Connect with us
Publicitate

Administrație

Criză de apă în Alba: Secretarul executiv al PSD Alba, Corneliu Mureşan, cere prefectului instituirea stării de alertă

Publicat

Secretarul executiv al PSD Alba, Corneliu Mureşan, i-a solicitat, joi, prefectului Nicolae Albu instituirea stării de alertă din cauza „crizei apei potabile”, în contextul în care, de mai multe zile, operatorul regional de apă a raţionalizat furnizarea acesteia în multe localităţi din judeţ.

„Judeţul Alba trece printr-o criză a apei potabile, care afectează o mare parte a locuitorilor, astfel încât se impune luarea unor măsuri urgente pentru a preîntâmpina apariţia unor probleme de sănătate publică.

Am solicitat prefectului Judeţului Alba, domnul Nicolae Albu, declanşarea procedurilor legale pentru instituirea stării de alertă la nivelul judeţului din cauza gravelor disfuncţionalităţi în furnizarea apei potabile către populaţie”, a precizat Mureșan, potrivit unui comunicat transmis Alba24.

Furnizorul de apă, compania APA CTTA Alba a făcut miercuri un apel către consumatori pentru folosirea ratională a apei potabile în perioada de secetă.

Compania are probleme mari în alimentarea localităților din mai multe zone ale județului.

Reprezentanții furnizorului de utilități au trasmis miercuri seară un comunicat de presă în care le cer oamenilor să nu mai folosească apa la udatul gradinilor și la piscine.

Criză de apă în Alba. Apel către consumatori al APA CTTA: Rezervoarele se epuizează cu rapiditate, consumați rațional

„Situaţia actuală arată că operatorul judeţean SC APA CTTA SA este depăşit de situaţie şi se impune o analiză de îndată la nivelul judeţului, în care să fie implicate toate instituţiile cu atribuţii în domeniul situaţiilor de urgenţă.

Amintesc faptul că lipsa apei într-o comunitate poate avea efecte grave atât asupra sănătăţii populaţiei, cât şi în ceea ce priveşte capacitatea de intervenţie în caz de incendii”, a transmis Mureșan.

Totodată, reprezentantul PSD Alba a lansat un apel public şi către preşedintele Consiliului Judeţean Alba (instituţie care este principalul acţionar al companiei judeţene de apă), Ion Dumitrel, „să trateze cu deplină responsabilitate problemele privind furnizarea apei potabile şi să îşi asume situaţia gravă care se înregistrează la nivelul judeţului”.

Corneliu Mureșan a adăugat că această criză a apei potabile din Alba este reală şi nu este un subiect politic.

„Nu este normal şi nu poate fi acceptat faptul că cetăţenii din judeţul Alba plătesc preţuri enorme la apă şi canalizare, dar acestea nu se reflectă în calitatea serviciilor furnizate.

Mai mult, în ultimii ani, compania a beneficiat de fonduri europene importante pentru a extinde şi moderniza reţelele de alimentare cu apă şi canalizare, care ar fi trebuit, dacă erau gândite cu cap, să evite în primul rând problemele de furnizare”, a mai spus secretarul executiv al PSD Alba.

De mai multe zile, furnizarea apei potabile a fost întreruptă periodic în mai multe comune din Alba, operatorul de apă susţinând că a fost nevoit să raţionalizeze furniarea deoarece resursele din rezervoarele de înmagazinare se epuizează cu rapiditate pe fondul caniculei şi al consumului mare.

Cum se poate declara starea de alertă la nivel local

Starea de alertă reprezintă răspunsul la o situaţie de urgenţă de amploare şi intensitate deosebite, determinată de unul sau mai multe tipuri de risc, constând într-un ansamblu de măsuri cu caracter temporar.

Starea de alertă se declară la nivel local, judeţean sau naţional, atunci când analiza factorilor de risc indică necesitatea amplificării răspunsului la o situaţie de urgenţă, pentru o perioadă limitată de timp.

Aceasta nu poate fi mai mare de 30 de zile. (art. 4, indice 2, alin. (1) din OUG 68/2020).

La nivel judeţean, cel care declară starea de alertă la nivelul uneia sau mai multor localităţi din judeţ ori la nivelul întregului judeţ este Comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă, cu acordul ministrului afacerilor interne (art. 4, indice 3, alin. (2) din OUG 68/2020).

La nivel local, starea de alertă este declarată de către Comitetul local pentru situaţii de urgenţă, cu acordul prefectului (art. 4, indice 3, alin. 1 din OUG 68/2020).

Hotărârile prin care se declară starea de alertă şi cele prin care se stabileşte aplicarea unor măsuri pe durata acestei stări pot fi atacate în instanţele de contencios-administrativ, mai prevede OUG 68/2020 (art. 42, alineat 3).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Pamfil

    joi, 27.06.2024 at 14:40

    tovule pesedist, cati „abonati” la cea mai scumpa apa din tara isi udă „gredinile” facand risipa?

    daca v-am pune gasca voastra in loc de gașca aialalta la butoanele „companiei de apa” nu s-ar schimba nimic, decat neamurile, amantele, nepotii, nevestele si lipitorii de afise.

  2. pilu

    joi, 27.06.2024 at 16:03

    La APA CTTA nu-i alertă ? Păi de ce să fie, dacă purcoiul de bani vine indiferent de câtă apă livrează.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate