Connect with us
Advertisement

Eveniment

ADMITERE prin REPARTIȚIE, pentru absolvenții liceelor militare, la academiile de profil. Proiect la Guvern

Publicat

Guvernul pregătește modificarea Legii educației naționale, astfel încât admiterea la academiile militare pentru absolvenții liceelor militare să se desfășoare prin repartiție. Proiectul intră la aprobare în ședința Executivului de la ora 16.00.

”Admiterea absolvenților cu diplomă de bacalaureat ai învățământului liceal militar la programele de studii universitare de licență din instituțiile de învățământ superior militar din Ministerul Apărării Naționale, se realizează prin repartiție, pe baza mediei de repartiție și a opțiunilor exprimate de candidați, în limita locurilor rezervate acestora prin planul de școlarizare.

Procedura de repartiție și calculul mediei de repartiție se stabilesc prin metodologie elaborată de Ministerul Apărării Naționale”, se arată în actul normativ.

Proiectul este motivat de necesitatea ”asigurării cu resurse umane, ca prioritate majoră și continuă pentru instituţiile din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională”.

În nota de fundamentare a proiectului OUG se mai arată că ”rațiunea obiectivă a admiterii prin repartiție a absolvenților învățământului liceal militar în instituțiile de învățământ superior militar și a implementării standardelor ocupaționale care să ofere ocupații și calificări specifice este determinată de utilizarea eficientă a resursei existente în condițiile dificultăților de recrutare și selecție generate de măsurile cu caracter excepțional impuse la nivel național, în concordanţă cu nevoile concrete ale instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale”.

Proiectul mai propune ”redefinirea unor prevederi privind managementul instituțiilor de învățământ militar” pentru a crea ” un cadru unitar, coerent și integrat de coordonare eficientă a formării și educației profesionale specifice, potrivit nevoilor structurilor din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională”.

Potrivit sursei citate, ”se impune reglementarea într-o manieră clară, precisă și previzibilă a situației instructorilor militari, de informaţii şi de ordine publică, categorie de personal cu o importanță mare în pregătirea militară și de specialitate a elevilor, studenților și cursanților din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională”.

Ce prevede proiectul de OUG pentru modificarea Legii Educației Naționale Nr. 1/2011:

Articolul 34 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art. 34. – (1) Învățământul militar preuniversitar din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională este învăţământ de stat, parte integrantă a sistemului naţional de învăţământ. (eliminat – şi cuprinde: învăţământ liceal militar şi învăţământ postliceal pentru formarea maiştrilor militari, a subofiţerilor, agenţilor de poliţie şi agenţilor de penitenciare).

(2) Structura organizatorică a învățământului, nivelurile, profilurile, specializările/calificările profesionale, cifrele anuale de şcolarizare şi criteriile de selecţionare a candidaţilor pentru învăţământul preuniversitar militar din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională se propun Ministerului Educaţiei şi Cercetării de către ministerele interesate şi alte instituţii cu responsabilităţi în domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale, potrivit fiecărei arme, specializări şi forme de organizare a învăţământului, şi se aprobă conform prevederilor prezentei legi valabile pentru instituţiile de învăţământ civil.

(3) Planurile-cadru de învățământ pentru învățământul liceal militar se elaborează de către Ministerul Educației și Cercetării, în colaborare cu Ministerul Apărării Naționale, și sunt aprobate prin ordin al ministrului educației și cercetării. Programele școlare pentru disciplinele de specialitate militară se elaborează de către Ministerul Apărării Naționale și se aprobă de către Ministerul Educației și Cercetării.  (anterior: Planurile-cadru de învăţământ pentru învăţământul postliceal din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională se elaborează de Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul Justiţiei şi alte instituţii cu atribuţii în domeniile apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale, în conformitate cu standardele naţionale elaborate de instituţiile responsabile cu asigurarea calităţii, şi se avizează de Ministerul Educaţiei)

(4) Planurile-cadru de învățământ pentru formarea maiștrilor militari, subofițerilor, agenților de poliție și a agenților de poliție penitenciară se elaborează pe arme sau servicii și specialități, corespunzătoare ocupațiilor și calificărilor specifice Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justiției și a altor instituții cu atribuții în domeniile apărării, ordinii publice și securității naționale și se aprobă de către aceste instituții, cu avizul Ministerului Educației și Cercetării. Programele școlare/analitice se elaborează de către unitățile de învățământ preuniversitar, se avizează de către Ministerul Educației și Cercetării şi se aprobă de către ministerul/instituţia de resort.  (anterior: Programele şcolare pentru disciplinele de specialitate militară se elaborează de Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul Justiţiei şi de alte instituţii cu atribuţii în domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale şi se aprobă de Ministerul Educaţie)

 (5) Formarea inițială a maiștrilor militari, subofițerilor, agenților de poliție și a agenților de poliție penitenciară, după caz, în Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne sau Ministerul Justiției, se realizează pe baza standardelor ocupaționale şi a standardelor de pregătire profesională corespunzătoare, după caz, profesiilor, armelor sau serviciilor militare, precum și a calificărilor/specialităților/specialităților militare aferente acestor profesii.

(6) Standardele ocupaționale, respectiv standardele de pregătire profesională, menționate la alin. (5) sunt aprobate, în condițiile legii, de către Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne sau Ministerul Justiției.”

Articolul 36 se modifică și va avea următorul cuprins:

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement