Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Mesajul Ambasadei SUA cu ocazia Zilei Libertății Presei: Reporterii români curajoşi rezistă la presiuni şi ameninţări

Publicat

libertatea presei

Ambasada Statelor Unite ale Americii din România a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei. Mesajul face referire la ultimele evenimente, în care mai mulți jurnaliști de investigații din țară au primit amenințări datorită articolelor pe care le-au scris, în care au demascat fie fraude la nivel înalt, fie activități suspecte ale unor persoane.

Ultima amenințare cu moartea a fost primită de către jurnalista Emilia Şercan, care în ultimii ani a scos la iveală, prin anchetele jurnalistice pe care le-a derulat, mai multe plagiate în rândul înalților demnitari și al conducerii unor instituții de invățământ, cel mai recent fiind la Academia de Poliție.

”Astăzi îi onorăm pe numeroşii jurnalişti şi membri ai presei care şi-au dedicat vieţile, adesea cu mari riscuri, promovării transparenţei şi răspunderii în întreaga lume, inclusiv în România. Ameninţările recente la adresa reporterilor de investigaţie din România nu îşi au locul într-o civilizaţie democratică, occidentală.

Jurnaliştii de investigaţie profesionişti şi poveştile pe care ei le prezintă societăţii, uneori critice, deloc măgulitoare sau care demască, reprezintă o componentă vitală a unei guvernări democratice şi a succesului economic pentru toate ţările membre NATO, inclusiv România.

Instituţiile de presă responsabile au un rol important în slujirea interesului public. Stimulând existenţa unei prese libere, cetăţenii şi comunităţile sunt mai bine informaţi, mai activi şi mai implicaţi în procesul decizional politic şi îşi pot trage mai bine guvernul la răspundere.

Libertatea de exprimare, şi, deopotrivă, statul de drept, egalitatea, umanitatea şi respectul reprezintă fundamentele pe care sunt întemeiate statele democratice. Presa şi independenţa judiciară stau la baza alianţei noastre NATO.

De Ziua Mondială a Libertăţii Presei ne reînnoim angajamentul faţă de promovarea şi protejarea unei prese libere. Ne exprimăm solidaritatea cu reporterii români responsabili şi curajoşi care rezistă la presiuni şi ameninţări, în Bucureşti şi în diferite judeţe.

Promovarea unei prese libere înseamnă că suntem mai puternici împreună, că luăm atitudine pentru dreptul la adevăr şi pentru vieţi mai prospere şi mai sigure.” se arată într-un comunicat de presă emis de Ambasada Statelor Unite ale Americii în România.

Sursa foto: Facebook U.S. Embassy Bucharest

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax