|

Foştii angajaţi de la UPSOM, între promisiuni şi neputinţă

Purtaţi cu vorba de aproape un an, foştii angajaţi de la UPSOM se adună în faţa combinatului de clorosodice din Ocna Mureş, de fiecare dată când conducerea nu respectă termenul de plată a celor două salarii compensatorii, neachitate de mai multe luni. La fiecare protest susţinut în stradă, oamenii mai primesc o promisiune şi un nou termen de primire a drepturilor salariale compensatorii. După cum spun aceştia, mereu există un motiv, o piedică, o scuză pentru care nu-şi primesc banii. Disperarea şi sărăcia acestora creşte de la lună la lună şi, totuşi, ei mai speră că situaţia se va rezolva, chiar dacă mulţi au ajuns la pragul subzistenţei, trăiesc în frig, sunt ameninţaţi că vor fi debranşaţi de la alimentarea cu gaz, pentru neplată, rămân fără bani de hrană, trăiesc din împrumuturi şi le este foarte greu să mai găsească de lucru.

Marţi, câteva zeci de persoane s-au adunat din nou în fata combinatului, pentru a cere explicaţii privind lipsa salariilor de pe carduri – acestea trebuiau să fie virate luni, 27 decembrie, după cum le-a promis conducerea indiană, ultima dată.

Directorul general UPSOM, Ioan Bogdan, a precizat pentru Alba24.ro că le este foarte greu să comunice cu conducerea indiană, deoarece, dincolo de distanţa mare între România şi India, partea românească a conducerii combinatului se loveşte de tot felul de proceduri şi protocoale ce întârzie mesajul lor, primind la fel de greu şi răspunsul, o dată pe lună. Este o adevărată “castă”, după cum a caracterizat Ioan Bogdan tot ansamblul de angajaţi din jurul patronului indian al UPSOM. Mai mult, directorul general al combinatului a precizat că indienii nici nu se mai deranjează să le răspundă la telefon şi nici nu sunt sensibilizaţi de dramele foştilor angajaţi sau de faptul că în presă apar constant articole despre gravele încălcări legislative pe care aceştia le fac.

Conform Ocna-Mures.info, câteva persoane care îndeplineau condiţiile de pensionare la momentul disponibilizării aveau şi ele dreptul la trei salarii compensatorii, pe care nici acum nu le-au primit. Acestea s-au mobilizat şi au dat în judecată conducerea indiană.

Barierele de comunicare nu pot fi depăşite, atât timp cât patronul indian vorbeşte „limba afacerilor”, iar ocna-mureşenii îşi cerşesc drepturile. Legislaţia românească, permisivă, nu obligă patronul să investească în retehnologizare, iar autorităţile româneşti aşteaptă ca soluţiile să vină de la sine.

Promisiuni neîndeplinite către firma de audit
Ioan Bogdan a precizat pentru Alba24.ro că patronul indian a spus că doreşte să investească în retehnologizarea combinatului, dacă se va dovedi, în urma auditului, că afacerea va fi competitivă la scara mondială. Însă totul se reduce la promisiuni, deocamdată. Încă din luna septembrie, a fost contractată o firmă de audit din Germania, pentru a analiza situaţia UPSOM şi pentru a face un bilanţ al cheltuielilor în retehnologizarea combinatului şi câştigurilor anticipate după terminarea investiţiei, doar că, după o analiză sumară, firma germană şi-a întrerupt orice activitate, deoarece patronul indian nu şi-a ţinut promisiunea de a vira un avans pentru începerea demersului de audit.

În luna martie 2011 ar trebui să fie încheiat procesul de analiză economică, însă nu există nici o certitudine în acest sens.

UPSOM rămâne istorie

Înfiinţată în timpul Imperiului Austro-Ungar, în 1896, fabrica din Ocna Mureş nu şi-a încetat activitatea nici măcar în timpul celor două războaie mondiale. Cu peste 800 de angajaţi, combinatul a fost cel mai important agent economic din oraşul Ocna Mureş şi unul dintre cele mai importante din judeţul Alba. Combinatul are în prezent datorii la Romgaz şi la BCR de zeci de milioane de dolari.

URL scurt: http://alba24.ro/?p=11392avatar Publicat de pe 28 decembrie 2010
Publicat în Afaceri pe butuc, EVENIMENT.

Ai un pont, o secvenţă filmată sau o poză ce ar putea fi interesantă și pentru alții? Trimite-o folosind formularul de pe Ştirea ta pe Alba24!

3 comentarii pentru “Foştii angajaţi de la UPSOM, între promisiuni şi neputinţă”

  1. Prostia se plateste ati votat pdlsi Oana Badea sa vina acum sa va dea bani.*****

    • ti-a fost taiat din comentariu partea care continea expresii nepotrivite. Invata-te sa faci comentarii serioase. Nu injuraturi!!!

  2. ne mintesc mereu.e poate prima oara cand vad ca conducerea de aici se straduieste pt oameni.dar mingea e in mana indienilor josnici.

Adaugă un comentariu


Publicitate

loading...

PublicitatePublicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

PublicitatePublicitate

Publicitate

Comentate recent

  • maya: PSD s-aude?!
  • om: Mult as vrea si eu asta, Iulia!
  • Apocalipsa lui Rika: cat mai mult daca se poate sa ploua cu gheata cat oul de strut ! nu e pacat sa strica tot in...
  • Cris: Pacat ca nu era nimeni la volanul masinii negre sa treaca peste el cat s-a prefacut „victima”. Ar...
  • Mario: Bună ziua. Am și eu o întrebare, dacă am lucrate 9 luni în ultimii 2 ani,am o problema și nu am mai putut sa...

VIDEO / TESTUL de SINCERITATE pe Alba24.ro: Omul care a transformat ”Mica Romă” într-o perlă a județului

Publicitate

Publicitate

Cosmin Calin Raul - Design si Fotografie

Alba24 pe site-ul tau

HOROSCOPUL ZILEI