Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Primăria Aiud prezintă concluziile Cafenelei Publice – Planul Urban de Mobilitate Urbană Durabilă Aiud

Publicat

20170321_135935_HDR Primăria Municipiului Aiud, în parteneriat cu Societatea pentru Consum Responsabil au invitat aiudenii la dialog pe tema Planului de Mobilitate Urbană Durabilă Aiud (PMUD), aflat în dezbatere publică în perioada 2 februarie – 17 martie.

Joi, 16 martie, 26 de aiudeni şi-au adus contribuţia la îmbunătăţirea acestui plan prin participarea la o dezbatere publică organizată într-o cafenea. Dezbaterea a fost bine primită în rândul societății civile, cu participare numeroasă, transmit reprezentanţii primăriei.

Dezbaterea „Cafenea Publică: Planul Urban de Mobilitate Urbană Durabilă Aiud” a fost moderată de Diana Călin, director executiv al asociației Societatea pentru Consum Responsabil (SRC). Au fost prezenţi la dezbatere: expert Sigma Mobility Engineering: Dr. Ing. Gabriela Mitran, primarul Oana Badea, directorul tehnic Delia Florea (Primăria Aiud), administratorul public Liviu Florea (Primăria Aiud), şeful Poliţiei Municipiului Aiud – Darius Bic şi reprezentanţi ai altor instituţii, inclusiv unităţi de învăţământ.

26 aiudeni au intrat în dialog şi au căutat răspunsuri la următoarele întrebări:

– ce credeți că este bine?

– ce credeți că se poate îmbunătăți (şi cum)?

– ce credeţi că ar aduce comunităţii prejudicii şi de ce?

O serie de propuneri concrete au rezultat în urma acestui eveniment, care au fost supuse atenției Primăriei și firmei care a elaborat PMUD. Dezbaterea a fost structurată pe următoarele subiecte: Reţeaua stradală, Transportul public, Mijloace alternative, Managementul traficului, Transportul de marfă şi alte aspecte, precum: instituţionale, operaţiuni urbanistice necesare, monitorizare PMUD, etc.

Pe fiecare tematică, aiudenii au fost ghidaţi în discuţii de către facilitatorii SRC: Adina Moise (consilier dezvoltare comunitară), Raluca Naghiu (inginer de mediu), Raluca Barb (psiholog), Raluca Popan (grafician), Alexandru Cocioran (inițiator Iubitori de Animale Aiud) şi Diana Călin (consultant dezvoltare durabilă).

Dinamica acestei dezbateri, modul în care a fost conceput evenimentul şi implicarea activă a aiudenilor prezenţi au determinat-o pe Gabriela Mitran să împărtăşească următoarele: „Am realizat peste 10 PMUD-uri în ţară, în localităţi cu peste 200.000, dar niciunde nu s-a organizat o asemenea dezbatere într-o cafenea, în dialog direct cu comunitatea”.

Contribuţia aiudenilor la PMUD

Persoanele participante au fost foarte active, implicându-se în mod concret în dezbatere, iar printre propunerile, comentariile şi sugestiile aiudenilor menţionăm:

  • Cele mai apreciate direcţii de acţiune şi proiecte propuse sunt cele aferente domeniului Mijloace alternative. Aiudenii s-au arătat a fi încântați de construirea pistelor de biciclete şi de posibilitatea închirierii unei biciclete pentru deplasarea prin oraş a locuitorilor şi turiştilor. Aiudenii propun de asemenea: realizarea unor parcări de bicilete la extremităţile pieţei, construirea unor piste de atletism, detalierea modului în care va fi asigurată accesibilitatea persoanelor cu dizabilităţi.
  • Managementul traficului. Una dintre cele mai inovative idei ale persoanelor prezente s-a materializat prin propunerea implicării persoanelor vârstnice în supravegherea traficului în zonele cu circulaţie intensă din apropierea şcolilor. Multe propuneri în vederea înfiinţării de noi semafoare, sensuri unice, giratorii sau montare radare fixe au fost aduse de către aiudenii prezenţi.
  • Transportul de marfă. Se propune realizarea unui program pentru aprovizionarea cu marfă a magazinelor cu materiale de construcţii.
  • Transportul public. Cetăţenii prezenţi au sugerat achiziţionarea autobuselor electrice, care spre deosebire de cele ecologice nu au emisii de dioxid de carbon, fapt care ar aduce multiple beneficii sănătăţii aiudenilor şi calităţii aerului.
  • Sugestiile de îmbunătăţire ale proiectelor de reabilitare şi modernizare a Reţelei Stradale includ propuneri specifice vis-a-vis de străzile cu probleme la momentul curent, modernizarea sistemelor de captare a apei pluviale şi îngustarea trotuarelor.

Cetăţenii prezenţi au aflat că acest plan este mai mult decât o necesitate pentru dezvoltarea armonioasă a municipiului Aiud. Pe lângă aspectele sociale, de mediu, economice, tehnice şi de siguranţă care s-au avut în vedere în realizarea planului, acesta are un rol esenţial în finanţarea următoarelor proiecte în cadrul POR 2014-2020. Aiudul a făcut un pas în această direcţie, doar primăriile care au un PMUD fiind eligibile înspre a solicita finanţare pe câteva axe specifice.

„Mă bucur când opinia mea este ascultată”, „Mi-a plăcut mult lucrul în echipă, buna intenţie a fiecărui participant”, „Sper la dezbateri publice o dată la 2 luni măcar. E un început bun, nu timid.”, „Mai multe cafenele pe subiecte stringente cu echipa SRC”, „Apreciez ideea organizării acestei întâlniri”, sunt câteva dintre testimonialele împărtăşite de aiudenii prezenţi la dezbatere.

Acestă dezbatere organizată pe modelul World Cafe demonstrează ca aiudenii sunt interesați de dezvoltarea municipiului și așteaptă să fie implicați în dezbaterile publice care îi privesc în mod direct, mai precizează reprezentanţii Primăriei Aiud.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax