Eveniment
Tavi Voina, actorul din Cugir care ia rolul unui clovn pe străzile Clujului. Problemele sociale, semnalate cu ironie
Tavi Voina este actorul din Cugir care duce clovneria în stradă și semnalează problemele din Cluj – Napoca.
Una dintre cele mai simple forme de exprimare prin care poți atrage atenția asupra unei probleme din societate este ironia.
Arăți cu degetul către problemă și râzi de ea.
Pentru un om simplu, poate fi o exprimare cu două tăișuri: să fie înțeles greșit, sau să fie considerat ”hater”, ”trol”, un urâcios, sau rău intenționat.
Însă un clovn, poate arăta cu ambele mâini o problemă din societate și să facă haz de necaz. Așa s-a născut personajul lui Tavi Voina, actor originar din Cugir.
Din dorința de a arăta micile sau marile probleme ale societății a apărut proiectul ”Clown in the City”. Tavi ia la pas străzile din Cluj, căută problemele și trage un semnal de alarmă față de ele.
Își pune nasul roșu și devine clovnul din oraș. Iar problemele pe care vede se transformă într-o postare pe Instagram.
Semnalul de alarmă vine sub forma unei ironii, a unei glume, sau a sarcasmului împins până la maxim.
Tavi abordează subiecte din cele mai diverse.
De la un coș de gunoi din care a rămas doar capacul, și despre care a zis ”Cluj Napoca este primul oraş din România cu gunoaie smart invisible” și până la ironii despre prețul chiriilor imense, în timp ce stătea întins pe o bancă din oraș.
Actorul trebuie să ajungă el la oameni, nu doar oamenii la el
Am stat de vorbă cu Tavi pentru a afla de ce a ales clovnul și de unde a apărut proiectul său. În primul rând pentru a duce teatrul mai aproape de oameni.
Actorul din Cugir joacă la Reactor, un proiect de teatru independent, din Cluj Napoca. Fiind un proiect de teatru independent, totul se întâmplă mai aproape de oameni, prin oameni.
Oamenii, spectatorii sunt cei care susțin proiectul, iar prin prezența lui în stradă, prin a arăta problemele din societate merge el către cetățeni, către cei care pot fi spectatori.
View this post on Instagram
De asemenea, proiectul de a ironiza unele probleme din oraș vine din simplul fapt că la Cluj, ca în orice alt oraș mare sunt probleme. Iar acestea trebuie semnalate. Așa a apărut clovnul care vede problemele și râde de ele, dar râde în timp ce arăta cu degetul și cere o rezolvare.
De ce clovn
Clovnul pare cel mai simplu personaj, dar de fapt e probabil cel mai greu. Care e limita dintre ironie și penibil? Cât poți forța o glumă? Până unde? Sunt întrebări la care un actor înainte să își pună nasul roșu trebuie să își răspundă.
A întâlnit clovnul în facultate, la UNATC, la București, unde a studiat personajul cu unul dintre cei mai cunoscuți actori români din această zonă, Mihai Sandru Gruia. (Este cel care a dat viață în anii 90” personajului Arlechino).
De asemenea, a participat la mai multe seminarii de claunerie în Franța, și în Belgia. Evenimente în care a început să se specializeze.
Cum interacționează oamenii cu clovnii de pe stradă
Tavi a vorbit și despre o problemă pe care mulți actori o evită, sau nu vor să vorbească: teatrul în zone și locații alternative. Mare parte vor să urce pe marea scenă, dar foarte puțini se mai uită către alte zone.
Nu poți educa un public dacă nu mergi tu ca actor înspre el, explică Tavi. Acesta și-a dus la Cluj personajul în stradă, pentru a interacționa cu oamenii.
Încă se mai simte reticiența românilor față de teatrul de stradă, cel puțin la Cluj. Mare parte dintre cei care au interacționat cu clovnul lui Tavi au fost străini.
Clovnul lui Tavi nu are încă un nume. Din acest motiv, actorul din Cugir va pleca în aceasta vară în străinătate la o serie de cursuri de perfecționare pentru a-i găsi o identitate clovnului său.
Până atunci îl puteți urmări pe Tavi pe Instagramul său, ”Clown in the City”.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News