Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Conferinţă internaţională la Universitatea „1 Decembrie”: Expoziţie de icoane din Transilvania şi excursie documentară la Roşia Montană

Publicat

Joi, 25 aprilie, la ora 12.00, în spațiul expozițional de la Palatul Apor, sediul Rectoratului Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, va fi deschisă publicului expoziția-atelier „Icoane din Transilvania: artă românească – patrimoniu european”. Expoziția invită deopotrivă la cunoașterea celor mai frumoase icoane păstrate în județul Alba și la o dezbatere asupra oportunității și a mijloacelor prin care ar putea fi organizat în Alba Iulia un spațiu care să ofere permanent publicului posibilitatea întâlnirii cu aceste comori.

Fragilizate de trecerea timpului, care le-a știrbit multora din strălucire și integritate, icoanele sunt documentele cele mai expresive și de multe ori singurele surse de informare asupra unei istorii pe care nu au jalonat-o doar victoriile de pe câmpul de luptă, ci în primul rând credința și jertfa cu care s-au înălțat și împodobit biserici, s-au construit școli și s-au fortificat conștiințe.

Adeseori doar datorită icoanelor îi mai cunoaștem pe cei care s-au îngrijit de propășirea strămoșilor și ele sunt singurele martore a ceea ce a fost frumos în veacurile trecute. Pentru toate aceste motive, organizatorii expoziției vă invită, în ajunul Marii Sărbători Pascale, la un pelerinaj spiritual, la o întâlnire în rugăciune cu toți cei ce s-au închinat înaintea icoanelor care ne-au împodobit mai înainte bisericile.

Privindu-le cu acest gând, poate vom găsi și resursele necesare spre a le reda menirea pentru care au fost create și, deși costurile restaurării lor pot fi imense, vom înțelege că vechile noastre icoane sunt icoana noastră a celor de azi și de aceea merită cele mai mari sacrificii. Născut și păstrat prin jertfa înaintașilor, este acum rândul nostru să prețuim și să promovăm acest patrimoniu, de a cărui salvare depinde, în bună măsură, mândria de a ne numi români.

Palatul Apor va găzdui expoziția în perioada 25 aprilie – 15 mai. Evenimentul este organizat de Consiliului Județean Alba, Universitatea „1 Decembrie 1918”, Arhiepiscopia Ortodoxă a Albei Iulia și Muzeul Național al Unirii şi este inclusă în calendarul conferinţei internaţionale cu tema „Economie și societate în Europa Centrală și Răsăriteană. Teritoriu, populație, consum”. Conferinţa reunește istorici din Franța, Germania, Polonia, Slovacia și Ungaria, precum și de la Universitățile din Alba Iulia, București, Cluj-Napoca, Iași, Reșița, Sibiu și Târgu-Mureș.

Tot în programul evenimentelor sunt incluse şi o vizită la Biblioteca Batthyaneum – principalul depozit de valori bibliofile din Transilvania, și o excursie documentară la Roșia Montană, așezare emblematică pentru ilustrarea dependenței între teritoriu, populație și consum, cei trei factori care guvernează existența oricărei comunități umane.

Prin subiectele propuse spre dezbatere se intenționează căutarea unor puncte comune între diversele politici reformatoare experimentate de-a lungul timpului și proiectul actual al regionalizării, cu multiplele sale implicații. Utilizarea resurselor, relația dintre teritoriu și economie, transformările etnice și confesionale suferite la nivel micro- și macro-comunitar, perspectivele sociale ale artei, educației și culturii sunt domenii din care au fost extrase eșantioane pentru a identifica soluțiile oferite de-a lungul timpului unor probleme similare celor contemporane, precum și pentru a lua contact cu modelelor experimentate în spațiile învecinate, care s-au confruntat deja sau se confruntă cu aceleași imperative ale conviețuirii într-o lume tot mai marcată de globalizare. Prin acest dialog științific se caută oportunități pentru dezvoltarea unei strategii locale, prin care să se răspundă eficient dislocărilor inevitabile pe care le va genera implementarea și în România a proiectului de regionalizare.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

7 Comentarii

7 Comentarii

  1. elena

    miercuri, 24.04.2013 at 11:34

    Ma bucur ca se viziteaza si Rosia, chiar au ce vedea.. si muzeul si galeriile romane. Pacat insa ca nu se reporneste mineritul, ca prin asta e consacrata zona, asta e traditia de 2000 de ani, iar acum a ajuns o zona saraca cu somaj ridicat. se poate incepe iar mineritul

    • Calin

      miercuri, 24.04.2013 at 14:34

      prin pornirea proiectului minier de acolo se vor duce la bun sfarsit si programele de reabilitare a patrimoniului finantate de investitori. prin care s-au reabilitat galeriile romane si s-a infiintat muzeul aurului

  2. Florin

    miercuri, 24.04.2013 at 15:18

    Rosia Montana mi se pare emblematica pentru efectele nepasarii autoritatilor centrale! somajul e de 80%, zona e poluata de mizeria lasata in urma de stat, insa problemele astea se pot rezolva prin pornirea proiectului minier. si ce se intampla? se tot amana!

    • Anda

      miercuri, 24.04.2013 at 19:52

      amanarile parca la infinit ne afecteaza si imaginea tarii.demonstreaza ca Romaniei nu ii pasa deloc de investitii, desi avem mare nevoie de ele! poate se trezesc autoritatile anul acesta si vin cu decizii!

  3. Anda

    miercuri, 24.04.2013 at 19:50

    ok, vedem Rosia Montana la orice expozitie, dar trebuie s-o putem vedea si in realitate. si fara investitii serioase in patrimoniu si mediu, acest deziderat nu va fi atins. in proiectul minier propus sunt incluse si aceste investitii,dar daca nu luam nicio decizie, nimic nu se va indrepta spre bine

  4. lucas

    miercuri, 24.04.2013 at 21:55

    cand vor merge la Rosia vor putea vedea ca acolo mineritul reprezinta activitatea traditionala, iar lipsa acestei activitati se simte, saracia a ajuns sa domine localitatea…

    • Anda

      joi, 25.04.2013 at 18:22

      din pacate, da, fara minerit, zona este moarta. Ce este si mai nasol este ca exista mii de oameni cu experienta in acest domeniu, ar putea lucra in mina, daca autoritatile ar veni cu o decizie favorabila mai curand. Dar inca sunt doar sperante…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax