Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

9-10 mai: Cadru de basm în Munții Apuseni, la „Serbarea Narciselor” de la Negrileasa. Legenda Poienii Narciselor. PROGRAMUL

Publicat

narcise Ca în fiecare an din ultimele patru decenii, în luna mai, narcisele de la Negrileasa devin “vedetele Apusenilor” şi sunt celebrate printr-o sărbătoare specială. Este vorba despre deja tradiţionala “Serbare a Narciselor”, la care sute sau chiar mii de oameni din zona Apusenilor şi din ţară vin să se bucure împreună de frumuseţea delicată şi parfumată a Poienii Narciselor de la Negrileasa. În acest an evenimentul va avea loc în perioada 9-10 mai, iar din program nu lipsesc nici momentele artistice.

Dacă până acum Serbarea Narciselor era organizată în jurul datei de 20 mai, în acest an cadrul de basm de care se vor putea bucura sute de turiși este stabilit pentru weekendul 9-10 mai. Sâmbătă vor cânta pentru cei prezenți la sărbătoarea dedicată narciselor, trupele Haducii și Hora, iar seara va fi și un spectacol cu flăcări. Duminică, alte două interprete de muzică populară vor încânta turiștii prezenți la Negrileasa, Mihaela Belciu și Claudia Ionaș.

Sâmbătă, 9 mai

Orele 16.00 – 16.30 Dansuri populare cu formaţia de dansuri „Stejărelul” din Luncoiu de Jos, Hunedoara

Orele 16.30 – 16.45 Obicei popular „Târgul Nevestelor” de la Halmagiu; elevi: Cor Andreea Maria, Andrei Petruţ, Nicolae Boc, sub îndrumarea profesorilor Mirela Crâsnic şi Corina Oros

Orele 16.45 – 18.00 Muzică populară (formaţie locală)

Orele 18.00 – 19.00 Trupa Haiducii

Orele 19.00 – 20.00 Trupa Hora

Orele 20.00 – 20.30 Muzică populară (formaţie locală)

Ora 20.30 Fachirul Janis

Ora 21.00 Muzică populară. Discotecă

Duminică, 10 mai

Orele 10.30 – 13.00 Spectacol-concurs „Cultură pentru cultură”. Comune înscrise în concurs: Horea, Ocoliş, Sălciua, Avram Iancu, Sohodol, Bucium

Orele 13.00 – 17.00 Invitaţi în recital:

Ansamblul folcloric al judeţului Alba; dirijor: profesor Alexandru Pal; solişti: Roxana Reche, Floricica Moga, Dorina Nariţa, Cătălin Haşa, Nicolae Tuhuţ, Maria Filimon

Claudia Ionaş

Mihaela Belciu şi formaţia

Muzică populară (formaţie locală)

Legenda de la Negrileasa

Încă din strămoși, toți cei de aici din Apuseni povestesc cu farmec despre cum Negrileasa, un munte aflat la granița dintre comunele Mogoș și Bucium s-a făcut cunoscut datorită imensei coroane de narcise care an de an în luna mai albesc toate poienile din vârful muntelui.
Pe vremuri ca și acum poienile acestui munte reprezintă locul în care ciobani din toate părțile se întâlnesc, își povestesc peripețiile și se pregătesc pentru un nou an de ciobănit. Tot așa se zvonește că a apărut și legenda Negrilesei, din întâmplarea unor ciobani care mai apoi au povestit totul înaintașilor lor și astfel a ajuns până în zilele noastre.

Se spune ca în vremuri îndepărtate o pasăre măiastră care zbura din depărtări, doar odată în an în acești munți pentru a vesti sărbătorile de cântec și joc ale anului, a poposit în Poiana Negrilesei, așa pe când se îngâna ziua cu noaptea, pentru a se odihni după atâta drum. Era vremea când ciobani din zonă pregăteau cina în jurul focului de cetină, iar unul dintre ei mai bătrân, văzu pasărea și prin sunet de tulnic își chema camarazii ca să o prindă, pentru a își împodobi cu penele ei pălpriile. Pasărea măiastră frântă de obosita aștepta ca păstorii să se aproprie și le rosti cu grai omenesc și întțelept:

„Știu că vreți să-mi luați viața, pentru penele mele, cu care să vă împodobiți pălăriile, dar de mi-ți cruța, voi umple aceste poieni cu aceste pene și an de an ele vor răsări mai frumos și mai multe pentru voi, astfel încât, copiii, nepoții și strănepoții voștri, vor avea cât vor fi acești munți podoaba penelor mele”.

La aceste vorbe minunate, ciobanii au lăsat pasărea în viață. Și-a luat zborul și nu s-a mai oprit decât pe Muntele Găina, dar nu a uitat să își scuture penele fermecate, astfel încât de atunci și până acum, în aceste poieni din Muntele Negrilesei, cresc an de an ca să vestească venirea verii, frumoasele narcise, dezmierdând cu frumusețea și mirosul lor pe toți trecarorii și mai ales pe cei care vin la sărbătoarea narciselor care are loc an de an în luna mai.

Poiana Narciselor a fost declarată din anul 1995 arie protejată şi se află în custodia Asociaţiei de Turism şi Ecologie Trascău Corp Zlatna. Pentru turiştii care au venit cu corturi a fost amenajat un loc special de campare. Pe platoul de la Negrileasa se găsesc, la tarabe, tradiţionalii mici şi bere, dar şi obiecte de artizanat.
Rezervaţia se află în Munţii Metaliferi, la est de Vârful Vâlcoi (1.348 m), între Valea Negrilesei şi Valea Grozei. Poienile cu narcise ocupă culmea şi versantul nord-vestic al Dealului Buciumanilor, la altitudini cuprinse între 1.150 şi 1.250 metri. După o mică întrerupere, ele se continuă pe versantul sud-estic al muntelui Vâlcoi. Rezervaţia are o suprafaţă de aproximativ 45 de hectare.
Se ajunge în poiană din DN 74 Alba Iulia – Abrud, pe DJ 107, modernizat, care duce la Bucium. De aici se urmează drumul comunal spre satul Valea Negrilesei, din care se desprinde un drum forestier până la limita rezervaţiei. Se mai poate ajunge urmarind DN 74 Alba Iulia – Abrud până în satul Feneş apoi pe Valea Feneşului se trece după 10 km prin Rezervaţia “Cheile Feneşului” iar dupa încă 15 km, pe un drum forestier se ajunge la “Poiana Narciselor“.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Fred

    joi, 14.05.2015 at 11:12

    Poate ca ar trebui sa treceti pe la Negrileasa in timpul asa numitei Serbari a Narciselor pentru a putea relata in cunostinta de cauza, dezastrul ecologic si social care are loc an de an in interiorul unei Rezervatii Naturale de interes Comunitar.

  2. Radu

    duminică, 10.04.2016 at 17:33

    E un dezastru ce se intampla acolo. Festivalul are loc intr-una din poienile cu narcise, adica acolo e festival de calcat in picioare narcise, iar poienile din jur sunt un adevarat festival de adunat narcise, cat se poate cu tot cu bulbi. An de an sunt tot mai putine. Ar trebui sa va fie rusine nu sa va laudati.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax