Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO – VIDEO: Fotografii vechi de 80 de ani cu elitele orașului. Emoția unei femei din Israel după ce și-a revăzut tatăl pe Alba24

avatar

Publicat

NoraDe la 2.000 de kilometri depărtare, din Asqelon (sudul Israelului), Nora Iancu este interesată de ceea ce se întâmplă în Alba Iulia, orașul din care a emigrat în anii `80. Când și-a văzut tatăl în câteva fotografii vechi de 80 de ani, postate într-un articol pe alba24, a fost extrem de emoționată și a decis să ne scrie. Este vorba despre un articol în care apăreau fotografii ale elitelor orașului din anii `30 ai secolului trecut, alături de mașinile lor luxoase. Identitatea și poveștile personajelor din fotografii nu erau cunoscute, însă locurile din oraș erau ușor de identificat.

”Am văzut pe alba24.ro articolul cu mașinile de lux… Am văzut pe tata în câteva fotografii făcute între 1936-1938. De la tata știu că în 1938, când și-a cumpărat mașina, în Alba Iulia, cu mașina lui au fost 3 în total. Mandel avea o mașină… a fost medic. (…) Spre marea mea surpriză, în mai multe fotografii a fost tatăl meu. Tatăl meu, Weinberger Israel (Zili). După 80 de ani, am trăit așa emoții… După 80 de ani!!! Așa o surpriză… și fiul meu se bucură de bunicul său și le-a arătat și fetițelor lui. Pentru mine este ceva deosebit. Înseamnă că tatăl meu a intrat în istoria orașului. În orice caz, mi-a făcut mare plăcere să revăd că sunt oameni care se ocupă cu istoria veche a orașului meu natal, Alba Iulia – Bălgrad. Mulțumesc!” ne-a scris Nora Iancu.

Istoria ”lumii bune” a orașului, prin ochii unui copil

Nora Iancu este unul dintre puținii oameni care mai cunoaște din experiență directă istoria ”lumii bune” a Bălgradului, numele vechi al orașului. I-a întâlnit pe cei mai prosperi oameni din Alba Iulia secolului trecut și a crescut în comunitatea evreiască destul de numeroasă la acea dată. Mai jos, redăm informațiile pe care ni le-a transmis aceasta, după apariția articolului cu fotografiile în care apărea tatăl ei, proprietarul mașinii cu „numărul trei” în oraș.

Weinberger Israel - Zili”Tata a locuit cu părinții în casa lor, pe strada București, unde am locuit apoi și eu cu ei, după moartea parinților lui (o perioadă după căsătorie tata a stat pe strada 1 Mai nr. 7 cu mama, în curte cu dr. Abraham Isac, acolo m-am născut și eu), iar de la 7 ani ani am stat în casa rămasă tatalui după moartea bunicilor.Eu am locuit acolo până în 1986, când am emigrat în Israel (tata a murit în 1981, mama a emigrat în 1984).

Născut în 1904, a crescut într-o familie bogată din Alba Iulia, (a avut o soră mai mică cu 2 ani, Ghizela) și a  făcut școala primară și apoi liceul în Alba  Iulia, terminând  prin 1922. Părinții lui erau mici comercianti având magazine cu alimente și băuturi, iar el probabil îi mai ajuta. În aceea perioada , erau mai multe familii înstărite, comerciantți, medici; aici pot insira: familia Grunberger Jani, fratele lui din fotografie în spatele lui tata, Feri,(aceasta familie avea până prin 1975-1978 un magazin comercial pe strada 30 Decembrie), familia Nathan Benjamin (zis Căldăraru), – soțul  Gizelei, mătușa mea; aceștia  stăteau pe strada Tudor Vladimirescu unde au avut câteva case… Mai era familia Osfeld care aveau două fete și doi băieți, unul fiind doctorul oftalmolog Ostfeld. Cea mai bogată era familia Gluk, care avea multe construcții mari în Alba Iulia, cea din centru pe colț unde este ”gospodina, o cofetarie și un magazin alimentar (clădirea cu ceas din centru), iar pe partea cealalta alte clădiri. Alta era fabrica de  spirt de pe str Traian, strada paralela cu șoseaua principală care merge spre gară și numeroase grădini, vii cu struguri etc. Mai era doctorul Abraham Isac, medic renumit care a lucrat până în 1975 (avea 72 ani). Ordinea ar fi de fapt Gluk, Nathan, Ostfeld, Weinberger… asta după câte îmi amintesc din ce mi se spunea, și îi și cunoșteam personal pe o parte dintre aceștia.

Zili si masina lui iubita - 1938În anii 1936-1938, în Alba Iulia au fost 2 mașini, a treia a fost cumparată de tata în 1938. Mașinile erau americane. Moda hainelor, era cam aceeași la toți, probabil era moda luată din exterior. Cei de la sate or fi avut alt port, dar în Alba Iulia nu știu dacă atunci erau mai mult de 5000-7000 locuitori.

Tata W.Zili, a învățat 2 ani școala de șoferi la care se făcea și mecanica, și după ce a absolvit, a vrut să-și cumpere mașină și el. Mai departe, din 1938 a lucrat cu mașina lui ca taxi și făcea multe plimbări și chefuri cu prietenii – căsătorindu-se târziu  pe la 43 sau 46 ani”.

 

Au vândut o casă pentru a recupera mașina rechiziționată în timpul războiului

”În  timpul războiului, tata a luptat pe front. I s-a luat mașina (motivul era concentrarea – dar nu i-au mai dat-o înapoi), după care, parinții lui au vândut o casă pentru a da la avocati să lucreze pentru a reprimi mașina  dusă atunci pe la Oradea încolo… și nu a reprimit acea mașina ci o rablă pe care a dat-o prin 1948 la școala de șoferi pe nimica toată. Între timp a venit și comunismul și a intrat la Sfatul  Popular, ca funcționar la administrație, dar,neplăcându-i munca de birou (repet prin acele vremuri nu învățaseră mulți carte dar el avea liceul) totuși a cerut să-l pună pe mașină șofer, că asta a fost pasiunea lui, să conducă.

1Asta era pe vremea când la sfatul popular era președinte Mureșan, erau vicepreședinți cu care a lucrat, care aveau școli, apoi facultati… dar înainte erau șefi pe care tata îi lua la liceu; zicea: mergeți la școala de noapte ? Nu zicea seral, așa să se amuze. Se ieșea la pesie pe atunci la 62 ani sau 60 la cerere, dar tata, Zili, nu a lăsat volanul până la 65 ani, iubind enorm să conducă (și mie îmi place să conduc mașina la 67 ani, de mică m-a învățat tata). A murit în 1981 febr, lasându-mi averea, casa de pe strada București nr. 30 cu marea gradina de 2550 mp, și în Cetate un pamânt 4350mp. Eu, Nora, am emigrat cu soțul și băiatul meu în 1986, la un an și 2 luni după mama.

Asta a fost adevarata poveste cu tata. Eu am mulți prieteni în Alba, pe toți îi îndrăgesc și ne reîntâlnim când se poate în țară”.

Vezi și:

FOTO: Mașini de lux și costume ”Al Capone” în Alba Iulia anilor`30. ”Elitele” orașului se îmbrăcau ca în filmele cu gangsteri

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

loading...
loading...
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

Publicitate

ACTUALITATE

FOTO ȘTIREA TA: Parcare „după bunul plac” la Alba Iulia. Cum și-a lăsat un şofer maşina, lângă un supermarket

avatar

Publicat

Un nou exemplu de parcare „după bunul plac” a fost surprins la Alba Iulia. Cei care s-au aflat marți, în jurul orei 13:50, în parcarea unui supermarket din municipiu au putut observa o maşină pe care şoferul a lăsat-o, nestingherit, de-a latul pe locul de parcare.

Parcările unor şoferi din Alba sunt demne de „premiat”. Cam asta putem spune despre situaţia surprinsă în imagini de un cititor Alba24, în parcarea unui supermarket din Alba Iulia.

Autoturismul a fost surprins marți, în jurul orei 13:50, uitat de șofer „de-a latul” pe locul de parcare.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO VIDEO: Conferință la Muzeul Unirii din Alba Iulia: „Regina Maria pe frontul Marelui Război și al Marii Uniri”

avatar

Publicat

Istoricul Ștefania Dinu, a susținut marți 17 iulie, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, conferința „Regina Maria pe frontul Marelui Război și al Marii Uniri”. În cadrul conferinței a fost evidențiată activitatea reginei Maria pe frontul Primului Război Mondial, de la loialitatea faţă de cauza Aliaţilor la organizarea şi buna funcţionare a serviciului de ambulanţe destinate frontului, de la încurajarea răniţilor şi bolnavilor la prezenţa permanentă în mijlocul soldaţilor, alături de regele Ferdinand.

Contribuția Reginei Maria pe frontul Primului Război Mondial și loialitatea sa față de cauza în care Aliații erau implicați a fost detaliată pe larg de către Directorul general adjunct al Muzeului Naţional Cotroceni și totodată istoricul Ștefania Dinu.

În cadrul unei conferințe ce a avut loc marți 17 iulie la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Ștefania Dinu a prezentat dăruirea Reginei, cu care a organizat și a asigurat buna funcționare a serviciului de ambulanțe destinate frontului.

Totodată a evidențiat și prezența efectivă a Reginei în rândul răniților și al muribunzilor, și cum aceasta mergea pe front și încuraja oștenii alături de soțul său, regele Ferdinand.

Nu a fost omisă din prezentare nici momentul intrării familiei regale în Capitală sau prezența reginei Maria la Conferința de Pace de la Paris.

Conferința omagiază  și 80 de ani de la trecerea în neființă a Reginei Maria la data de 18 iulie 1938.

Istoricul Ștefania Dinu a precizat că, expoziția la Alba Iulia este una temporară, deoarece ea va merge și în alte muzee din Transilvania și chiar va acea caracter internațional, fiind în tratatative cu reprezentanții unui muzeu din Roma.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Sensuri unice noi, după reorganizarea circulaţiei rutiere, la Alba Iulia. Detalii de la Primărie

avatar

Publicat

Primăria Alba Iulia transmite detalii despre reorganizarea recentă a circulaţiei rutiere în municipiu. Este vorba despre instituirea a trei noi sensuri unice, pe străzi din oraş.

Arterele vizate sunt Nicolae Titulescu (parcarea BRD), Lucian Blaga (zona Pensiunii „Preciosa”) şi Traian.

Astfel, dacă aveţi drum prin centrul oraşului, reţineţi că, dacă veniţi cu maşina pe strada Mihai Viteazul, dinspre intersecţia cu Octavian Goga sau intersecţia cu I.I.C Brătianu, nu puteţi intra pe străzile Lucian Blaga sau Nicolae Titulescu.

Pe strada Traian, este sens unic dinspre intersecţia cu strada Basarabiei, cu acces interzis dinspre Munteniei (sensul de mers dinspre intersecţia Ferdinand-Munteniei-Traian).

Vă reamintim şi alte reorganizări ale traficului rutier la Alba Iulia, din ultima perioadă:

Vezi şi SENS UNIC pe strada Gladiolelor din Alba Iulia. Se circulă dinspre Bulevardul Transilvaniei

Vezi Modificări de circulaţie pe strada Brădişor

Vezi Sensuri unice pe străzile Avram Iancu, B.P. Haşdeu

 

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Peste 3 milioane de lei pentru reamenajarea parcului din Cîmpeni. Alei, aparate de sport și grup sanitar

avatar

Publicat

Parcul din Cîmpeni va fi renovat cu 3 milioane de lei. Se vor schimba mobilierul, spațiul de joacă, se vor monta aparate de fitness și se va construi un grup sanitar. Administrația locală a scos deja la licitație lucrările, iar acum se așteaptă depunerea ofertelor.

Potrivit proiectului, locaţia este în intravilanul orasului Cîmpeni, pe strada Avram Iancu, cu o suprafaţă totală de 11.1940 mp, cu rețele de utilităţi.

Se propun: noi trasee pietonale, acces auto controlat, separare zone verzi de cele pavate, crearea unei piaţete pentru diferite activităţi, crearea de zone decorative, spaţii de joacă, eliberarea unor zone ocupate cu arbori vechi şi înlocuirea lor cu specii de talie mică, arbustive sau floricole, grup sanitar public.

Având în vedere că acest obiectiv este compus din lucrări în valoare estimativă de 2.776.713,14 lei și dotări în valoare estimativă de 387.555,77 lei, ofertantul va face dovada că în ultimii 5 ani, calculați până la data limita de depunere a ofertelor, a dus la bun sfârșit lucrări similare cu cele care fac obiectul procedurii de achiziție, a căror valoare cumulată a fost de cel puțin 2.776.713,14 lei, fără TVA, la nivelul a cel mult două contracte.

Pentru proiectul a cărui valoare este de 3.164.268.91 de lei, cei interesați pot depune ofertele până la data de 30 iulie.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat de presă. Ioan Dîrzu cere Ministerului Sănătății să prezinte strategia pentru prevenirea bolilor de risc

avatar

Publicat

Deputatul PSD de Alba, Ioan Dîrzu cere Ministerului Sănătății să prezinte viitoarea să prezinte viitoarea strategie  privind tratarea și prevenirea formelor severe de cancer, diabet și alte boli cu factor mare de risc în România.

Analiza ministerului Sănătății arată că acum există risc de discontinuitate pentru 13 molecule – în special la medicamentele ieftine sau la cele oncologice. S-au luat deja măsuri pentru rezolvarea situației. Ministerul Sănătății acționează preventiv pentru asigurarea aprovizionării pieței din România cu medicamente ieftine astfel încât bolnavii, în special cei bolnavi de cancer, să poată beneficia de cele mai noi medicamente în domeniu și în timp real.

Am formulat mai multe întrebări către Ministerul Sănătății prin care îi rog, la cererea cetățenilor, să prezinte viitoarea strategie de privind tratarea și prevenirea formelor severe de cancer, diabet și alte boli cu factor mare de risc în România. Mă interesează să știu că acești bolnavi vor beneficia de toate medicamentele de care au nevoie, subvenționate și pe perioadă nelimitată.

Taxa de clawback este în analiza unei comisii special constituite la minister care, în câteva zile, va face propuneri ce vor intra în dezbaterea publică. În acest context se lucrează deja la corecția prețurilor medicamentelor, proces care va fi finalizat la 1 Octombrie și care urmărește prioritar să prevină/împiedice dispariția din piață a medicamentelor ieftine.

O altă măsură este achiziția regională centralizată pentru anumite produse farmaceutice – cele cu preț mai mic sau cele cu număr mai redus de solicitări- astfel încât să fie asigurat tratamentul continuu al pacienților.

Acolo unde anumite medicamente lipsesc temporar se aplică soluția înlocuirii cu tratament cu aceeași substanță activă, dar sub altă denumire. În situația în care această soluție nu este posibilă Ministerul va recurge la achiziția în regim special.

Tot acest set de măsuri, inclusiv unele de natură coercitiv-contractuală – urmăresc ca distribuitorii și producătorii să fie prezenți pe piața românească astfel încât românii să găsească medicamentele de care au nevoie.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate