Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Medicii de familie vor putea profesa şi după vârsta de pensionare, de 65 de ani. Propunere adoptată de Senat

Publicat

medicMedicii de familie vor avea opţiunea să-şi continue activitatea şi după ce împlinesc vârsta de pensionare. Dacă până acum această variantă o aveau doar medicii din mediul rural, dreptul se extinde pentru toţi din această categorie, potrivit unui proiect de act normativ adoptat de Senat.

Medicii se pot pensiona la 65 de ani, femei sau bărbaţi. În prezent, prin excepţie medicii de familie din mediul rural pot profesa, la cerere, şi după ce împlinesc această vârstă.

Prevederea va fi modificată pentru a avea acces la acest drept şi medicii din mediul urban. Actul legislativ va intra în atenţia Camerei Deputaţilor, for decizional.

„Prin excepţie (…), medicii titulari ai cabinetelor de medicină de familie, care îşi desfăşoară activitatea în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate judeţene, îşi pot continua activitatea în aceleaşi condiţii, după împlinirea vârstei de pensionare, la cerere, cu aviz anual eliberat de direcţia de sănătate publică judeţeană şi de Colegiul Medicilor din România, prin colegiile judeţene ale medicilor, pe baza certificatului de sănătate”, scrie in proiectul de act normativ care va modifica Legea sănătăţii.

În expunerea de motive a proiectului, iniţiatorii arată că deficitul de doctori este o problemă la nivel naţional, indiferent de mediul de activitate, astfel că discriminarea medicilor de familie din mediul urban trebuie eliminată: „Ţinând cont că deficitul de medici nu este numai în mediul rural, ci şi în mediul urban – şi mai ales în «urban mic» –, iar acest deficit se va accentua, propunem modificarea legii în sensul de a permite si medicilor din mediul urban să beneficieze de aceleaşi conditii ca cei din mediul rural”.

În prezent, nu doar medicii de familie din mediul rural pot sa profeseze şi după împlinirea vârstei de pensionare. De exemplu, medicii care au peste 65 de ani pot să se angajeze în unităţile sanitare private. Totodată, aceştia îşi pot continua activitatea in unitatile sanitare publice cu deficit de personal medical sau în unitatile sanitare publice din zonele defavorizate.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax