Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Frumoasă dar scumpă viața de student. Cât vor scoate din buzunare tinerii de la Universitatea „1 Decembrie 1918” pentru cazare în Alba Iulia

Publicat

protest studenti Viața de student este cât se poate de frumoasă însă și destul de costisitoare, mai ales pentru cei care au de plătit taxa de școlarizare și o chirie, dacă nu prind loc în cămin.  

În doar două săptămâni, studenții de la Universitatea „ 1 Decembrie 1918” din Alba Iulia se întorc din vacanță, iar cei din primul an vor începe şi ei cursurile, însă până atunci trebuie să rezolve problema cazării. Cei cu medii bune și care stau la distanțe mari pot să prindă un loc în căminele studențești, în timp ce tinerii mai puțin norocoși sau mai pretențioși, care nu vor să împartă o cameră, vor trebui să își caute chirie.

Cazarea în căminele studențești se face anual, la începutul fiecărui an universitar, pe bază de cerere nominală completată on-line la adresa www.uab.ro – ,, Cazări cămine”. Înscrierile au început în 31 iulie și vor continua până în 25 septembrie. AICI

În data de 26 septembrie se vor verifica mediile studenților, iar în 28 septembrie după ora 16,00, se vor afișa listele cu studenții care primesc aprobare pentru a fi cazați.

Cazarea se va efectua în perioada 29 septembrie -01 octombrie, între orele 8.00 – 18.00

Criteriul principal al repartizării locurilor de cazare pentru studenți este cel al performanţei în activitatea academică studențească, (definit de media anului anterior), cumulat cu distanța fată de locul de domiciliu sau reședință să fie mai mare de 10 km, cu excepția studenților care au domiciliul sau reședință în municipiul Alba Iulia.

Anul trecut, cazarea în cămin costa 200 de lei pe lună.  Studenții beneficiază de toate condițiile: căldură, cablu TV, internet gratuit, frigider în cameră și baie proprie.

Cea mai bună variantă rămâne căminul, însă cele 850 de locuri existente la această oră nu vor fi suficiente pentru miile de studenți care vor începe anul universitar.

Cei care nu vor prinde loc în cele patru cămine ale universității vor fi nevoiți să își caute cazare în chirie sau gazdă. În ultimii doi ani, prețul chiriilor au explodat și se menține ridicat pe toată perioada anului, nu doar în perioada de toamnă, când se întorc studenții la cursuri.

Motivul pentru care chiriile au ajuns  mai mari decât un salariu minim pe economie se datorează dezvoltării în zonă a companiilor multinaționale din orașele județului.

Prețurile chiriilor pentru apartamente încep de la aproximativ 160 de euro și pot ajunge și la 550 de euro, în funcție de confort, zonă și numărul de camere.

De exemplu, un apartament cu două camere, pe care pot să-l împartă doi sau mai mulți studenți, poate fi închiriat la 190 de euro. Condiții modeste, mobilier vechi și nefinisat. Pentru un apartament mobilat, aflat într-un bloc nou, chiria se ridică la  230-250 de euro.

Dacă vorbim de închirierea unui apartament cu trei camere, aici prețurile cresc cu minim încă 100 de euro. De exemplu, pentru un apartament în zona Cetate, mobilat modern și complet utilat, chiria este de aproximativ 350 de euro lunar. Apartamentele de lux cu același număr de camere ajung la peste 400 de euro, iar prețul chiriei la apartamentele nemobilate este în jur de 200 de euro.

O garsonieră pare să fie cea mai convenabilă variantă, în această situație însă numărul acestora este destul de mic și prețurile destul de mari. În jur de 170 de euro este prețul lunar al unei garsoniere, iar condițiile nu sunt extraordinare.

Acestea sunt opțiunile pe care le au viitorii studenți care vor începe noul an universitar în 2 octombrie. Dacă mai punem la socoteală și cheltuielile, care în cel mai fericit caz sunt de 150 de lei /persoană (asta dacă locuiesc minim doi oameni într-un apartament – n.r.), taxa de școlarizare de minim 2.200 de lei pe an, materialele de curs care ajung și ele la un minim 200 de lei pe an, mâncare și alte costuri, ne dăm seama că, oricât ar fi de frumoasă viața de student, nu este tocmai ieftină.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. eu

    marți, 19.09.2017 at 22:39

    Buna. De ce Doamne va place sa exagerati? Daca tot va dati pareri despre imobiliare, inchiriati-mi si mie apartamentele. Am o prietena cu un ap renovat fara mobila, doua camere.dat la ziar de trei ori cu 150 euro de cca 10 zile si nu o cauta nimeni. Eu dau un imobil in cetate modern, dotat cu tot ce se poate, nou si nu am primit mai mult de 150 eur, et 1, iar cel din tolstoi la fel. De ce vorbiti aiureli, 500 euro. Le dau pe amandoua la banii astia. Dar asa cum exagerati cu altele faceti si acum. De aceea Alba Iulia are niste preturi exagerate la vanzarea de imobile, care sunt nejustificate. Oare aveti agentie?…

    • Andreea Mezei

      marți, 19.09.2017 at 23:39

      Buna seara. Preturile chiriilor nu le-am pus de la mine. Sunt luate de pe site-urile agentiilor imobiliare din Alba Iulia sau cele de vanzari. Daca le consultati o sa vedeti ca acestea sunt preturile.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax