Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Bonuri de masă 2024: tichetele vor fi excluse din plafonul de 4000 de lei pentru facilități la salarii. Soluția Guvernului

Publicat

Bonuri de masă 2024: tichetele vor fi excluse din plafonul de 4000 de lei pentru acordarea facilităților la salarii. Este soluția Guvernului la problema apărută după majorarea salariului minim și necorelarea pragului până la care nu se taxează parte din venituri.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, înaintea ședinței de Guvern din 28 iunie, modificare prin OUG a reglementărilor de aplicare a facilităţilor fiscale în cazul salariului minim. Aceasta se referă la contravaloarea tichetelor de masă, respectiv a indemnizaţiei de hrană acordate potrivit legii.

„Sunt excluse de la calculul pragului de 4.000 de lei. Astfel, protejăm puterea de cumpărare a tuturor angajaţilor încadraţi cu salariul minim pe economie”, a spus Ciolacu.

Bonuri de masă 2024. Modificarea din lege

Potrivit proiectului de OUG,

”începând cu veniturile din salarii şi asimilate salariilor aferente lunii iulie 2024,

în venitul brut (… art. 76 alin. (1) – (3) Cod Fiscal), care se ia în calcul la stabilirea plafonului lunar de 4.000 lei inclusiv (… OUG nr. 115/2023),

nu se include contravaloarea tichetelor de masă, respectiv indemnizația de hrană, după caz, acordate potrivit legii, pentru perioada iulie-decembrie 2024”.

Bonuri de masă 2024. Excluderea din plafonul de 4000 de lei. Context

Reamintim că riscul ca angajatorii să nu mai acorde bonuri de masă salariaților a fost adus în atenție de reprezentanții IMM-urilor. Explicația a fost că salariul minim brut crește de la 3.300 lei la 3.700 de lei de la 1 iulie, crește și suma ce nu este taxată de stat, de la 200 la 300 de lei, dar nu și plafonul de 4000 de lei pentru acordarea facilităților salariale.

Prin urmare, dacă până acum salariații primeau maxim 700 de lei bonuri de masă, ulterior suma netaxată era de 300 de lei.

Plafonul lunar de 200 lei reprezentând venituri din salarii şi asimilate salariilor pentru care nu se datorează impozit pe venit şi care nu se cuprinde în baza lunară de calcul al contribuţiilor sociale obligatorii a fost majorat prin OUG 59/2024, la la 300 lei/lună, de la 1 iulie.

Potrivit Guvernului, facilitatea fiscală își pierde din eficacitate, ”în lipsa reglementării cu aceeaşi dată a ajustării plafonului lunar de 4.000 lei reprezentând venit brut realizat din salarii și asimilate salariilor”.

În nota de fundamentare a OUG se mai arată că ”reglementarea ajustării plafonului lunar de 4.000 lei nu poate fi adoptată printr-un alt instrument legislativ care să permită aplicarea acesteia” de la 1 iulie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax