmărit și a încercat de 3 ori să îl oprească pe șoferul care părea că pierduse controlul autoturismului. La semaforul din fața magazinului Unirea, acesta s-a dat jos din mașină și l-a rugat să oprească motorul, ba chiar a încercat să îi deschidă ușa, moment în care șoferul a demarat în trombă, pe roșu, evitând la limită un grup de pietoni care traversa regulamentar.


 Bărbatul a făcut o a doua încercare de a opri mașina, la sensul giratoriu de la BCR. Din nou, fără succes.

Din acest motiv, la sensul giratoriu de lângă florăria Ikebana, pe strada Doinei, acesta nu a mai ezitat ci a sărit direct la mașină, căreia i-a spart geamul din dreapta șoferului, cu pumnul. A scos cheile din contact și a oprit o posibilă tragedie.

Numele său nu a fost făcut public dar Alba24 a aflat că este vorba despre un bărbat din comuna Unirea, care a fost plecat mulți ani în străinătate.

Vezi și: Necunoscutul care a oprit o posibilă TRAGEDIE la Alba Iulia. Un bărbat a imobilizat mașina care gonea haotic în centrul orașului

”Cetățeanul zilei” a predat un portmoneu cu bani și acte

Daniel Cristian Ciobotă a fost numit oficial de polițiști „cetățeanul zilei”, după ce a predat unui agent de poliție un portofel cu acte și bani pe care l-a găsit pe o stradă din oraș. Acesta nu este un caz singular, dovadă că lucrurile se schimbă la Alba Iulia, și din acest punct de vedere.

Doi tineri din comuna Ighiu au dat dovadă de spirit civic și au predat Poliţiei un telefon mobil găsit pe stradă. Este vorba despre doi verișori, de 12 şi 14 ani, din Ighiu, care au găsit, pe o stradă din comună, un telefon mobil şi l-au predat poliţiştilor. În aceeași zi, polițiștii au reușit să identifice persoana care a pierdut telefonul, o femeie în vârstă de 39 de ani din localitatea Ighiu, căreia i l-au restituit.

De asemenea, un bărbat din Sebeş a predat poliţiei 500 de lei pe care l-a găsit în parcarea unui magazin și a fost felicitat de reprezentanții Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba. Parişcu Taşcu, de 58 de ani, din Sebeş, a predat suma de 500 de lei despre care a declarat că i-a găsit în parcarea unui magazin din municipiul Sebeş.

O poveste de Centenar, despre ospitalitate

Cinci frați din Basarabia, împrăștiați prin toată Europa, au scris pe adresa redacției Alba24 că doresc să vină la Alba Iulia cu prilejul Centenarului, dar prețurile la cazare sunt extrem de mari.

După apariția articolului, albaiulienii s-au mobilizat imediat. Până la urmă, primii care au luat inițiativa au fost Mia și Cornel Giurgiu.

 

Vezi și: VIDEO: O poveste de Centenar, despre ospitalitate. Cum a fost găzduită la Alba Iulia o familie de basarabeni

familie romani

Tinerii au venit la Alba Iulia alături de mama lor și de fiul unuia dintre ei și au stat la familia Giurgiu. Așa s-a legat o prietenie frumoasă, despre care puteți citi aici.

Mia și Cornel Giurgiu s-au înțeles atât de bine cu membrii familiei din Moldova încât le-au spus acestora că sunt oricând bine-veniți în casa lor din Alba Iulia și că vor continua să se viziteze reciproc. ”Chiar și copiii lor vor fi bineveniți la noi în casă, de copiii noștri, la fiecare dată de 1 decembrie, de câte ori vor dori să vină”, ne-a spus femeia care i-a găzduit și care a venit din Irlanda, unde lucrează și locuiește, pentru a-i primi.

Polițiștii care l-au prins rapid pe autorul atacului dintr-un bloc din Alba Iulia

Deși au existat voci care au spus că aceștia și-au făcut doar datoria, trei polițiști din Alba Iulia ne-au dat speranțe că România nu este chiar ”raiul infractorilor”. Daniel, Mădălin și Marcel sunt polițiștii care l-au prins pe autorul unui atac brutal asupra unei tinere din oraș, petrecut în fața unui lift din M-uri.

politisti

Cazul nu a fost unul ușor pentru că fata agresată nu își aducea aminte nimic din ceea ce i se întâmplase. Știa doar că îi lipsesc telefonul și portofelul. Așa că tinerii polițiști i-au refăcut traseul din acea zi.

În final au ajuns și la blocul unde prietenul fetei le-a spus că aceasta ar fi fost într-o vizită. Au cerut filmările de pe camera de supraveghere și au fost, așa cum a fost toată lumea, oripilați de ce au văzut. Din acel moment identificarea și prinderea agresorului a fost o chestiune de câteva ore.

Cum să descoperi că ai suflet mare, într-un concediu exotic

Pe când așteptau în aeroport avionul care urma să îi ducă în concediu spre Zanzibar și Tanzania, Ciprian, Lenu, Bianca și Gabriela, patru tineri din Alba, nu și-ar fi imaginat niciodată ce aveau să găsească acolo și, mai ales, ce experiență extraordinară avea să le schimbe viețile. O vacanță în Paradis era promisiunea din pliantul turistic, dar Paradisul are dramele lui, care nu apar în pliante. 

Vezi și: VIDEO: Din Alba în Tanzania, pe urmele copiilor triști din Paradis. O poveste dintr-un altfel de concediu exotic

Un mic exercițiu de luciditate i-a purtat dincolo de hotelurile scumpe și plajele exotice, unde au găsit copii frumoși și triști, care nu mai văzuseră niciodată o jucărie și pentru care mâncarea și care mai așteptau să pice un strop de apă dintr-o cană de plastic, încă un minut după ce cana se golise.

grup

Marea întâlnire cu cei mici, copiii dintr-un orfelinat de acolo, dar și cu ”îngerul” de 68 de ani care are grijă de ei, i-a făcut să încerce să facă mai mult.

Vor strânge bani cu care se vor întoarce în Africa și vor reconstrui orfelinatul iar apoi, lunar, vor avea grijă ca acelor copii să nu le lipsească lucrurile de bază.

Au scos din mașină victimele unui accident lângă un foc de câțiva metri

O mașină cu patru persoane înăuntru (doi copii) s-a răsturnat la Petrești și a rupt o țeavă de gaz. Imediat, gazul a luat foc.

În ciuda flăcărilor înalte de câțiva metri, mai mulți participanți la trafic au sărit imediat în ajutorul victimelor aflate în mașină reușind să scoată întâi doi copii.

Vezi și: VIDEO: Moment impresionant de solidaritate, după accidentul de la Petrești. Victimele, scoase din mașină de alți șoferi

Printre aceștia, trei tineri din județul Alba: Mihai Rodean, Cristi Băra și Sorin Popa. Gestul acestora este cu atât mai remarcabil cu cât șoferul care a provocat accidentul era băut și a fugit de la locul faptei, părăsindu-și acolo familia.

p

În ciuda riscului foarte mare la care s-au expus, oamenii s-au apropiat imediat de mașina aflată foarte aproape de flăcările care ajungeau la câțiva metri înălțime și au repus mașina pe roți, reușind să îi salveze pe cei de dinăuntru.

Imediat ce reușesc acest lucru, unul dintre bărbați se apropie de un copil care stătea pe margine și îl îmbrățișează, în timp ce un alt bărbat îi strânge mâna.

Veteran condus pe ultimul drum de soldații din Alba Iulia

Un loc în această retrospectivă merită și gestul emoționant al soldaților din cadrul Batalionului Geniu din Alba Iulia.

La inițiativa șefei Cercului Militar Alba Iulia, Petruța Pop, aceștia l-au condus pe ultimul drum, chiar în ajunul Crăciunului, pe unul dintre ultimii veterani de război ai județului Alba.

rodean

La cei 96 de ani ai săi, Emil Rodean a mai avut o singură dorință: la înmormântarea sa să vină Armata, pe care a servit-o cu abnegație de erou. ”Cum era să nu îi îndeplinim această dorință?” spune Petruța Pop.

Alături de cei menționați, sunt foarte mulți locuitori ai județului Alba care au făcut fapte remarcabile în 2018, rămase poate anonime, sau cunoscute doar în grupul lor de prieteni. Acest articol este și pentru ei.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

DATE OFICIALE: 3.288 de persoane infectate cu COVID-19 și 46 de decese, în ultimele 24 de ore

Publicat

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 3.288 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Până astăzi, 7 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 828.283 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

Până astăzi, 20.900 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 06.03.2021 (10:00) – 07.03.2021 (10:00) au fost raportate 46 de decese (19 bărbați și 27 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Brăila, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Călărași, Cluj, Constanța, Hunedoara, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiș Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea și București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 40-49 ani, 4 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 9 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 18 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 14 decese la categoria de peste 80 de ani.

45 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 1 pacient decedat nu a prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 9.560. Dintre acestea, 1.093 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 6.172.074 de teste RT-PCR și 356.196 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 13.079 de teste RT-PCR (7.378 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 5.701 la cerere) și 5.096 de teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 47.069 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 13.771 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 50.503 persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 114 persoane.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: 40 de noi cazuri de COVID, în ultimele 24 de ore. Incidența la 14 zile, transmisă de DSP Alba

Publicat

În județul Alba, în ultimele 24 de ore, s-au întregistrat 40 de noi cazuri de COVID-19, potrivit datelor transmise de DSP Alba, duminică, 7 martie, în urma testărilor realizate sâmbătă 6 martie.

De la începutul pandemiei, 16124 de persoane au fost confirmate pozitiv.

Dintre acestea, 14759 de persoane au fost declarate vindecate și s-au înregistrat 433 de decese. Sâmbătă, în Alba au fost prelucrat 270 de probe, la SJU.

Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 175070.

De asemenea a fost publicată și incidența la 14 zile în județul Alba.

Lista localităților din care provin cazurile confirmate

Mediul urban

Aiud 5

Alba Iulia 12

Baia de Arieș 1

Blaj 2

Cugir 3

Sebeș 4

Teiuș 1

Mediul rural

Blandiana 1

Lopadea Noua 1

Lunca Mureșului 2

Săliștea 1

Săsciori 1

Șibot 1

Șona 5

Incidența la 14 zile a cazurilor de COVID

În ultimele 14 zile au fost confirmate 873 de cazuri, iar incidența în acest moment la nivelul județului este de 2,31.

JUDETLOCALITATEPOPULATIE DEPABDCAZURI LA 1000 DE LOCUITORI IN ULTIMELE 14 ZILE (DEPABD)cazuri pozitive
ALBAMIHALŢ32577.9826
ALBAŞONA43737.7734
ALBADOŞTAT10225.876
ALBAMUNICIPIUL ALBA IULIA764444.93377
ALBALUNCA MUREŞULUI25864.2511
ALBAUNIREA49444.2521
ALBACRICĂU20043.497
ALBAŞPRING26223.439
ALBAŞIBOT24332.887
ALBAVALEA LUNGĂ31622.859
ALBAMUNICIPIUL SEBEŞ329082.8393
ALBACRĂCIUNELU DE JOS21402.806
ALBALIVEZILE12172.473
ALBARĂDEŞTI12962.313
ALBABLANDIANA9162.182
ALBASĂLIŞTEA23712.115
ALBABERGHIN19172.094
ALBARIMETEA10022.002
ALBAPIANU35871.957
ALBAORAŞ TEIUŞ72711.9314
ALBAOCOLIŞ5581.791
ALBAIGHIU70351.7112
ALBAMUNICIPIUL AIUD253951.6943
ALBAORAŞ OCNA MUREŞ139871.6423
ALBACIUGUD32661.535
ALBAMIRĂSLĂU19841.513
ALBAMETEŞ27911.434
ALBAORAŞ CUGIR257321.4036
ALBAGALDA DE JOS44831.346
ALBASÂNTIMBRU30411.324
ALBASĂSCIORI65231.238
ALBAMUNICIPIUL BLAJ207751.2025
ALBALOPADEA NOUĂ26001.153
ALBASÂNCEL26091.153
ALBANOŞLAC18221.102
ALBAŞUGAG28831.043
ALBADAIA ROMÂNĂ31270.963
ALBAORAŞ ABRUD52620.955
ALBACIURULEASA11440.871
ALBAVADU MOŢILOR13460.741
ALBABISTRA45750.663
ALBAGÂRDA DE SUS15280.651
ALBAVIDRA15410.651
ALBAORAŞ ZLATNA79410.635
ALBAROŞIA DE SECAŞ16200.621
ALBACERGĂU16310.611
ALBASOHODOL16810.591
ALBAVINŢU DE JOS55170.543
ALBAORAŞ BAIA DE ARIEŞ38190.522
ALBAHOREA19420.511
ALBAALBAC19830.501
ALBACÂLNIC20100.501
ALBAGÂRBOVA21480.471
ALBABUCERDEA GRÂNOASĂ22770.441
ALBAORAŞ CÂMPENI73620.413
ALBAJIDVEI53220.382
ALBAROŞIA MONTANĂ27470.361
ALBALUPŞA29400.341
ALBAALMAŞU MARE12360.000
ALBAARIEŞENI16310.000
ALBAAVRAM IANCU14720.000
ALBABUCIUM14210.000
ALBACENADE10150.000
ALBACERU-BĂCĂINŢI2750.000
ALBACETATEA DE BALTĂ30720.000
ALBACUT12780.000
ALBAFĂRĂU14960.000
ALBAHOPÂRTA11500.000
ALBAÎNTREGALDE5670.000
ALBAMOGOŞ7760.000
ALBAOHABA6530.000
ALBAPOIANA VADULUI10590.000
ALBAPONOR6760.000
ALBAPOŞAGA9630.000
ALBARÂMEŢ5410.000
ALBASĂLCIUA14290.000
ALBASCĂRIŞOARA15520.000
ALBASTREMŢ24500.000

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Detalii șocante din sediul unei secții de poliție. Lider al sindicatului agenților de poliție acuzat de tortură și bătaie

Publicat

Tortura, bătaia și batjocora, par să fie metode de interogare foarte des folosite de polițiștii Secției 16 a Capitalei.

În ultima săptămână o serie de informații și acuzații șocante au fost aduse în spațiul public față de polițiștii secției respective, acuzații care au culminat cu arestarea a trei agenți de poliție. 

Alți trei au fost plasați sub control judiciar, iar unul în libertate. Totul a început după ce doi tineri au făcut public cum au fost umiliți, duși pe un câmp, bătuți cu pumnii și bastoanele și apoi abandonați, în cartierul rău famat din București, Ferentari, de către mai mulți polițiști. 

La câteva zile după seria de acuzații, un alt incident, tot la Secția de Poliție 16 a fost făcut public de către un tânăr care susține că a fost bătut, bruscat și strâns de gât. 

În ambele cazuri, un polițist pare să fi fost implicat: vicepreședintele celui mai mare sindicat al polițiștilor, SNAP, Viorel Șeicaru. 

Viorel Șeicaru, lider de sindicat, unul dintre cei mai vocali sindicaliști

Viorel Şeicaru este cunoscut drept unul dintre cei mai vocali sindicalişti din Poliţie, Şeicaru a participat recent la protestele organizate în faţa Ministerului de Interne.

Acesta lucrează în Poliţie de aproape 20 de ani şi reprezintă interesele colegilor săi din Capitală, fiind liderul lor de sindicat în Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie (SNAP) din România.

Cu ore suplimentare, salariul lui ajungea la 5.000 de lei pe lună.

Şeicaru este, de asemenea, vicepreşedintele organizaţiei. Astfel, Şeicaru a participat la toate protestele organizate de poliţişti în faţa Ministerului de Interne, când au cerut mărirea lefurilor şi alte drepturi.

„Se fac foarte multe abuzuri la locul de muncă, la secții, cu planificarea, cu ținutul peste program, șefii sunt superconștienți de implicarea sindicatelor”, se plângea Viorel Șeicaru în 2019.

De cine este condus sindicatul polițiștilor

Iulian Surgiu, fost polițist, cercetat pentru evaziune fiscală, si Viorel Șeicaru

SNAP numără peste 7000 de membri din toate structurile de poliție. Este condus de Iulian Surugiu, președintele fondator, potivit digi24.ro, și de Viorel Șeicaru, vicepreședinte.

De asemenea, omul care conduce acum, în acte, organizația sindicală, Adrian Diugu, susține că, de fapt, el nu are nicio implicare în treburile organizației. „Acum, SNAP-ul este condus de domnul Surugiu, care se dezice de această organizație. Se dezice, din cauza evenimentelor petrecute în urma scandalului cu polițiștii care i-au torturat pe cetățeni”, a declarat la Digi24 Adrian Diugu, cel care, oficial, figurează ca președinte al SNAP.

Legea îi interzice, de altfel, lui Iulian Surugiu să fie membru în sindicat, pentru că e pensionar. Dar cu toate acestea, el este cel care reprezintă intersele membrilor în discuțiile cu factorii de decizie. Digi24 a intrat în posesia unei invitații adresate lui Iulian Surugiu în calitate de șef al acestei organizații. El era chemat la prima discuție cu noul ministru de interne, Lucian Bode.

Iulian Surgiu, inculpat în dosar de evaziune fiscală și un polițist foarte bogat

Însă Iulian Surugiu are și el probleme penale: este inculpat într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani cu prejudiciu calculat la două milioane de euro.

„Dl Surugiu, în cadrul sindicatului, ia toate hotărârile organizatorice în cadrul acestui sindicat, inclusiv toate plățile care se fac în cadrul sindicatului și adunarea cotizațiilor din partea membrilor.

Dl Surugiu se prezintă la toate ședințele din cadrul Ministerului Afacerilor Interne ca și președinte al Sindicatului Național al Agenților de Poliție”, susține Adrian Diugu pentru digi24.ro.

Iulian Surugiu este considerat a fi cel mai bogat sindicalist: în 2016, ar fi avut în conturi peste 500.000 de euro, mai susțin jurnaliștii de la Digi24.ro.

Doi tineri bătuți pentru că le-au reporșat polițiștilor că nu poartă mască

Potrivit procurorilor, două persoane le-au reproșat celor 9 polițiști, pe 1 septembrie 2020, în jurul orelor 01.45, că nu poartă măști de protecție în contextul pandemiei SARS-COV2.

Cei nouă polițiști făceau parte dintr-un filtru organizat în zona străzii Calea Șerban Vodă din Bucureşti.

Șapte dintre polițiști, folosindu-se de armamentul din dotare, au încătuşat una dintre persoane și au transportat-o, împotriva voinței sale, pe un teren viran situat la periferia Capitalei, în sectorul 4, „unde 5 dintre aceştia au exercitat pentru aproximativ 30 de minute violențe fizice asupra victimei, aplicându-i lovituri repetate cu corpuri contondente în zona superioară a corpului, a capului, a membrelor superioare și inferioare, dar și în zona degetelor mâinilor și a tălpilor”, potrivit comunicatului de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul București.

Totodată, unul dintre inculpaţi a supus persoana vătămată unor tratamente degradante, mai precizează sursa citată.

În tot acest timp, ceilalţi doi agenţi de poliţie au asistat în mod pasiv la violenţele exercitate asupra persoanei vătămate, iar după exercitarea actelor de violenţă, victima a fost abandonată pe terenul viran.

„În acelaşi timp, alţi doi inculpaţi au lipsit-o în mod ilegal de libertate pe persoana vătămată G.T.N., în intervalul 01.45 – 02.00. Astfel, după încătușarea nelegală a acesteia, au încuiat-o în autospeciala ce le fusese repartizată, peste două jante auto depozitate pe bancheta din spate, şi au transportat-o în zona Zețari din București, sectorul 5, unde au descătușat-o și abandonat-o pe o stradă întunecată”, mai precizează comunicatul de presă.

Ce zic cei doi tineri

„Prietenul meu le-a spus de mască, de ce nu poartă mască, după care un polițist în vârstă a adresat injurii, și eu am adresat, am fost pus la pământ, mi-au pus cătușele, m-au băgat în mașină, mi-au pulverizat spray paralizant și mi-au închis ușile.

După care m-au dus pe câmp. Mi s-au dat doi pumni în coaste, după care am fost pus la pământ, cu fața în jos, m-au bătut cu bastoanele”, spune una din victime.

Cel de-al doi bărbat a spus: „Mi-au pus cătușe, m-au pus pe bancheta din spate, mi-au dat cu spray în ochi, după care pe mine m-au dus undeva în Ferentari”, potrivit digi24.ro.

Un alt tânăr a fost agresat tot la Secția 16, și implicat ar fi Viorel Șeicaru

În 2019, la Secția 16 de Poliție din București este adus un tânăr care la interogatoriu ajunge să fie supus unor adevărate metode de tortură.

Bărbatul a avut o altercație pe stradă și, considerându-se victimă, a chemat poliția. Dar odată ajuns la secție, a trecut printr-un coșmar. A fost lovit de mai multe ori cu brutalitate.

Unul dintre agresorii în uniformă atât din 2019, cât și din 2020 ar fi Viorel Șeicaru, vicepreședinte al sindicatului național al agenților de poliție.

Victima spune că a depus imediat plângere la parchetul Judecătoriei Sectorului 4, dar a primit abia luna aceasta citaţie să se prezinte la audieri în calitate de parte vătămată.

Întâmplarea ar fi avut loc în 2019, chiar pe o stradă lângă Secția 16, unde victima își parcase mașina pentru a intra într-un magazin alimentar, timp de câteva minute. După ce a părăsit magazinul, bărbatul susține că ar fi fost întâmpinat de mai mulți polițiști care cel mai probabil se întorceau de pe teren.

„Domnul Șeicaru a coborât dintr-o mașină și m-a luat la înjurături că de ce pun mașina așa, în halul ăsta, că cine sunt eu, că sunt smecher ?! Eu am rămas surprins să fiu așa abordat de o haină a statului, de un om al legii. Nici nu am avut timp de reacție. I-am spus >. Dânsul iar >.

Având buletinul în buzunar, am încercat să mă legitimez corespunzător, dar m-au încătușat și m-au pus pe burta pe mașină. L-am rugat frumos pe domnul Șeicaru să-mi bage mâna în buzunar, eu fiind încătușat, să ia buletinul să vadă despre ce e vorba, eu nefăcând nimic” a declarat victima, potrivit digi24.ro.

Cu toate acestea, bărbatul susține că agenții de poliție nu au vrut să îl legitimeze, ba mai mult, l-au dus la secție fără niciun motiv.

„Am fost târât până la Secția de Poliție 16. Vânzătoarea de la magazin a fost martoră la acest incident, a sunat acasă la sora mea și a anunțat-o să vină de urgență că sunt luat cu cătușe de agenții de poliție.15 polițiști m-au adus în fața secției de poliție, târât”,  a mai adăugat bărbatul.

Potrivit acestuia, nu ar fi fost singurul care a fost agresat de polițiștii de la Secția 16 în acea zi. Sora sa, care a venit să vadă ce se întâmplă cu el, a fost și ea încătușată și ținută în secție timp de câteva ore.

„Sora mea a venit și a cerut explicații de ce și pentru ce am fost luat. Atât a apucat să spună, că în prima secundă domnul Șeicaru a dat ordine domnului Lupu Răzvan să o încătușeze fără drept de apel. Sora mea are 40 de kg, e o mână de om.

A luat-o în cătușe, ne-a târât pe amândoi până la etajul 1 și ne-au ținut patru ore si jumătate. Pe mine pe burtă, culcat și încătușat cu piciorul unui jandarm pe cap. Sora mea era și ea încătușată, cu domnul Șeicaru în stânga și domnul Lupu în dreapta, batjocorită și umilită în ultimul hal”, a mai declarat bărbatul pentru digi24.

surse: digi24.ro, g4media,ro, adevarul.ro, romaniatv.net, ziare.com, youtube.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

„Şcoala după şcoală”: Ministerul Educaţiei a completat normele programului pilot. Noi reglementări pentru orele remediale

Publicat

Ministerul Educaţiei a emis un ordin de completare a normelor metodologice de aplicare a programului naţional pilot de tip „Şcoala după şcoală”, pentru elevii până la clasa a VIII-a inclusiv.

„Şcoala după şcoală”. Ministerul Educaţiei a emis un ordinul de completare a normelor programului pilot.

Citește și DOCUMENT: Ce elevi merg de luni la școală. Se modifică scenariile: ORDIN emis de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății

Ordinul prevede flexibilizarea programului pentru activităţile remediale prin faptul că şcolile vor avea posibilitatea să organizeze programul fără o aprobare a inspectoratului şcolar, precum şi sprijinirea elevilor pentru a urma programul remedial în şcoala în care sunt înmatriculaţi, fiind considerate, din oficiu, unităţi organizatoare, toate unităţile de învăţământ în care se poate organiza cel puţin o grupă de elevi.

Actul dispune cuprinderea în program, necondiţionată de termene, a elevilor, într-un mod continuu şi adaptat nevoilor acestora. Părinţii sau reprezentanţii legali ai elevilor pot depune solicitările de cuprindere a acestor elevi în program, în mod continuu, până la data de 25 ale fiecărei luni.

Vezi și BACALAUREAT 2021: Modele de subiecte publicate de Ministerul Educației. Variante de pregătire pentru examen și calendar

Programul orar al activităţilor remediale se va stabili la nivelul unităţii de învăţământ, de către cadrul didactic, cu consultarea elevilor şi a părinţilor sau reprezentanţilor legali ai acestora.

Activităţile de învăţare remedială desfăşurate în cadrul programului national pilot de tip ”Şcoală după şcoală”, prestate de cadrele didactice, sunt remunerate cu suma de 100 lei/ oră – tarif brut.

Vezi și EVALUARE NAȚIONALĂ 2021: Modele de subiecte pentru examen, clasa a VIII-a. Teste și bareme, setul 2 – Română și Matematică

Inspectoratele școlare nu mai au niciun cuvânt în decizia școlilor de a organiza ore remediale

Noul ordin de ministru care modifică regulile de aplicare a programului “Școala după școală” prevede că “sunt considerate, din oficiu, unități organizatoare, unitățile de învățământ în care se poate organiza cel puțin o grupă de elevi, în înțelesul prezentului ordin, fără a necesita aprobarea inspectoratului școlar”, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

Ordinul de ministru nu prevede acordarea de bani către elevi

Plata revine numai profesorilor, care sunt remunerați cu suma de 100 lei brut/oră inclusiv contribuțiile angajatorului.

Citește și Ministrul Educației: Posturile de directori de școli vor fi scoase la concurs. Titularizarea profesorilor, pe durată determinată

Părinții sau reprezentanții legali ai elevilor pot depune solicitările de cuprindere a copiilor în programul de ore remediale în mod continuu, până la data de 25 ale fiecărei luni.

Surse: mediafax, Edupedu.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate