Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Dan Șova despre proiectul înființării „Minvest” Roșia Montană: „Ministrul Economiei va face demersuri pentru divizarea societății și atragerea de câștiguri”

Publicat

Dorința Guvernului de a înființa o nouă companie care să se ocupe exclusiv de proiectul minier de la Roșia Montană  a fost detaliată sâmbătă la Blaj de ministrul Dan Șova. Acesta a explicat că, în prezent, Ministerul Economiei va trebui să facă mai multe formalități pentru a realiza divizarea societății și crearea posibilității de a aduce eventuale câștiguri din dividende, într-o companie care să nu aibă în spate toate sucursalele și minele de la „Minvest”.

Odată înființată, noua companie care se va ocupa de proiectul minier de la Roșia Montană se va numi „Minvest” Roșia Montană și va prelua de la “Minvest” Deva pachetul de 19,3% din acțiunile deținute de RMGC.

Operațiunea este deja planificată într-un document în care se menționează că proiectul minier ar putea genera venituri și încasări bugetare de mai multe miliarde de dolari, precum și relansarea industriei miniere și crearea de noi locuri de muncă.

Dan Șova a explicat: „Deocamdată Ministerul Economiei trebuie să facă mai multe formalităţi pentru a realiza divizarea societăţii şi a crea posibilitatea să se ducă eventualele câştiguri din dividende într-o companie care să nu aibă în spate toate sucursalele şi cei 70.000 de angajaţi şi minele de la Minvest. Ideea era că, în ipoteza în care în viitor se va face această exploatare, banii respectivi să poată fi folosiţi în investiţii şi nu în acoperirea nu ştiu a căror găuri sau datorii către diverşi furnizori”.

Întrebat dacă va avea curaj Guvernul să facă acest pas, ministrul a completat: „Decizia de a spune <da> sau <nu> nu este o chestiune de curaj, este o chestiune de obligaţie atunci când mergi la muncă. Noi de asta mergem la Guvern, ca să fim capabili ca să spunem <da> sau <nu>. Acum, sunt nişte chestiuni foarte simple care sunt legate de respectarea condiţiilor de mediu şi de respectarea condiţiilor impuse de Ministerul Culturii în privinţa conservării siturilor arheologice.

Dacă din proiect va rezulta că toate acestea pot fi respectate, atunci se va promova cu siguranţă un proiect de lege în Parlament în aşa fel încât în cadrul dezbaterilor la comisiile parlamentare şi în plenul Parlamentului să existe posibilitatea de exprimare a tuturor opiniilor, deci se va merge pe transparenţă totală şi va fi o decizie economică sau o decizie asumată de întreaga clasă politică din România cu <da> sau <nu>”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

11 Comentarii

11 Comentarii

  1. Anda

    duminică, 09.06.2013 at 12:16

    bine ar fi sa nu se mai amane luarea unei decizii in cazul acestui proiect, caci vorbim de ani de amanari care n-au adus nimic bun pana acum, ci doar si mai multa disperare in viata motilor

    • Ionut

      luni, 10.06.2013 at 09:10

      cand traiesti doar cu 6 lei pe zi este evident ca orice zi de amanare in plus, orice zi de amanare a obtinerii unui venit mai bun si mai sigur, este un chin! se aude pana la Bucuresti?

    • cristi

      luni, 10.06.2013 at 10:19

      DISPERAREA in viata motilor ati adus-o voi cu Goldu vostru! Din LACOMIA enorma dupa BANI! De restul nu va intereseaza! V-ati lasat amagiti si mintiti de o corporatie care-si urmareste interesele, iar dupa ce vor primi avizele o s-o doara-n cot de voi (nici acolo)! Vor rade tot cu costuri minime si riscuri maxime, apoi isi iau profitul si pleaca, lasandu-va pe toti intr-o mare MIZERIE!! Chiar nu intelegeti asta?? Este logica elementare!!

      • Anda

        miercuri, 12.06.2013 at 10:59

        cred ca lacomi dupa bani sunt motii, care nu traiesc pe luna cu mai mult de 180 de lei. si nu Goldu a adus-o, ci statul, care n-a mai alocat fonduri pentru industria miniera. iar daca ar fi fost costuri minime, am fi exploatat singuri si statul n-ar fi inchis minele!

  2. Filip

    luni, 10.06.2013 at 08:56

    cred ca de declaratii s-a saturat toata lumea, declaratiile nu creeaza locuri de munca, nu aduc investitii si bani la buget, pentru asta e nevoie de decizii! sper ca decizia de pornire a proiectului sa vina totusi cat mai repede, ca de prea mult timp se amana acest lucru!

    • Ionut

      luni, 10.06.2013 at 09:08

      declaratiile sunt specialitatea politicienilor nostri,dar cum zici si tu, ele nu ne ajuta cu nimic! Macar anul acesta sa se ia o decizie, e inadmisibil sa tii atata timp motii in asteptare

    • cristi

      luni, 10.06.2013 at 10:26

      Da, decizia va veni, intr-adevar, si va fi apogeul coruptiei si lacomiei politicienilor romani de dupa 1990. Anul acesta se va da drumul la acest proiect DISTRUCTIV pentru toata Romania si la multe altele care vor imbogatii doar „investitorii” straini iar pe noi ne vor lasa cu un desert arid, ape otravite si aer poluat! ASA NE TREBUIE! Fiindca nu ne pasa deloc de noi si de copiii nostri. O sa avem dezastrele pe care le meritam! 🙁

      • Calin

        luni, 10.06.2013 at 10:52

        dezastrul e faptul ca proiectul asta s-a amanat atat de multi ani! stii ce inseamna asta? ca s-a amanat crearea a cateva mii de locuri de munca, iar din cauza asta somajul a ajuns sa fie de 80%! zona e in prezent poluata, proiectul include si reecologizarea, insa raspunsul intarzie! se amana si aducerea la buget a cateva miliarde de dolari plus investitii in economie. ca daca nu sunt locuri de munca si investitii, cu ce iti cresti copiii? cu vise? cu ce le oferi o educatie?

        • cristi

          luni, 10.06.2013 at 16:01

          Caline, chiar imi pare rau de voi! Sunteti atat de robotizati in raspunsuri incat generati doar mila! Dar si rusinea ca sunteti moti. Adevaratii moti sunt cei care pun mana si muncesc, si se descurca cum pot, indiferent de conditiile sociale si economice grele prin care trec TOTI romanii… NU CERSESC si se VAND (trup si suflet) unei companii mincinoase ca RMGC!

          • Calin

            luni, 10.06.2013 at 17:29

            motii ar munci, ei cer acest lucru de ani de zile, doar ca Guvernul amana de ani de zile pornirea proiectului de la Rosia. mai mult, motii au si VOTAT la un referendum pentru pornirea proiectului minier!

          • Anda

            miercuri, 12.06.2013 at 11:01

            daca nu ar fi incercat sa se descurce, motii n-ar fi supravietuit doar cu 6 lei pe zi,dar asta nu inseamna ca au un trai decent sau ca ar trebui sa refuze un trai mai bun, doar fiindca nu-ti convine tie, cristi!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax