Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Care sunt nevoile spitalelor din Alba și cum putem ajuta. Platformă de legătură între sistemul medical și potențialii donatori


Publicat

O platformă ințiată cu mai mult de două luni în urmă face legătura între nevoile spitalelor românești, ale medicilor și ale altor categorii de persoane implicate în lupta împotriva noului coronavirus și mediul de afaceri și antreprenorii care au resurse materiale sau umane valoroase, prin care pot susține sistemul medical în această perioadă.

Este vorba despre platforma ajutorspitale.ro, unde cei care doresc să doneze pot vedea care sunt nevoile unităților medicale din fiecare județ și pot decide cum vor să se implice.

Spre exemplu, putem afla care sunt nevoile spitalelor din județul Alba.

Județul Alba:

Spitalul Municipal Aiud are nevoie de:

500 Măști FFP2 | N99 (buc)
1000 Mănuși latex lungi (buc)
1000 Mănuși nitril lungi (buc)
500 botoșei lungi | înalți | tip cizmă | acoperitori pantofi înalți (perechi)
500 bonetă | calotă simplă (buc)
500 combinezoane cu glugă
100 viziere (simple, plexiglas, improvizate, neprofesionale, care se mătuiesc după un număr de sterilizări) (buc)

Spitalul Municipal Aiud are nevoie de:

500 Măști FFP2 | N99 (buc)
500 Măști FFP3 | N100 (buc)
150 Halate de unică folosință (buc)
1000 Mănuși nitril scurte (buc)
100 Dezinfectant suprafețe biocid (l)
50 ochelari etanși de protecție (buc)
50 alcool sanitar | spirt (l)
50 clor (l)
100 săpun antiseptic (l)
5 termometru pentru frunte| pistol| non-contact | termoscaner (buc)
1 aparat vizualizare vene de tip pediatric
500 Măști FFP1 | N95 (buc)
300 hârtie igienicã
15 combinezon cu protectie categ III (buc)

Spitalul Municipal Blaj are nevoie de:

600 Măști P1 | chirurgicale | simple cu 3 pliuri (buc)
400 Măști FFP3 | N100 (buc)
700 Mănuși nitril scurte (buc)
400 Mănuși sterile lungi (buc)
200 Dezinfectant mâini biocid (l)
250 Dezinfectant suprafețe biocid (l)
400 combinezoane
400 botoșei unică folosință | acoperitori pantofi | cipici chirurgicali (perechi)
400 viziere (simple, plexiglas, improvizate, neprofesionale, care se mătuiesc după un număr de sterilizări) (buc)
20 monitor mobil funcții vitale | aparat de monitorizare

Spitalul Municipal Blaj are nevoie de:

5 ventilatoare mecanice | aparat suport ventilație

Spitalul Orășenesc Abrud are nevoie de: 

200 Săpun lichid (l)
400 Măști FFP2 | N99 (buc)
200 Măști de bumbac (buc)
500 Halate de unică folosință (buc)
10000 Mănuși latex scurte (buc)
200 Dezinfectant mâini biocid (l)
3500 cloramina T | tablete clorigene | clorom (pastile)
A primit de la „Unilever” cu livrare donată de „Fan Courier”64 l săpun lichid

Medic de familie:

2 Măști FFP3 | N100 (buc)
20 Halate de unică folosință (buc)
2 ochelari etanși de protecție (buc)
2 combinezoane sterilizabile (buc)

Medic de familie:

200 Măști P1 | chirurgicale | simple cu 3 pliuri (buc)
100 Halate de unică folosință (buc)
100 Mănuși sterile scurte (buc)
5 Dezinfectant suprafețe biocid (l)

Medic de familie:

30 Măști FFP2 | N99 (buc)
5 Dezinfectant suprafețe biocid (l)
5 dezinfectant mâini biocid (flacoane)

Privat are nevoie de:

200 Măști P1 | chirurgicale | simple cu 3 pliuri (buc)
50 Măști FFP2 | N99 (buc)
200 Halate de unică folosință (buc)
500 Mănuși latex scurte (buc)
500 Mănuși nitril scurte (buc)
5 Dezinfectant mâini biocid (l)
5 Dezinfectant suprafețe biocid (l)

ISU Alba are nevoie de:

500 Măști FFP3 | N100 (buc)
120 Mănuși nitril scurte (buc)
500 combinezoane
500 cearșaf de unică folosință (buc)
500 viziere (simple, plexiglas, improvizate, neprofesionale, care se mătuiesc după un număr de sterilizări) (buc)
500 lenjerie pat unică folosință (buc)

Potrivit inițiatorilor, ideea acestei acțiuni s-a născut pe 11 martie, în discuțiile dintre câțiva oameni de business care și-au dat seama că sistemul medical va face față acestui moment critic doar ajutat de o mobilizare rapidă și de amploare a resurselor accesibile prin mediul de afaceri.

”Am creat apoi această platformă de conectare și project management:

  • spitale, medici de familie, centre medical de stat – toți cei care au nevoie de susținere vin către noi și ne spun ce le trebuie
  • voluntarii noștri sună și validează fiecare cerere, apoi centralizează structurat informația, așa încât ea să poată fi folosită imediat de companiile care vor să acționeze
  • orice companie care vrea să contribuie poate alege dintre cererile deja centralizate sau poate pune în platformă resursele cu care poate ajuta.

Până acum am primit peste 900 de cereri de ajutor de la medici și manageri de spital din toată țara. Pe baza lor, zeci de companii și mai multe ONG-uri au livrat deja zeci de mii de mănuși, mii de litri de dezinfectant, săpun lichid, apă plată și multe alte produse de care spitalele au foarte multă nevoie în această perioadă” este precizarea pe care o fac inițiatorii acțiunii Ajutor Spitale, pe site.

Implementarea este realizată de o echipă de peste 80 de voluntari (proiect manageri, antreprenori, programatori, profesori, psihologi, bancheri, statisticieni, specialiști în PR și comunicare, și nu numai).

Cei care au dezvoltat întregul proiect sunt Dorin Boerescu (CEO 2Performant) și Raluca Negrea (fondator Makesense), cu susținerea Ilincăi Păun (CEO The Entrepreneurship Academy) și a lui Alexandru Ghiță (fondator Educativa).

Detalii: ajutorspitale.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

Ministrul Educației vrea să introducă teste de salivă pentru elevi. Sorin Cîmpeanu: testarea în școli a fost inexistentă

Publicat

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că urmează să discute în Guvern introducerea testelor de salivă în școli, cel puțin pentru o anumită categorie de elevi și profesori. Până acum, testarea în școli a fost inexistentă, spune ministrul.

Sorin Cîmpeanu a fost întrebat, joi seară, la Digi24, despre testele de salivă folosite în Italia la copiii care revin la școală de luni și dacă, după blocajul avut la Ministerul Sănătății, „reia șantierul”.

„L-am reluat deja astăzi. Am avut o propunere în comitetul interministerial, urmează să formalizăm această solicitare și să se discute la nivelul Guvernului”, spune ministrul.

Întrebat dacă testarea ar putea să înceapă până săptămâna viitoare, Cîmpeanu spune: „ar trebui să se întâmple, pentru că nivelul de testare în școli a fost inexistent”.

Ministrul ar dori testarea cel puțin a elevilor cu simptome și a celor care au în jur cazuri confirmate, dar și a angajaților din educație care au suspiciuni că ar putea fi infectați.

„Oricum aceste teste trebuie să fi validate printre teste Real Time PCR, dar sunt un semnal de atrage atenția că există o problemă”, spune Cîmpeanu.

Italia redeschide şcolile din 26 aprilie, iar reprezentanții statului au anunțat că vor să introducă teste de salivă pentru elevi.

Ministrul Educației

Testarea în şcoli este o necesitate, de aceea ministrul Educaţiei încearcă să găsească o soluţie potrivită pentru ca elevii să se întoarcă la şcoală în siguranţă.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Condiţii de călătorie în Bulgaria, Grecia, Turcia și Croația. Unele state cer, la intrare, test PCR și pentru turiștii vaccinați

Publicat

Persoanele care călătoresc în Grecia nu mai au nevoie de test PCR la intrarea în ţară dacă au trecut două săptămâni de la data efectuării vaccinului anti-COVID, se arată pe site-ul MAE. În Bulgaria şi Turcia însă, călătorii trebuie să prezinte în continuare un test PCR negativ.

Grecia- fără test PCR

Persoanele vor să își petreacă Paștele și 1 Mai în Grecia, nu mai au nevoie de test PCR la intrarea în ţară dacă au trecut două săptămâni de la data efectuării vaccinului anti-COVID, se arată pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.

Vezi și LISTA GALBENĂ ACTUALIZATĂ a țărilor cu risc epidemiologic: EXCEPȚII la CARANTINA obligatorie pentru cei care vin din 60 de state

Turcia și Bulgaria- test PCR chiar dacă ai făcut vaccinul

În Bulgaria şi Turcia însă, călătorii trebuie să prezinte în continuare un test PCR negativ la intrarea în ţară, chiar dacă au făcut vaccinul împotriva COVID-19, scrie Ziarul Financiar, citat de Mediafax.

„Până la data de 26.04.2021, toate persoanele care vor sosi pe cale aeriană şi rutieră în Republica Elenă sunt obligate să prezinte rezultatul (în limba engleză şi cu datele de identificare ale persoanei testate) unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore de la data prelevării şi a formularului PLF ori a dovezii de vaccinare (în limba engleză) cu unul dintre vaccinurile autorizate, cu condiţia să fi trecut minimum 14 zile de la rapel”, informează MAE.

De altfel, în Grecia se discută relaxarea unor măsuri de siguranţă sanitară începând cu data de 1 mai. În Bulgaria, pe de altă parte, testul PCR rămâne obligatoriu în ciuda vaccinului.

„Începând cu data de 29 ianuarie 2021 şi până la data de 30 aprilie 2021, toate persoanele (inclusiv cetăţenii români) care doresc să călătorească în Republica Bulgaria, indiferent de statul din care se deplasează, pot intra pe teritoriul acestui stat cu condiţia prezentării unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii”, arată tot MAE.

Situaţia este similară şi pentru Turcia, unde, chiar şi vaccinaţi, turiştii trebuie să prezinte un test PCR negativ la intrarea în ţară. Potrivit surselor din turism, din cauza creşterii numărului de cazuri de infectare cu coronavirus, este posibilă înăsprirea măsurilor de acces în această ţară. Turcia şi Bulgaria se află ambele pe lista galbenă în acest moment, astfel că, la revenirea din aceste ţări, este necesară carantina, dacă turistul nu este vaccinat.

„Începând cu data de 28 decembrie 2020, persoanele care sosesc în Republica Turcia pe cale aeriană trebuie să prezinte la îmbarcare un rezultat negativ al unui test molecular tip PCR pentru depistarea infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore înainte de intrarea în Republica Turcia.

De asemenea, începând cu data de 30 decembrie 2020, obligaţia prezentării rezultatului negativ al unui test molecular tip PCR pentru depistarea infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maxim 72 de ore înainte de intrarea în Republica Turcia, se aplică şi persoanelor care intenţionează să intre în acest stat pe cale rutieră, feroviară sau maritimă”, se arată pe site-ul MAE.

Bulgaria, Grecia şi Turcia sunt printre cele mai populare destinaţii în rândul turiştilor români, în condiţiile în care pandemia a tăiat elanul pentru deplasările pe distanţă mare.

Croația- doar cu certificat de vaccinare

În acest moment, alături de Grecia, şi Croaţia permite intrarea în ţară pe baza unui certificat de vaccinare împotriva Covid-19, dacă au trecut cel puţin 14 zile de la cea de-a doua doză de vaccin sau de la doza unică, în cazul vaccinului care se administrează într-o singură doză, potrivit site-ului MAE.

Slovenia- certificat de vaccinare

De asemenea, în Slovenia este suficientă prezentarea unui certificat de vaccinare anti-Covid-19, cu menţionarea unui termen de cel puţin şapte zile de la vaccinarea cu a doua doză de vaccin Pfizer/Biontech, cel puţin 14 zile de la a doua doză de vaccin Moderna sau cel puţin 21 de zile de la prima doză de vaccin AstraZeneca.

Începând de pe 20 aprilie 2021, vaccinul va fi suficient pentru a intra şi în Maldive, nemaifiind necesar un test PCR negativ.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO VIDEO ACCIDENT GRAV pe A1, Sebeș – Deva, pe raza localității Aurel Vlaicu: O dubiță cu 8 persoane implicată

Publicat

Un grav accident de circulație a avut loc vineri, în jurul orei 07.00, pe autostrada A1, sensul de mers Sebeș – Deva, pe raza localității Aurel Vlaicu. 

Potrivit ISU Alba, este vorba despre un autoturism (o dubiță) cu opt persoane.

La fața locului intervin pompierii din Sebeș alături de colegii lor din Orăștie cu mai multe autospeciale.

UPDATE: 7.30 – La ajungerea pompierilor militari la locul accidentului, erau 8 victime care au nevoie de asistență medicală dintre care 3 în stare bună la o prima evaluare și 5 victime cu traumatisme care cel mai probabil vor fi transportate la spital.

UPDATE: 8.01: Dupa evaluarile medicale ulterioare 7 dintre pasageri vor fi transportați la spitale, iar o persoană va rămâne la fața locului. Toate victimele au fost conștiente și cooperante, au transmis reprezentanții ISU Alba.

Știre în curs de actualizare.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Graffiti gigant pe blocul ”280” din Alba Iulia. Proiect inedit legat de întoarcerea la natură

Publicat

O latură a blocului ”280” din Alba Iulia va fi decorată cu un graffiti gigant, realizat de cunoscutul artist stradal „IRLO”. 

Mai exact, pe partea laterală a blocului de deasupra băncii BRD va fi realizat un graffiti de aproape 30 de metri înălțime și 9 metri lățime. 

Proiectul aparține Asociației XEO din Alba Iulia care a câștigat un grant din partea unui supermarket. Banii pentru proiect sunt integral asigurați de proiectul câștigat de tinerii din Alba Iulia.

Mai mult de atât, pe lângă vopseaua care se folosește de obicei în desenele graffiti de mari dimensiuni, artistul va folosi o vopsea purificatoare de aer, care garantează faptul că 100 de metri pătrați vopsiți cu vopseaua respectivă sunt echivalenți cu 100 de metri pătrați de pădure plină de copaci. Ideea proiectului este ca aproximativ 250 de metri pătrați să fie acoperiți cu vopseaua respectivă.

Exemplu de lucrare realilzată de Irlo (foto: facebook.com/irlo.neaparat)

Exemplu de lucrare realilzată de Irlo (foto: facebook.com/irlo.neaparat)

Desenul va reda viziunea artistului pe tema întoarcerii vieții urbane sufocate de de poluare și zgomot, spre natură curată și purificatoare.

Cel mai probabil, schița va fi gata în prima parte a lunii mai, au precizat pentru alba24.ro, reprezentații XEO Alba Iulia.

Desenul va fi gata undeva la sfârșitul lunii iulie.

Cu ce bani contribuie Primăria Alba Iulia

Potrivit unui hotărâri ca va intra la vot în viitoare ședință de Consiliu Local, inițiat de primarul Gabriel Pleșa, Primăria trebuie să contribuie cu o sumă de maxim 15.000 de lei, cheltuieli cu asigurarea platformei de ridicare pentru artistul graffiti, punerea în valoare a picturii și realizarea unui video cu rezultatul proiectului.

sursa foto: Facebook – Irlo Doidoi

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate