Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

ADMITERE prin REPARTIȚIE, pentru absolvenții liceelor militare, la academiile de profil. Proiect la Guvern

Publicat

Articolul 36 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art. 36. – (1) Conducerea unităților de învățământ preuniversitar militar, de ordine publică şi securitate naţională se exercită de comandantul/directorul numit în funcție, în conformitate cu reglementările Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne sau ale Ministerului Justiției, care este și președintele consiliului de conducere. (anterior: Conducerea operativă a unităţilor de învăţământ preuniversitar din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională se asigură de comandantul/directorul numit prin ordin al conducătorilor ministerelor şi instituţiilor de ordine publică şi siguranţă naţională, care este şi preşedintele consiliului de administraţie/consiliului de conducere. În activitatea de conducere, comandantul/directorul este ajutat de locţiitorul comandantului pentru învăţământ/directorul adjunct. Directorul adjunct/Locţiitorul comandantului pentru învăţământ este şi preşedintele consiliului profesoral.)

(2) În unităţile de învăţământ preuniversitar militar, de ordine publică şi securitate naţională, consiliul de conducere îndeplinește atribuțiile consiliului de administrație şi este constituit din maxim 13 membri.

(3) În unitățile de învățământ liceal militar, comandantul îndeplinește și atribuțiile directorului așa cum sunt prevăzute în prezenta lege şi este ajutat de locțiitor și de directorul adjunct care este și președintele consiliului profesoral.

 (4) Consiliul de conducere din unităţile de învăţământ liceal militar este constituit din: comandant, director adjunct, 4 cadre didactice, consilierul juridic, contabilul şef, şeful structurii logistice, reprezentantul eşalonului superior, reprezentantul elevilor și 2 reprezentanţi ai părinţilor.

(5) În activitatea de conducere a unităților de învățământ postliceal militar, de ordine publică şi securitate naţională, comandantul/directorul este ajutat de cel mult doi locțiitori/directori adjuncți, dintre care unul este și președintele consiliului profesoral.

 (6) Consiliul de conducere din unităţile de învăţământ postliceal militar, de ordine publică şi securitate naţională este constituit în limita stabilită la alin. (2), prin ordin al conducătorilor ministerelor și instituțiilor de apărare, ordine publică și securitate națională.”

După alineatul (8) al articolului 44 se introduce un nou alineat, alin. (81), cu următorul cuprins:

„(81) Prin excepție de la prevederile alin. (8), în învăţământul postliceal din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, admiterea se realizează pe baza metodologiei elaborate de unitatea de învăţământ postliceal cu respectarea criteriilor generale şi specifice stabilite prin metodologii-cadru de către ministerele de resort.”

După alineatul (7.3) al articolului 142 se introduce un nou alineat, alin. (7.4), cu următorul cuprins:

„(7.4) Persoana admisă la un program de studii universitare de licenţă în cadrul instituţiilor de învățământ superior militar, de informații, de ordine publică și de securitate națională sau care a fost admisă în cadrul unor instituţii civile de învăţământ superior, în vederea şcolarizării pentru nevoi ale Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații sau ale altor instituții cu atribuții în domeniul apărării, informaţiilor, ordinii publice și securităţii naționale are, pe perioada studiilor, calitatea de student militar sau student de poliție, după caz.”

Alineatul (2) al articolului 150, se modifică și va avea următorul cuprins:

„(2) La învăţământul cu frecvenţă, durata specifică a studiilor universitare de licenţă este de 3 – 4 ani, după caz, şi corespunde unui număr de minimum 60 de credite de studii transferabile pentru un an de studii. Durata studiilor de licenţă pentru învăţământul universitar din domeniile ştiinţe inginereşti, ştiinţe juridice și teologie pastorală este de 4 ani, iar din domeniul ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică este de 3 sau 4 ani, în funcție de arma sau serviciul şi specialitatea militară.” După articolul 176 se introduce un nou articol, art. 1761, cu următorul cuprins:

„Art. 1761. – (1) Prin excepţie de la prevederile art. 176, alin. (4) (adică: Formele de organizare a învăţământului, admiterea la studii, derularea programelor de studii, finalizarea studiilor, autorizarea şi acreditarea instituţiilor de învăţământ, în învăţământul superior militar, de informaţii, de ordine publică şi de securitate naţională, se supun procedurilor şi condiţiilor aplicabile instituţiilor de învăţământ superior civil), admiterea absolvenților cu diplomă de bacalaureat ai învățământului liceal militar la programele de studii universitare de licență din instituțiile de învățământ superior militar din Ministerul Apărării Naționale, se realizează prin repartiție, pe baza mediei de repartiție și a opțiunilor exprimate de candidați, în limita locurilor rezervate acestora prin planul de școlarizare.

(2) Procedura de repartiție și calculul mediei de repartiție se stabilesc prin metodologie elaborată de Ministerul Apărării Naționale.

(3) Prevederile alin. (1) nu se aplică pentru învățământul superior medico-militar.”

Alineatul (3) al articolului 177 se modifică și va avea următorul cuprins:

„(3) Conducerea instituțiilor de învățământ superior militar, de informații, de ordine publică și de securitate națională se realizează de către comandant (rector). Funcția de comandant (rector) se ocupă prin concurs în conformitate cu reglementările Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații și ale altor instituții cu atribuții în domeniul apărării, ordinii publice și siguranței naționale. Confirmarea ca rector se realizează prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetării.

După alineatul (4) al articolului 177 se introduc trei noi alineate, alin. (5) – (7) cu următorul cuprins:

„(5) În instituțiile de învăţământ superior militar, de informații, de ordine publică și de securitate națională funcţionează personalul didactic prevăzut în prezenta lege şi instructorii militari, instructorii de informaţii și instructorii de ordine publică, asimilaţi personalului didactic.

(6) Personalul didactic și didactic asimilat din instituțiile de învăţământ superior militar, de informații, de ordine publică și de securitate națională are drepturile şi îndatoririle care decurg din prezenta lege şi din calitatea de cadru militar în activitate/funcţionar public cu statut special – polițist/polițist de penitenciare.

(7) Categoriile de instructori militari, instructori de informaţii și instructori de ordine publică sunt:

a) pentru Ministerul Apărării Naționale şi Serviciul Român de Informaţii:

instructor;

instructor principal;

iii. instructor superior;

instructor avansat.

b) pentru Ministerul Afacerilor Interne:

instructor de poliție III-I/instructor militar V-I;

instructor de poliție principal V-I/ instructor militar principal V-I;

iii. instructor de poliție specialist III-I/instructor militar specialist III-I.”

După alineatul (2) al articolului 199 se introduce un nou alineat, alin. (21), cu următorul cuprins:

„(21) Persoana care are statutul prevăzut la alin. (2), şcolarizată în instituții de învățământ superior civil, pentru nevoi ale Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne sau ale altor instituții cu atribuții în domeniul apărării, informaţiilor, ordinii publice și securităţii naționale, este luată în evidenţă şi într-o instituţie de învăţământ superior militar, de informaţii, de ordine publică şi de securitate naţională, în vederea îndeplinirii serviciului militar activ şi acordării drepturilor aferente, în condiţiile stabilite prin ordin al conducătorului instituţiei.”

Alineatul (1) al articolului 208 se modifică și va avea următorul cuprins:

„(1) Senatul universitar este compus din 75% personal didactic şi de cercetare și din 25% reprezentanţi ai studenţilor. Toţi membrii senatului universitar, fără excepţie, vor fi stabiliţi prin votul universal, direct şi secret al tuturor cadrelor didactice şi cercetătorilor titulari, respectiv al tuturor studenţilor. Fiecare facultate va avea reprezentanţi în senatul universitar, pe cote-părţi de reprezentare stipulate în Carta universitară. În instituţiile de învăţământ superior militar, de informații, de ordine publică și de securitate națională, instructorii au un reprezentant în senatul universitar, din  cota stabilită pentru personalul didactic şi de cercetare. În cazul universităţilor confesionale, organizarea senatului universitar se va face cu respectarea statutului şi specificului dogmatic şi canonic al cultului fondator.”

După litera m) a articolului 249 se introduce o nouă literă, lit. n), cu următorul cuprins:

„n) referent debutant, referent, referent de specialitate debutant, referent de specialitate, numai pentru unități de învățământ și de formare profesională nonuniversitară din Ministerul Apărării Naționale.”

După alineatul (41) al articolului 285 se introduce un nou alineat, alin. (42), cu următorul cuprins:

„(42) În învăţământul superior militar, de informații, de ordine publică și de securitate națională poate funcţiona personal didactic asociat pentru funcţiile didactice prevăzute la art. 177 alin. (7).”

Alineatul (5) al articolului 285 se modifică și va avea următorul cuprins:

„(5) În raport cu necesităţile beneficiarilor şi cele academice proprii, senatul universitar aprobă, pe o durată determinată, invitarea în cadrul instituţiei de învăţământ superior a unor cadre didactice universitare, instructori militari, instructori de informaţii, instructori de ordine publică şi a altor specialişti cu valoare recunoscută în domeniu, din ţară sau din străinătate, în calitate de cadre didactice universitare asociate invitate. În cazul specialiştilor fără grad didactic universitar recunoscut în ţară, senatul universitar aprobă, prin evaluare, gradul didactic corespunzător performanţei, în conformitate cu standardele naţionale.”

După alineatul (10) al articolului 287 se introduce un nou alineat, alin. (101), cu următorul cuprins:

,,(101) În instituţiile de învăţământ superior militar, de informații, de ordine publică și de securitate națională, norma didactică săptămânală pentru instructorii militari, instructorii de informaţii și instructorii de ordine publică se stabilește prin instrucțiuni proprii.”

Alineatul (2) al articolului 291 se modifică și va avea următorul cuprins:

„(2) Personalul didactic este format din personal didactic de predare/cercetare şi personal didactic auxiliar/cercetare din universităţi, biblioteci universitare şi biblioteci centrale universitare. În învăţământul superior militar, de informații, de ordine publică și de securitate națională, personalul didactic de predare include şi instructorii militari, instructorii de informaţii, precum și instructorii de ordine publică.”

Alineatul (1) al articolului 331 se modifică și va avea următorul cuprins:

„(1) Instituţiile sau organizaţiile în care se realizează învăţarea în contexte formale sunt: unităţi şi instituţii de învăţământ preuniversitar şi superior, centre de educaţie şi formare profesională din subordinea ministerelor sau autorităţilor publice locale, furnizori publici şi privaţi de educaţie şi formare profesională autorizaţi/acreditaţi în condiţiile legii, organizaţii nonguvernamentale ori guvernamentale care oferă programe autorizate în condiţiile legii, angajatori care oferă programe de formare profesională propriilor angajaţi, instituții de formare continuă nonuniversitară din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiţiei, Serviciul Român de Informații sau ale altor instituții cu atribuții în domeniul apărării, informaţiilor, ordinii publice și securităţii naționale, inclusiv în domeniul învăţării limbilor străine.”

Art. II. – Prin excepţie de la prevederile art. 142 alin. (3), pentru anul universitar 2020-2021, condiţiile de admitere, inclusiv cifrele de şcolarizare sunt făcute publice, de către universitate, cu 30 de zile înainte de susţinerea concursului de admitere.

În actualizare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax