Actualitate
9-10 mai: Cadru de basm în Munții Apuseni, la „Serbarea Narciselor” de la Negrileasa. Legenda Poienii Narciselor. PROGRAMUL
Ca în fiecare an din ultimele patru decenii, în luna mai, narcisele de la Negrileasa devin “vedetele Apusenilor” şi sunt celebrate printr-o sărbătoare specială. Este vorba despre deja tradiţionala “Serbare a Narciselor”, la care sute sau chiar mii de oameni din zona Apusenilor şi din ţară vin să se bucure împreună de frumuseţea delicată şi parfumată a Poienii Narciselor de la Negrileasa. În acest an evenimentul va avea loc în perioada 9-10 mai, iar din program nu lipsesc nici momentele artistice.
Dacă până acum Serbarea Narciselor era organizată în jurul datei de 20 mai, în acest an cadrul de basm de care se vor putea bucura sute de turiși este stabilit pentru weekendul 9-10 mai. Sâmbătă vor cânta pentru cei prezenți la sărbătoarea dedicată narciselor, trupele Haducii și Hora, iar seara va fi și un spectacol cu flăcări. Duminică, alte două interprete de muzică populară vor încânta turiștii prezenți la Negrileasa, Mihaela Belciu și Claudia Ionaș.
Sâmbătă, 9 mai
Orele 16.00 – 16.30 Dansuri populare cu formaţia de dansuri „Stejărelul” din Luncoiu de Jos, Hunedoara
Orele 16.30 – 16.45 Obicei popular „Târgul Nevestelor” de la Halmagiu; elevi: Cor Andreea Maria, Andrei Petruţ, Nicolae Boc, sub îndrumarea profesorilor Mirela Crâsnic şi Corina Oros
Orele 16.45 – 18.00 Muzică populară (formaţie locală)
Orele 18.00 – 19.00 Trupa Haiducii
Orele 19.00 – 20.00 Trupa Hora
Orele 20.00 – 20.30 Muzică populară (formaţie locală)
Ora 20.30 Fachirul Janis
Ora 21.00 Muzică populară. Discotecă
Duminică, 10 mai
Orele 10.30 – 13.00 Spectacol-concurs „Cultură pentru cultură”. Comune înscrise în concurs: Horea, Ocoliş, Sălciua, Avram Iancu, Sohodol, Bucium
Orele 13.00 – 17.00 Invitaţi în recital:
Ansamblul folcloric al judeţului Alba; dirijor: profesor Alexandru Pal; solişti: Roxana Reche, Floricica Moga, Dorina Nariţa, Cătălin Haşa, Nicolae Tuhuţ, Maria Filimon
Claudia Ionaş
Mihaela Belciu şi formaţia
Muzică populară (formaţie locală)
Legenda de la Negrileasa
Încă din strămoși, toți cei de aici din Apuseni povestesc cu farmec despre cum Negrileasa, un munte aflat la granița dintre comunele Mogoș și Bucium s-a făcut cunoscut datorită imensei coroane de narcise care an de an în luna mai albesc toate poienile din vârful muntelui.
Pe vremuri ca și acum poienile acestui munte reprezintă locul în care ciobani din toate părțile se întâlnesc, își povestesc peripețiile și se pregătesc pentru un nou an de ciobănit. Tot așa se zvonește că a apărut și legenda Negrilesei, din întâmplarea unor ciobani care mai apoi au povestit totul înaintașilor lor și astfel a ajuns până în zilele noastre.
Se spune ca în vremuri îndepărtate o pasăre măiastră care zbura din depărtări, doar odată în an în acești munți pentru a vesti sărbătorile de cântec și joc ale anului, a poposit în Poiana Negrilesei, așa pe când se îngâna ziua cu noaptea, pentru a se odihni după atâta drum. Era vremea când ciobani din zonă pregăteau cina în jurul focului de cetină, iar unul dintre ei mai bătrân, văzu pasărea și prin sunet de tulnic își chema camarazii ca să o prindă, pentru a își împodobi cu penele ei pălpriile. Pasărea măiastră frântă de obosita aștepta ca păstorii să se aproprie și le rosti cu grai omenesc și întțelept:
„Știu că vreți să-mi luați viața, pentru penele mele, cu care să vă împodobiți pălăriile, dar de mi-ți cruța, voi umple aceste poieni cu aceste pene și an de an ele vor răsări mai frumos și mai multe pentru voi, astfel încât, copiii, nepoții și strănepoții voștri, vor avea cât vor fi acești munți podoaba penelor mele”.
La aceste vorbe minunate, ciobanii au lăsat pasărea în viață. Și-a luat zborul și nu s-a mai oprit decât pe Muntele Găina, dar nu a uitat să își scuture penele fermecate, astfel încât de atunci și până acum, în aceste poieni din Muntele Negrilesei, cresc an de an ca să vestească venirea verii, frumoasele narcise, dezmierdând cu frumusețea și mirosul lor pe toți trecarorii și mai ales pe cei care vin la sărbătoarea narciselor care are loc an de an în luna mai.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Fred
joi, 14.05.2015 at 11:12
Poate ca ar trebui sa treceti pe la Negrileasa in timpul asa numitei Serbari a Narciselor pentru a putea relata in cunostinta de cauza, dezastrul ecologic si social care are loc an de an in interiorul unei Rezervatii Naturale de interes Comunitar.
Radu
duminică, 10.04.2016 at 17:33
E un dezastru ce se intampla acolo. Festivalul are loc intr-una din poienile cu narcise, adica acolo e festival de calcat in picioare narcise, iar poienile din jur sunt un adevarat festival de adunat narcise, cat se poate cu tot cu bulbi. An de an sunt tot mai putine. Ar trebui sa va fie rusine nu sa va laudati.