|

Impozitul specific anual, de la 1 ianuarie. Reguli de stabilire şi plată a taxei pentru restaurante, baruri şi hoteluri

contabilitate acte calculatorDe la 1 ianuarie se aplică o impozitare specifică şi diferenţiată pentru activităţi din domeniul hotelier, restaurante şi catering. Noua legislaţie în domeniu, Legea 170/2016, a fost publicată în Monitorul Oficial din 14 octombrie, după ce a fost promulgată de preşedinte.

Legea privind impozitul specific pentru baruri, restaurante, hoteluri, pensiuni a fost revotată de Parlament cu mici modificări față de varianta din vară, trimisă la reexaminare de președinte.

Citeşte şi Impozitul specific pentru baruri, restaurante și hoteluri, promulgat de președintele Iohannis. Se va aplica de anul viitor

Legea reglementează impozitul specific pentru persoanele juridice române care care au înscrise ca activităţi principale sau secundare din domeniu, astfel cum au fost grupate în cele trei categorii din anexele la reglementare, după modul de calculare a impozitului specific pe unitate, corespunzător codurilor CAEN:

 1. – 5610 “Restaurante”, 5621 “Activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente”, 5629 “Alte servicii de alimentaţie n.c.a.”;
 2. – 5630 “Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor”;
 3. – 5510 “Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare”, 5520 “Facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată”, 5530 “Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere”, 5590 “Alte servicii de cazare”.

Formulele de calcul al impozitului specific anual prevăd:

– variabile în funcţie de rangul localităţii şi suprafaţa utilă comercială/de servire/de desfăşurare a activităţii;

– un coeficient de sezonalitate şi de ajustare pentru spaţiu tehnic unitate-locaţie de desfăşurare a activităţilor.

Pentru activităţile aflate în ultima din cele trei categorii, valoarea impozitului standard luată în calcul la formula de stabilire a impozitului este cea corespunzătoare categoriei şi/sau tipului de structură de primire turistică menţionate în certificatul de clasificare.

Vezi şi IMPOZITUL SPECIFIC ANUAL. Cum se calculează și ce spun patronii de restaurante și hoteluri. Cât vor plăti de anul viitor

Dacă într-un an au apărut modificări cu privire la îndeplinirea condiţiilor care au stat la baza eliberării certificatului de clasificare sau la numărul locurilor de cazare, contribuabilii calculează impozitul specific, în mod corespunzător, începând cu semestrul următor acestor modificări.

Declararea şi plata impozitului specific se efectuează semestrial, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare. Suma de plată reprezintă o jumătate din impozitul specific anual. Dacă, însă, contribuabilii care încetează să existe în cursul anului vor declara şi plăti impozitul specific până la data încheierii perioadei impozabile, luând în calcul, dacă este cazul, şi impozitul specific declarat şi plătit în semestrele anterioare.

Contribuabilii care au fost plătitori de impozit specific în anul precedent şi nu mai îndeplinesc condiţiile derogatorii, în anul următor, aplică sistemul de declarare şi plată a impozitului pe profit prevăzut de Codul fiscal.

Mai este necesară elaborarea normelor metodologice de aplicare.

sursa: legestart.ro

URL scurt: http://alba24.ro/?p=525455avatar Publicat de pe 2 ianuarie 2017 şi actualizat pe 2 ianuarie 2017.
Publicat în ACTUALITATE, ECONOMIE.

Ai un pont, o secvenţă filmată sau o poză ce ar putea fi interesantă și pentru alții? Trimite-o folosind formularul de pe Ştirea ta pe Alba24!

Un comentariu pentru “Impozitul specific anual, de la 1 ianuarie. Reguli de stabilire şi plată a taxei pentru restaurante, baruri şi hoteluri”

 1. dragomir maria
  avatar

  daca intr-o societate se desfasora doua activitati cu cod caen diferit( bar si cinematograf),se plateste impozit specific sau impozit profit?

Adaugă un comentariu


Publicitate

loading...

PublicitatePublicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

PublicitatePublicitate

Publicitate

Comentate recent

 • Apocalipsa lui Rika: cat mai mult daca se poate sa ploua cu gheata cat oul de strut ! nu e pacat sa strica tot in...
 • Cris: Pacat ca nu era nimeni la volanul masinii negre sa treaca peste el cat s-a prefacut „victima”. Ar...
 • Mario: Bună ziua. Am și eu o întrebare, dacă am lucrate 9 luni în ultimii 2 ani,am o problema și nu am mai putut sa...
 • maya: greselile din HCL 224/2017 sunt prezente in HCL42/28.02.2017 si HCL 225/24.07.2017 privind functiile si...
 • maya: cred ca e blocat dupa cele 3 comentarii !

VIDEO / TESTUL de SINCERITATE pe Alba24.ro: Omul care a transformat ”Mica Romă” într-o perlă a județului

Publicitate

Publicitate

Cosmin Calin Raul - Design si Fotografie

Alba24 pe site-ul tau

HOROSCOPUL ZILEI