Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO | Spectacol extraordinar cu gladiatori, nimfe, și războinici daci: Asedii de cetăți, soldați „pierduți” în luptă, dar și noi recruți

YouTube video

Publicat

Atmosfera secolelor I-II a cucerit Cetatea Alba Carolina sâmbătă după-amiază. Șanțul de lângă Poarta a III-a a Cetății s-a transformat în arenă de lupte pentru gladiatori, câmp de război pentru daci și romani, teatru pentru nimfe și tribună de spectacol pentru aproximativ o mie de oameni, veniți să asiste la Festivalul Roman Apulum.

Spectatorii au avut parte de o veritabilă lecție de istorie, trăită pe viu, de față cu cei mai de seamă reprezentanți ai vechilor popoare, romanii și dacii. Cu explicații precise, aceștia au avut ocazia să înțeleagă contextul în care se petreceau luptele în urmă cu două mii de ani și semnificația fiecărui detaliu folosit. Privitorii au intrat repede în joc, participând la „destinul” luptătorilor prin verdicte latinești de viață („mito”) sau de moarte („iugula”) și „pugnate”, semnalul de începere a luptelor.

Legiunile romane au făcut demonstrații de comenzi, atacuri, „testudo” („țestoasa” romană), schimb de linii, explicând câteva tehnici de conservare a energiei fizice în luptă. De asemenea, aceștia au prezentat piesele componente ale unei armuri complete de războinic, de la „gladius”, „galee”, „lorica segmentata” la cutiuța în care se păstrau secretele de război și parolele, în cazul în care generalul deceda în război.

Lupii de Fier ai Apoulonului și Legiunea a XIII-a Gemina au desăvârșit spectacolul, prin reconstituirea unui adevărat război daco-roman, sfârșit prin asediul al unei cetăți dacice. După mai multe bătălii, dominate pe rând de daci și de romani, cu soldați „pierduți” în luptă, cu rezistențe neașteptate, deznodământul cruntei lupte a rămas indecis. Războinicii vor coborî în arenă și duminică, pentru a-și disputa victoria.

În urma „uciderii” unuia dintre soldații romani din Legiunea a XIII-a Gemina, centurionul a recrutat un nou membru, din rândul publicului. Este vorba despre un tânăr din Alba Iulia, ce a depășit vârsta de 17 ani, pragul de acces în armata romană. Noul legionar, Alexandru, a participat sâmbătă la primul antrenament cu armata romană. Potrivit tradiției, acesta urmează să treacă printr-o perioadă de test de șase luni, înainte de a lua parte la prima „luptă.”

Pentru a vedea o galerie foto cu peste 250 de fotografii intrați pe Facebook Alba24.

YouTube video

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax