Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Parcări puține și multe zone pietonale. Sfaturile unui arhitect celebru pentru ca Alba Iulia să devină un oraș atractiv pentru locuit

Publicat

urban Mai multe spații verzi, conectarea Cetății Alba Carolina cu restul orașului,  locuri de joacă pentru copii de toate vârstele și piste de biciclete sunt doar o parte din recomandările arhitectului Jan Gehl pentru a transforma Alba Iulia într-un Oraș atractiv pentru locuit în secolul XXI. După o vizită la Alba Iulia, arhitectul a realizat un studiu prin care arată care ar fi pași de urmat pentru ca Cealaltă Capitală să se ridice la standardele marilor orașe ale lumii în ceea ce privește calitatea vieții. 

În urmă cu un an, Jan Gehl era prezent la Alba Iulia pentru a susține conferința pe tema ”Orașe atractive pentru locuit în secolul XXI”.
Omul care a reușit să schimbe calitatea vieții în orașe precum Moscova, Copenhaga, New York, Sidney și multe alte metropole, prof. dr. arh. Jan Gehl, a venit să împărtășească puțin din ceea ce înseamnă și cum se poate schimba un oraș pentru a fi atractiv de locuit în secolul XXI.

FOTO-VIDEO: Pietonale și piste de biciclete, soluțiile propuse la Alba Iulia de arhitectul Jan Gehl, pentru o viață de calitate în orașele secolului XXI

În vara anului 2016, Gehl Architects a elaborat un studiu privind starea actuală a spațiilor publice din Alba Iulia, denumit Alba Iulia către un oraș pentru oameni și cultură. Scopul acestui raport a fost de a analiza relația dintre spațiile publice și spațiile private și modalitatea în care acestea pot influența și dezvolta comportamentul de lungă durată a societății umane.

studiu Studiul publicat de Gehl Architects arată discrepața dintre centrul orașului unde spațiile primitoare în care albaiulieni să-și petreacă timpul lipsesc cu desfăvârșire și partea de Cetate a orașului unde, pe timp de vară, se mută întreaga activitate a celor care vor să se bucure de timp în aer liber.

Soluțiile propuse de arhitect par destul de simple însă greu de realizat având în vedere că transformarea orașului într-un loc atractiv pentru oameni presupune eliminarea unor parcări și transformarea unor străzi în pietonale.

Jan Gehl propune transformarea părții de nord a cetății într-un hub creativ cu studiouri și workshop-uri la care să poată avea acces oricine și de asemenea suținerea artiștilor locali oferindu-le spații de creație cu o chirie mică, în schimbul unor expoziții.

Tot legat de cetate ar fi îmbunătățirea conexiunii dintre cetate și restul orașului prin identificarea unor noi puncte de intrare în catete, unul din exemple fiind la intersecția străzilor Gemina și Nicolae Bălcescu.

Și Universitatea „1 Decembrie 1918” ar putea fi conectată mai activ la Cetatea Alba Carolina prin foloirea unor spații pentru diferite cursuri sau lecturi, chiar și eleborarea unui program pentru încurajarea studenților să-și dezvolate propriile afaceri în interiorul cetății.

Principala probelmă deja cunoscută albaiulienilor și confirmată de arhitectul olndez, rămâne lipsa spațiilor destinate oamenilor din centrul orașului.

O soluțe pentru a face și din vechiul oraș un punct atractiv ar fi transformarea parcului și a zonei Iuliu Maniu într-un spațiu public prin desfințarea parcării și conectarea acesteia cu parcul.

Și clădirea primăriei Alba Iulia ar putea deveniu mai primitoare dacă intrarea s-ar muta în partea dreaptă a clădirii și zona din față ar fi reamenajată pentru a fi mai sigură pentru trecători și cei care vor să-și petreacă timpul în zonă. De asemenea parcarea din fața primăriei ar putea fi transformată într-o parcare pentru bicicletă.
În raportul realizat de Gehl Architects pietonii și bicicliști ocupă un rol foarte important de aceea cel mai mare accent este pus pe ei. Eliminarea benzinăriilor din oraș pentru a pietonale, îngustarea străzilor cum ar fi Calea Moților, pentru a putea extinde zona de trotuar și spațiu vere, un culoar vedre cu pistă de biciclete în exteriorul cetății alte propuneri pentru ca Alba Iulia să devină un oraș atractiv de locuit.

VEZI AICI STUDIUL realizat de Gehl Architects.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax