Contacteaza-ne si pe

ADMINISTRATIE

AUDIENŢE ONLINE: Despre cartierul Orizont, întreţinerea unei străzi private şi Şanţurile Cetăţii în zona Nicolae Bălcescu

Publicat

Noi răspunsuri de la Primăria Alba Iulia pentru întrebări adresate la secţiunea „Audienţe Online”. Sunt transmise precizări privind administrarea cartierului Orizont, întreţinerea străzii private Humuleşti,  amenajări pe strada Decebal şi în Şanţurile Cetăţii din apropierea străzii Nicolae Bălcescu.

Întrebări de la: Alba Cosmin. Subiect: Cartier Orizont

“Cartierul Orizont are sau nu are PUZ-ul aprobat? În cazul în care are, vă rugăm să vă ocupaţi de acest cartier, la fel ca de oricare altul. În special pentru că şi noi plătim taxele şi impozitele locale la Primăria Alba Iulia, nu unui investitor privat.”

“Locuitorii din cartierul Orizont trebuie să achite taxele şi impozitele la Primăria Alba Iulia sau la un investitor privat? Nu prea sunt lămurit. Sper că nu am plătit în mod eronat până acum.”

“Locuitorii din cartierul Alba Iulia trebuie să achite taxele şi impozitele locale la un investitor privat sau la Primăria Alba Iulia? Pentru că am înţeles că Primăria Alba Iulia, adică a tuturor locuitorilor din municipiul Alba Iulia, în cartierul Orizont nu investeşte. Mai trebuie să achit taxele si impozitele locale anul viitor?”

“La stadionul din Miceşti, din cauza inteligenţilor de la Hidroelectrica Sebeş, a apărut o gaură în asfalt. cartierul Orizont prin bunavoinţa cui va fi repus în legătură cu lumea aşa zis civilizată? Nu avem pe unde să ieşim din cartier pentru a munci şi implicit plăti taxele şi impozitele locale?”

Răspuns: “Gropile apărute în urma lucrărilor efectuate de cei de la Hidroelectrica Sebeş sunt în sarcina lor să le refacă. Vom insista în continuare pentru refacerea acestora.

Impozitele şi taxele pe proprietate se plătesc în orice stat civilizat, nu doar în Alba Iulia. Acestea au mai multe destinaţii, nu doar pentru reabilitarea drumurilor din zona locuinţei. Sumele încasate din aceste taxe sunt oricum mult mai mici decât costurile reale de reabilitare a drumurilor. PUZ-ul cartierului Orizont este aprobat. În baza acestuia s-au eliberat autorizaţiile de construire pentru locuinţe. Acest PUZ va fi relaţionat cu celelalte zone ale municipiului în cadrul noului PUG.”

 

De la: Locuitori ai străzii Humuleşti şi George Ciama. Subiect: Amenajare stradă

“Câțiva locuitori din Alba Iulia, strada Humulești (zona Arex) doresc să afle din partea municipalității cine se obligă să întrețină această stradă, în condițiile în care strada este proprietatea a două persoane. Știm că un mod legal de a se amenaja această stradă este de a o dona Primăriei, dar proprietarii nu doresc acest lucru și nici să o vândă la un preț modic pentru ca noi locuitorii străzii să o putem dona Primăriei, deci ce este de făcut? Vă menționăm că până în prezent strada a fost întreținută de o parte din locuitori, chiar și pe timp de iarnă, când ninsorile au fost abundente a fost necesară intervenția locuitorilor cu lopata pentru a desfunda drumul; totuși, suntem în secolul XXI și suntem locuitori ai municipiului, reședință de județ.”

Răspuns: “Din păcate nu avem nici o posibilitate de a interveni pe o proprietate privată. Conform Ordonanţei 43/1997 privind Regimul Juridic al Drumurilor, administrarea drumurilor de utilitate privată se face de către deţinătorii acestora. Autoritatea locală nu poate investi din bugetul local pentru acestea.”

 

Întrebare de la: Popa Andreea. Subiect: str. Decebal

„ Când se asfaltează sau măcar se acoperă gropile de pe strada Decebal? Sunt instituţii importante acolo (poşta, serviciul social), iar oamenii şi maşinile trebuie să treacă prin gropi adânci de 10-20 cm (să vedeţi cum arată când plouă).”

Răspuns: “Zona la care faceţi referire face parte din PUZ Zona Centrală, care afectează proprietăţi private aflate încă în litigiu. De aceea încă nu putem interveni. Însă vom putea executa lucrări de întretinere (reparare/plombare) a gropilor.”

 

Întrebare de la: Muntean D. Subiect: Şanţurile din Caroline şi altele

“Aţi făcut Cetatea foarte frumoasă, însă vă întreb dacă în anul 2013 se va amenaja şi şanţurile paralele cu str. Nicolae Bălcescu, ne-am săturat să vedem numai parcele cu legume şi buruieni, unele lucrate, altele nu prea. De asemenea, vă întreb dacă este corect ca unii cetăţeni să îşi îngroape câinii chiar deasupra şanţului – vedeţi cimitir cu lumânări chiar în partea dreaptă cum urcaţi pe cărarea de la izvorul din faţa blocurilor de pe str.N. Bălcescu. Vă rugăm, cu ajutorul celor cărora le daţi ajutor social să curăţaţi acea zonă de lumânări şi cadavre.”

Răspuns: Am analizat această problemă şi s-a facut un studiu pentru amenajarea unei circulaţii pietonale în jurul Cetăţii, însă aceasta nu poate fi amenajată fără consolidarea/ reconstruirea/ restaurarea zidurilor. Acestea sunt extrem de costisitoare şi imposibil de a fi susţinute din Bugetul Local. Nu putem promite că în 2013 se va realiza acest obiectiv.

Referitor la îngroparea câinilor în zonă, dacă aveţi date concrete, vă sugerăm să sesizaţi Garda de Mediu.”

Foto: arhivă

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

5 Comentarii

5 Comments

 1. alex

  miercuri, 07.11.2012 la 01:31

  nu se mai poate cu cartierul orizont. care e smecheria cu cartierul orizont??? stabilim o chestie care sa ramana valabila? cartierul orizont e o mizerie !!! punct. p.s. suntem localitatea cu cele mai multe propietati private aflate pe un domeniu de uz public?

 2. cristian

  miercuri, 07.11.2012 la 01:58

  D-le Cosmin din Alba,aceleasi intrebari le-am pus si eu celor de la Primarie referitor la cartierul Orizont.Se primesc raspunsuri ce genul:in conformitate cu legea,este prevazut in viitor,etc.Adica chestii abstracte,fara substanta.TREBUIE SA NE OBISNUIM CU IDEEA CA ATAT TIMP CAT HAVA VA FI PRIMAR IN ALBA IULIA NU SE VA FACE NIMIC IN ACEL CARTIER PENTRU CA ESTE CERTAT CU MIRCEA TRIFU!INITIATORUL PROIECTULUI ORIZONT!E ATAT DE SIMPLU!NU?PENTRU EI SI ATAT DE AIUREA PENTRU NOI!CEI CARE LOCUIM ACOLO SI PLATIM TAXE SI IMPOZITE CA HAVA SA ISI POATA LUA SALARIUL?E REA VOINTA!CREDE-TI-MA.

 3. elena

  miercuri, 07.11.2012 la 17:52

  In ce condtii se preia o strada privata de catre primarie?

  • omulet

   miercuri, 07.11.2012 la 20:34

   Din cate stiu eu,trebuie ca propietarul strazii sa solicite primariei ca acea strada sa treaca din domeniul privat,in cel public.

 4. cristian

  joi, 08.11.2012 la 00:37

  Oameni buni fara o presiune constanta la Primarie din partea locuitorilor cartierului NU SE VA FACE NICIODATA NIMIC ACOLO,EGAL CA ESTE IN PROPRIETATEA PRIMARIEI SAU NU.Ce nu intelegeti?Pana la urma despre asta e vorba.Exista probleme mari intre Trifu si Hava, care se revarsa asupra noastra.Ffff simplu.Am luat o mare teapa toti cei care am cumparat de la Trifu,cu buna credinta sperand la un cartier linistit si modern,asa cum fiecare ne-am i aginat

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate
Publicitate

ACTUALITATE

Incendiu la o casă din Geoagiu de Sus. Pompierii intervin cu două autospeciale și o ambulanță SMURD

Publicat

Detașamentul Aiud al Inspectoratului pentru Situații de Urgență intervine pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit din localitatea Geoagiu de Sus. ISU a anunțat că au fost deplasate la fața locului două autospeciale și o ambulanță SMURD. Nu s-au înregistrat victime. 

FOTO: Arhivă

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Google Street View a surprins ”la lucru” prostituatele de pe Centura din Alba Iulia. Imagini sugestive

Publicat

Cine are curiozitatea să facă un tur virtual cu ajutorul aplicației Google Street View, pe șoseaua de centură a municipiului Alba Iulia, are surpriza să vadă ”oferta” locală de prostituate, care își ademenesc clienții la marginea drumului. Mai mult decât atât, pot observa chiar și o mașină oprită, lângă care doi tineri negociază ceva cu două ”fetițe”.

Era o zi frumoasă de vară, când cei de la google au trecut cu mașina încărcată cu echipamente de fotografiat, pe la marginea orașului Alba Iulia. Prostituatele erau la treabă, în mai multe puncte cheie, în apropierea unor locuri în care se poate opri. Pe toată lungimea șoselei, se puteau observa trei locuri în care fetele îi așteaptă pe domnii generoși.

 

Într-un loc, se observă chiar o mașină oprită. Doi tineri stau de vorbă cu o fată, în vreme ce o alta privește de la câțiva metri. Un alt tânăr așteaptă în mașină. Camerele celor de la google au mai surprins alte doua fete într-o parcare. De asemenea, la intrarea spre Teleac, cea care duce peste câmp, mai așteaptă alte două.

Google Street View (de la Google Maps) este un serviciu on-line de vizualizare (360°) a străzilor unei localități. Programul a fost lansat pe data de 25 mai 2007 după o dezvoltare de 6 ani inițată ca un proiect de cercetare al Universității Stanford, iar din data de 16 aprilie 2008 s-a putut accesa și pe Google Earth.

Din 8 decembrie 2010, serviciul acoperă și teritoriul României. La 8 decembrie 2010 erau acoperite 8 orașe și câteva drumuri naționale. Din 23 aprilie 2013, serviciul Street View a fost extins pe aproape tot teritoriul țării acoperind zone urbane și rurale.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

INCIDENTE între participanți și jandarmi, la protestele din București. Mii de oameni în Piața Universității

Publicat

UPDATE: Protestatarii s-au îmbrâncit cu jandarmii în pasajul de la Piața Universității. Oamenii nu sunt lăsați să iasă din pasajul de la Universitate și strigă ”Dați-ne drumul!” Jandarmii au făcut un cordon. Protestatarii s-au pregătit pentru aceste proteste în toată săptămâna care a trecut, însă nici autoritățile nu s-au lăsat: au fost aduși jandarmi din 3 județe.

Mii de oameni din toată țara participă la un protest de amploare, sâmbătă, în București. Proteste mai au loc, în paralel, în mai multe orașe din România și din străinătate. Oamenii s-au adunat în Piaţa Universităţii și urmează să plece în marş către Palatul Parlamentului, cu opriri la sediul Avocatului Poporului, Curtea Constituţională a României (CCR) şi Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA). Printre aceștia se află și un grup din Alba Iulia, care s-a deplasat la București în această dimineață. 

Călin Pădurean live:

Protestatarii sunt atât din Bucureşti, cât și din oraşe precum Cluj-Napoca, Bacău, Piteşti, Deva, Bistriţa, Satu Mare, Galaţi, Timişoara și Alba Iulia. Cu trenul, cu microbuze, sau cu maşini personale, mulți dintre participanții la miting și-au dat întâlnire pe traseu.

Manifestaţii asemănătoare sunt anunţate în acelaşi timp cu protestul din Bucureşti şi în alte oraşe din ţară, precum şi în în străinătate, la Viena, Bruxelles, Toronto, Zurich, Paris, Roma sau Edingburgh.

Românii din Franța sunt alături de românii din țară și îi îndeamna să iasă în stradă. Aceștia s-au adunat lângă Turnul Eiffel din Paris pentru a protesta împotriva modificării legilor justiției, într-un eveniment programat pe Facebook, denumit „Paris spune Nu Corupției”.

De ce iese lumea în stradă

Protestul, organizat sub deviza”Toate drumurile duc la Bucureşti. Revoluţia generaţiei noastre”, a început mai devreme de ora annțată, ora 18.00, în Piaţa Universităţii. Motivele invocate de protestatari, care au dus la proteste:

„Legile Justitiei (303/2004 privind statutul judecatorilor și procurorilor, 304/2004 privind organizarea judiciară și 317/2004 privind CSM) au fost votate în Parlament si urmeaza să ajungă la președintele Klaus Iohannis care le poate respinge doar o singura data!

Parlamentarii urmează să voteze modificările aduse de ei la Codul Penal și Codul de Procedură Penală!

Parlamentarii penali și corupți își doresc cu orice preț ca Legile Justitiei si Codurile Penale sa fie publicate în Monitorul Oficial pentru a subjuga Justiția politicului si pentru a scapa ei de puscarie! Masacrarea Justitiei de către PSD-ALDE a fost criticată de magistrați!

Guvernul a modificat Codul Fiscal prin OUG pe 8 noiembrie 2017 și de atunci se tot fac diverse modificari prin care angajatul va avea mai mult de suferit: reducerea contributiilor sociale si transferul lor de la angajator la angajat, scaderea impozitului pe venit, micsorarea contributiei virate la Pilonul II de pensii etc.

Modificarile la legea ANI, care protejeaza de conflicte de interese alesii intre 2007-2013, au fost adoptate de Senat”.

Care este planul

Anunțurile de mobilizare și organizare a protestelor, au circulat astăzi pe fecabook, toată ziua. Mai multe grupuri au postat un mesaj care pare a fi oficial, destinat tuturor participanților:

”După întâlnirea cu grupurile care vin din țară și diaspora, ce ne propunem pentru protestul de astăzi este:
18:00 Ne adunăm în Piața Universității
19:30 Plecăm în marș către Casa Poporului (cu vizite la instituțiile confiscate de către majoritatea parlamentară (Avocatul Poporului, CCR, CNA)
21:00 Palatul Parlamentului

În seara aceasta protestăm împotriva modificărilor legilor justiției care au fost aprobate de Parlament și împotriva modificărilor codurilor penale care au fost anunțate. Nu uităm de codul fiscal sau de formularul 600, nici de criza economică în care coaliția de la guvernare a dus țara (puterea de cumpărare a scăzut dramatic din cauza inflației, cursul EURRON se află la maxim istoric, peste 4.66, iar datoria externă a României a crescut cu 1.3 miliarde EUR în primele 10 luni ale lui 2017). Și nu uităm de disprețul pentru democrație și transparență al PSD-ALDE-UDMR.

Schimbarea începe cu noi și nu se termină niciodată. E un drum lung, iar perseverența noastră în fața corupției le va da și celorlalți încrederea și speranța că puterea este de fapt în mâinile noastre”.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Gigu Grozav, încântat de noua sa echipă, Bursaspor: ”A new story, o poveste nouă”

Publicat

”Bursaspor, a new story, o nouă poveste” a scris fotbalistul Gicu Grozav pe contul său de facebook, unde a postat și o fotografie în tricoul verde al echipei. Se pare că acesta este încântat de Bursa, unde a fost primit cu brațele deschise. ”Am vrut să rămân afară, iar Turcia a fost prima opţiune. M-am obişnuit aici şi am vrut să fiu în continuare aici” a declarat Grozav.

Reamintim că decarul naționalei României a refuzat o revenire în Liga 1, în aceasta iarna, și a preferat să rămână în Turcia. Grozav a semnat cu Bursaspor, unde îl va avea coleg pe Bogdan Stancu.

Contractul acestuia este pentru șase luni, cu opțiunea de a-și prelungi contractul pe două sezoane. Echipa este în prezent pe locul 9.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Presa străină, cu ochii pe protestele de sâmbătă din România. Euronews transmite LIVE

Publicat

Presa din Occident acordă spații ample manifestațiilor de astăzi din România. Televiziunea Euronews a anunțat chiar că va transmite tot evenimentul live. 

O țară dezincrimineaza coruptia”, scrie pe contul de Facebook The Guardian, care a publicat, vineri, un articol dedicat acestui eveniment.

„România se pregătește pentru proteste uriașe din cauza ‘marelui pas în spate’ în ce priveste statul de drept”, subliniază ziarul britanic, adăugând că „mulți dintre criticii actualei puteri spun ca schimbarile aduse sistemului de Justitie si dezincriminarea unor fapte de corupție înseamnă că separația puterilor în stat este terminată”.

Liberation scrie ca „România își pierde capetele”, cu referire la tinerii care pleacă din țară din cauza corupției.

„Sătui de instabilitatea guvernamentală și de corupție, tot mai multi tineri români aleg să se mute în Europa Occidentală și de Nord. O hemoragie care nu pare pentru moment sa îngrijoreze cât de puțin Puterea”, mai notează sursa citata.

Liberation reda declaratii ale mai multor români care au plecat din țară din cauza corupției și a instabilității politice și economice și relatează și despre problemele cu DNA pe care le are Liviu Dragnea, al cărui nume apare într-un dosar cu frauda de milioane de euro din fonduri europene.

Totodata, Quotidien La Liberte, publicatie de limba franceza din Elvetia, scrie despre protestele de la Bucuresti: „In vreme ce instabilitatea politica se aprofundeaza, regimul de la Bucuresti e din ce in ce mai contestat”.

Euronews transmite, sâmbată, live de la Bucuresti protestele impotriva coruptiei, amintind de inceputul miscarilor de strada, in ianuarie 2017, impotriva controversatei Ordonante de Urgenta 13, care voia sa aduca amnistie pentru politicienii corupti din puscarie, ceea ce a infuriat lumea. Euronews scrie ca protestatarii sunt suparati de miscarile guvernamentale despre care spun ca vor pune sistemul juridic partial sub control politic.

Sursă: ziuadecj.ro, ziare.com

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate