Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ministrul Agriculturii: Plata integrală a subvențiilor de la APIA pentru fermieri va demara după 8 aprilie

Publicat

apia

APIAFermierii români vor încasa subvențiile după data de 8 aprilie, potrivit celui mai recent anunţ făcut de ministrul Agriculturii, Achim Irimescu. Iniţial, anunţase că plăţile vor fi făcute de la sfârşitul lunii martie.

„Având în vedere că, pe de o parte, APIA furnizează datele de intrare în soft şi există o etapă interactivă şi, cu termenele precise puse pe acest calendar, a rezultat data de 8 aprilie. Iniţial era 27 aprilie, am câştigat nişte zile. Prefer să le spunem fermierilor adevărul şi facem eforturi în continuare să identificăm soluţii pentru a scurta şi acest termen.

Şi dacă avem în vedere că pe 8 aprilie pot începe plăţile pe suprafaţă şi acolo sunt cereri unice şi se tratează acolo prima dată plata pe suprafaţă şi apoi plata pe animal, sigur că decaleaza. Într-o lună şi ceva facem plata pe suprafaţă şi apoi începem la animale”, a menţionat ministrul.

Potrivit acestuia, situaţia ar fi putut fi evitată dacă România ar fi optat pentru plata plăţilor integrale fără avans.
„Noi am facut o dublă muncă. Am pregătit un modul pentru plăţi în avans, apoi am reluat tot procesul pentru plăţile directe. Trebuia să i se explice fermierului, nu la sfârșitul lunii noiembrie. Mai devreme trebuia să li se spună fermierilor: stimați fermieri, nu vă dăm plăți în avans, dar începem la timp plățile finale. Așa cum a procedat Germania. Deja le-a împărțit fermierilor 5 miliarde de euro. După 8 aprilie vom putea începe plățile”, a declarat ministrul Agriculturii.

Până la termenul limită, 30 noiembrie, peste 602.000 de fermieri care au depus cereri de plată în cadrul Schemei de Plată Unică pe Suprafaţă (SAPS) – Campania 2015 au primit 255,4 milioane de euro drept avans pentru o suprafaţă de 5,75 milioane de hectare.

Cuantumul pentru plata SAPS – Campania 2015 este de 77,42 euro/ha, iar plata în avans poate fi acordată în procent de până la 70% din valoarea totală a plăţilor directe. România a acordat un avans de aproximativ 53 euro/ha.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax