Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: O poveste de Centenar, despre ospitalitate. Cum a fost găzduită la Alba Iulia o familie de basarabeni

Publicat


În sufrageria spațioasă a familiei Giurgiu din Alba Iulia, România este așa cum era odată, întreagă. Maria, sau Mia, cum îi spun prietenii, împreună cu soțul ei, Cornel, au musafiri de peste Prut. Cei doi soți au fost primii care au răspuns unui apel lansat de cinci frați din republica Moldova, împrăștiați prin Europa, care doreau să vină la Alba Iulia, dar nu găseau cazare la prețuri rezonabile. Așa s-a născut o prietenie care, spun ei, va dura toată viața. O poveste de Centenar. 

f

”Parcă ne cunoaștem de o viață. Ne bucurăm tare mult că au venit și am fost nerăbdători să îi cunoaștem din momentul în care ne-am oferit să îi primim la noi” spune Mia Giurgiu și entuziasmul ei este molipsitor.

Soții Giurgiu locuiesc în Irlanda și plănuiau să vină ”acasă” de 1 Decembrie, împreună cu niște prieteni care urmau să stea la ei. ”Cei cu care trebuia să venim au anunțat că nu mai pot să ajungă și chiar atunci am văzut pe alba24 apelul acestor tineri. Povestea lor m-a impresionat și am zis gata! Îi invităm la noi. Am vorbit cu soțul și a fost de acord… ne place să avem lume la noi” spune doamna.

basarabia

În jurul mesei, sunt doar patru dintre frați, alături de mama lor, de gazde și de Rafael, copilul unuia dintre ei. O mare familie românească. Anatolie a venit de la Berlin, Ciprian din Frankfurt, Viorel și Viorica, alături de mama lor, de la Bologna. Corina, sora lor din Chișinău a plecat de ieri, după sărbătorile dedicate zilei naționale. ”Gazda noastră este pus și simplu minunată”, spune emoționată Viorica, cu privirea la Mia.

Fermecați de oraș, au alergat pe la toate evenimentele din programul Zilei Naționale. ”Au fost zile frumoase, pe care nu o să le uităm”, adaugă tânăra.

Ne-au spus că oriunde ar fi în lume, poartă în suflet România, cu Moldova cu tot. Viorica e măritată cu un italian, unul dintre băieți cu o nemțoaică iar altul cu o rusoaică, dar limba vorbită în casele lor este româna, pe care au învățat-o și partenerii lor de viață. ”Suntem o familie, ne întâlnim și de fiecare dată vorbim românește. Cumnatul italian și cumnata din Germania vorbesc între ei în românește” ne spune unul dintre ei.

La cei 12 ani ai săi, Rafael vorbește perfect românește și nici nu se putea altfel. La Alba Iulia, i-a plăcut parada și a ținut neapărat să îl vadă pe președintele Iohannis. Și ceilalți membri ai familiei au vrut să îl vadă, deși nu își pun speranțele în el, că ar putea reîntregi țara. ”Se va face prin voința poporului, nu abandonăm acest ideal”, adaugă unul dintre frați. Pe un steag, noii prieteni din România i-au scris lui Rafael un mesaj din suflet.

rafael

”Rafael Voinu, în tine ne e speranța și încrederea. Acum, 1 Decembrie 2018, la Centenarul Unirii de la Alba Iulia, ne gândim la Marea Unire a Basarabiei cu România. Tu, Rafael, să porți mai departe visul de Unire și Tu, frații tăi, copiii și nepoții tăi să vă bucurați că dorința noastră s-a împlinit. Oricând vei dori să vii Acasă În România, ușa acestei case e deschisă pentru voi. Rafael, ia acest mesaj ca o datorie ce trebuie s-o îndeplinești! Cu drag, Mia și Cornel Giurgiu”

Maria și Cornel Giurgiu s-au înțeles atât de bine cu membrii familiei din Moldova încât le-au spus acestora că sunt oricând bine-veniți în casa lor din Alba Iulia și că vor continua să se viziteze reciproc.

O poveste despre ospitalitate

”Salutare! Mii de scuze de deranj, dar avem nevoie de ajutor! Noi suntem o familie de 5 frați (doua fete și 3 băieți) am vrea mult să venim pe 1 Decembrie la Centenar, dar avem nevoie de cazare. Toți 5 venim din diferite colțuri ale Europei, de aceea ne este greu să găsim ceva sigur și economic… vrem doar să avem un colțișor de dormit și de făcut un duș; am vrea să sosim pe 30 noiembrie și să părăsim Alba Iulia pe 2 decembrie dimineața. Dacă reușiți să ne ajutați vă mulțumim din sufletul nostru Românesc. Noi suntem de baștină din Republica Moldova. Mulțumesc mult!” ne-a scris Viorica Voinu.

fratii din basarabia

Imediat, au început să curgă mesaje de solidaritate cu cei cinci, dar și multe mesaje de la oameni din Alba Iulia care doreau să îi găzduiască. Maria Giurgiu a fost însă prima.

Citește și: Alba Iulia, prea scumpă de Centenar pentru românii adevărați. Apel emoționant din partea a cinci frați basarabeni

”Bună dimineața, ne vedem la Alba Iulia? Vă așteptăm cu drag!”, i-a scris aceasta, fetei. A urmat apoi un dialog, doamna din Alba Iulia spunându-i că este loc pentru toți 5. ”Numai mama ne mai spune veniți cu toții, găsim loc pentru toți” i-a replicat, plină de emoție, tânăra.

”Vor fi primiți cum se cuvine. Nu ne gândim la taxe. Mă bucur să-i avem alături la această Mare Sărbătoare a poporului român, în orașul nostru, în casa noastră (…) Vă rog, nu menționați numele. Azi va fi o zi bună! Mi-am făcut o bucurie! De-abia aștept ziua de 30 noiembrie! Poate o să-i cunoasteti și dvs! Numai bine!” ne-a scris atunci doamna din Alba Iulia, adăugând că ea însăși ”vine de departe”, respectiv din Irlanda.

Citește și: Alba Iulia, jos pălăria! Mobilizare exemplară pentru cei cinci frați din Basarabia care vor să vină de Ziua Națională

Un al doilea mesaj a sosit puțin mai târziu: ”Vin cu toții. Am invitat și pe mama lor. O reuniune de familie la noi acasă în Alba Iulia, de Centenar. Sunt emoționată. Din Italia și Germania vor veni cu avionul. O să-i așteptam la Cluj la aeroport. Mama și sora din Moldova vor veni cu “Autocarul Unirii” până în Alba Iulia”.

Așa începe o poveste de Centenar, care poate va continua mulți ani de acum înainte.

Reportaj de: Ovidiu Hațegan și Cristian Panu


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Nicoleta Butuza

    luni, 03.12.2018 la 00:39

    Felicitări!
    Doamne ajuta!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Cei mai buni sportivi și antrenori din Aiud, premiați de primărie. LISTA performerilor

Publicat

Sportivul anului la Aiud este Alexia Mărginean, de la Tenis Club Parc Aiud, antrenată de Gheorghe Radu. Sportivii Aiudului au fost premiați joi seara la a a IV-a ediție a Galei Sportului Aiudean. Au fost desemnați, de semenea, Ambasadorii Sportului Aiudean. Aceștia sunt: 1. Benjamin Adegbuyi 2. Bogdan Andone 3. Cordea Andrei 4. Dâlbea Răzvan […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

SURSE: Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății, prinsă în flagrant de DNA. Ar fi luat mită 120.000 de euro

Publicat

sorina pintea

Fostul ministru al Sănătăţii, Sorina Pintea, a intrat în vizorul procurorilor DNA, într-o anchetă privind fapte de corupție.  Potrivit unor surse, a fost prinsă în flagrant de procurorii DNA. Potrivit unor surse judiciare, ancheta în cazul Sorinei Pintea vizează un contract de achiziții a unor echipamente medicale folosite la combaterea noului coronavirus. Mita ar fi […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Eleva de la Liceul de Arte ”Regina Maria” din Alba Iulia și mama ei NU au coronavirus. Detalii de la DSP

Publicat

Rezultate oficiale în cazul elevei de la Liceul de Arte ”Regina Maria” din Alba Iulia și al mamei ei, plasate în carantină joi seara la Secția de Boli Infecțioase. Rezultatele probelor au fost negative pentru COVID 19, potrivit DSP Alba. ”Rezultat negativ pentru persoanele transferate aseară din autoizolare la secția derma/infecțioase a SJU Alba Iulia. […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Ilie Narița, fost procuror general la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, s-a pensionat

Publicat

ilie narita

Ilie Narița, fost procuror general la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, s-a pensionat. Decizia a fost semnată de președintele Klaus Iohannis și este valabilă din 1 martie. Potrivit Administrației Prezidențiale, este vorba despre ”decret privind eliberarea din funcția de procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia a […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate