Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Toate cele 50 de paturi de la Centrul Social din Alba Iulia au fost „rezervate” de oamenii străzii. Noii veniţi vor primi saltele

Publicat

Toate locurile de „cazare” de la Centrul Social de Urgenţă amplasat în zona Gării CFR din Alba Iulia sunt ocupate la capacitate maximă. Astfel că cele 50 de paturi de care beneficiază aşezământul social sunt în prezent „culcuşul” oamenilor de pe stradă. Temperaturile foarte scăzute care s-au resimţit în ultima săptămână i-a făcut pe cei care dormeau prin gări, autogări, pe băncile din parc sau în faţa magazinelor să apeleze la serviciile sociale. Coordonatorul centrului, Costinel Şoaită a spus că pe lângă cei care din noiembrie şi-au depus cererile de „cazare”, în ultima săptămână numai cinci persoane care îşi petreceau nopţile sub cerul liber şi nu au mai făcut faţă frigului au ajuns la aşezământul social. Cei care vor veni în următoarea perioadă a iernii la centru vor dormi pe saltelele cu care reprezentanţii centrului s-au pregătit deja. La UPU un singur om al străzii a fost adus pentru îngrijiri medicale, dar după investigaţiile medicilor a hotărât să se întoarcă pe stradă.

Costinel Şoaită a spus că, pentru ca temperaturile scăzute de afară să nu le pună în pericol viaţa, unii oameni ai străzii sunt aduşi la centru şi de poliţiştii din Alba, care îi găsesc prin diferite locaţii, în urma raziilor de noapte. Dar rămân câteva nopţi şi apoi iasă din nou pe străzi. Se întorc abia când nu mai rezistă intemperiilor.

Unele persoane care nu au un acoperiş deasupra capului şi-au luat măsuri de precauţie din timp. Coordonatorul aşezământului social a precizat că din luna noiembrie au fost înregistrate solicitări pentru găzduire, atât cereri noi, cât şi înnoirea celor vechi. În carul centrului oamenii străzii beneficiază de trei mese calde pe zi.

Şi la Unitatea Primiri Urgenţe ajung diferite persoane care locuiesc pe stradă, din bunăvoinţa oamenilor care îi văd răpuşi de frig şi sună la 112. Purtătorul de cuvânt al UPU Alba, Carmen Popa a spus că majoritatea oamenilor străzii care vin la urgenţe primesc îngrijiri medicale, dacă este nevoie de internare rămân acolo, iar dacă nu sunt duşi tot la Centrul Social de Urgenţă de la Gară. Aceştia sunt găsiţi căzuţi în stradă, majoritatea fiind sub influenţa alcoolului. În ultima săptămână, doar un caz de acest gen a fost înregistrat la secţia de urgenţă din cadrul spitalului. Dar începând cu această lună, de când iarna şi-a intrat în drepturi se aşteaptă ca numărul de oameni ai străzii care sunt aduşi la UPU să fie tot mai mare.

În cazul în care temperaturile vor scădea foarte mult, la Centrul Social de Urgenţă din Gară vor fi puse saltele în camerele mai mari, pentru a putea fi primiţi oamenii străzii, a spus Costinel Şoaită.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax