|

VIDEO: ADR Centru își consolidează poziția de promotor al energiei durabile la nivelul Regiunii Centru prin proiectul ENESCOM

Simion Creţu, director ADR Centru

În luna martie a acestui an, ADR Centru a fost desemnată de către Directoratul General pentru Energie al Comisiei Europene să devină Coordonatorul teritorial al Convenției Primarilor în Regiunea Centru. Invitaţia se datorează  succesului rezultatelor proiectelor internaționale RenERg EuReg, finalizat în 2010, ENESCOM și PromoBio, aflate în prezent în curs de implementare.

ADR Centru a contribuit în mod semnificativ la promovarea Convenției primarilor, la nivelul Regiunii Centru, prin intermediul proiectului ENESCOM – “Rețea Europeană de Centre de Informare pentru promovarea Energiei Durabile și reducerea emisiilor de CO2 în comunitățile locale” – contract: IEE/09/667/SI2.558230.

Proiectul este finanțat de Comisia Europeană prin intermediul programului Intelligent Energy Europe și are ca obiectiv principal sprijinirea autorităților locale din regiunile participante la proiect, în crearea și promovarea de politici energetice durabile și creșterea rolului acestora în diminuarea efectelor schimbărilor climatice.

Durata de implementare a  proiectului este de 30 de luni, bugetul total al acestuia fiind de 1.825.877 Euro. Prin intermediul acestui proiect, până în prezent au fost sprijinite să adere la Convenția Primarilor 6 localități din Regiunea Centru: Cugir, Râșnov, Târgu Mureș, Săcele, Sfântu Gheorghe și Zlatna, acestea adăugându-se celor 6 orașe deja aderate: Aiud, Alba Iulia, Avrig, Brașov, Făgăraș și Sighișoara.

Cu sprijinul proiectului ENESCOM se va  furniza  consiliere şi sprijin celor şase primării aderate pentru realizarea Planurilor de Acţiune pentru Energie Durabilă şi pentru implementarea măsurilor prevăzute în planuri astfel încât  până în luna noiembrie 2012 aceste planuri să fie înaintate oficiului pentru Convenţia Primarilor.

Pentru a sprijini aceste localități, dar și alți viitori semnatari ai Convenției primarilor, în anul 2011 au fost înființate de către ADR Centru 2 Birouri de informare privind energia durabilă, unul la Alba Iulia și altul la Sfântu Gheorghe. Pe lângă activitățile de informare și consiliere desfășurate de experții acestor birouri, alături de semnatarii Convenției, un alt aspect asupra căruia am insistat au fost activitățile de promovare a conceptelor de: energie durabilă, protecția mediului și prevenirea schimbărilor climatice. Astfel, au fost organizate activități de diseminare și informare în școli, au fost prezentate standuri demonstrative în cadrul târgurilor și expozițiilor regionale și ne propunem ca pe viitor să ne intensificăm activitățile de informare la nivelul școlilor din regiune, prin realizarea şi prezentarea unul modul didactic pe tema reducerii emisiilor de CO2 si promovarea energiei durabile.” a declarat domnul Simion Crețu, Director General al Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru.

Convenția primarilor (Covenant of Mayors) este unul din instrumentele pe care Comisia Europeană le-a creat pentru a sprijinii autoritățile locale Europene în dezvoltarea de politici energetice durabile. Convenția Primarilor este un angajament, al orașelor și localităților semnatare, de sprijinire a obiectivelor politicii energetice a Uniunii Europene în termeni de reducere a emisiilor de CO2 prin promovarea eficienței energetice, precum şi pentru producerea și utilizarea de energie curată.

Aderarea la această convenţie implică semnarea unei adeziuni prin care consiliul local, prin primarul localității, se angajează să depună eforturi pentru a merge mai departe de țintele energetice stabilite de UE pentru anul 2020. Aceste ținte, asumate prin ambițiosul pachet ”202020 până în 2020”, constau în: reducerea cu 20%, fata de anul 1990, a emisiilor de gaze cu efect de sera; o pondere de 20% din consumul previzionat de energie în Uniunea Europeana să provină din surse regenerabile de energie și reducerea cu 20% a folosirii energiei primare prin îmbunătățirea eficienței energetice. Primăriile care aderă la Convenția primarilor trebuie să prezinte un plan de acțiune în domeniul energiei durabile, incluzând un inventar de referință al emisiilor, care să descrie modul în care vor fi atinse și depășite obiectivele de reducere a emisiilor de CO2 până în anul 2020.

Primăriile care aderă la Convenția primarilor trebuie să prezinte un plan de acțiune în domeniul energiei durabile, incluzând un inventar de referință al emisiilor, care să descrie modul în care vor fi atinse și depășite obiectivele de reducere a emisiilor de CO2 până în anul 2020. Acest plan trebuie prezentat în termen de un an de la data semnării adeziunii. De asemenea, semnatarii trebuie să prezinte un raport de implementare a acestui plan de acțiune cel puțin o dată la  doi ani după elaborarea acestuia, pentru evaluare, verificare și monitorizare, a mai explicat directorul ADR Centru, Simion Creţu.

URL scurt: http://alba24.ro/?p=91002avatar Publicat de pe 10 mai 2012 şi actualizat pe 12 mai 2012.
Publicat în ACTUALITATE, Business news, ECONOMIE.

Ai un pont, o secvenţă filmată sau o poză ce ar putea fi interesantă și pentru alții? Trimite-o folosind formularul de pe Ştirea ta pe Alba24!

Adaugă un comentariu


Publicitate

loading...

PublicitatePublicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

PublicitatePublicitate

Publicitate

Comentate recent

  • !?: Cum sa avem pretentii de mai multi turisti cand in zilele de 14 si 15, cand cetatea era plina ochi de turisti,...
  • Elsa: Hopa ! Ce sa vezi statul nu respecta legea ! Repede ITM-ul sa vada daca sint pontati corect, daca se...
  • Delia: Incercuit G2-ul si dat cu bomba. Votantii astia au impinzit orasul. In cativa ani voi fi mai multi tigani...
  • Criss: Asa este. Ei nu sunt capabili niciodata pt. nimica. Numa sa intinda mana, sa nu te lase- n pace la terasa daca...
  • Cristi: La societatile private cursurile se tin doua zile in extrasezon si nu in statiuni balneare, montane, termale...

VIDEO / TESTUL de SINCERITATE pe Alba24.ro: Omul care a transformat ”Mica Romă” într-o perlă a județului

Publicitate

Publicitate

Cosmin Calin Raul - Design si Fotografie

Alba24 pe site-ul tau

HOROSCOPUL ZILEI