Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Protest la Sebeș, împotriva poluării și a acțiunilor de intimidare din partea Kronospan. În 1 martie, la Alba Iulia

Publicat

11021258_815688828510770_7399765629456386985_n Un nou marș de protest iniţiat de reprezentanţii societăţii civile şi ONG-urile pentru protecţia mediului a avut loc duminică, 22 februarie, la Sebeș. Este cea de-a șaptea manifestare împotriva poluării și construirii unei noi fabrici de formaldehidă și probabil ultima care se va organiza la Sebeș. În 1 martie, manifestanții se vor întâlni pentru a protesta la Alba Iulia.

Protestatarii din Sebeș nu se dau bătuți, chiar dacă cinci dintre opozanţii Kronospan s-au ales cu procese în instanţă. Compania le cere fiecăruia daune morale de 1 leu pentru încălcarea dreptului la imagine, iar la doi dintre aceştia le solicită daune materiale estimate la 250.000 de lei.

Cu toate că duminica trecută, parcarea din faţa Kronospan, unde era punctul de final al marşului, era „ocupată” cu camioane, protestatarii au ”bătut” din nou la poarta companiei pentru stoparea poluării oraşului Sebeş şi interzicerea continuării activităţii chimice a principalului poluator Kronospan SA în interiorul localității.

Aproximativ 300 de persoane s-au strâns, duminică, 22 februarie, începând cu ora 14:00, în parcul din fața Primăriei Sebeș. Pe parcursul marșului, s-au mai adăugat câteva zeci de persoane, în final numărul acestora ajungând la aproximativ 400. Protestul a fost unul pașnic, ca și celelalte anterioare.

Manifestanții au purtat pancarte pe care era scris ”Trădarea de țară în ani de pușcărie se măsoară”, ”Consilieri și primari ne-ați vândut pe un pumn de bani”, ”Dacă vouă nu vă pasă, ghinion, nouă ne pasă”, ”Afară cu mafia din țară” sau ”D.N.A. – D.N.A. e ancheta ta”.

”Pentru luna martie avem stabilit doar marșul de protest din Alba Iulia, care va avea loc în data de 1 martie. În Sebeș, angajații Kronospan au făcut cerere la primărie pentru a protesta și ei, în aceiași zi ca și noi (duminica), în același loc și la aceiași oră, ceea ce nu e deloc fair-play. Noi o să încercăm să menținem legătura cu toți cei interesați care au participat la protest până acum. În acest sens am cerut de la primărie o sală a Casei de Cultură unde să putem organiza dezbateri de interes public pe tema poluării, dar n-am primit încă niciun răspuns”, a precizat Cristian Oneț, unul dintre organizatorii evenimentului promovat pe rețeaua de socializare Facebook. 

”Oamenii din Sebeș și din localitățile învecinate consideră că poluarea masivă resimțită în toate zonele orașului reprezintă o încălcare gravă a dreptului constituțional la sănătate și la un mediu curat (Constituția României la Art. 34 spune clar: ”Dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat” iar la Art. 35, ”Statul recunoaşte dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător sănătos şi echilibrat ecologic” ). Astfel, această procedură de autorizare plus revizuire a acordului de mediu, este ilegală”, se precizează pe pagina de facebook a evenimentului.

De asemenea, manifestanții împotriva poluării vor muta protestele în 1 martie, la Alba Iulia. Mutarea acestora a fost adusă în discuție după ce reprezentanții angajaţilor Kronospan au programat şi ei proteste, începând din 1 martie, în faţa Primăriei din Sebeş, la aceeași oră stabilită până acum de manifestanții împotriva poluării, respectiv 14.00.

Directorul de producţie al companiei Kronospan, Adrian Băcilă, a confirmat pentru Alba24.ro faptul că Kronospan şi Kronochem au deschis acţiuni în instanţă la Tribunalul Bucureşti – Secţia Civilă pentru cinci persoane, însă nu a dorit să ofere mai multe informaţii.

Citește și Războiul KRONOSPAN – STRADĂ se mută în instanţă. Cinci dintre opozanţii Kronospan s-au ales cu procese. EXCLUSIV

panou poluare sebes 14 15 februarie Înaintea celui de-al șaselea protest împotriva poluării din Sebeș, pe panoul de lângă Centrul Cultural „Lucian Blaga” din Sebeș, sâmbătă seara, calitatea aerului era de 5, adică ”rea”, dată de indicele specific corespunzător indicatorului pulberi în suspensie – PM10, la Stația AB-2. Reprezentanții Gărzii de Mediu Alba au precizat că, în urma verificărilor efectuate, depășirea valorii a fost cauzată cel mai probabil de arderi de cauciucuri sau cabluri electrice.

De asemenea, aceștia au precizat că vor efectua cercetări la centre de fier vechi pentru a descoperit cine este responsabil.

Citește și Cum explică Garda de Mediu Alba poluarea de sâmbătă seara din Sebeș: Cel mai probabil au fost arderi de cauciucuri sau cabluri. Verificări la centre de fier vechi

Până acum, protestele s-au desfăşurat în fiecare duminică, începând cu data de 11 ianuarie. Dacă prima dată au participat peste 1500 de persoane, la a doua manifestaţie numărul protestatarilor a crescut, fiind prezente şi persoane din Timișoara, Cluj, Sibiu, dar și alte orașe din România, după cum au anunţat organizatorii. Mesajele promovate la protest au fost ”Kronospan nu uita / Sebeșul nu te vrea”, ”Opriți poluarea! Formaldehida = cancer”, ”Dacă alții nu vă lasă / Voi poluați la noi acasă” sau ”Nu corporația face legislația”.

Citeşte şi FOTO-VIDEO: Un grup de angajaţi de la Kronospan au protestat în faţa Primăriei Sebeş. Au cerut primarului să medieze „Scandalul Poluării”

Angajaţii Kronospan au anunţat la primărie că intenţionează să continue şi ei protestele, sub forma unor marşuri, fiind fixate şi datele: 1, 8, 15, 22, 29 martie, între orele 14.00 şi 16.00, cu plecare din Parcul Primăriei spre B-dul Lucian Blaga – str. Augustin Bena – str. Mihail Kogălniceanu. De asemenea, au precizat că au chemat la aceste adunări populare peste 10.000 de colaboratori din toată ţara, care vor participa cu aproximativ 5000 de utilaje de exploatare a lemnului si camioane de transport. După protestul de joi, însă, nu au menţionat oficial dacă vor susţine aceste demersuri, aşteptând o reacţie de la primărie.

Citește și De JOI: Angajații Kronospan încep mitinguri de protest la Sebeș. MARȘURI anunțate pentru toată luna martie

La sfârşitul săptămânii trecute, primarul din Sebeş, Alexandru Dăncilă, a anunţat că, împreună cu directorul DSP Alba, Horea Timiş, a participat la o întâlnire la Cluj, unde s-a stabilit realizarea unui studiu de impact asupra sănătăţii populaţiei din oraş, ţinând cont de activitatea tuturor poluatorilor din zonă. Însă până la întocmirea studiului, autorităţile locale au de stabilit lista cu agenţii economici, zonele protejate, indicatori pentru zonele vulnerabile şi alte detalii, semn că procesul va fi de durată.

Citeşte şi Primăria Sebeş: Studiul de impact asupra sănătăţii, cu toţi poluatorii, o premieră pentru INSP. Se vor stabili zone protejate vulnerabile

Foto: facebook

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Haiduc

    marți, 24.02.2015 at 10:52

    „angajatii de la Kronospan” manati de Bacila (directorul de productie?, ce? astia n-au director general? ii reprezinta directorul de productie?????????). probabil si amenintati ca daca nu participa la contraprotest raman fara locuri de munca. asta de ce nu se zice? oricum Bacila ala ar merita vreo doua picioare-n dos, cel putin. cine-l stie, il stie si n-are rost sa spunem mai mult.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax