Administrație
FOTO: Cum vor fi amenajate șanțurile exterioare de est ale Cetății Alba Carolina. Ce planuri are Primăria Alba Iulia
Cum vor fi amenajate șanțurile exterioare de est ale Cetății Alba Carolina. Primăria Alba Iulia a pregătit documentația pentru amenajarea șanțurilor exterioare ale Cetății Alba Carolina, latura de est. Este vorba despre zona parțial inaccesibilă din spatele caselor și instituțiilor publice de pe străzile Octavian Goga și Decebal.
Se dorește ameliorarea imaginii urbane generate de împrejmuirile laturii de est a Cetății Alba Carolina. De asemenea, se urmărește dezvoltarea și extinderea zonei verzi de agrement și de petrecere a timpului în aer liber. Terenul studiat prin documentația PUD este de aproximativ 19.000 metri pătrați.
Acesta cuprinde partea dintre curțile caselor de pe Octavian Goga, respectiv imobilelor de pe strada Decebal și zidurile Cetății. În prezent, zona este parțial accesibilă dinspre parcarea amenajată la capătul străzii Octavian Goga către cimitir și din vecinătatea spațiului de joacă din zona Electrica.
Terenul urmează să fie curățat și amenajat cu alei de promenadă, zone verzi – arbuști, iarbă, plante, bănci și zone de socializare. Vor mai fi amenajate teren multisport, zonă de joacă și activități pentru copii, parc pentru câini.
Va fi asigurat și sistem de iluminare și supraveghere video, de alimentare cu apă, de captare și eliminare a apelor pluviale. Accesul auto va fi permis doar pentru întreținere sau în caz de nevoie.
Cum vor fi amenajate șanțurile exterioare de est ale Cetății Alba Carolina. Situația actuală
În prezent, terenul vizat, care este zonă construită protejată, este neamenajat, cu vegetație crescută necontrolat.
Pe tronsonul nordic (la nord de Poarta I, segmentul adiacent străzii Decebal) au fost identificate zone în care zidurile sunt deteriorate și sunt necesare lucrări de consolidare. Pe teren sunt umpluturi de pământ. Pe ziduri a crescut vegetație, ce afectează structura de rezistență.
În apropierea Porții I se află pavilionul metalic (38 mp) al fostei grădini de vară. Este în stare avansată de degradare.
În tronsonul nordic, la extremitatea nordică, accesul se face din strada Decebal, adiacent parcului de joacă pentru copii (zona Electrica).
Tronsonul sudic (la sud de Poarta I, segment adiacent străzii Octavian Goga) include zone inaccesibile din cauza vegetației a celor ”împrejmuite abuziv din domeniul public”, potrivit primăriei. Lângă Poarta I se află terenul de volei.
Legătura dintre cele două tronsoane este întreruptă după terenul de volei, printr-un zid de cărămidă placat cu piatră ce blochează șanțul. Acest zid este traversat de o conductă dezafectată de canalizare. Zidul nu are importanță istorică. În spatele zidului se regăsește un ochi de apă, alimentat probabil printr-un izvor.
Și pe tronsonul nordic sunt depuneri de pământ sau deșeuri, zone prăbușite ale zidurilor istorice. Șanțul este delimitat la partea de est de împrejmuirile loturilor de pe strada Octavian Goga.
În extremitatea sudică a șanțului, accesul se face prin spațiul pietonal și de părcări amenajate, cu intrare din strada Octavian Goga.
Există un acces secundar pietonal de pe strada Octavian Goga între fronturile de case, în apropierea accesului principal din parcare. Acest acces în proprietate publică ar facilita accesul pietonal. Acum este împrejmuit cu gard de plasă de sârmă, spre stradă.
Sub podul de lemn al Porții I traversează conducta de canalizare ape pluviale.
Amplasamentul, de la nord la sud, este traversat de canale și conducte edilitare dezafectate.
Cum vor fi amenajate șanțurile exterioare de est ale Cetății Alba Carolina
Proiectul ”Reconversia și refuncționalizarea zonei de șanț exterior Est – Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia” – documentație PUD propune următoarele amenajări:
Terenul va fi nivelat, pentru a fi adus la cota inițială de călcare; se va avea în vedere și preluarea și îndepărtarea apelor meteorice de la baza zidurilor istorice.
Breșele din zidul Cetății vor fi consolidate și curățate de vegetație.
Va fi realizat sistem de iluminat, diferențiat pe funcțiuni și eficient energetic. Va fi amplasat sistem de supraveghere video.
Terenul de volei va fi reorganizat. Pavilionul metalic dezafectat va fi demolat, la fel și zidul ce desparte tronsonul sudic în două zone fără comunicare.
Se vor amenaja două parcuri pentru câini, unul destinat câinilor de talie mare, celălalt câinilor de talie mică.
Se va amenaja accesul pietonal din strada Octavian Goga.
Se vor amenaja aleile și spațiile verzi pentru realizarea unei zone peisagere multifuncționale, pentru odihnă, promenadă, joacă și sport: aleile vor avea lățimea de 2 metri, amplasate la trei metri de ziduri, cu un traseu marcat de plantații cu arbori, plante ornamentale.
Spațiul public va fi dotat cu piațete pentru odihnă și socializare, amfiteatru, loc de joacă pentru copii.
Se va pune în valoare a sursa de apă aflată la mijlocul amplasamentului.
Se vor amplasa mobilier urban și grupuri sanitare modulare, moderne. Se va asigura acces pentru persoanele cu dizabilități.
Vor fi montate garduri unitare pentru loturile aferente străzii Octavian Goga: se vor construi pe suprafața parcelei cu o înălțime maximă de 2 m din care maxim 0,60 m soclu opac. Diferența până la 2 m se va face prin împrejmuire transparentă. Se propune soclu din beton aparent sau cărămidă tencuit și vopsit în culoare albă,cu lamele dispuse vertical din lemn sau metal. Împrejmuirea se va dubla cu arbuști din specia photinia fraseri `red robin`.
Partea cu alei, piațete, grupuri sanitare nu va depăși 10% din suprafața totală a spațiului verde.
Cum vor fi amenajate șanțurile exterioare de est ale Cetății Alba Carolina. Dotări și amenajări principale
Amfiteatru în aer liber
- va fi amplasat adiacent accesului de nord din vecinătatea parcului de joacă pentru copii de pe strada Decebal
- se va realiza din pământ compactat amenajat în trepte
- va fi deservit de o mică platformă pavată cu piatră natural
- gradenele vor avea plantații ornamentale, acoperite cu gazon; vor fi montate bănci
Piațetă, adiacent Porții I
- realizată din pavaj din piatră naturală, va fi dotată cu mobilier urban pentru odihnă
- dalele de piatră se vor întrepătrunde cu spațiul verde și plantații (plante ornamentale)
- accesul în piațetă se va face pe o scară într-o singură rampă
Teren de volei
- va avea o suprafață de 128 mp de nisip (8 m x 16 m)
- lângă teren vor fi amplasate mese de ping-pong
Oglindă de apă cu loc de odihnă
- ochiul de apă se va integra într-o amenajare cu plantații ornamentale și bănci sub forma unui cerc cu diametrul de 12,90 metri
- oglinda de apă circulară cu diametrul de 5,10 m se va amenaja din piese din beton prefabricate și va avea o înălțime de maxim 0,50 m; va fi dotată cu țâșnitori
Parc pentru câini mici/ Parc pentru câini mari
- zona de parc pentru câini va fi împărțită în zonă îngrădită pentru câini mari și zonă îngrădită pentru câini mici, dotată cu locuri pentru ședere.
- cele două zone vor fi despărțite de un spațiu tampon amenajat sub forma unei zone de odihnă, dotate cu cișmele pentru câini, bănci.
Grup sanitar modular
- grupul sanitar modular va cuprinde și un grup sanitar pentru persoane cu dizabilități
- se propun două astfel de module, unul în tronsonul nordic, în proximitatea parcului de joacă
Loc de joacă pentru copii
- va fi dotat cu echipamente speciale pentru copii furnizate de la un producător specializat
- se vor respecta distanțele de protecție între elemente
- locul de joacă va fi amplasat pe iarbă, cu plantații pentru umbrire și zone de ședere.
Cum vor fi amenajate șanțurile exterioare de est ale Cetății Alba Carolina. Acces
Zona va fi accesibilă din patru locații diferite:
- latura de nord
- latura de sud: prin parcarea publică
- de o parte și de alta a Porții I a Cetății Alba Carolina
- din strada Octavian Goga, prin intermediul parcelei din frontul de case
Accesul auto pentru mentenanța spațiului verde va fi posibil la sud prin parcarea publică sau prin accesul de pe strada Octavian Goga. Legătura cu tronsonul nordic se va face pe sub pod. Amenajarea amplasamentului nu necesită asigurarea locurilor de parcare pentru utilizatorii spațiului verde.
Câți copaci vor fi tăiați, câți vor fi plantați
Din totalul de 130 de arbori găsiți pe amplasament, se vor păstra 92. Arborii propuși spre tăiere sunt cei care afectează structura zidului istoric sau sunt crescuți spontan pe umpluturi de pământ care necesită sistematizare.
În total vor fi plantați 65 de arbori, dintre care 3 nuci (juglans regia l.).
După amenajarea zonei, numărul de arbori va fi de 157.
Proiectul, în consultare publică
Primăria Alba Iulia a pus în consultare publică propunerile de elaborare a Planului Urbanistic de Detaliu pentru această locație. Cetățenii pot trimite observații până în 9 iulie.
Proiectul ”Reconversia și refuncționalizarea zonei de șanț exterior Est – Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia” va putea fi modificat în perioada 10-24 iulie, dacă este cazul, pe baza propunerilor.
În 25 iulie – 3 august se va răspunde în scris celor care au trimis opinii/observații.
Apoi va fi elaborată documentația finală și trimisă la aprobare în Consiliul Local.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
vineri, 28.06.2024 at 13:00
Părerea mea este că în spatele ADR Centru ar fi bine să se facă şi ceva locuri de parcare. Mocăniţa se va deplasa puţin spre parcul de joacă al copiilor. Iar amfiteatrul va deveni un rai al homleşilor, pentru că Primăria nu este în stare să asigure o patrulare a forţelor de ordine, care se acund prin cele mai năstruşnice locuri să nu fie văzuţi, ex. în spate CT de la Romarta sau în spatele bl.S1f, păcat că au taiat acea salcie, care la făcea o umbră deasă.