Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Decizie la ÎCCJ: Cei condamnați pentru evaziune fiscală vor plăti dobânzi și penalități de întârziere la sumele datorate

Publicat

instanta judecata Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis luni că persoanele condamnate pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală sunt obligate la plata sumelor reprezentând obligația fiscală principală datorată și la plata sumelor reprezentând obligațiile fiscale accesorii datorate.

Decizia instanței supreme vine după ce Procurorul General al României solicitase, printr-un recurs în interesul legii, pronunțarea unei hotărâri prin care să se asigure interpretarea unitară a dispozițiilor legale în materie, în condițiile în care instanțele le aplicau diferit.

ÎCCJ a hotărât luni, printr-o decizie, că inculpații condamnați pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală sunt obligați la plata sumelor reprezentând obligația fiscală principală datorată și la plata sumelor reprezentând obligațiile fiscale accesorii datorate, în condițiile Codului de procedura fiscală.

Decizia luată de judecătorii instanței supreme urmează să fie publicată în Monitorul Oficial, moment în care hotărârea va deveni obligatorie pentru toate instanțele, eliminându-se, în acest fel, practica neunitară întâlnită până acum.

Raportul juridic creat prin săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală este, sub aspectul laturii civile a cauzei, un raport specific de drept material fiscal.

Subiectele acestuia sunt, pe de o parte, autoritatea fiscală, creditor al obligației fiscale (având calitatea procesuală de parte civilă în cauza penală) și, pe de altă parte, contribuabilul, debitor al obligațiilor fiscale (având, în cauza penală, calitatea de inculpat) și, după caz, partea responsabilă civilmente.

Legislația în vigoarea stabilește că pentru neachitarea la termenul de scadență de către debitor a obligațiilor de plată, se datorează după acest termen, dobânzi și penalități de întârziere.

Dobânzile reprezintă, conform art.120 alin.1 din Codul de procedura fiscală, „echivalentul prejudiciului creat titularului creanței fiscale, ca urmare a neachitării de către debitor a obligațiilor de plată la scadență și se calculează pentru fiecare zi de întârziere, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadență și până la data stingerii sumei datorate inclusiv”, în timp ce penalitățile de întârziere reprezintă „sancțiunea pentru neîndeplinirea obligațiilor de plată la scadență și se calculează pentru fiecare zi de întârziere, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadență și până la data stingerii sumei datorate inclusiv”.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax