Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Patrimoniul roman de la Apulum, promovat de Legiunea a XIII-a Gemina, la Festivalul Internațional „Arde Lvcvs” din Spania

Publicat

legiunea XIII spania În perioada 30 iunie – 2 iulie 2017, Legiunea XIII Gemina de la Apulum – Garda Apulum a participat la Festivalul Internațional „Arde Lvcvs” din Lugo, Spania. Festivalul evocă antichitatea romană din Peninsula Iberică și angrenează anual peste 400.000 de reenactori, localnici și turiști, fiind unul dintre cele mai cunoscute evenimente de acest gen din Europa.

Lvcvs Avgvsti, în prezent Lugo, a fost fondat în timpul primului împărat al Romei, Octavianvs Avgvstus (27 a.Ch. – 14 p.Ch.) și este singurul oraș din fostul Imperiu Roman ale cărui ziduri s-au păstrat aproape intacte, având încă înălțimi cuprinse între 8 și 15 m, 71 de turnuri și 10 porți de acces.

Pe durata festivalului majoritatea localnicilor și turiștilor (care ajung în Lugo special pentru eveniment) se costumează și devin parte integrantă a grandiosului eveniment, creând o atmosferă nemaîntâlnită la niciunul dintre festivalurile asemănătoare din Europa.

Implicarea atât de activă a participanților este un semn distinct al cunoașterii importanței patrimoniului local și a metodelor de punere în valoare ale acestuia. Acest fapt face ca evenimentul să fie cotat printre cele mai bune festivaluri urbane din lume care au ca scop promovarea patrimoniului lor antic roman.

La invitația organizatorilor spanioli, Garda Apulum a participant cu un mic efectiv de ofițeri și soldați din legiunea a XIII-a Gemina, care au promovat la rândul lor în timpul evenimentului importanța excepțională a patrimoniului nostru roman de la Alba Iulia.

Ca urmare a bunei colaborări cu principala asociație organizatoare a festivalului „Arde Lvcvs” din Lugo (în oraș își desfășoară activitatea nu mai puțin de 18 asociații de profil), în anul 2018, Festivalul Roman Apulum va găzdui pentru prima dată și trupe spaniole de reenacment antic, festivalul desfășurat la Alba Iulia înscriindu-se astfel în seria marilor evenimente care vor marca Centenarul Marii Uniri de la Alba Iulia – an în care, cu siguranță, ne vom aminti și de începuturile poporului român, de figurile legendare ale lui Traian și Decebal, de strămoșii noștri daci și romani.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax