Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO | Promovarea monumentelor din Transilvania: „Our Heritage”, proiectul online lansat la Alba Iulia

YouTube video

Publicat

Albaiulienii au avut ocazia să participe, joi, la un eveniment inedit, atât prin problematica abordată, cât și prin modalitatea de prezentare. Este vorba despre lansarea proiectului „Our Heritage” la Alba Iulia. Finanțat în mare parte de Administrația Fondului Cultural Național și implementat de Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu (AIOS), proiectul urmărește identificarea nevoilor patrimoniului cultural transilvan și promovarea tuturor monumentelor din Transilvania, în special în mediul online.

„Our Heritage” reprezintă cel mai complex proiect de acest gen realizat până acum în România și reunește, până în prezent, profilurile a peste 2.300 de monumente din Transilvania. Proiectul, inițiat la începutul anului 2013 și cu o perioadă de implementare de 3 ani, constă în identificarea, fotografierea și cercetarea tuturor monumentelor istorice din Transilvania, incluse în Lista Monumentelor Istorice a Ministerului Culturii și Patrimoniului Național, pe care sunt trecute 8.134 monumente. Lansarea de joi, la Alba Iulia, a marcat finalizarea primei etape a proiectului, adică documentarea a aproape o treime din monumentele istorice din județul Sibiu și cele mai importante monumente, clădiri, parcuri, statui din celelalte județe transilvane (Bistrița Năsăud, Brașov, Cluj, Covasna, Harghita, Sălaj, Mureș, Hunedoara și Alba). Până acum, în județul Alba, au fost cercetate și fotografiate aproximativ 130 de monumente, atât din orașe și municipii (Alba Iulia, Teiuș, Sebeș, Blaj, Aiud), cât și din sate (Câlnic, Căpâlna, Roșia Montană, Gârbova, Rîmeț, Rimetea și altele).

Monumentele selectate pentru a fi prezentate în acest proiect au fost alese de un consiliu ştiințific format din experți, istorici, cercetători și arhitecți din Transilvania, printre care e numără directorul Muzeului de Etnografie din Cluj–Napoca, prof. univ. dr. Tudor Sălăgean, specialist în istoria medievală a Transilvaniei, prorectorul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, Marian Țiplic, specialist în domeniul fortificațiilor din Transilvania și directorul executiv al Direcției Județene pentru Cultură Sibiu, Răzvan Pop, expert în istoria multiseculară a Sibiului. În alegerea monumentelor, s-a urmărit reunirea mai multor aspecte, legate de: cronologie (cercetarea monumentelor realizate din perioada dacilor și romanilor și până în prima jumătate a secolului al XX-lea), stil arhitectural (de la stilul pre-romantic, la cele modern) și tipuri de monumente (fortificații, linii industriale, donjoane, statui, clădiri), ideea de bază fiind aceea de a prezenta monumente cât mai diferite. Până la momentul actual, singurele cercetări complete au fost cele făcute la monumentele din Sibiu, Sighișoara și Roșia Montană.

Bugetul estimat pentru un astfel de proiect este de aproximativ 200.000 euro, dintre care Administraţia Fondului Cultural Național a reușit să finanțeze aproximativ 20%. Cu toate acestea, inițiatorii proiectului sunt încrezători și speră să obțină restul de bani din parteneriatele și colaborările pe care le desfășoară cu mai multe companii.

Președintele AIOS, Tudor Popa, a precizat că în derularea acestui proiect nu au întâmpinat dificultăți majore, în afară de cazurile în care monumentele vizate se aflau în proprietate privată, fapt ce a îngreunat procesul de cercetare și fotografiere. Ca și așteptări, Popa a declarat că, împreună cu asociația pe care o conduce, își dorește ca lumea să conștientizeze valoarea patrimoniului transilvan. Numit inițial „Transilvania Heritage”, pentru ca ulterior să ajungă la denumirea de „Our Heritage”, în funcție de rezultatele pe care le va avea, proiectul își propune să se extindă la nivel național și să atragă atenția Direcțiilor de cultură, primăriilor și tuturor instituțiilor, dar și oamenilor de rând.

„Suntem mândri de ceea ce am reușit să facem, proiectul fiind născut din dorința de a proteja monumentele. Au muncit la el aproximativ 15 oameni, dar ne dorim să contribuie și cetățenii, cu fotografii sau informații utile, la reactualizarea informațiilor de pe site-ul oficial al proiectului”, a precizat Tudor Popa.

YouTube video

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax