Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Corecţie financiară de 5,6 milioane lei stabilită de Ministerul Dezvoltării pentru lucrări din Cetatea Alba Carolina, anulată de instanţă

Publicat

Reprezentanţii Primăriei Alba Iulia transmit că instanţa a anulat o nouă corecţie financiară stabilită de Ministerul Dezvoltării pentru un contract de lucrări în Cetatea Alba Carolina. Este vorba despre suma de 5.607.006 lei, reprezentând 25% din valoarea contractului, corecţie pe care Curtea de Apel Alba Iulia a anulat-o. Decizia nu este definitivă, iar următorul termen a fost programat pentru 2015. Este cea de-a patra acțiune în care instanţa a concluzionat că atât procesul verbal de constatare a neregulilor financiare, cât şi decizia prin care s-a respins de către MDRAP contestaţia administrativă sunt nefondate şi neîntemeiate.

Vă prezentăm integral comunicatul Primăriei Alba Iulia:

“A devenit un exerciţiu de obișnuință să aducem în discuție corecțiile aplicate de către MDRT pe unele dintre proiectele cu finanțare europeană derulate de Primăria Alba Iulia. Folosind o platformă de lucru aberantă și prestabilită cei trimiși să evalueze modul în care aceste proiecte au fost implementate, au subțiat în mod repetat bugetul orașului fără să ia în calcul contestațiile administrative formulate de către angajații primăriei. După ani de muncă susținută, asumată de toată lumea inclusiv de locuitorii municipiului, realizăm că singura modalitate de rezolvare a problemelor o reprezintă instanța de judecată. Chiar dacă ritmul este unul lent, iar rezultatele vor fi definitive într-o perspectivă mult prea îndepărtată față de nevoile actuale ale orașului, sistemul juridic este singurul care poate face față opoziției neprincipiale manifestată de oamenii ministerelor.

Subiectul corecţiei îl constituie de această dată contractul de lucrări  nr. 15640/28.02.2011, din cadrul proiectului de reamenajare a zonei interioare a Cetății. Ofiţerii de control şi evaluare din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice au trasat o corecţie de 25% în acest caz, o valoare de 5.607.006,02 lei. Au susţinut că primăria a impus nejustificat criterii de calificare şi selecție subcontractorilor, susținând că acest lucru putea fi aplicat doar ofertanţilor. În plus a fost sancționată decizia beneficiarului de a solicita experiența similară de minim 5 ani într-un contract de reabilitare. Cu toate că s-a explicat în contestația administrativă că amplasamentul proiectului reprezintă un sit de importanță A de valoare națională și universală, autoritatea contractantă fiind obligată să se asigure că executantul lucrării deține competența profesională, dotarea și capacitatea tehnică de susținere a lucrării, nu s-a ținut cont de acest aspect și s-a menținut decizia aplicării corecției.

Aceasta este cea de-a patra acțiune în care instanţa a concluzionat că atât procesul verbal de constatare a neregulilor financiare cât şi decizia prin care s-a respins de către MDRAP contestaţia administrativă sunt nefondate şi neîntemeiate. Curtea de Apel a anulat astfel corecţia aplicată. Această speţă, care vizează declaraţia de eligibilitate (ultimii 5 ani fără condamnare definitivă pentru participarea la activităţi criminale, corupţie, spălare de bani) se regăseşte şi în alte proceduri de achiziţie pentru care administraţia locală a primit corecţii aflate în diferite faze pe rolul instanţelor. Din păcate, următorul termen la instanța superioară este prevăzut abia pentru începutul anului 2015, neexistând o celeritate evidentă în soluționarea acestor spețe.

<Chiar dacă aceste dovezi de normalitate reprezentate de anulări a corecțiilor sunt binevenite, tot nu ne putem bucura deplin. O să mai dureze mult și bine până când vom vedea acești bani. Personal, mi-ar plăcea să știu că nu ne vom mai confrunta cu astfel de situații absurde din care orașul are de pierdut și că domnii din ministere vor înțelege că în urma unui control nu trebuie să găsești neapărat o problemă, dacă nu este niciuna. Ar fi de dorit decât să le pot spune: v-am spus eu!>, susţine primarul Mircea Hava”.

Citeşte mai multe detalii aici despre corecţiile financiare aplicate Primăriei Alba Iulia pentru proiecte cofinanţate din fonduri europene.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax