Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

CJSU Alba, la un an de la accidentul aviatic din Munţii Apuseni: Desfăşurarea intervenţiei de salvare a pus la grea încercare toate forţele participante

Publicat

avion prabusit ApuseniDesfășurarea intervenției la accidentul aviatic din Munții Apuseni a pus la grea încercare toate forțele participante, necesitând o analiză complexă a tuturor datelor și adaptarea permanentă a răspunsului în funcție de situația operativă existentă: condiții de relief, meteorologice și infrastructură rutieră. Este una dintre concluziile prezentate în raportul de evaluare a a activităţii desfăşurate de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Alba în anul 2014. reamintim că în 20 ianuarie 2015 se împlineşte un an de la tragicul accident în urma căruia şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi studenta Aura Ion.

Potrivit raportului CJSU Alba, instituţiile implicate în procesul de căutare/salvare au avut la dispoziţie doar date şi informaţii furnizate de la faţa locului de persoanele rănite, neexistând un portofoliu de informaţii verificate, care să permită o evaluare mai corectă a locaţiei unde s-a prăbuşit aeronava.

„Mobilizarea exemplară a populaţiei şi cooperarea instituţiilor cu cetăţenii o considerăm firească şi a fost iniţiată din Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției, prin autorităţile locale şi structurile poliţiei”, se mai precizează în raport.

Reprezentanţii CJSU Alba descriu în raportul de evaluare a activităţii cum s-a intervenit în acest caz:

„În data de 20.01.2014, în jurul orei 16, ISU Alba a fost informat despre producerea unui accident aviatic în zona Peşterii Scărişoara jud. Alba – Lacul Beliș, jud. Cluj, în care a fost implicat un avion de mici dimensiuni cu 7 persoane la bord şi că în urma accidentului sunt supravieţuitori.

Imediat după primirea informaţiei, au fost trimise spre locaţia indicată primele forţe de intervenţie ale ISU Alba, IPJ, IJJ şi ale CLSU Horea şi Scărişoara. Totodată a fost declanşat Planul Roşu de Intervenţie şi Planul Operaţional de Intervenţie în cazul producerii unui accident de aviaţie civilă pe raza judeţului Alba, mai fiind solicitate să intervină în sprijin forţe şi mijloace de la ISU Bihor, ISU Cluj, ISU Mureş, Salvamont (Alba, Cluj şi Bihor), Ocoale Silvice, Asociaţia Română a Câinilor de Salvare şi 1 elicopter SMURD.

Conducerea şi coordonarea intervenţiei desfăşurate pe raza judeţului Alba, a fost asigurată din Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervențiilor de către preşedintele CJSU, inspectorul şef al ISU, directorul UPU și managerul SAJ, iar de la sediile instituţiile proprii, inspectorul şef al IPJ și inspectorul șef al IJJ, iar prim adjunctul inspectorului şef al ISU Alba, a coordonat forțele aflate în teren.

În dinamica desfăşurării acţiunilor de intervenţie, au fost primite mai multe informaţii în ce priveşte locaţia unde se află aeronava prăbuşită, iar acţiunea de căutare-salvare s-a desfășurat pe o suprafaţă de circa 225 kmp pe un teren greu accesibil, în condiţii meteorologice nefavorabile (ceaţă cu vizibilitate scăzută și ploaie) şi pe timp de noapte.

Deşi la intervenţie au participat peste 600 de persoane cu 100 de mijloace auto, faptul că au trebuit verificate toate informaţiile primite referitoare la locaţia aeronavei, zona mare de căutare şi condiţiile deosebit de grele în care s-a desfăşurat misiunea au făcut ca timpul până la ajungerea salvatorilor la locul accidentului să fie de peste 6 ore.

În urma accidentului s-au înregistrat 2 morți și 5 răniți”.

Pilotul Adrian Iovan și studenta Aurelia Ion și-au pierdut viața în tragicul accident aviatic produs în 20 ianuarie 2014, în comuna Horea, la limita dintre județele Alba și Cluj. Avionul avea la bord șapte persoane – medici, asistenți și personalul aeronavei. Aparatul de zbor a decolat din București și se îndrepta spre Oradea, pentru a preleva organe pentru transplant.

Citiți și: VIDEO: FILMARE AERIANĂ de la locul ACCIDENTULUI AVIATIC din Apuseni: Ce au văzut pasagerii în momentul în care s-au prăbușit

Citiți și: FOTO: Accident aviatic în Apuseni: Un avion cu șapte pasageri a căzut între Alba şi Cluj. Au fost găsiți după 6 ore. Pilotul și o tânără au decedat

Citeşte şi SÂMBĂTĂ, la Horea: PARASTAS de un an, la 1.400 metri altitudine, în memoria lui Adrian Iovan. Fosta soție urcă din nou la locul accidentului

UPDATE: Vineri, a fost dat publicităţii şi un comunicat de presă din partea anchetatorilor care investighează împrejurările în care s-a produs accidentul aviatic.

„În continuarea cercetărilor privind accidentul aviatic produs la data de 20 ianuarie 2014, în Munţii Apuseni, echipa de procurori a Secţiei parchetelor militare a procedat, în perioada februarie 2014 – ianuarie 2015, la efectuarea a numeroase activităţi de urmărire penală.

Au fost audiate, pe parcursul a 2.354 ore de anchetă, 209 persoane din care 3 părţi civile şi 206 martori din cadrul: Ministerului Transporturilor, Ministerului Afacerilor Interne, S.T.S., M.Ap.N., Ministerului Sănătăţii Publice, ROMATSA, spitalelor judeţene Alba, Cluj şi Oradea, Spitalului Municipal Beiuș, Institutului Clinic Fundeni, Spitalului Clinic „Sf. Maria” Bucureşti, Agenţiei Naţionale de Transplant, Școlii Superioare de Aviaţie Civilă, ocoalelor silvice Horea, Gilău etc., Asociaţiei Salvatorilor Montani Bihor, Serviciilor Publice Judeţene Salvamont Alba și Cluj, Blue Air ş.a., precum şi locuitori ai comunelor Horea, Albac, Poiana Horea, Beliș etc., care au acţionat în sprijinul echipelor de căutare şi salvare a supravieţuitorilor accidentului aviatic, toate audierile având loc în prezenţa apărătorilor aleşi ai părţilor în cauză.

S-au solicitat relaţii de la peste 40 de instituţii ale statului.

La solicitarea Secţiei parchetelor militare, Comisia Superioară Medico-Legală de din cadrul INML a transmis procurorilor militari raportul de expertiză medico-legală privind pe victima Ion Aurelia.

În prezent se aşteaptă depunerea de către CIAS a Raportului de investigaţie tehnică a accidentului aviatic din data de 20 ianuarie 2014”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax