Eveniment
VIDEO: O poveste de Centenar, despre ospitalitate. Cum a fost găzduită la Alba Iulia o familie de basarabeni
În sufrageria spațioasă a familiei Giurgiu din Alba Iulia, România este așa cum era odată, întreagă. Maria, sau Mia, cum îi spun prietenii, împreună cu soțul ei, Cornel, au musafiri de peste Prut. Cei doi soți au fost primii care au răspuns unui apel lansat de cinci frați din republica Moldova, împrăștiați prin Europa, care doreau să vină la Alba Iulia, dar nu găseau cazare la prețuri rezonabile. Așa s-a născut o prietenie care, spun ei, va dura toată viața. O poveste de Centenar.
”Parcă ne cunoaștem de o viață. Ne bucurăm tare mult că au venit și am fost nerăbdători să îi cunoaștem din momentul în care ne-am oferit să îi primim la noi” spune Mia Giurgiu și entuziasmul ei este molipsitor.
Soții Giurgiu locuiesc în Irlanda și plănuiau să vină ”acasă” de 1 Decembrie, împreună cu niște prieteni care urmau să stea la ei. ”Cei cu care trebuia să venim au anunțat că nu mai pot să ajungă și chiar atunci am văzut pe alba24 apelul acestor tineri. Povestea lor m-a impresionat și am zis gata! Îi invităm la noi. Am vorbit cu soțul și a fost de acord… ne place să avem lume la noi” spune doamna.
În jurul mesei, sunt doar patru dintre frați, alături de mama lor, de gazde și de Rafael, copilul unuia dintre ei. O mare familie românească. Anatolie a venit de la Berlin, Ciprian din Frankfurt, Viorel și Viorica, alături de mama lor, de la Bologna. Corina, sora lor din Chișinău a plecat de ieri, după sărbătorile dedicate zilei naționale. ”Gazda noastră este pus și simplu minunată”, spune emoționată Viorica, cu privirea la Mia.
Fermecați de oraș, au alergat pe la toate evenimentele din programul Zilei Naționale. ”Au fost zile frumoase, pe care nu o să le uităm”, adaugă tânăra.
Ne-au spus că oriunde ar fi în lume, poartă în suflet România, cu Moldova cu tot. Viorica e măritată cu un italian, unul dintre băieți cu o nemțoaică iar altul cu o rusoaică, dar limba vorbită în casele lor este româna, pe care au învățat-o și partenerii lor de viață. ”Suntem o familie, ne întâlnim și de fiecare dată vorbim românește. Cumnatul italian și cumnata din Germania vorbesc între ei în românește” ne spune unul dintre ei.
La cei 12 ani ai săi, Rafael vorbește perfect românește și nici nu se putea altfel. La Alba Iulia, i-a plăcut parada și a ținut neapărat să îl vadă pe președintele Iohannis. Și ceilalți membri ai familiei au vrut să îl vadă, deși nu își pun speranțele în el, că ar putea reîntregi țara. ”Se va face prin voința poporului, nu abandonăm acest ideal”, adaugă unul dintre frați. Pe un steag, noii prieteni din România i-au scris lui Rafael un mesaj din suflet.
”Rafael Voinu, în tine ne e speranța și încrederea. Acum, 1 Decembrie 2018, la Centenarul Unirii de la Alba Iulia, ne gândim la Marea Unire a Basarabiei cu România. Tu, Rafael, să porți mai departe visul de Unire și Tu, frații tăi, copiii și nepoții tăi să vă bucurați că dorința noastră s-a împlinit. Oricând vei dori să vii Acasă În România, ușa acestei case e deschisă pentru voi. Rafael, ia acest mesaj ca o datorie ce trebuie s-o îndeplinești! Cu drag, Mia și Cornel Giurgiu”
Maria și Cornel Giurgiu s-au înțeles atât de bine cu membrii familiei din Moldova încât le-au spus acestora că sunt oricând bine-veniți în casa lor din Alba Iulia și că vor continua să se viziteze reciproc.
O poveste despre ospitalitate
”Salutare! Mii de scuze de deranj, dar avem nevoie de ajutor! Noi suntem o familie de 5 frați (doua fete și 3 băieți) am vrea mult să venim pe 1 Decembrie la Centenar, dar avem nevoie de cazare. Toți 5 venim din diferite colțuri ale Europei, de aceea ne este greu să găsim ceva sigur și economic… vrem doar să avem un colțișor de dormit și de făcut un duș; am vrea să sosim pe 30 noiembrie și să părăsim Alba Iulia pe 2 decembrie dimineața. Dacă reușiți să ne ajutați vă mulțumim din sufletul nostru Românesc. Noi suntem de baștină din Republica Moldova. Mulțumesc mult!” ne-a scris Viorica Voinu.
Imediat, au început să curgă mesaje de solidaritate cu cei cinci, dar și multe mesaje de la oameni din Alba Iulia care doreau să îi găzduiască. Maria Giurgiu a fost însă prima.
Citește și: Alba Iulia, prea scumpă de Centenar pentru românii adevărați. Apel emoționant din partea a cinci frați basarabeni
”Bună dimineața, ne vedem la Alba Iulia? Vă așteptăm cu drag!”, i-a scris aceasta, fetei. A urmat apoi un dialog, doamna din Alba Iulia spunându-i că este loc pentru toți 5. ”Numai mama ne mai spune veniți cu toții, găsim loc pentru toți” i-a replicat, plină de emoție, tânăra.
”Vor fi primiți cum se cuvine. Nu ne gândim la taxe. Mă bucur să-i avem alături la această Mare Sărbătoare a poporului român, în orașul nostru, în casa noastră (…) Vă rog, nu menționați numele. Azi va fi o zi bună! Mi-am făcut o bucurie! De-abia aștept ziua de 30 noiembrie! Poate o să-i cunoasteti și dvs! Numai bine!” ne-a scris atunci doamna din Alba Iulia, adăugând că ea însăși ”vine de departe”, respectiv din Irlanda.
Citește și: Alba Iulia, jos pălăria! Mobilizare exemplară pentru cei cinci frați din Basarabia care vor să vină de Ziua Națională
Un al doilea mesaj a sosit puțin mai târziu: ”Vin cu toții. Am invitat și pe mama lor. O reuniune de familie la noi acasă în Alba Iulia, de Centenar. Sunt emoționată. Din Italia și Germania vor veni cu avionul. O să-i așteptam la Cluj la aeroport. Mama și sora din Moldova vor veni cu “Autocarul Unirii” până în Alba Iulia”.
Așa începe o poveste de Centenar, care poate va continua mulți ani de acum înainte.
Reportaj de: Ovidiu Hațegan și Cristian Panu
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Nicoleta Butuza
luni, 03.12.2018 at 00:39
Felicitări!
Doamne ajuta!