Connect with us
Advertisement

Actualitate

VIDEO: ADR Centru își consolidează poziția de promotor al energiei durabile la nivelul Regiunii Centru prin proiectul ENESCOM

Publicat

Simion Creţu, director ADR Centru

În luna martie a acestui an, ADR Centru a fost desemnată de către Directoratul General pentru Energie al Comisiei Europene să devină Coordonatorul teritorial al Convenției Primarilor în Regiunea Centru. Invitaţia se datorează  succesului rezultatelor proiectelor internaționale RenERg EuReg, finalizat în 2010, ENESCOM și PromoBio, aflate în prezent în curs de implementare.

ADR Centru a contribuit în mod semnificativ la promovarea Convenției primarilor, la nivelul Regiunii Centru, prin intermediul proiectului ENESCOM – “Rețea Europeană de Centre de Informare pentru promovarea Energiei Durabile și reducerea emisiilor de CO2 în comunitățile locale” – contract: IEE/09/667/SI2.558230.

Proiectul este finanțat de Comisia Europeană prin intermediul programului Intelligent Energy Europe și are ca obiectiv principal sprijinirea autorităților locale din regiunile participante la proiect, în crearea și promovarea de politici energetice durabile și creșterea rolului acestora în diminuarea efectelor schimbărilor climatice.

Durata de implementare a  proiectului este de 30 de luni, bugetul total al acestuia fiind de 1.825.877 Euro. Prin intermediul acestui proiect, până în prezent au fost sprijinite să adere la Convenția Primarilor 6 localități din Regiunea Centru: Cugir, Râșnov, Târgu Mureș, Săcele, Sfântu Gheorghe și Zlatna, acestea adăugându-se celor 6 orașe deja aderate: Aiud, Alba Iulia, Avrig, Brașov, Făgăraș și Sighișoara.

Cu sprijinul proiectului ENESCOM se va  furniza  consiliere şi sprijin celor şase primării aderate pentru realizarea Planurilor de Acţiune pentru Energie Durabilă şi pentru implementarea măsurilor prevăzute în planuri astfel încât  până în luna noiembrie 2012 aceste planuri să fie înaintate oficiului pentru Convenţia Primarilor.

Pentru a sprijini aceste localități, dar și alți viitori semnatari ai Convenției primarilor, în anul 2011 au fost înființate de către ADR Centru 2 Birouri de informare privind energia durabilă, unul la Alba Iulia și altul la Sfântu Gheorghe. Pe lângă activitățile de informare și consiliere desfășurate de experții acestor birouri, alături de semnatarii Convenției, un alt aspect asupra căruia am insistat au fost activitățile de promovare a conceptelor de: energie durabilă, protecția mediului și prevenirea schimbărilor climatice. Astfel, au fost organizate activități de diseminare și informare în școli, au fost prezentate standuri demonstrative în cadrul târgurilor și expozițiilor regionale și ne propunem ca pe viitor să ne intensificăm activitățile de informare la nivelul școlilor din regiune, prin realizarea şi prezentarea unul modul didactic pe tema reducerii emisiilor de CO2 si promovarea energiei durabile.” a declarat domnul Simion Crețu, Director General al Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru.

Convenția primarilor (Covenant of Mayors) este unul din instrumentele pe care Comisia Europeană le-a creat pentru a sprijinii autoritățile locale Europene în dezvoltarea de politici energetice durabile. Convenția Primarilor este un angajament, al orașelor și localităților semnatare, de sprijinire a obiectivelor politicii energetice a Uniunii Europene în termeni de reducere a emisiilor de CO2 prin promovarea eficienței energetice, precum şi pentru producerea și utilizarea de energie curată.

Aderarea la această convenţie implică semnarea unei adeziuni prin care consiliul local, prin primarul localității, se angajează să depună eforturi pentru a merge mai departe de țintele energetice stabilite de UE pentru anul 2020. Aceste ținte, asumate prin ambițiosul pachet ”202020 până în 2020”, constau în: reducerea cu 20%, fata de anul 1990, a emisiilor de gaze cu efect de sera; o pondere de 20% din consumul previzionat de energie în Uniunea Europeana să provină din surse regenerabile de energie și reducerea cu 20% a folosirii energiei primare prin îmbunătățirea eficienței energetice. Primăriile care aderă la Convenția primarilor trebuie să prezinte un plan de acțiune în domeniul energiei durabile, incluzând un inventar de referință al emisiilor, care să descrie modul în care vor fi atinse și depășite obiectivele de reducere a emisiilor de CO2 până în anul 2020.

Primăriile care aderă la Convenția primarilor trebuie să prezinte un plan de acțiune în domeniul energiei durabile, incluzând un inventar de referință al emisiilor, care să descrie modul în care vor fi atinse și depășite obiectivele de reducere a emisiilor de CO2 până în anul 2020. Acest plan trebuie prezentat în termen de un an de la data semnării adeziunii. De asemenea, semnatarii trebuie să prezinte un raport de implementare a acestui plan de acțiune cel puțin o dată la  doi ani după elaborarea acestuia, pentru evaluare, verificare și monitorizare, a mai explicat directorul ADR Centru, Simion Creţu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement