Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Totul despre vortexul polar care îngheață Europa: ce este și cum funcționează. Cum va arăta vremea după destrămarea lui

Publicat

Erau straturile exterioare ale vortexului polar.

  • Miezul rece al vortexului polar este încă destul de intact în acest moment, menținând temperaturi mai scăzute de -80 ° C în centru peste Groenlanda.

Doar două zile mai târziu, valul de încălzire a atins un vârf local peste Siberia, temperaturile maxime ale valului ajungând până la + 5 ° C sau mai mult.

Pe 5 ianuarie, data preliminară a evenimentului de încălzire bruscă a stratosferei a fost marcată, deoarece vânturile din jurul cercului polar s-au inversat.

Împreună cu valul de încălzire, puternicul sistem anticiclonic a deformat vortexul polar de odinioară circular, într-o caracteristică în formă de banană.

Vortexul polar, împărțit în două

Unda de încălzire s-a târât peste întreg Polul Nord din stratosferă, împărțind efectiv miezul rece al vortexului polar în două părți.

Una peste America de Nord și una peste sectorul european. În acest moment, acest lucru nu are mult de-a face direct cu vremea de la suprafață, deoarece se află la 30 km altitudine, dar vom ajunge în curând la efectele meteo.

Privind rapid la prognoză, putem vedea că anticiclonul stratosferic se va menține stabil și se va deplasa mai departe peste Polul Nord. Va continua să împingă împotriva vârtejului polar foarte rupt.

Informația importantă este că încălzirea progresează destul de repede în troposferă și poate începe să ne afecteze rapid vremea.

Dar, de obicei, se oprește în jurul nivelului de 12-15km.

Trebuie să ne uităm la temperaturile înregistrate la 0-30 de zile după prăbușirea vortexului și vom observa că vremea se schimbă complet. S-a petrecut în trecut și este de așteptat să se întâmple și acum.

La 0-30 de zile de la destrămarea vortexului din 2013, temperaturile au scăzut în mare parte din Europa, iar căderile de zăpadă s-au întins până în sezonul de primăvară.

Cum va fi vremea după vortex

Am văzut acum schimbările care au avut loc după evenimentele de încălzire stratosferică din 2013. Dar la ce ne putem aștepta acum?

Privind cu 10 zile înainte, putem vedea deja un tipar de iarnă clasică. Un sistem puternic de blocare a presiunii ridicate peste Groenlanda apare în această perioadă. Ar putea fi legat de evenimentele stratosferice, dar o analiză ulterioară va trebui să confirme o relație directă sau indirectă cu acesta.

O astfel de blocare puternică înseamnă, desigur, o presiune mai mică în estul Statelor Unite și asupra sectorului siberian și a Europei.

Putem vedea o anomalie negativă care se extinde spre Europa, implicând un coridor probabil pentru transportul aerian mai rece, într-un flux cvasipolar.

Dislocat de presiunea ridicată asupra regiunilor arctice, aerul rece trece în centrul și estul Statelor Unite. Putem vedea, de asemenea, o zonă mare de temperaturi mai reci decât cele normale, care se extind din sectorul siberian până în vestul Europei.

Aceste focare de aer rece din est pot deveni uneori destul de intense, cu multă ninsoare, dacă este implicată umezeala sau se amestecă cu aerul mai cald.

În Europa, putem observa o creștere a straturilor de zăpadă destul de semnificativă în următoarele 10 zile, în special peste Scandinavia, estul Europei și zonele muntoase din Balcani.

Se observă o reducere a zăpezii peste Spania și Insulele Britanice, deoarece zăpada actuală nu va rezista atât de mult.

În Europa, frigul puternic va rămâne probabil atâta timp cât sistemul de înaltă presiune din Groenlanda rămâne la locul său, menținând presiunea mai mică în circulația în Europa.

Sursă: severe-weather.eu

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax