Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Bani înapoi de la stat dacă soliciți bon fiscal. Ce spune ministrul Marcel Boloș despre introducerea creditului fiscal

Impozit de 70% de la 1 iulie 2024

Publicat

Ministerul Finanțelor a anunțat modalitatea prin care o persoană fizică va putea primi bani înapoi de la stat dacă solicită bon fiscal. Este un concept prin care zonele de activitate cu risc de evaziune fiscală sunt contabilizate.

Detalii despre sistemul de credit fiscal a dat ministrul Marcel Boloș după ședința de Guvern din 28 iunie.

Despre creditul fiscal, ministrul a spus că modelul este portughez și a adus acolo beneficii însemnate pentru ceea ce înseamnă combaterea evaziunii fiscale.

”Conceptul are la bază determinarea cumpărătorului (…) să ceară bonul fiscal de la vânzător, astfel încât, prin declarația unică inteligentă acel bon fiscal din zonele de activitate cu risc de evaziune fiscală sunt contabilizate . Se decide ca un procent din valoarea acelor cheltuieli să îmbrace forma creditului fiscal.

Ce se întâmplă în modelul portughez cu creditul fiscal?

Fie se rambursează cumpărătorului, pentru că statul, repet, are de câștigat… pentru că până atunci nu erau emise, să zicem facturi și bonuri fiscale într-un anumit domeniu

sau poate să utilizeze creditul fiscal ca o formă de compensare cu alte impozite și taxe”, a declarat ministrul Finanțelor.

Bani înapoi la stat. Creditul fiscal, doar ca model de referință

Boloș a precizat că este o variantă discutată cu reprezentanții Băncii Mondiale, dar că încă nu este luată o decizie.

”Este un model, l-am discutat și Banca Mondială ne-a prezentat această alternativă. Nu este luată o decizie. Nu s-a discutat în guvern, nici în coaliție, dar îl analizăm ca și model de referință pentru ceea ce înseamnă măsuri eficiente de combatere a evaziunii fiscale”, spune Marcel Boloș.

Cumpărătorul trebuie solicite eliberarea bonului fiscal. Înscrierea codului numeric este opţională, nu este obligaţie a cumpărătorului, precizează ministrul.

”Este o opţiune a cumpărătorului, care solicită bonul fiscal şi, odată cu bonul fiscal, codul numeric personal, pentru a le putea culege informaţiile prin sistemul de raportare al caselor de marcat fiscale şi a le duce în această declaraţie unică inteligentă, care stă la baza mecanismului.

Repet, este un model de studiu şi este, dacă vreţi, cu rezultate pentru ceea ce înseamnă combaterea evaziunii fiscale pentru acele zone unde nu se eliberează bonul fiscal.

Bani înapoi la stat. Obiectivul ministerului

Niciodată pe Ministerul Finanțelor n-o să-l intereseze că o persoană fizică și-a luat un kilogram de zahăr sau un kilogram de făină. Dar pe Ministerul Finanțelor îl interesează taxa pe valoare adăugată care se datorează bugetului de stat. Pe Ministerul Finanțelor îl interesează ca acele informații să fie folosite pentru ceea ce înseamnă creditul fiscal pentru acele zone de activitate cu o incidență mare a evaziunii fiscale. (…).

Ea este o schimbare pe termen lung, în care statul, din rolul său, să zicem mai mult pasiv, are un rol activ în ceea ce privește încasarea impozitelor și taxelor. Altminteri, rămânem exact în acea situație cum suntem de foarte mult timp în care atunci când am avut crize financiare, prima măsură care ne-a venit la îndemână a fost aceea de a revizui impozitele și taxele și a pune o sarcină fiscală mai mare pe contribuabili. Nu.

Trebuie să existe o piață și mecanisme de piață competitive în care contribuabilii și operatorii economici din piață au o relație corectă, civilizată cu statul și cu autoritățile statului”, a precizat Boloș.

Prin urmare, românii care cer bon fiscal la coafor, service-uri auto sau la magazinele de cartier ar putea primi reduceri la taxe şi impozite sau chiar o sumă de bani înapoi. La cumpărături de 5.000 de lei, am putea primi înapoi 500 de lei, potrivit observatornews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax