|

Ce LEGI vor avea de votat noii parlamentari. Iniţiative moştenite de la vechiul Legislativ. Ce modificări importante ar putea fi de anul viitor

parlamentNoii parlamentari vor trebui să-şi dea votul pentru o serie de iniţiative legislative rămase neaprobate de vechiul Legislativ. Printre acestea se află propunerile pentru eliminarea a peste 100 de taxe nefiscale, un cadru legislativ permisiv pentru fumători, conversia creditelor în franci eveţieni, pensii speciale pentru alte categorii.

Alte proiecte ce ar urma să intre în atenţia aleşilor sunt cele privind revizuirea Constituţiei, regionalizarea şi descentralizarea.

Eliminarea celor 102 taxe nefiscale. Legea prin care sunt eliminate 102 taxe nefiscale a fost declarată constituţională, dar preşedintele a retrimis-o, spre reexaminare, în Parlament, cu observaţia că eliminarea taxei TV şi a radioului public nu a fost dezbătută suficient. Preşedintele PSD Liviu Dragnea, care deţine majoritatea parlamentară, a anunţat că decizia lui Iohannis de a trimite legea, spre reexaminare, nu înseamnă decât o amânare, PSD urmând să o readopte.

Conversia creditelor în franci elveţieni. Legea a fost adoptată de plenul Camerei Deputaţilor pe 18 octombrie, însă a fost contestată de Executiv la Curtea Constituţională. CCR va lua o decizie în 18 ianuarie 2017. Legea a fost puternic contestată de bănci şi se referă la conversia creditelor din franci elveţieni în lei la cursul din momentul contractării împrumutului, care ar da posibilitatea celor vizaţi să îşi convertească împrumutul la un curs de aproximativ 1,8 — 2 lei/franc (curs valabil în perioada 2006 — 2008), la jumătate faţă de cotaţia actuală, de peste 4 lei/franc.

Pensiile speciale. Sunt cele de care ar urma să beneficieze personalul profesionist de intervenţie din cadrul serviciilor de ambulanţă, personalul din Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) şi personalul didactic din învăţământul preuniversitar. Pentru personalul de pe ambulanţă, peste 80 de parlamentari au vrut crearea unui regim special având în vedere că îşi desfăşoară activitatea în condiţii deosebit de periculoase. Pentru profesori, parlamentarii amintesc de „stresul“, „uzura psihică şi fizică“ la care sunt supuse cadrele didactice.

Modificări la legea antifumat. Este vorba despre redefinirea spaţiului public închis, astfel încât să se permită fumatul la terase, dar şi posibilitatea localurilor de a amenja camere speciale care să servească exclusiv fumatului. Liviu Dragnea este un susţinător al modificării legii, fiind şi el fumător, însă a amânat votarea pentru după alegeri.

Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. Mai multe articole au fost declarate neconstituţionale, iar unele a fost modificate prin ordonanţă de urgenţă.

Alte proiecte: revizuirea Constituţiei, regionalizarea şi descentralizarea.

sursă: adevărul.ro

URL scurt: http://alba24.ro/?p=540608avatar Publicat de pe 27 decembrie 2016 şi actualizat pe 27 decembrie 2016.
Publicat în ACTUALITATE, POLITICA.

Ai un pont, o secvenţă filmată sau o poză ce ar putea fi interesantă și pentru alții? Trimite-o folosind formularul de pe Ştirea ta pe Alba24!

Adaugă un comentariu


Publicitate

loading...

PublicitatePublicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

PublicitatePublicitate

Publicitate

Comentate recent

  • maya: PSD s-aude?!
  • om: Mult as vrea si eu asta, Iulia!
  • Apocalipsa lui Rika: cat mai mult daca se poate sa ploua cu gheata cat oul de strut ! nu e pacat sa strica tot in...
  • Cris: Pacat ca nu era nimeni la volanul masinii negre sa treaca peste el cat s-a prefacut „victima”. Ar...
  • Mario: Bună ziua. Am și eu o întrebare, dacă am lucrate 9 luni în ultimii 2 ani,am o problema și nu am mai putut sa...

VIDEO / TESTUL de SINCERITATE pe Alba24.ro: Omul care a transformat ”Mica Romă” într-o perlă a județului

Publicitate

Publicitate

Cosmin Calin Raul - Design si Fotografie

Alba24 pe site-ul tau

HOROSCOPUL ZILEI