Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Comisia juridică din Senat: Persoanele condamnate penal pot candida pentru funcţia de preşedinte

Publicat

Proiectul de lege depus la Senat de parlamentari PNL-USR, prin care se interzicea persoanelor condamnate penal să candideze pentru funcția de președinte al României, a fost respins, luni, de Comisia juridică a acestei Camere.

Iniţiativa viza modificarea Legii nr. 370/ 2004 pentru alegerea președintelui României şi a fost depusă în luna mai, la Senat. Stabilea două restricţii: “Nu pot candida persoanele care, la data depunerii candidaturii, nu îndeplinesc condițiile prevăzute la art. 37 din Constituția României, republicată, pentru a fi alese sau care au fost alese anterior, de două ori, ca președinte al României” şi “Nu pot candida persoanele care, la data depunerii candidaturii, au suferit condamnări penale definitive”.

Senatorii PSD, ALDE şi UDMR din Comisia juridică au respins însă aceste propuneri. Proiectul PNL-USR a primit anterior aviz negativ din partea Comisiei pentru administrație publică. După votul din plenul Senatului, proiectul va ajunge în dezbaterea Camerei Deputaților.

Potrivit Constituției României, articolul 37:

„1) Au dreptul de a fi aleşi cetăţenii cu drept de vot care îndeplinesc condiţiile prevăzute în art. 16 alineatul (3), dacă nu le este interzisă asocierea în partide politice, potrivit art. 40 alineatul (3).

2) Candidaţii trebuie să fi împlinit, până în ziua alegerilor inclusiv, vârsta de cel puţin 23 de ani pentru a fi aleşi în Camera Deputaţilor sau în organele administraţiei publice locale, vârsta de cel puţin 33 de ani pentru a fi aleşi în Senat şi vârsta de cel puţin 35 de ani pentru a fi aleşi în funcţia de Preşedinte al României”.

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax