Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Salarii din România comparabile cu cele din țările din vestul Europei. Domeniile în care se câștigă cel mai bine în țară

Publicat

angajati-600x400 Angajații care lucrează în România în anumite domenii au salarii comparabile cu cele din țările din vestul Europei. Potrivit statisticii oficiale, cel mai bine se câștigă în bănci, în domeniul asigurărilor și în IT. Lefurile din aceste domenii au fost, anul trecut, de peste două ori mai mari decât media națională. Specialiștii spun că explicația constă în raritatea angajaților bine calificați. 

Salariile nu ţin întotdeauna cont de productivitate sau de bunul mers al unui domeniu. De exemplu, salariul mediu din asigurări a ajuns la 4.100 de lei, de 2,2 ori mai mare faţă de media salarială pe economie.

„Poate că ele vin doar dintr-o singură parte a asigurărilor, din zona publică a asigurărilor. De la ASF sau doar dintr-o zonă vin creşterile şi atunci dă o creştere”, a transmis Florin Jianu preşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor, potrivit Digi24.ro

Salarii duble faţă de media economiei primesc şi angajaţii din domeniul comunicaţiilor şi din minerit. Printre privilegiaţi se numără şi IT-iştii, domeniu în care lefurile sunt la fel de bune ca în străinătate. Salariul unui debutant sare de o mie de euro.

„Creşterea salarilor din domeniul IT este nejustificată, doar o bulă, precum bula imobiliară. O creştere artificială, iar asta se va vedea. Este cererea mult prea mare de specialişti în IT”, a transmis Mădălin Dumitru, directorul unei companii din domeniul IT.

Salarii duble faţă de medie sunt şi în sistemul bancar. „Lucrurile sunt cumva naturale petru că băncile o duc bine în această perioadă”, a mai transmis Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor.

Codaşii sunt în industria hotelieră şi în restaurante. Leafa medie abia depăşeşte o mie de lei, cu 40% sub media pe economie, de 1.859 de lei. Nici în construcţii situaţia nu este prea fericită. Dacă nu lucrează la negru, muncitorii au salarii cu 23,5% mai mici faţă de media pe ţară.

În prezent, salariul mediu pe economie este de 470 de euro, al doilea cel mai mic din Uniunea Europeană, după Bulgaria.

Ţările mai puternic dezvoltate precum Polonia, Spania, Austria sau Franţa au salarii medii duble sau chiar de trei, patru ori mai mari faţă de cele din România.

Salariul mediu în ţările europene:

– Bulgaria – 379 euro

– România – 467 euro

– Ungaria – 592 euro

– Turcia – 603 euro

– Polonia – 700 euro

– Cehia – 773 euro

– Grecia – 1.069 euro

– Spania – 1.718 euro

– Italia – 1.725 euro

– Austria – 2.009 euro

– Belgia – 2.091 euro

– Franţa – 2.157 euro

– Norvegia – 3.347 euro

– Elveţia – 3.878 euro

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax