Connect with us
Advertisement

Eveniment

CALENDAR ALEGERI 2024: Până la ce dată se pot depune candidaturile la parlamentare. Când începe campania electorală.

Publicat

Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat, în cadrul ședinței de joi, o hotărâre privind interpretarea prevederilor legale referitoare la depunerea candidaturilor pentru alegerile din 2024. Decizia vine ca urmare a solicitărilor de clarificare primite și se aliniază dispozițiilor Legii nr. 208/2015.

Conform Hotărârii BEC nr. 3H/16.09.2024, partidele politice care doresc să depună dosarele de candidatură trebuie să prezinte dovada listelor de susținători, care trebuie să conțină cel puțin 0,5% din numărul total al alegătorilor înscriși în Registrul electoral la nivel național.

Termenul limită pentru depunerea acestor liste este 30 septembrie 2024 pentru toate circumscripțiile electorale, cu excepția circumscumscripției numărul 43, unde termenul se extinde până la 15 octombrie 2024.

BEC subliniază că aceste termene sunt recomandative și nu constituie termene de decădere, având scopul de a permite formațiunilor politice să obțină în timp util documentele necesare pentru candidaturile lor.

Această măsură este parte integrantă a procesului electoral și asigură o organizare eficientă a alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din acest an.

Calendarul alegerilor parlamentare 2024. Când începe campania electorală și până când se pot înscrie partidele

Guvernul României a stabilit și aprobat calendarul acțiunilor care se vor desfășura în perioada electorală a alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților, mai exact pentru alegerile parlamentare din 2024.

Campania electorală începe pe 1 noiembrie și se încheie la 30 noiembrie 2024. Votarea pentru alegerile parlamentare în România începe la 1 decembrie.

Alegerile parlamentare din România se desfăşoară la 1 decembrie 2024, în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 98/2024 privind unele măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2024 şi a alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2024, şi în baza Hotărârii de Guvern nr. 755, din 4 iulie 2024 privind stabilirea datei alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2024, potrivit Agerpres.

Calendarul evenimentelor până la alegerile parlamentare din 2024

Până pe 7 septembrie, Autoritatea Electorală Permanentă a putut comunica Biroului Electoral Central (BEC) care este numărul alegătorilor înscriși în Registrul electoral, dar și numărul de semnături necesar pentru susținerea candidaturilor la nivel national și în fiecare unitate electorală.

Până pe 10 septembrie, partidele politice împreună cu organizațiile minorităților și alianțele politice pot depune la Biroul Electoral Central protocoalele de constituire a eventualelor alianțe electorale.

Până la 16 septembrie, alegătorii cu domiciliul în țară și reședința în străinătate, dar și cei cu domiciliul în străinătate, au dreptul să se înregistreze în Registrul electoral cu adresa de străinătate, cu opțiunea pentru votul la secția de votare.

Înscrierea se poate face online, pe site-ul: votstrainatate.ro informează digi24.ro

2 Octombrie este termenul limită la care partidele politice, alianțele politice, electorale sau organizațiile cetățenilor aparținând minoritățile naționale, mai pot depune listele de candidați.

Până la 4 octombrie, Biroul Electoral Central se va pronunța, prin decizii, în sensul admiterii ori, după caz, respingerii cadidaturilor.

Alegătorii cu domiciliul în ţară şi cu reşedinţa în străinătate, dar şi cei cu domiciliul în străinătate, se pot înregistra în Registrul electoral cu adresa din străinătate, cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă, până la data de 17 octombrie. Înscrierea se poate face online, pe site-ul: votstrainatate.ro.

Când se depun semnele electorale ale partidelor și alianțelor

Până la data de 22 octombrie, partidele politice, alianţele politice și electorale, dar şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri, trebuie să stabilească şi să depună semnele electorale la Biroul Electoral Central (BEC).

BEC urmează să le înregistreze, ori să le respingă, după caz, până la data de 26 octombrie.

Pe 28 octombrie, Birourile electorale de circumscripţie constată rămânerea definitivă a candidaturilor pentru alegerile electorale din ţară.

La data de 30 octombrie, preşedintele biroului electoral de circumscripţie stabileşte, prin tragere la sorţi, ordinea în care se tipăresc numele candidaţilor pe buletinul de vot în circumscripţiile electorale din ţară.

Până la 1 noiembrie, Biroul Electoral Central trebuie să aducă la cunoştinţa publicului semnele electorale, în timp ce primarii, cu ajutorul prefecţilor, aduc la cunoştinţa publică delimitarea şi numerotarea secţiilor de votare şi a sediilor acestora.

Tot până la 1 noiembrie, primarii stabilesc şi asigură locurile speciale pentru afişajul electoral.

Campania electorală pentru parlamentare 2024

Campania electorală pentru parlamentare debutează pe 1 noiembrie și se încheie pe 30 noiembrie 2024, la ora 7:00.

Până la 16 noiembrie, Regia Autonomă “Monitorul Oficial” imprimă buletinele de vot. Tot până la această dată este și termenul limită pentru confecționarea timbrelor autocolante de către Poșta Română și a ștampilelor cu mențiunea „Votat”.

Cu maximul 3 zile înainte de data votării, respectiv până la 28 noiembrie, ora 23:59, se vor depune sau livra plicurile exterioare care conțin documentele de vot prin corespondenţă la sediile birourilor electorale pentru votul prin corespondenţă.

Cu o zi înainte de alegerile parlamentare, președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare din țară, trebuie să afișeze, într-un loc vizibil, la sediul secției de votare, câte două exemplare din buletinele de vot, vizate și anulate de președintele biroului electoral de circumscripție.

Când se votează pentru alegerile parlamentare din 2024

Votarea în străinătate începe pe 30 noiembrie 2024, ora locală 7:00. Votarea se va putea face până la 1 decembrie 2024, ora 21:00.

Pe 1 decembrie 2024, începe votarea și în România.

Votarea se va încheia la ora 21:00, însă, alegătorii care se află într-o secție de votare, dar și persoanele care se află la rând, în afara sediului secției de votare, pentru a intra în locul de votare, pot să își exercite dreptul la vot până la cel mult ora 23:59.

În cel mult 48 de ore de la încheierea votării este termenul pentru formularea de cereri pentru anularea alegerilor dintr-o secție de votare sau circumscripție electorală.

Pe 5 decembrie este termenul limită pentru soluționarea de către (BEC) a cererii de anulare a alegerilor.

Pe data de 8 decembrie este termenul limită pentru soluționarea de către Înalta Curte a contestaţiei împotriva deciziei Biroului Electoral Central, privind soluţionarea cererii de anulare a alegerilor.

Ulterior, vor fi aduse la cunoștință publicului rezultatele alegerilor, de către Biroul Electoral Central, prin publicarea în Monitorul Oficial.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement