Administrație
Corecţii de 6,3 milioane de euro pentru 8 proiecte ale administraţiei din Alba Iulia. Mircea Hava: „Ne simţim nedreptăţiţi”
Primăria Municipiului Alba Iulia este nevoită să ramburseze aproximativ 6,3 milioane de euro la bugetul de stat, după ce au fost aplicate corecții financiare la opt dintre cele zece proiecte cofinanțate din fonduri europene, derulate în oraș de mai mulți ani sau finalizate. Primarul Mircea Hava și-a exprimat dezamăgirea față de aceste măsuri, susținând că sunt nedrepte, că este convins că administrația din Alba Iulia nu a greșit cu nimic astfel încât acestea să fie îndreptățite și că este „o înșelătorie”. Mai mult, acesta a accentuat latura politică a acestui „atac”.
La conferință au participat și city managerul Nicolaie Moldovan, directoarea Serviciului de Investiții, Silvia Moldovan, purtătorul de cuvânt al Primăriei, Mihai Coșer, directoarea direcției Programe, Crina Iacob și șefa departamentului economic, Teofila Țâr, care au explicat punctual că aceste corecții vin din interpretarea greșită a legislației.
S-au înregistrat un număr de 18 corecții financiare, aplicate exclusiv la procedurile de achiziții publice pe care noi le-am efectuat în cadrul a 8 contracte de finanțare nerambursabilă, toate finanțate de Programul Operațional Regional.
Cea mai importantă modificare financiară a fost semnalată la proiectul de reabilitare al Laturii de Vest a Cetăţii Alba Carolina, în cazul căreia va trebui recuperată 25% din valoarea eligibilă nerambursabilă a proiectului. Autoritatea care a dispus aceste corecții financiare este Direcția de Control, Verificare și Optimizare Fonduri Comunitare din cadrul Autorității de Management pentru programul Operațional Regional, din subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.
Corecțiile au fost înregistrate oficial începând cu luna ianuarie 2012. Primăria Municipiului Alba Iulia a contestat toate aceste corecții în instanță, iar două dintre acțiunile care contestau corecții primite la proiectul „Reabilitare Centru istoric traseul estic, traseul sudic, traseul nordic, Fortificația de tip Vauban, căi de acces, iluminat și mobilier urban, Alba Iulia” au fost admise de Curtea de Apel Alba Iulia.
„Este o încercare de politică ieftină pe care o fac unii oameni care nu au făcut nimic în viața lor. Ne simţim nedreptăţiţi, e o înşelătorie care, din păcate, se transformă într-o luptă politică. Primăria și orașul nu va muri pentru banii ăștia, dar ne vor încetini lucrările”, a declarat primarul Mircea Hava, referitor la această situaţie.
Primarul Mircea Hava a citit, în conferința de presă, definiția cuvântului „neregulă”, așa cum este prezentată în Ordonanța de Urgență nr. 66/2011, privind prevenirea, constatarea și sancționarea neregulilor apărute în obținerea și utilizarea fondurilor europene/naționale, prevăzută la articolul 2: „Orice abatere de la legalitate, regularitate și conformitate în raport cu dispozițiile naționale și/sau europene, precum și cu prevederile contractelor ori a altor angajamente legal încheiate în baza acestor dispoziții, ce rezultă dintr-o acțiune sau inacțiune a beneficiarului ori a autorității cu competențe în gestionarea fondurilor europene, care a prejudiciat sau care poate prejudicia bugetul Uniunii Europene/bugetele donatorilor publici internaționali și/sau fondurile publice naționale aferente acestora printr-o sumă plătită necuvenit”.
„Noi nu avem nicio corecție pentru sume care au fost plătite în mod necuvenit. Pe undeva este re râs. Sigur și din cauza asta peste tot unde am ajuns în instanță am câștigat”, a fost concluzia primarului Hava.
Corecțiile sunt aplicate la contracte de lucrări, la contracte de servicii de proiectare, de dirigenție de șantier, evaluare externă și la un contract de informare și publicitate, fiind aplicate exclusiv la sumele de finanțare nerambursabile, plătite din bugetul Uniunii Europene și din bugetul de stat, și TVA-ului aferent lor. Suma de rambursat, în valoare totală de 28.766.329 lei, a fost achitată parțial până acum, iar în prezent se desfășoară procedura de aprobare a unui împrumut pentru plata restului.
Proiectele la care au fost aplicate corecții financiare sunt următoarele:
1. „Reabilitare Centru istoric traseul estic, traseul sudic, traseul nordic Fortificația de Tip Vauban Alba Iulia, căi de acces, iluminat și mobilier urban specific” – corecție de 2.922.902 lei din valoarea contractată de 46.367.747 lei.
2. „Reparații capitale străzi cu dotare tehnico-edilitară în Municipiul Alba Iulia” – corecție de 995.953 lei din valoarea contractată de 20.894.234 lei.
3. „Modernizare DN 74 de la km 99+870 la km 103+175 pe strada Zlatnei și Calea Moților din Municipiul Alba Iulia” – corecție de 704.733 lei din valoarea contractată de 15.482.837 lei.
4. „Lucrări de intervenție la obiectivul DN1, Sebeș-Alba Iulia, km 378+020, pasaj superior peste calea ferată la Alba Iulia” – corecție de 531.421 lei din valoarea contractată de 9.775.380 lei.
5. „Reconstruire și punere în valoare acces latura de vest Cetatea Alba Carolina, Fortificația de tip Vauban” – corecție de 12.279.848 lei din valoarea contractată de 50.011.803 lei.
6. „Valorificarea resurselor turistice naturale în zona Mamut – Parcul Dendrologic Dr. Ioan Vlad – Valea Popii, Municipiul Alba Iulia” – corecție de 364.448 lei din valoarea contractată de 10.874.591 lei.
7. „Modernizare DN 1 – E81 de la km 382+400 până la km 385+160 strada Al. I. Cuza inclusiv podul peste râul Ampoi și pasajul peste calea ferată Alba Iulia” – corecție 5.476 lei din valoarea contractată de 19.356.527 lei.
8. „Reabilitare Centru Istoric exterior – Fortificația de tip Vauban Alba Iulia – Căi de acces, iluminat și mobilier urban – zona interioară” – corecție de 10.961.545 lei din valoarea contractată de 45.332.227 lei.
Cu toate acestea, chiar dacă instanțele vor da câștig de cauză acțiunilor înaintate de Primărie, șansele de a recupera banii sunt foarte mici, dat fiind că aceștia trebuie plătiți de Guvern, care nu are prevăzute sume în buget pentru astfel de cazuri. Administratorul orașului, Nicolaie Moldovan a anunțat că, în ciuda acestor corecții financiare, Alba Iulia nu va înceta să depună proiecte pe finanțare nerambursabilă. Totodată, acesta a oferit câteva posibile soluții la această problemă, printre care transformarea Ordonanței Guvernului în așa fel încât corecția să nu devină cu titlu executoriu, ci cu titlu de creanță abia după pronunțarea justiției.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Laie Moldovan
marți, 22.01.2013 at 14:32
Felicitari LAIE! ( „creierele”) din spatele acestor proiecte.Din managementul superb de care a dat dovada + salarii de sute de milioane pt. el si sotie rezulta o mica problema de 7 milioane de euro! Nicolaie Moldovan + Hava = Super „Manageri” !!!
hari
marți, 22.01.2013 at 20:45
ai adus tu banii astia? Ii avea orasul altfel? Care-i problema ca din 50 de milioane de euro castigati, trebuie sa dam inapoi 7 milioane? ai primit 47 de milioane cu care s-a renovat cetatea, s-au reabilitat strazi etc. Daca nu scria Moldovan proiectele, te plimbai prin balarii si acum. Si pana acum sunt deja castigate doua procese, le vor castiga si pe celelalte. Parerea ta despre ” manageri” nu conteaza, conteaza parerea oamenilor care apreciaza ce s-a facut in oras si ei sunt multi, majoritatea.
florin
marți, 22.01.2013 at 15:31
luati aminte la calitatea lucrarilor!!. faceti un tur al cetatii si va veti convinge de spoiala !!!..auzi city manager ?…v-ati tembelizat de tot !!!!
George
marți, 22.01.2013 at 20:44
Sabau chiar nu raspunde de nimic?? A luat lucrarea a dat teapa, a venit UE a gasit paguba, albaiulienii platesc.
Pingback: Corecţie financiară de 5,6 milioane lei stabilită de Ministerul Dezvoltării pentru lucrări din Cetatea Alba Carolina, anulată de instanţă | Alba24
Pingback: FOTO | Cetatea Alba Carolina: Se pavează porțiunea de legătură între traseele de sud și nord. Latura de Vest se deschide în SEPTEMBRIE | Alba24
Pingback: Primăria Alba Iulia vrea să recupereze de la bugetul de stat corecţii financiare de 19,4 milioane lei pe patru proiecte europene | Alba24