Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Un AN de la ACClDENTUL AVIATIC din Apuseni: Lacrimi „îngheţate” în memoria lui Adrian Iovan şi Aura Ion şi răspunsuri puţine de la autorităţi

Publicat

avion prabusit ApuseniPe data de 20 ianuarie 2014, avionul BN52 decola din Bucureşti pentru a ajunge la Oradea, la o prelevare de organe pentru transplant. Şapte persoane se aflau la bord: patru medici – Sorin Ianceu, Valentin Calu, Radu Zamfir, Cătălin Pivniceru şi studenta Aura Ion, iar la manşa avionului, pilotul Adrian Iovan, asistat de copilotul Răzvan Petrescu. În jurul orei 16.00, avionul BN52 s-a prăbuşit la peste 1.400 de metri altitudine, în Munţii Apuseni.

Cu toate că autorităţile din judeţul Alba şi Cluj au fost alertate, abia în jurul orei 22.00 a fost găsită epava avionului, de către cetăţenii din comuna Horea. Niciunul dintre pasagerii avionului nu s-au gândit un minut că ziua de 20 ianuarie 2014 le va marca viaţa pentru totdeauna, unii s-au născut pentru a doua oară, iar din nefericire alţii au murit, însă ca nişte eroi.

La un an de la eveniment, membrii celor două familii au rămas cu durere în suflet şi fără niciun răspuns de la autorităţi, asta pentru că, deocamdată, autorităţile nu au ajuns la o concluzie privind cauza accidentului. Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile (CIAS) a prezentat, pe 19 ianuarie 2015, o declaraţie  provizorie privind investigația şi a menționat că nu au fost detectate anomalii tehnice care să indice afectarea puterii motoarelor în condițiile de testare.

YouTube video

Valentin Ion, tatăl studentei Aura Ion, decedată în accidentul din Apuseni, a declarat marți că vinovați pentru moartea fiicei sale sunt instituțiile statului, printre care a menționat Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), ROMATSA și ministerele care trebuie să gestioneze astfel de situații.

„Vinovați după părerea mea sunt STS, ROMATSA, parțial ISU — dar nu prea sunt vinovați că le-au dat coordonate false, ministerele care au fost implicate și care aveau datoria să se implice, Școala de Aviație, pentru că ăla nu era avion, furtunele erau legate cu sârme… ăla era bombă cu aripi, nu mai era avion de lăsat să zboare”, a spus Valentin Ion cu ocazia unui marș comemorativ organizat marți în Capitală, citat de Agerpres.

Valentin Ion a adăugat că nu mai speră în dreptate, dar nu va renunța la eforturile de a găsi vinovații pentru accidentul din Apuseni.

„Am angajat un expert tehnic și o să analizăm și noi problema asta, nu ne lăsăm nici noi după ei, că dacă ar fi după ei ar spune că tot echipajul era băut. Nu mai sper în dreptate, pentru că dreptatea ne-o fac tot ei: ei ne conduc, ei sunt vinovații principali, ei dau legile, ei pun procurorii, ei dau judecătorii. Ne luptăm, pentru că nu poți să lași așa ceva fără luptă, dar fără speranță”, a mai spus Valentin Ion.

Circa 25 de persoane au participat marți la un marș comemorativ pentru omagierea victimelor accidentului aviatic petrecut în urmă cu un an în Munții Apuseni, studenta Aura Ion și pilotul Adrian Iovan.

Sâmbătă, 17 ianuarie, pe Vârful Petreasa peste 150 de persoane, alături de Romaniţa Iovan au participat la slujba de parastas de un an, în memoria lui Adrian Iovan. Romanița a dus la foişorul de lemn o machetă a avionului BN2, modelul celui pe care Iovan l-a pilotat în ziua accidentului, făcută chiar de fiul lui, Albert.

Citeşte şi Peste 150 de persoane la PARASTASUL de un an, în memoria lui Adrian Iovan. Fosta soție a dus la locul accidentului o MACHETĂ a avionului BN2, făcută de fiul lui, Albert

Luni, la locul accidentului au urcat şi membrii familiei Aurei Ion. Mama studentei, fratele şi sora ei au ajuns, pentru prima dată, la peste 1.400 de metri altitudine, în locul în care s-a prăbușit aeronava şi unde lacrimile Aurei au îngheţat de durere, sperând să fie salvată de cineva.

Însoțiți de doi dintre cei trei localnici care au ajuns primii la epava avionului și la victimele accidentului, mama, fratele și sora Aureliei Ion au străbătut pe jos câțiva kilometri prin pădurea înzăpezită, până în Dâmbul Bumbului, locul unde a căzut aeronava. Ei s-au recules în foișorul de lemn, un „altar” amenajat la locul tragediei de localnici în vara anului trecut, unde, alături de crucea pe care sătenii au ridicat-o aici a doua zi, după accident, sunt expuse fotografii cu Aura Ion și pilotul Adrian Iovan.

Marţi, 20 ianuarie familia Aurei Ion a participat la un parastas care a fost organizat la biserica ortodoxă din centrul comunei, în satul Horea. Este pentru prima dată când aceştia vizitează comuna şi zona accidentului aviatic. Cu această ocazie, reprezentanţii Primăriei Horea au predat familiei titul de cetăţean de onoare post-mortem acordat de Consiliul local Aurei Ion, anul trecut în luna august.

Trei dintre supraviețuitorii accidentului, medicii Sorin Ianceu și Radu Zamfir și copilotul Răzvan Petrescu, au revenit în august în locul în care s-au prăbușit cu aeronava, prilej cu care au primit, în cadrul unei festivități organizate în Mătișești, și titlul de cetățean de onoare al comunei Horea. Același titlu a fost acordat și celorlalți doi supraviețuitori, Valentin Calu și Cătălin Pivniceru, autoritățile conferind atunci și titlul de cetățean de onoare post-mortem pilotului Adrian Iovan și Aureliei Ion.

Parastase de pomenire a victimelor accidentului aviatic au avut loc pe Vârful Petreasa la 40 de zile, la șase luni, respectiv sâmbătă, la un an de la tragedie, la inițiativa fostei soții a pilotului Adrian Iovan, Romanița Iovan.

parastas În luna februarie, al 40 de zile de la accidentul aviatic din Apuseni, fosta soție a pilotului Adrian Iovan, a organizat la Horea, parastasul  în memoria pilotului și a medicului rezident Aura Ion. Slujba a fost oficiată de un sobor de trei preoți și s-a desfăşurat exact în locul  în care s-a prăbușit avionul.

Câteva versuri din poezia unui copil de 11 ani, din Horea, care a rămas impresionat de această tragedie au ajuns la sufletele celor prezenţi: „Lacrimi înghețate/ Ianuarie frig și ger/ S-a apropiat de cer avionul lui Iovan/ să dăruie viață iar/ Drumul până la Sibiu s-a făcut ușor și lin/ Însă pâcla s-a depus/ peste munții din apus”.

Vedeți cum s-a desfășurat parastasul din 22 februarie:

FOTO-VIDEO| Tragedia aviatică din Apuseni: Fosta soție, rudele și peste 100 de localnici la parastasul ținut în memoria pilotului Adrian Iovan

epava avion transport Locuitorii din zona Horea au cerut la Bucureşti refacerea drumului afectat de utilajele care au coborât de pe munte epava avionului prăbuşit în Apuseni şi au primit primul semnal de la minister, în martie. Reprezentanţi ai Ministerului Dezvoltării au venit în zonă, împreună cu specialişti de la Compania Naţională de Investiţii, ca să evalueze situaţia.

Drumul va purta numele pilotului Adrian Iovan.

Este vorba despre drumul comunal ce leagă localităţile Horea, Giurgiuţ şi Zinzeşti, în lungime de 12 kilometri, care, potrivit localnicilor, a fost distrus în urma transportului cu tractoarele şi maşinile instituţiilor implicate în salvarea victimelor şi a transportului epavei avionului. Drumul a fost pietruit de primărie în anii 2012 – 2013.

Reprezentanţii moţilor declarau în luna martie, că la Horea, se intenţionează amenajarea unei piste de aterizare pentru elicoptere, care ar urma să fie construită tot cu sprijinul Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă.

parastas iovan3 În luna iulie, aproximativ 100 de oameni s-au strâns, pe Vârful Petreasa, la locul accidentului aviatic, pentru a participa la parastasul de şase luni, în memoria pilotului Adrian Iovan şi a studentei Aura Ion, care au trecut în nefiinţă pe 20 ianuarie.

La parastasul de şase luni, oficiat de ÎPS Irineu împreună cu alţi trei preoţi din zonă a participat, pe lângă Romaniţa Iovan, fosta soţie a pilotului Adrian Iovan, şi prieteni ai familiei, salvatori şi localnici.

 

 

 

 

supravietuitori accident aviatic În luna august, cei cinci supraviețuitori ai accidentului aviatic din Apuseni, din luna ianuarie, doctorii Sorin Ianceu, Radu Zamfir, Valentin Calu, Cătălin Pivniceru și copilotul Răzvan Petrescu au primit titlul de Cetățean de onoare al comunei Horea.

Doar trei dintre aceștia au fost prezenți la Târgul Lemnarilor de la Mătișești – Horea, unde a avut loc acest moment. Este vorba despre doctorii Sorin Ianceu, Radu Zamfir  și copilotul Răzvan Petrescu. Pentru cei trei, emoțiile au fost și mai mari, când s-au întors în locul unde s-au renăscut a doua oară, pe Dâmbul Bumbului, Vârful Petreasa. Acolo aceștia au avut ocazia să se reîntâlnească cu salvatorii și să se îmbrățișeze.

Pilotului Adrian Iovan și studentei Aura Ion le-a fost conferit titlul de Cetățean de Onoare post-mortem pentru „acest fel de lumină, inima moților, ca veșnică memorie vie”. Au mai fost declarați de cetățeni de onoare ai comunei Horea și Argentin Todea, Gheorghe Trif și Gheorghe Giurgiu, care în data de 20 ianuarie au ajuns primii la epavă și au reușit să salveze cinci vieți.

La locul accidentului, moţii au construit un foişor de lemn, pe care l-au numit „Lumea văzută din cer”, în care se află şi crucea pe care au adus-o localnicii la câteva zile de la eveniment, dar şi fotografii cu Aura Ion şi Adrian Iovan, dar şi imagini realizate de pilot, de-a lungul vieţii.

Citeşte şi FOTO – VIDEO: Supraviețuitorii accidentului aviatic din Apuseni și salvatorii, cetățeni de onoare ai comunei Horea

La un an de la tragedia aviatică din Apuseni, răspunsurile la întrebările inerente situaţiei sunt la fel de puţine ca în 2014.

Familiile victimelor cer în continuare să se facă lumină, să se explice ce şi de ce s-a întâmplat, dar şi ce măsuri se iau pentru a preveni situaţii similare.

Procurorii Secției parchetelor militare au audiat până în prezent în dosarul accidentului aviatic trei părți civile și 206 martori — persoane de la Ministerul Transporturilor, Ministerul Afacerilor Interne, STS, MApN, Ministerul Sănătății Publice, ROMATSA, spitalele județene din Alba, Bihor și Cluj , Spitalul Municipal Beiuș, Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Clinic „Sf. Maria” București, Agenția Națională de Transplant, Școala Superioară de Aviație Civilă, pădurari, salvamontiști, săteni din comunele Horea, Albac, Poiana Horea și Beliș.

Până în prezent, procurorii nu au pus sub acuzare vreo persoană, fiind începută urmărirea penală în rem pentru săvârșirea infracțiunilor de neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și neglijență în serviciu.

Desfășurarea intervenției la accidentul aviatic din Munții Apuseni a pus la grea încercare toate forțele participante, necesitând o analiză complexă a tuturor datelor și adaptarea permanentă a răspunsului în funcție de situația operativă existentă: condiții de relief, meteorologice și infrastructură rutieră. Este una dintre concluziile prezentate în raportul de evaluare a a activităţii desfăşurate de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Alba în anul 2014.

Citeşte şi CJSU Alba, la un an de la accidentul aviatic din Munţii Apuseni: Desfăşurarea intervenţiei de salvare a pus la grea încercare toate forţele participante

Producătorul motoarelor avionului a menționat că nu a detectat anomalii tehnice care să indice afectarea puterii motoarelor în condițiile de testare, se arată în declarația provizorie privind investigația accidentului de aviație publicată luni de Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile.

Citeşte şi ANCHETA accidentului aviatic din APUSENI: Declaraţie provizorie de la CIAS. Motoarele aeronavei nu aveau anomalii tehnice

În 20 ianuarie 2014, cele șapte persoane aflate la bordul aeronavei, doi membri ai echipajului și cinci persoane din echipa medicală, se deplasau la Oradea pentru o operație de prelevare de organe pentru transplant. Cauza morții pilotului Adrian Iovan a fost șoc traumatic și șoc hipotermic, consecință a unui politraumatism și expunerea la temperaturi scăzute. Aurelia Ion, în vârstă de 23 de ani, a decedat, potrivit specialiștilor de la Medicină Legală Alba, ca urmare a mecanismului combinat de expunere la temperaturi scăzute și tulburări de dinamică respiratorie, consecința unui traumatism cervico-toracic.

Citiți și: VIDEO: FILMARE AERIANĂ de la locul ACCIDENTULUI AVIATIC din Apuseni: Ce au văzut pasagerii în momentul în care s-au prăbușit

Citiți și: FOTO: Accident aviatic în Apuseni: Un avion cu șapte pasageri a căzut între Alba şi Cluj. Au fost găsiți după 6 ore. Pilotul și o tânără au decedat

Citeşte şi SÂMBĂTĂ, la Horea: PARASTAS de un an, la 1.400 metri altitudine, în memoria lui Adrian Iovan. Fosta soție urcă din nou la locul accidentului

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax