Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

11 cazuri de gripă confirmate în județul Alba. Ce recomandă medicii pentru evitarea îmbolnăvirii

Publicat

gripa termometru 2

11 cazuri de gripă au fost confirmate în sezonul rece de către Institutului Național Cantacuzino, în județul Alba. Dintre ele șase cazuri au fost diagnosticate cu virus gripal A, subtip H1, iar celelalte cinci cu subtip H3.

Toate cazurile au avut o evoluție favorabilă și răspuns pozitiv la tratamentul medical.  Ce recomandă medicii pentru evitarea îmbolnăvirilor şi a răspândirii virusului gripal.

În sezonul rece 2018-2019, laboratorul Institutului Național Cantacuzino a confirmat unsprezece cazuri de gripă (6 feminin și 5 masculin) în județul Alba: Alba Iulia – 7 cazuri, Sebeș – 1 caz, Ciugud – 1 caz, Vințu de Jos – 1 caz, Meteș – 1 caz. Șase cazuri au fost diagnosticate cu virus gripal A, subtip H1, iar celelalte cinci cu subtip H3.

Toate cazurile au avut o evoluție favorabilă și răspuns pozitiv la tratamentul medical.  

Trei persoane nu au necesitat internare, fiind diagnosticate de către medicii de familie și tratate la domiciliu.

În săptămâna 21-27 ianuarie, în județul Alba, au fost înregistrate 2.774 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS), mai puține decât în săptămâna 14-20 ianuarie (3.020 de cazuri). Dintre cele 2.774, au necesitat internare 42 de persoane.

De asemenea, săptămâna trecută au fost înregistrate 433 de pneumonii (73 au necesitat internare). Au fost mai puține cazuri de pneumonii decât în perioada 14-20 ianuarie – 497 de cazuri.

Ministerul Sănătății transmite că este necesar ca populația să aplice cu rigurozitate recomandările specialiștilor pentru evitarea îmbolnăvirilor şi a răspândirii virusului gripal:

      Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare;
      Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
      Respectarea etichetei măsurilor igienico-sanitare în cazul tusei și strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului);
      Igiena adecvată a mâniilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;
      Purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mănuși, halate) de către vizitatori și personalul medical;
      Continuarea vaccinării antigripale.
Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei, de aceea Ministerul Sănătății a decis suplimentarea numărului de vaccinuri gripale pentru a oferi protecție unui număr cât mai mare de persoane din categoriile de risc, pentru care se asigură vaccinarea gratuită.

În această perioadă, Ministerul Sănătății a transmis unităților spitalicești un set de măsuri suplimentare:

·         Refacerea urgentă a stocurilor de antivirale de către spitalele care internează cazuri de infecții respiratorii acute.

·         Instituirea terapiei antivirale imediat dupa internare la toți pacienții care prezintă tablou clinic compatibil cu gripa – febra și tuse, respectiv cu gripa severa (SARI) – febra, tuse și dispnee, cu debut în ultimele 10 zile, fără a aștepta rezultatul de laborator!

·         Instituirea tratamentului profilactic cu antivirale la contactul pacienților internați: inițial pacienți din același salon și personalul care îi ingrijește, chiar dacă au fost vaccinați cu minimum 2 săptămâni înainte.

·         Vaccinarea urgentă a personalului nevaccinat.

·         Refacerea urgentă a stocurilor de echipament de protecție și utilizarea corespunzătoare a acestuia.

·         Refacerea urgentă a stocurilor de antiseptice și dezinfectante, pentru o igiena riguroasă a mâinilor și a suprafețelor.

·         Transferul imediat al cazurilor cu tablou clinic compatibil cu gripa/gripa severa (SARI) în spitalul/secția de boli infecțioase. În caz de supra-aglomerare a acestuia/acesteia se vor asigura condiții de izolare pe secția de origine sau într-o altă secție, cu personal dedicat.

În acest sezon rece, DSP Alba a primit 27.940 de doze de vaccin împotriva gripei pentru vaccinarea grupelor populaționale considerate la risc:

1.    Persoane cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 64 ani în evidenţă cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau virusul imunodeficienţei umane;

2.    Gravide;

3.    Medici, cadre sanitare medii şi personal auxiliar, atât din spitale cât şi din unităţile sanitare ambulatorii, inclusiv salariaţi ai instituţiilor de ocrotire (copii sau bătrâni) şi ai unităţilor de bolnavi cronici, care prin natura activităţii vin în contact respirator cu pacienţii sau asistaţii;

4.    Persoane, adulţi şi copii, rezidente în instituţii de ocrotire socială precum şi persoane care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliul persoanelor la risc înalt;

5.    Toate persoanele cu vârsta ≥ 65 de ani;

 Au fost primite in 4 tranșe – 27.940 doze vaccin gripal care au fost distribuite medicilor de familie și unităților sanitare cu paturi

Până in prezent au fost administrate 27.880 de doze vaccin la grupele menționate mai sus

Exită in stocul medicilor de familie incă 60 de doze vaccin

Au fost solicitate suplimentar 1.288 de doze vaccin împotriva gripei

Antibioticele nu se utilizează în cazul gripei și DSP Alba recomandă evitarea automedicației. În cazul apariției simptomelor de boală, recomandăm prezentarea la medicul de familie, în vederea diagnosticării și instituirii tratamentului corect. De asemenea, pentru prevenirea îmbolnăvirii persoanelor din jurul dumneavoastră, în cazul în care ați fost diagnosticat cu gripă se recomandă repaus și limitarea contactului cu alte persoane.

Medicii informează că simptomele gripei sunt asemănătoare cu cele ale altor infecţii virale respiratorii. Spre deosebire de o răceală obişnuită, gripa este produsă de virusurile gripale şi prezintă un risc crescut de complicaţii şi chiar decese, la persoane cu vârsta de peste 65 de ani, cu afecţiuni medicale cronice, precum diabet, boli cardiovasculare, boli respiratorii, obezitate, la copii cu vârste fragede şi femei gravide.

Pentru a preveni contactul cu virusul gripal se recomandă a se evita persoanele cu simptomatologie gripală, evitarea aglomeraţiilor, spălarea şi dezinfectarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun.

În cazul în care este necesară deplasarea în spaţii deschise, este recomandată folosirea mijloacelor de protecţie adecvate – căciuli, mănuşi etc. Trebuie evitată expunerea prelungită a mâinilor şi picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături.

Se recomandă persoanele vârstnice, în special celor cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiţii de temperaturi scăzute.

În această perioadă, trebuie să se acorde o atenţie specială copiilor – aceştia nu trebuie lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate sau să fie transportaţi pe distanţe lungi în vehicule fără posibilităţi de climatizare şi neechipate corespunzător.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax