Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

De JOI, înscrierea la orele de religie se va face prin cerere scrisă. Noile reguli au fost publicate în Monitorul Oficial

Publicat

ora-de-religiePotrivit unui act normativ publicat în Monitorul Oficial luni, 22 iunie, înscrierea elevilor la orele de religie se va face prin cerere scrisă. Totodată, o solicitare scrisă va fi necesară pentru schimbarea opțiunii.

Legea nr. 153/2015 pentru modificarea art. 18 din Legea educației naționale nr. 1/2011 a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 445 din 22 iunie și va intra în vigoare joi, 25 iunie.

Parlamentarii au făcut modificările la Legea educației după ce Curtea Constituțională (CCR) a hotărât că elevii nu vor mai fi înscriși automat la cursurile de religie, ci vor putea studia aceasta disciplina doar la cerere.

Potrivit actului normativ, înscrierea elevilor la orele de religie se va face prin cerere scrisă a elevului major sau a părintelui elevului minor. Solicitarea scrisă va fi necesară, de asemenea, pentru schimbarea opțiunii.

”Înscrierea elevului pentru a frecventa orele de religie se face prin cerere scrisă a elevului major, respectiv a părintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor. Schimbarea acestei opțiuni se face tot prin cerere scrisă a elevului major, respectiv a părintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor”, prevede Legea nr. 153/2015.

De asemenea, dacă elevii nu vor frecventa orele de religie, situația școlară va fi încheiată fără această disciplină. La fel se va proceda și în situația copiilor cărora (din motive obiective) nu li se vor asigura condițiile pentru a frecventa materia.

„Manifestarea liberă a opțiunilor implică în mod necesar initiațiva proprie a persoanei în sensul frecventării disciplinei Religie, iar nu consimțirea tacită sau refuzul expres. Exprimarea unei opinii din perspectiva prevederilor constituționale referitoare la libertatea conștiinței și a religiei aplicabile în domeniul învățământului religios trebuie să aibă întotdeauna un sens pozitiv (persoana alege să studieze religia), iar nu un sens negativ (persoana alege să nu studieze religia), întrucat în cea de-a doua ipoteză persoana este prezumată că manifestand deja opțiunea de a studia, fiind nevoită să acționeze ulterior pentru excluderea sa din grupul de studiu. Or, o atare reglementare nu reprezintă altceva decât o constrângere a persoanei în manifestarea unei opțiuni, ceea ce, de plano, contravine libertății conștiinței consacrată de Constituție”, se explică în decizia CCR.

În luna februarie, în urma unei solicitări a Ministerului Educației, inspectoratele școlare au informat părintii că, pentru anul școlar 2015-2016, data până la care se pot depune cererile de înscriere la orele de religie este 6 martie. Conform informațiilor publicate de minister în a doua parte a zilei de 6 martie, la nivelul întregii țări au fost depuse 2.123.685 de cereri de înscriere, adică 89,75% din totalul elevilor eligibili să participe la această disciplină.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax