Contacteaza-ne si pe

ACTUALITATE

FOTO – VIDEO: Fotografii vechi de 80 de ani cu elitele orașului. Emoția unei femei din Israel după ce și-a revăzut tatăl pe Alba24

avatar

Publicat

NoraDe la 2.000 de kilometri depărtare, din Asqelon (sudul Israelului), Nora Iancu este interesată de ceea ce se întâmplă în Alba Iulia, orașul din care a emigrat în anii `80. Când și-a văzut tatăl în câteva fotografii vechi de 80 de ani, postate într-un articol pe alba24, a fost extrem de emoționată și a decis să ne scrie. Este vorba despre un articol în care apăreau fotografii ale elitelor orașului din anii `30 ai secolului trecut, alături de mașinile lor luxoase. Identitatea și poveștile personajelor din fotografii nu erau cunoscute, însă locurile din oraș erau ușor de identificat.

”Am văzut pe alba24.ro articolul cu mașinile de lux… Am văzut pe tata în câteva fotografii făcute între 1936-1938. De la tata știu că în 1938, când și-a cumpărat mașina, în Alba Iulia, cu mașina lui au fost 3 în total. Mandel avea o mașină… a fost medic. (…) Spre marea mea surpriză, în mai multe fotografii a fost tatăl meu. Tatăl meu, Weinberger Israel (Zili). După 80 de ani, am trăit așa emoții… După 80 de ani!!! Așa o surpriză… și fiul meu se bucură de bunicul său și le-a arătat și fetițelor lui. Pentru mine este ceva deosebit. Înseamnă că tatăl meu a intrat în istoria orașului. În orice caz, mi-a făcut mare plăcere să revăd că sunt oameni care se ocupă cu istoria veche a orașului meu natal, Alba Iulia – Bălgrad. Mulțumesc!” ne-a scris Nora Iancu.

Istoria ”lumii bune” a orașului, prin ochii unui copil

Nora Iancu este unul dintre puținii oameni care mai cunoaște din experiență directă istoria ”lumii bune” a Bălgradului, numele vechi al orașului. I-a întâlnit pe cei mai prosperi oameni din Alba Iulia secolului trecut și a crescut în comunitatea evreiască destul de numeroasă la acea dată. Mai jos, redăm informațiile pe care ni le-a transmis aceasta, după apariția articolului cu fotografiile în care apărea tatăl ei, proprietarul mașinii cu „numărul trei” în oraș.

Weinberger Israel - Zili”Tata a locuit cu părinții în casa lor, pe strada București, unde am locuit apoi și eu cu ei, după moartea parinților lui (o perioadă după căsătorie tata a stat pe strada 1 Mai nr. 7 cu mama, în curte cu dr. Abraham Isac, acolo m-am născut și eu), iar de la 7 ani ani am stat în casa rămasă tatalui după moartea bunicilor.Eu am locuit acolo până în 1986, când am emigrat în Israel (tata a murit în 1981, mama a emigrat în 1984).

Născut în 1904, a crescut într-o familie bogată din Alba Iulia, (a avut o soră mai mică cu 2 ani, Ghizela) și a  făcut școala primară și apoi liceul în Alba  Iulia, terminând  prin 1922. Părinții lui erau mici comercianti având magazine cu alimente și băuturi, iar el probabil îi mai ajuta. În aceea perioada , erau mai multe familii înstărite, comerciantți, medici; aici pot insira: familia Grunberger Jani, fratele lui din fotografie în spatele lui tata, Feri,(aceasta familie avea până prin 1975-1978 un magazin comercial pe strada 30 Decembrie), familia Nathan Benjamin (zis Căldăraru), – soțul  Gizelei, mătușa mea; aceștia  stăteau pe strada Tudor Vladimirescu unde au avut câteva case… Mai era familia Osfeld care aveau două fete și doi băieți, unul fiind doctorul oftalmolog Ostfeld. Cea mai bogată era familia Gluk, care avea multe construcții mari în Alba Iulia, cea din centru pe colț unde este ”gospodina, o cofetarie și un magazin alimentar (clădirea cu ceas din centru), iar pe partea cealalta alte clădiri. Alta era fabrica de  spirt de pe str Traian, strada paralela cu șoseaua principală care merge spre gară și numeroase grădini, vii cu struguri etc. Mai era doctorul Abraham Isac, medic renumit care a lucrat până în 1975 (avea 72 ani). Ordinea ar fi de fapt Gluk, Nathan, Ostfeld, Weinberger… asta după câte îmi amintesc din ce mi se spunea, și îi și cunoșteam personal pe o parte dintre aceștia.

Zili si masina lui iubita - 1938În anii 1936-1938, în Alba Iulia au fost 2 mașini, a treia a fost cumparată de tata în 1938. Mașinile erau americane. Moda hainelor, era cam aceeași la toți, probabil era moda luată din exterior. Cei de la sate or fi avut alt port, dar în Alba Iulia nu știu dacă atunci erau mai mult de 5000-7000 locuitori.

Tata W.Zili, a învățat 2 ani școala de șoferi la care se făcea și mecanica, și după ce a absolvit, a vrut să-și cumpere mașină și el. Mai departe, din 1938 a lucrat cu mașina lui ca taxi și făcea multe plimbări și chefuri cu prietenii – căsătorindu-se târziu  pe la 43 sau 46 ani”.

 

Au vândut o casă pentru a recupera mașina rechiziționată în timpul războiului

”În  timpul războiului, tata a luptat pe front. I s-a luat mașina (motivul era concentrarea – dar nu i-au mai dat-o înapoi), după care, parinții lui au vândut o casă pentru a da la avocati să lucreze pentru a reprimi mașina  dusă atunci pe la Oradea încolo… și nu a reprimit acea mașina ci o rablă pe care a dat-o prin 1948 la școala de șoferi pe nimica toată. Între timp a venit și comunismul și a intrat la Sfatul  Popular, ca funcționar la administrație, dar,neplăcându-i munca de birou (repet prin acele vremuri nu învățaseră mulți carte dar el avea liceul) totuși a cerut să-l pună pe mașină șofer, că asta a fost pasiunea lui, să conducă.

1Asta era pe vremea când la sfatul popular era președinte Mureșan, erau vicepreședinți cu care a lucrat, care aveau școli, apoi facultati… dar înainte erau șefi pe care tata îi lua la liceu; zicea: mergeți la școala de noapte ? Nu zicea seral, așa să se amuze. Se ieșea la pesie pe atunci la 62 ani sau 60 la cerere, dar tata, Zili, nu a lăsat volanul până la 65 ani, iubind enorm să conducă (și mie îmi place să conduc mașina la 67 ani, de mică m-a învățat tata). A murit în 1981 febr, lasându-mi averea, casa de pe strada București nr. 30 cu marea gradina de 2550 mp, și în Cetate un pamânt 4350mp. Eu, Nora, am emigrat cu soțul și băiatul meu în 1986, la un an și 2 luni după mama.

Asta a fost adevarata poveste cu tata. Eu am mulți prieteni în Alba, pe toți îi îndrăgesc și ne reîntâlnim când se poate în țară”.

Vezi și:

FOTO: Mașini de lux și costume ”Al Capone” în Alba Iulia anilor`30. ”Elitele” orașului se îmbrăcau ca în filmele cu gangsteri

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

loading...
loading...
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

Publicitate

ACTUALITATE

Reguli noi pentru comerţul de bijuterii. Ce informaţii trebuie scrise pe eticheta produsului

avatar

Publicat

Comercianţii de bijuterii sunt obligaţi să informeze consumatorii, printr-o etichetă, cu privire la natura și caracteristicile obiectelor vândute. Regimul metalelor prețioase și pietrelor prețioase în România a fost modificat încă din 13 martie.

Potrivit art. 7, OUG 10/2018, modificat, la comercializarea obiectelor din metale prețioase, precum și a pietrelor prețioase, eticheta va cuprinde informații privind natura și caracteristicile acestora: titlul metalului prețios și/sau echivalența acestuia în karate, după caz, greutatea, tipul pietrelor prețioase, greutatea acestora și orice alte informații pe care operatorul economic le consideră utile pentru consumatori.

Prin metale preţioase se înţelege aur, argint, platină și paladiu, precum și aliajele acestora, sub orice formă iar prin pietre preţioase – diamantele naturale, rubinele naturale, safirele naturale, smaraldele naturale și perlele naturale sau de cultură.

Încălcarea acestor prevederi prin nerespectarea de către operatorii economici care comercializează bijuterii a obligației de a informa consumatorii corect, complet și precis cu privire la natura și caracteristicile obiectelor pe care le comercializează, inclusiv cu privire la corectitudinea informațiilor cuprinse în etichetă, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 10.000 lei la 15.000 lei.

sursă: legestart.ro

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Munții Apuseni în cel mai bun ghid de călătorii din lume, Lonely Planet. Peșteri, fragi și grote scufundate

avatar

Publicat

Lonely Planet, cel mai bun ghid de călătorii din lume, dedică un articol complex Munților Apuseni. Editorii Lonely Planet oferă informații complete despre ce se poate face acolo, ce este interesant de văzut, cât costă, rate de schimb, informații practice, posibilități de acces, cumpărături, sfaturi utile și multe altele. 

”Munții Apuseni au un teren foarte propice pentru drumeții, deci merită să mergeți acolo cu un ghid (…) care vă poate ajuta să planificați vizitarea unor peșteri sau excursii cu bicicleta” scrie Lonely Planet. Padișul, Cetățile Ponorului și Cetățile Rădesei sunt doar câteva recomandări.

În legătură cu mâncarea, sfatul pe care cei de la ghid îl dau cititorilor lor este că ar fi bine să își pună cu ei pachețele cu gustări sau să mânânce la pensiunile unde sunt cazați pentru că ”Apusenii sunt sălbatici”, iar restaurantele sunt deschise fără un program pe care să te poți baza.

Dincolo de asta, Apusenii sunt descriși ca o poveste specială, cu peșteri, păduri de coniferee, fragi de pădure și mai ales cu platouri carstice care ascund secretul grotelor scufundate (avene).

Totodată, ghidul menționează că zona nu este potrivită pentru persoanele cu dizabilități, România nefiind echipată în general (cu excepția unor hoteluri mai scumpe) cu rampe pentru aceste persoane.

Pe forumul siteului celor de la Lonely Planet se găsesc și mai multe informatii legate de călătoria în Apuseni, oamenii schimbând sfaturi practice si impresii.

În schimb, Apusenii pot fi o destinație bună pentru a merge împreună cu copiii, editorii ghidului constatând că există multe reduceri de preț pentru aceștia și că tot ce au nevoie se poae cumpăra pe piața românească.

Lonely Planet este considerat cel  bun ghid de călătorii din lume. Publicaţia editează peste 500 de titluri ce au ca temă călătoriile, în mai multe limbi.

 

Citește mai departe
Publicitate star transmission

ACTUALITATE

VINERI: „Din inimă, pentru o inimă”. Eveniment caritabil la Alba Iulia, pentru o pictoriţă de 18 ani

avatar

Publicat

inima

”Academia Doamnelor” va găzdui vineri un eveniment caritabil, dedicat unei tinere artiste, care are nevoie de ajutorul comunităţii.

„Vine o vreme când oamenii cu suflet mare au nevoie de susținerea semenilor lor cu suflet la fel de mare. Iar acel moment poate fi oricând, pentru oricare dintre noi. Pentru Beatrice Susan, o tânără artistă de doar 18 ani, acel moment este acum”, transmit organizatorii.

Pictorița, care a uimit încă din copilărie cu talentul său, după cum spun sursele citate, va avea o intervenție chirurgicală la inimă, o operație complicată pentru care este nevoie și de o sumă de bani, ce depășește posibilitățile financiare ale familiei sale. Familie care, la rândul său, s-a implicat în numeroase acțiuni caritabile pentru alte persoane care au avut nevoie de un ajutor, într-un moment de cumpănă al vieții lor.

Aflând, de la membrii Asociației ARTTRAD Valea Frumoasei Sebeș, despre încercarea din viața acestei tinere, echipa Centrului de Resurse ”Academia Doamnelor” al Primăriei Alba Iulia și Asociația Națională de Turism Rural Ecologic și Cultural (ANTREC) Filiala Alba au decis să lucreze împreună pentru a reuși să strângă banii necesari pentru ca operația să poată fi făcută în cele mai bune condiții.

Cei care doresc să vină în sprijinul tinerei artiste sunt aşteptaţi vineri, 23 martie 2018, de la ora 18.00, la sediul Centrului de Resurse ”Academia Doamnelor” al Primăriei Alba Iulia, din strada Gladiolelor, nr. 3A.

„Va fi un eveniment în care muzica folk ne va vorbi despre frumusețea vieții, prin vocile interpreților Corina Ofelia Corpodean și Daniel Avram, acompaniați de chitarele care devin atât de sensibile în mâinile lor magice”, transmite Academia Doamnelor.

Apoi, veţi putea lua unul sau mai multe obiecte de artă sau decorative, pe care le puteți primi cadou în schimbul unor donații.

O parte dintre obiecte au fost realizate în cadrul atelierelor ”Produs din suflet pentru comunitate”, de către beneficiarii și voluntarii Centrului de Resurse ”Academia Doamnelor” al Primăriei Alba Iulia, împreună cu toți cei care au dorit să se alăture.

Un număr important de obiecte de artă și decorative au fost donate de artiști și iubitori de artă din toată țara, prieteni ai Asociației ARTTRAD Valea Frumoasei Sebeș.

„Sunt multe tablouri foarte frumoase, dar și alte obiecte de artă, care pot constitui un cadou perfect pentru casa oricui și care, în același timp, contribuie la salvarea unei inimi tinere și sensibile”, mai precizează Academia Doamnelor.

Donații se pot face și în contul: IBAN RO28BRDE010SV43694280100 deschis pe numele tatălui, Susan Dorică, la BRD.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Parteneriat pentru pace între Rotakids Alba Iulia și IPYG din Coreea de Sud, ”pentru o lume fără conflicte”

avatar

Publicat

Rotakids Club Alba Iulia a încheiat un parteneriat cu IPYG (International Peace Youth Group) din Coreea de Sud, în cadrul căruia, cele două organizatii au demarat un proiect care se numește ”Let`s plant peace”. Proiectul cuprinde 2 etape. În prima etapă, reprezentanții organizației pentru pace au vizitat clubul Rotakids Alba Iulia, le-au vorbit copiilor și au desenat cu aceștia.

”Desenele realizate vor fi expuse la Târgu Mureș în cadrul marșului pentru pace organizat de IPYG. A doua etapă consta în plantarea unor semințe de flori care simbolizează speranța pentru o lume mai bună. Să sădim în oameni dorința de a avea o lume fără conflicte. De altfel, scopul proiectului nostru este ca cei mici să înțeleagă importanța de a trăi în armonie și în pace, munca în echipa, prietenia” a spus Elisabeta Agocs, una dintre coordonatoarele Rotakids Alba Iulia.

Perioada de desfășurare este 10 martie – 12 mai, la Alba Iulia fiind prezenți pentru prima etapă Luna Kim – IPYG General Director, Linda Jang, Tia Kim și Yuri Jeon (reprezentând Heavenly Culture, World Peace and Restoration of Light – HWPL).

”HWPL este o organizație care adună și mobilizează tinerii din întreaga lume să lucreze și să învețe unul de celălalt în speranța de a realiza pacea. Noi vedem unitatea dintre tineri care transcende granițele, rasele și religiile” spune Georgia Vușdea, alt coordonator Rotakids care lucrează cu această organizație din 2016, vizitând între timp Coreea de Sud, de două ori, unde a fost invitată la summitul pentru Pace mondială.

”În prezent, începem activitățile cu tinerii pentru plantarea conceptului și a valorii păcii. De asemenea, discutăm despre educația pentru pace cu profesorii. În plus, vom avea o plimbare de pace pe 25 mai, la Târgu Mureș” a adăugat Georgia.

 

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Ioan Dîrzu, deputat PSD de Alba: “Continuă sprijinul acordat pentru achiziția unei mașini noi”

avatar

Publicat

Dirzu parlament

Deputatul PSD de Alba, Ioan Dîrzu, reaminteşte că s-a dat startul unei noi ediții a programelor de real succes – Rabla și Rabla Plus şi enumeră noutăţile şi beneficiile, comparativ cu anii trecuţi.

“Guvernul PSD susține activ înnoirea parcului auto din România pentru un aer mai curat și încurajarea unei conduite active pentru protecția mediului.

Sunt noutăți și beneficii importante față de anii precedenți. În premieră se acordă și un eco-bonus. Din acest an și microbuzele devin eligibile pentru casare.

Scopul esențial al programelor Rabla este să reducă poluarea, să aducă pe șoselele României mașini noi, mai sigure și cu emisii reduse de noxe și nu în ultimă instanță să sprijine industria auto românească.

Programul Rabla Clasic este la a 14-a ediție. Suma totală alocată pentru 2018 este de 133 milioane lei, fapt care practic înseamnă că aprox. 19 000 autovehicule noi vor ajunge pe șoselele României.

Valoarea primei de casare este de 6.500 lei. La prima de casare se poate adăuga un ecobonus de 1.000 lei la achiziția unui autovehicul nou care emite noxe reduse – maximum 98 g CO2/km. Un alt eco-bonus de 1.700 lei se acordă suplimentar pentru o mașină nouă cu motor hibrid. Microbuzul este, în premieră din acest an, eligibil pentru CASARE.

Este obligatorie valabilitatea ITP – inspecției tehnice periodice – pentru mașinile casate. Acest lucru este impus de necesitatea de a scoate de pe șosele mașinile uzate, care sunt în circulație, circulă efectiv. Scopul programului nu e să caseze și să colecteze rablele care zac scoase din circulație, pentru că astea nu poluează.

Pentru Programul RABLA PLUS, suma alocată este de 120 milioane lei pentru ecobonusuri și stații de încărcare. Programul permite achiziția a 2000 de mașini electrice.

Se acordă două tipuri de ecotichete:

– 45.000 lei (10 000 euro), dar nu mai mult de 50% din prețul de comercializare, pentru achiziționarea unui autovehicul nou pur electric;

– 20.000 lei (cca. 5 000 euro) dar nu mai mult de 50% din prețul de comercializare, pentru achiziționarea unui autovehicul nou electric hibrid cu sursă de alimentare externă, care generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 50 g/km.

Accesarea Programului Rabla Plus NU este condiționată de casarea și radierea unui autovehicul uzat. Prima de casare oferită în cadrul Programului Rabla Clasic se poate cumula cu ecotichetul prevăzut de Programul Rabla Plus.”

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate