Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO – VIDEO | DEZBATERI RATATE la Primăria Sebeș, în scandalul Kronospan. Reprezentantul companiei a părăsit ședința

Publicat

YouTube video

sebes primaria, kronospan După întâlnirea de joi dimineaţa de la Prefectura Alba, unde au fost consultări între autorităţi, ONG-uri şi reprezentanţii companiei Kronospan, pe tema conflictului privind fabricile de formaldehidă, o altă şedinţă a fost programată în jurul amiezii, la Primăria Sebeş. Nu a fost însă „după cum era plănuit”, pentru că reprezentantul companiei a părăsit şedinţa, nemulţumit de numărul prea mare de participanţi care nu erau „de specialitate”.

Citeşte şi Scandalul privind poluarea de la Sebeş: Declaraţii „discrete” la întâlnirea cu Prefectura, ONG-uri, instituţii publice şi Kronospan

După plecarea de la ședință, reprezentanții companiei Kronospan au transmis un comunicat de presă în care au precizat :„Dorim să precizăm că în cursul zilei de joi, 22 ianuarie 2015, societatea noastră a organizat o întâlnire pentru a prezenta rezultatele proiectului european Synphonie mediului medical din județul Alba. Întâlnirea s-a dorit a fi una dedicată unui grup de specialiști dar, din păcate, din motive care nu au ținut de Kronospan, aceasta s-a transformat într-o manifestare dezorganizată și astfel scopul întâlnirii nu a mai putut fi atins. Kronospan dorește să își ceară scuze față de persoanele invitate la această întâlnire și subliniază că va relua această inițiativă la o dată ulterioară, într-un cadru adecvat.

kronospan Consecvența politicii sale de dezvoltare durabilă și pentru a-și demonstra deschiderea față de orice aspecte sesizate de către societatea civilă precum și faptul că societatea nu are nimic de ascuns și este convinsă de faptul că îşi desfăşoară activitatea în condiţii de perfectă legalitate, Kronospan a solicitat Institutului Naţional de Sănătate Publică Bucureşti realizarea unui studiu de impact asupra stării de sănătate pentru toate activităţile desfăşurate pe platforma Kronospan Sebeș”.

La şedinţa de la sediul Primăriei Sebeş au venit medici de familie, dar şi şeful DSP Alba, Horea Timiş, primarul de la Sebeş, Alexandru Dăncilă, consilieri locali, reprezentanţi ai ONG-urilor pentru protecţia mediului şi presa.

Subiectul întâlnirii despre care erau anunţaţi, cel puţin o parte dintre ei, era prezentarea unui studiu privind impactul poluării asupra populaţiei, realizat de Centrul de Mediu și Sănătate din Cluj Napoca, pentru Kronospan.

Însă din cele petrecute la şedinţă, concluzia a fost că subiectul era unul de specialitate, cu dezbateri din domeniu, şi nu pentru publicul larg.

Medicii de familie s-au întrebat însă de ce au mai fost chemați dacă nu li s-a prezentat nicio informaţie.

YouTube video

Într-o adresă primită la redacţie şi semnată de directorul general al Kronospan, Botond Bandi, se arată că societatea a transmis, în 22 ianuarie, o solicitare către Institutul Naţional de Sănătate Publică Bucureşti, prin care cere efectuarea unui studiu de impact asupra stării de sănătate pentru toate activităţile desfăşurate pe platforma Kronospan Sebeş.

Declaraţii din timpul şedinţei

„Direcţia de Sănătate Publică este o instituţie deconcentrată care nu are rol de a interpreta ştiinţific datele. Există un ordin de ministru, care reglementează acest lucru. Noi suntem cei care colectăm datele de morbiditate într-o formă brută, iar institutele abilitate şi acreditate la nivel naţional sunt cele care pot să facă acele studii ştiinţifice de specialitate, practic noi furnizăm datele… Direcția de sănătate publică nu este abilitată de a face aceste studii, noi solicităm aceste studii, iar când vine un institut de sănătate la nivel național cu documentația noastră, noi aplicăm practic concluziile”, a declarat Horea Timiș.
Întrebat dacă a solicitat aceste studii la Kronospan, Horea Timiș a spus că a solicitat acest studiu la Kronospan.
Medicul Ileana Văcaru de la Direcția de Sănătate Publică a menționat faptul că: „a fost efectuat un studiu de impact privind sănătatea populaţiei din Sebeş în anul 2007. Pentru că obiectul de activitate al unităţii nu s-a modificat, ci s-a produs doar o extindere a capacităţilor existente, noi am cerut o completare la studiul respectiv… Am discutat cu Primăria din Sebeș despre necesitatea unor studii de impact pe starea de sănătate comandată de către Primăria Sebeș. Au fost discuții pe acestă temă și în 2013 și în anul 2014. Noi, ca Direcția de Sănătate Publică, nu putem să efectuăm asemenea studii dar am solicitat primăriei prin adrese oficiale ceea ce avem ceea ce ar trebui să conțină aceste studii”.
„Prin hotărăre de Consiliu, s-a aprobat o sumă ca să demarăm acest studiu și am solicitat sprijin la diferite instituții ale statului pentru a face acest lucru”, a precizat primarul municipiului Sebeș,  Alexandru Dăncilă.
La întrebarea „de ce nu se prezintă acel studiu”, primarul Alexandru Dăncilă a răspuns:”cei de la Kronospan au venit şi au spus că sunt mai mulţi în sală decât ar fi crezut ei, adică s-ar fi referit pur la medici”.
Unul dintre medici a declarat „că este de bun augur această întâlnire cu o singură condiție, noi toți cei care am fost invitați trebuia să știm pentru ce, iar discuția fără toți factorii de decizie este inutilă”.

YouTube video

YouTube video

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax