Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Reduceri de până la 100% la întocmirea unor acte notariale. Vezi ce categorii de declarații sunt scutite de la plata onorariilor

Publicat

Moștenitorii minori fără venituri proprii, sau moștenitorii care nu realizează niciun fel de venituri, ar putea beneficia de reduceri de până la 100%, la întocmirea unor acte sau proceduri notariale, se precizează în Normele privind tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publici, aprobate prin Ordinul Ministrului Justiției nr. 46/C/2011. Și avocații, consilierii juridici, magistrații sau chiar notarii, dar și familiile acestora, pot beneficia de reduceri ce încep de la 15%, la întocmirea actelor legale.

Potrivit acestor norme, pentru serviciile prestate, notarii publici au dreptul la onorarii stabilite în sume determinate sau onorarii graduale, pe tranșe și în cote procentuale, în raport cu valoarea determinată sau determinabilă a obiectului actului. Onorariul gradual și procentual este datorat și daca actul este supus condiției sau termenului.

Prevederile legale le dau totuși notarilor dreptul de a aplica o serie de reduceri substanțiale la plată, în cazul anumitor proceduri.

Astfel, se pot acorda reduceri de până la 100% din onorariu, pentru moștenitorii minori fără venituri proprii, pentru moștenitorii care nu realizează niciun fel de venituri sau realizează venituri sub venitul minim pe economie, precum și pentru moștenitorii din zonele declarate calamitate.

Reducerea scade ușor, fiind de maximum 90%, pentru actele notariale întocmite pentru cei care au calitatea de dobânditori ai drepturilor și, implicit, obligația de plată a onorariului: Uniunea Naționala a Notarilor Publici, camerele notarilor publici, personalul acestora sau al birourilor notarilor publici, notarii publici, soții/soțiile acestora, precum și copiii minori ai notarilor publici.

De asemenea, de o reducere de până la 90%, se poate acorda si la onorariile stabilite pentru actele notariale în care au „obligația de plata a onorariului orice persoane juridice în care Uniunea Națională a Notarilor Publici și/sau camerele notarilor publici sunt acționare, asociate sau fondatoare”, se precizează în actul normativ citat. Pentru magistrați sau familiile acestora, onorariile se reduc cu până la 70%, se mai arată în Normele citate.

Pentru autentificarea contractelor de vânzare-cumpărare sau a unor acte încheiate în cadrul programului „Prima Casă”, reducerile acordate pot fi de 30%.

Cele mai mici reduceri însă, se aplică pentru autentificarea actelor în care avocații sau consilierii juridici au calitatea de dobânditori ai drepturilor și, implicit, obligatia de plata a onorariului, precum și la succesiuni, dacă aceștia au calitatea de moștenitori. Astfel, în aceste cazuri, reglementările stabilesc o reducere de până la 15% din onorariul practicat de notar.

În cazul actelor în care se pot acorda mai multe reduceri de onorariu se aplică o singură reducere, anume reducerea care are cuantumul cel mai mare.

Declarațiile scutite de la plată

Amintim ca unele acte întocmite de notari în scopul valorificarii unor drepturi prevăzute de legi speciale și de protecție socială, sunt scutite de plata onorariilor. Este vorba despre urmatoarele documente:

– declarații privind ajutorul de șomaj;

– declarații privind ajutorul social;

– declarați privind obțnerea alocației de stat pentru copii;

– declarații privind acordarea burselor pentru elevi și studenți, pentru obținerea de rechizite școlare și pentru obținerea de locuri de cazare în cămine;

– declarații privind stabilirea sau valorificarea drepturilor foștilor deținuți politici, veteranilor de război și văduvelor acestora;

– declarații privind valorificarea drepturilor persoanelor cu handicap;

– declarații și procuri necesare în cadrul procedurii de obținere a despăgubirilor prevăzute de OUG nr. 156/2007 privind despăgubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la C.E.C., aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 232/2008, în vederea achiziționării de autoturisme;

– declarații de donare de organe, țesuturi și celule.

Sursa: avocatnet.ro

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax