Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

CUM începe școala la Alba Iulia, în scenariul hibrid. Pregătirile din școli și licee pentru activitate online și la clasă

Publicat

Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia

Directorul unității, Nicușor Marcu, a declarat pentru Alba24 că grupele de elevi sunt selectate alfabetic, iar alternarea fizic la școală/online se face la interval de două săptămâni.

În fiecare clasă va fi un laptop și este conexiune wifi la internet, pentru a putea fi transmise lecțiile online. Se folosește serviciul Google Classroom, care a fost eficient și până acum, potrivit directorului.

Elevii vor rămâne în sălile de clasă, iar profesorii vor fi cei care vor schimba sălile, la ore.

Atât activitatea de predare, cât și cea de antrenamente și de la Clubul sportiv școlar este organizată pentru a asigura măsurile de distanțare și siguranță sanitară.

Liceul are, în total, cu toate subunitățile, 1.366 de elevi în anul școlar 2020-2021.

Liceul de Arte „Regina Maria” Alba Iulia

Directorul liceului, Ioan Chiciudean, a dat detalii despre organizarea activității, pentru alba24.ro. Pentru clasele V-VII și IX-XI, cele care, potrivit legislației și scenariului hibrid, vor veni alternativ la ore, organizarea s-a făcut pe grupele de teorie – începători, mediu, avansați. Elevii din grupe vor veni o săptămână la școală și o săptămână vor urmări orele online.

În ceea ce privește accesul în perimetrul liceului, va fi o singură intrare din stradă, unde elevilor și profesorilor li se va verifica temperatura cu două termoscannere, se va face dezinfectarea mâinilor și apoi se va putea intra. Părinții și alte persoane nu vor avea acces în școală.

Intrarea la ore a elevilor se va face dimineața pentru clasele de gimnaziu, apoi, după finalul activității, o oră pentru dezinfectarea spațiilor și intrarea elevilor de liceu, după-amiaza.

Lecțiile vor fi transmise live din sălile de clasă, dotate cu laptop, cameră web și internet prin cablu.

Orele de instrument se fac fizic, la școală, la fel și pentu arhitectură, cu respectarea măsurilor de igienă și distanțare.

În laboratorul de informatică, elevii vor folosi mănuși de unică folosință și se va face aerisirea spațiului, la o oră.

Directorul liceului, Ioan Chiciudean a dorit să sublinieze importanța sprijinului acordat de Primăria Alba Iulia și de viceprimarul cu atribuții de primar, Voicu Paul, unității pe care o coordonează. Alături de directorul adjunct Diana Vasiu, acesta a apreciat că activitatea școlii se poate desfășura în condiții mult mai bune datorită dotărilor și modernizărilor realizate. Printre acestea, renovarea clădirilor, dotarea cu măști și alte materiale de protecție, termoscannere. Aceste investiții au fost completate cu sponsorizări (mobilier și amenajări).

Liceul de Arte Alba Iulia are aproximativ 650 de elevi în anul școlar 2020-2021.

Liceul Tehnologic „Alexandru Domșa” Alba Iulia

Directorul liceului, Carmen Sînc, a precizat pentru Alba24 că grupele de elevi vor veni la școală prin rotație, la interval de o săptămână. Excepție va fi clasa a VII-a de la unitatea din Bărăbanț (14 elevi), care vor veni zilnic la școală, la fel ca și celelalte categorii din legislația comună (clasele din ciclul primar, a VII-a și a IX-a).

Lecțiile vor fi transmise live pe Microsoft Teams, pentru grupele care vor urmări orele de acasă.

Vor fi pauze, decalat, pe clase și niveluri, de câte cinci minute între ore.

Toate detaliile legate de acces, măsuri de siguranță sanitară și organizare au fost stabilite și vor fi prezentate elevilor și în cele două zile de dirigenție (luni și marți).

Unitatea a primit de la primărie 85 de tablete pentru elevi, iar pentru activitatea din laboratoarele din informatică, din octombrie, se va încerca organizarea accesului astfel încât să fie câte o clasă pe zi, cu utilizarea mănușilor de unică folosință.

Liceul ”Alexandru Domșa” are aproximativ 950 de elevi în anul școlar 2020-2021.

Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” Alba Iulia

UPDATE: Începutul anului școlar la Seminarul Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” din Alba Iulia a fost amânat. Părinți și elevi au fost anunțați despre acest lucru, duminică (13 septembrie), seara. Decizia a fost luată de conducerea instituției de învățământ și membrii Consiliului de Administrație, după ce doi profesori au fost infectați cu COVID, a precizat, pentru Alba24.ro, directorul Seminarului, preot Eugen Pintea. Se ia în calcul școala online.

Detaliile inițiale: Directorul Seminarului, preot Eugen Pintea, a declarat pentru Alba24 că a fost organizată activitatea astfel încât să fie respectate normele impuse de lege. Au fost constituite grupe de elevi pentru alternarea școală ”față în față”/online, la interval de o săptămână, în ordine alfabetică sau aleatoriu.

Lecțiile vor fi transmise online din sala de clasă, în timp real, prin platforma Microsoft Teams.

Luni vor veni la școală cei din primele grupe și se vor face orele de dirigenție.

În ceea ce privește activitatea în laboratorul de informatică, va fi orar modular, iar pentru dezinfectarea spațiului conducerea liceului intenționează să achiziționeze un aparat cu ultra V, omologat de minister.

În școală este sală de izolare și sunt dotările necesare pentru respectarea normelor de igienă. Se mai așteaptă măști și tablete, dar și alte 50 de bănci individuale. Cea mai recentă achiziție de mobilier (mese de un loc) a fost în primăvară: aproximativ 60 de bucăți.

În căminul unității sunt cazați aproximativ 70 de elevi din alte localități și județe, care vor sta 2-3 în cameră, cu distanță între paturi de cel puțin un metru. Vor semna un regulament în care sunt trecute măsurile ce trebuie respectate.

Potrivit conducerii Seminarului, meditațiile se vor face în cameră, nu în săli.

Seminarul Ortodox are aproximativ 620 de elevi.

Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia

Teodor Bucur, directorul școlii, a explicat pentru Alba24 că grupele de elevi, constituite în ordine alfabetică, vor veni la școală, la interval de o săptămână.

Pentru școala online, se va folosi Microsoft Teams, cu transmitere live din sala de clasă.

Încă din vară, școala a fost dotată cu 180 de bănci individuale și a fost organizată pentru asigurarea măsurilor sanitare cerute. A fost amenajată inclusiv o sală de izolare cu pat, pentru cazurile de copii cu simptome.

Pe lângă aceste unități de învățământ, în scenariul doi mai sunt Scoala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” Alba Iulia, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia, Școala Gimnazială „Vasile Goldiș” Alba Iulia, Școala Postliceală „Henri Coandă” Alba Iulia, Școala Postliceală Sanitară Alba Iulia, Centrul Școlar de Educație Incluzivă Alba Iulia, Grădinița cu Program Prelungit Nr. 16 Alba Iulia, Grădinița cu Program Prelungit „Scufița Roșie” Alba Iulia, Grădinița cu Program Prelungit Step By Step Nr. 12 Alba Iulia.

În scenariul 1 (verde), adică unități de învățământ în care elevii/preșcolarii vin la școală zilnic (fără școală online), vor fi: Colegiul National Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, Liceul Tehnologic „Dorin Pavel” Alba Iulia, Liceul Teologic Romano-Catolic „Grof Majlath Gusztav Karoly” Alba Iulia, Liceul Teoretic „Sfântul Iosif” Alba Iulia, Scoala Postliceală de Afaceri Alba Iulia, Școala Postliceală Feg Alba Iulia, Grădinița cu Program Normal „Emanuel” Alba Iulia, Grădinița cu Program Normal „Licurici” Alba Iulia, Grădinița cu Program Prelungit „Dumbrava Minunată” Alba Iulia, Grădinița cu Program Prelungit Nr. 11 Alba Iulia, Grădinița cu Program Prelungit Nr. 13 Alba Iulia, Grădinița cu Program Prelungit Nr. 8 Alba Iulia, Grădinița „Lumea Ștrumfilor” Alba Iulia.

Măsuri de respectat în școli:

– accesul şi fluxul de persoane vor fi gestionate la intrarea în instituţia de învăţământ de către persoane desemnate din unitatea de învăţământ; se recomandă intrarea eşalonată la intervale orare stabilite în funcţie de zone sau de clădiri (etaj, aripă etc.); va fi asigurată comunicarea cu elevii şi cu familiile acestora în vederea respectării intervalelor de sosire, cu scopul de a evita aglomerarea la intrare; după dezinfecţia mâinilor, elevii vor merge direct în sălile de clasă; accesul oricăror persoane străine (părinţi, alţi însoţitori etc.) va fi interzis în afara cazurilor excepţionale, unde este necesară aprobarea conducerii unităţii de învăţământ

– elevii şi personalul didactic/didactic auxiliar/nedidactic vor purta mască atât în timpul orelor de curs, cât şi în timpul recreaţiei, atunci când se află în interiorul unităţii de învăţământ; masca este obligatorie pentru elevii din învăţământul primar, gimnazial şi liceal; nu este obligatorie în cazul preşcolarilor; schimbul măştii de protecţie între persoane este interzis.

– organizarea procesului de învăţământ va avea în vedere posibilitatea începerii cursurilor la intervale orare diferite astfel încât să se evite aglomerările la intrarea şi la ieşirea în pauze

– igiena riguroasă a mâinilor;

– măsuri ferme de curăţenie şi dezinfecţie în unitatea de învăţământ;

– limitarea contactului dintre elevi din clase diferite; evitarea schimbării sălii de clasă de către elevi pe parcursul unei zile; principiul de urmat este „1 clasă de elevi = 1 sală de clasă”; evitate experimentele practice care necesită mişcare şi/sau interacţiune strânsă între elevi; nu se vor muta din clasa de bază în laboratoare

– limitarea deplasărilor în clasă, pe cât posibil;

– întâlnirile dintre elevi limitate în perimetrul clasei, spre exemplu prin stabilirea unui sens de circulaţie în interiorul clasei, care poate să fie indicat prin marcaje aplicate pe podea;

– asigurarea unei distanţări de minimum 1 metru sau montarea unor separatoare în situaţia în care asigurarea distanţei de 1 metru nu este posibilă; în Alba, majoritatea școlilor au ales varianta băncilor de 1 loc

– interzis schimbul de obiecte personale; elevii nu vor consuma în comun mâncarea sau băuturile şi nu vor schimba între ei obiectele de folosinţă personală (telefoane, tablete, instrumente de scris, jucării etc.).

– în vederea păstrării distanţei fizice, fiecare copil îşi va păstra acelaşi loc în bancă pe tot parcursul prezenţei în clasă;

– elevii vor fi supravegheaţi pe toată durata pauzelor de către cadrele didactice, pentru păstrarea distanţării fizice; elevii vor fi instruiţi să nu interacţioneze fizic (nu se vor îmbrăţişa, nu îşi vor atinge reciproc mâinile şi nu vor sta aproape unul de celălalt);

– asigurată aerisirea claselor înainte de sosirea elevilor, prin deschiderea ferestrelor timp de minimum 30 minute, apoi în timpul recreaţiilor minimum 10 minute şi la finalul zilei;

– gestionat fluxul de elevi care merg la toaletă (plecarea şi întoarcerea de la/la clasă, evitarea aglomerării în interiorul grupului sanitar);

– informarea permanentă a personalului, elevilor şi părinţilor/reprezentanţilor legali cu privire la măsurile de protecţie împotriva infecţiei SARS-CoV-2;

– necesitatea izolării la domiciliu a elevilor, în cazul apariţiei febrei sau a altor simptome specifice COVID-19 (tuse, dificultate în respiraţie, pierderea gustului şi a mirosului) la elev sau la un alt membru al familiei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate