Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

IMPOZITUL SPECIFIC ANUAL. Cum se calculează și ce spun patronii de restaurante și hoteluri. Cât vor plăti de anul viitor


Publicat

restaurant ospatar serviciiImpozitul specific anual, un nou sistem, pe care autorităţile au încercat să îl introducă în legislaţia românească de mai multe ori, ar urma să fie aplicat de la începutul anului viitor. Este vorba despre fostul impozit forfetar, care va viza firmele româneşti ce desfăşoară activităţi în sectorul turistic, restaurante şi alimentaţie publică. Legat de acesta, patronatele din hoteluri și restaurante susțin că statul va încasa astfel de 15 ori mai mult de până acum.

De la anul, hotelurile, restaurantele sau barurile, indiferent de cifra de afaceri sau numărul de angajaţi, vor achita impozitul specific, ce înlocuieşte impozitul pe profit şi va fi plătit din 2017 de toate firmele din industria turismului, inclusiv microîntreprinderile.

Noul sistem stabilește plata unei taxe în funcție de numărul de locuri de cazare sau de suprafața restaurantului, nu de profitul obținut din activitate.

Din acest motiv, impozitul a fost contestat de unii, precum Gabriel Biriș, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, care a calculat că micile afaceri vor datora pe metrul pătrat mult mai mult decât marii operatori și, susținut de alții, cu argumentul că multe hoteluri ascund profiturile special pentru a eluda taxarea de 16%, iar, dacă toți ar declara câștigurile corect, toată piața ar fi mulțumită, iar statul va încasa de la hotelieri 60 de milioane de euro pe an, de trei ori mai mult decât o face acum.

Noul impozit trebuie promulgat de președintele Klaus Iohannis pentru a putea fi aplicat începând cu anul viitor.

Ce spun patronatele

Acum, doar 5% din restaurantele și barurile din România plătesc impozit pe profit, iar încasările statului din această taxă ajungeau în 2013, de exemplu, la suma de doar 20 de milioane de lei pe an. După ce va fi introdus impozitul specific, încasările la bugetul statului vor crește de 15 ori, este raționamentul unei organizații patronale.

Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România consideră că impozitul special este binevenit pentru industria restaurantelor și anunță că este alături de Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FTPR) în susținerea acestui impozit, pentru a ajuta la transparentizarea pieței de restaurante.

HORA arată, într-un comunicat, că ideea înlocuirii impozitului pe profit cu un impozit specific a apărut cu câțiva ani în urmă, pornind de la realitatea din industria HORECA, unde foarte puțini operatori sunt, oficial, profitabili, motiv pentru care nu plătesc impozit pe profit. Acest lucru se întâmplă din mai multe motive: fie vânzările reale nu sunt declarate, fie au fost găsite alte mijloace de înregistrare a cheltuielilor off shore, fie sunt amortizate continuu investițiile.

Astfel, dacă acum, toate firmele din țară care au cod CAEN “Restaurante Baruri” plătesc împreună, anual, doar puțin peste 20 de milioane de lei impozit pe profit, potrivit datelor HORA pentru 2013, de la anul, statul va încasa de 15 ori mai mult de la acestea, respectiv peste 300 de milioane de lei.

“Nu este corect ca doar 5 % din jucători să declare că înregistrează profit la sfârșit de an, pentru că nu este real. Din estimările noastre, mai mult de jumătate din restaurantele și barurile din România sunt profitabile, adică de zece ori mai mult decât ce se declară. Altfel, cum s-ar putea explica faptul că trecem zilnic, de mulți ani, pe lângă restaurante și baruri care funcționează de atâta vreme? Dacă ar fi avut pierderi an de an, s-ar fi închis de multă vreme”, a declarat Dragoș Petrescu, președintele HORA.

În urma unei analize a pieței s-a ajuns la o formulă de calcul prin care cel mai mic bar/ restaurant dintr-o comună va achita (conform legii votate în Parlament) 1.078 de lei pe an (adică 90 de lei pe lună), iar cel mai mare restaurant din București va plăti un impozit specific de 38.439 de lei pe an (adica 3.202 lei pe lună).

“Sigur, nu este o lege perfectă și în mod categoric ar putea fi îmbunătățită, însa este un pas înainte pentru o competiție loială și pentru transparentizarea pieței de restaurante. Argumentele contra, venind de la guvernul tehnocrat, le înțeleg și le respect. Ar trebui ca toți jucătorii din industrie să platească impozitul de 16% din profit. De acord. Dar ce se întâmplă însă când statul nu poate colecta acest impozit ? Este corect să plătească doar unii, foarte puțini?”, a afirmat Dragoș Petrescu.

Cum se calculează impozitul specific

Noua taxă va fi plătită de operatorii economici cu codurile CAEN:

5510 – ,,Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare”;

5520 – ,,Facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată”;

5530 – ,,Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere’’;

5590 – ,,Alte servicii de cazare”;

5610 – ,,Restaurante’’;

5621 – ,,Activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente”;

5629 – ,,Alte servicii de alimentaţie n.c.a.”;

5630 – ,,Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor”

Noul sistem de impozitare va fi calculat în funcţie de mai multe variabile, precum zona, coeficientul sezonier şi coeficientul de categorie al afacerii, fără să conteze dacă afacerile sunt sau nu profitabile.

Vor fi coeficiente de zonă diferiţi pentru

– Bucureşti şi opt poli ai ţării, respectiv: Braşov, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi, Ploieşti, Sibiu, Timişoara

– municipii şi oraşe, altele decât cele de mai sus;

– staţiuni turistice de interes naţional;

– sate, comune şi staţiuni turistice de interes local.

variabila yFormula de calcul pentru firme cu coduri CAEN: 5610 – „Restaurante”, 5621 – „Activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente” şi 5629 – „Alte servicii de alimentaţie n.c.a.”

Impozit specific anual/unitate = k*(x+y*q)*z, unde:

k – 1400, valoarea impozitului standard (lei);

x – variabilă în funcţie de rangul localităţii (de exemplu, pentru municipii: zona A: 12,5; zona B – 10; zona C – 8, zona D – 4; pentru oraşe, variabila este 2, la fel ca pentru staţiuni, iar pentru comune este 0,4);

y – variabilă în funcţie de suprafaţa utilă comercială/de servire/ de desfăşurare a activităţii (15 categoriii, de la sub 30 mp – 2, până la peste 801 mp – 50);

z – coeficient de sezonalitate (0,45 pentru Bucureşti şi cei opt poli; 0,40 pentru municipii şi oraşe, 0,35 pentru staţiuni şi 0,15 pentru sate, comune);

q = 0,9 şi reprezintă coeficient de ajustare pentru spaţiu tehnic unitate – locaţie de desfăşurare a activităţilor.

Exemplu: un restaurant din Alba Iulia, de 250 mp, aflat în centrul oraşului, va plăti impozit specific de 17.080 lei pe an, adică 1400 x (12,5+20×0,9) x 0,40

Pentru baruri, formula este aceeaşi doar că valoarea k – valoarea impozitului standard, este de 900 lei. În cazul nostru, pentru un bar de 50 mp, din calculul 900 x (12,5+4×0,9) x 0,40, rezultă impozit specific de 5.796 lei.

Comparativ, proprietarul unui bar de până în 30 de mp dintr-o comună va avea de plată un impozit de 297 de lei.

Nu în ultimul rând, noile prevederi stabilesc un impozit fix, de 1.500 de lei pe an, pentru vânzătorii ambulanți la tonete de înghețată sau la cărucioare mobile pentru vânzare mâncare, dar şi pentru cei care prepară hrana la standuri în pieţe.

surse: avocatnet.ro, ziuadecj.realitatea.net, profit.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO ȘTIREA TA: Momentul în care un nor de praf de ciment de la fabrica ELIS Pavaje din Vințu de Jos inundă grădina unor vecini

Publicat

O cameră de supraveghere instalată la o locuință din Vințu de Jos arată un nor de praf care inundă curtea.

Proprietarii spun, într-un mesaj adresat Alba24, că praful provine de o fabrică de beton și prefabricate din beton aparținând Elis Pavaje, situată la foarte mică distanță de locuințe. 

”Asta se întâmplă în comuna Vințu de Jos, la punct de lucru a lui ELIS PAVAJE. Poluarea cu praf de ciment este atât de mare încât acoperă toate gradinile și livezile vecinilor.

Pe lângă faptul că nu respecta distanța de 500 m față de zona de locuit, ei având doar 10 m față de zona de locuit, dispersează în atmosferă pulbere de ciment pulbere ce acoperă toate grădinile vecinilor și compromite tot ce este verde.

Semnat, vecinii Moldovan Raul, Alveș Dorin, Alveș Cosmina, Moldovan Emilia” este mesajul transmis de oameni.

Oamenii spun că au făcut sesizări la toate instituțiile statului care se ocupă de acest domeniu dar, cu excepția DSP Alba, nici una nu a reacționat.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Ce spune Voicu Paul după inundația de la Alba Iulia, care a măturat un sens giratoriu și a inundat un pasaj: Boceala nu ajută

Publicat

Viceprimarul cu atribuții de primar al municpiului Alba Iulia, Voicu Paul, a postat pe contul său de Facebook un mesaj, după inundațiile de sâmbătă din Alba Iulia. ”Nu am pornirea infantilă de a promite ceva ce mă depășește… Mi-a ieșit de prea mult timp ”primul dinte” în administrație să cred că ajută cu ceva boceala” a scris Voicu Paul. 

O ploaie scurtă dar puternică a dus, sâmbătă, la inundarea mai multor străzi din Alba Iulia.

Un sens giratoriu din plastic, amplasat în cartierul Cetate a fost dezansamblat de ape și bucățile au fost împrăștiate pe carosabil. În zona rămasă temporar fără reguli de circulație a fost trimis un echipaj de poliție, pentru a dirija traficul.

De asemenea, a fost inundat un pasaj subteran din apropierea primăriei, unde funcționează un restaurant și un pub.

Cea mai joasă zonă din oraș, în apropierea gării, a fost de asemenea inundată. Canalizarea nu a mai făcut față torenților formați pe străzi și a refulat.

Postarea lui Voicu Paul vine în acest context

”Nu sunt în faza în care mă declar încremenit și surprins ”de cât a plouat de mult”, nici povestea cu cantitate mare în timp scurt n-o s-o auziți de la mine. Mi-a ieșit de prea mult timp ”primul dinte” în administrație să cred că ajută cu ceva boceala. Mie, ca locuitor, nici o astfel de explicație nu mi-ar opri bombăneala. Și nu sunt un om prea vorbăreț.

Da, se întâmplă cam peste tot în localitățile din România.

Nu, nu mă mulțumește să facem parte dintr-un plural al resemnării, într-o imagine cu locuitori care stau ca turiștii japonezi – cu telefoanele în mână și administrațiile publice se scuză.

Nu vreau s-o iau de la maimuță-ncoace și să explic că aproape nicăieri în România nu există un sistem de canalizare dual, care să separe apa pluvială de cea uzată, că prin canalele astea nu încape tirul și că vârsta rețelelor e blestem pe capul oricui le administrează.

Regret aceste situații, ca voi toți, și vreau să știți că sunt la fel de ”torențial”, ca ploaia de mai devreme, când vine vorba de păreri pe acest subiect.

Cei care sunteți dispuși veți înțelege că ne va lua ani buni și avem nevoie de bani mulți, că din vorbe goale nu se schimbă nimic.

Știu ce se întâmplă în centrul orașului, stau la doi pași de locul din această poză, mi-e clar ce încărcare a fost în ultimii ani dezvoltarea imobiliară din Alba Iulia.

Citește și: FOTO VIDEO ȘTIREA TA: Ploaie scurtă dar puternică, la Alba Iulia. Câteva străzi, sub ape în câteva minute

În plus, nu am pornirea infantilă de a promite ceva ce mă depășește. Tocmai din aceste motive nu voi încerca să câștig timp, când e evident că timpurile și clima nu mai sunt cele de acum câțiva ani.

În acest moment, răspunsul meu nu poate fi decât unul singur și sincer: suntem aici de fiecare dată pentru a aduce situația la normal și nu suntem departe de a remedia câteva dintre neajunsurile majore prin soluții tehnice actuale.

Avem deja identificate zonele problematice și vom plasa aceste neajunsuri în fruntea listei, fie că vorbim de străzile Siretului, București, intersecția de la gară sau zona de pe Bulevardul Revoluției.

Am început proiectarea, iar specialiștii, în funcție de istoricul precipitațiilor din ultimii ani, vor spune ce sistem divizor, ce capacități și ce scenariu tehnic implică.”

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Primul caz de COVID-19 în rândul turiștilor români din Grecia: o femeie aflată în concediu în Creta. Este căutată de autorități

Publicat

O româncă plecată în vacanţă în insula greacă Creta împreună cu soţul ei a fost confirmată sâmbătă de autorităţile greceşti ca fiind infectată cu noul coronavirus, relatează publicaţia greacă keeptalkinggreece.com.

Autorităţile sanitare şi Protecţia Civilă locală au intrat în alertă pentru a localiza turista româncă şi a-i transmite rezultatul testului COVID-19 efectuat la intrarea în Grecia.

Acesta este primul caz de coronavirus confirmat în rândul turiştilor străini în insula greacă Creta, potrivit Agerpres.

Pe ansamblul Greciei au fost confirmate până în prezent cinci cazuri în rândul pasagerilor sosiţi pe aeroporturile greceşti începând cu 1 iulie, în urma analizei a circa 1.400 de teste moleculare din cele 5.889 efectuate. Este vorba despre trei femei, din Suedia, Serbia şi românca din Creta, precum şi un cuplu grec.

Autorităţile greceşti încearcă de joi seara să identifice contacţii cazurilor confirmate. Femeia suedeză nu a respectat autoizolarea obligatorie de 24 de ore în care trebuie să rămână persoanele testate la sosirea în Grecia. Ea a fost localizată în timp ce se plimba prin Atena.

La intrarea în Grecia sunt efectuate teste aleatorii pentru COVID-19 în rândul turiştilor străini, cei testaţi fiind obligaţi ca până la aflarea rezultatului testului să rămână în izolare la adresa comunicată autorităţilor.

Turiştii străini testaţi pozitiv în Grecia sunt plasaţi 14 zile în izolare în hoteluri de carantină, în cazul în care nu necesită spitalizare.

Surse: Agerpres, stiripesurse.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO Locuri de joacă și tiroliene pentru copii, în satele din comuna Ciugud. Investiția, aprobată de Consiliul Local al Copiilor

Publicat

Aleșii copiilor din Ciugud au decis amenajarea unor locuri de joacă moderne în satele din comună. Mai exact, din bugetul participativ pus la dispoziție pentru proiectul „Primăria Copiilor” s-au achiziționat recent patru complexe de joacă și două tiroliene, care ar urma să fie amplasate în cursul acestei luni în satele Drâmbar, Hăpria, Șeușa și Teleac. 

Consiliul Local al Copiilor din Ciugud a votat, în ședința extraordinară din 1 iunie, proiectele de investiții pe care administraţia locală le va realiza în această vară pentru copiii din comună. Administraţia locală a pus la dispoziţie în acest an un buget participativ pentru Primăria Copiilor, în valoare de 50.000 de lei, bani care sunt destinaţi implementării unor proiecte pentru copiii care locuiesc în Ciugud.

Potrivit reprezentanților Primăriei Ciugud, în cadrul ședinței, aleșii copiilor au votat proiecte privind amenajarea unor locuri de joacă şi spaţii de recreere în satele din comună în care nu există astfel de spații (Drâmbar, Hăpria, Șeușa și Teleac) și cumpărarea unor mese de tenis și de șah pentru școală.

Astfel, Primăria comunei Ciugud a achiziționat recent, prin intermediul Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP), patru complexe de joacă și două tiroliene. Este vorba despre două complexe de joacă Giant cu leagăne, un complex de joacă Balcony Fort Searcher, un complex de joacă ManorFort Stronghold, o tiroliană copii cu leagăn rotund KBT și o tiroliană profesională.

Valoarea contractului este de 22.221,92 de lei (aproximativ 4.589,13 euro).

Descrierea produselor destinate spațiilor de joacă pentru copii

Complex de joacă Giant cu leagăne

Complexul de joacă este recomandat pentru uz rezidențial și se poate folosi de 3 – 6 copii în același timp.

Acesta beneficiază de tobogan de 3 metri, două leagăne (trapez + leagan normal), ancore pentru sol, mânere de prindere, cutie nisip + băncuțe, acoperiș din lemn, scări din lemn, scară cu trepte de metal, elemente de fixare din metal, telescop, volan, pietre de cățărat profesionale și frânghie de cățărat.

Complexul de joacă din lemn BalconyFort Searcher

 

Complexul include variate posibilități de joacă (zonă de cățărat, tobogan, leagăne, turn). Este recomandat pentru 5 copii (o greutate maximă recomandată de 50 kg / copil).

Beneficiază de un tobogan de 2,4 m rezistent la intemperii , din plastic gros, două leagăne monkey bars, casuță de joacă jos, cu tablă de desenat.

Complexul de joacă din lemn, ManorFort Stronghold

Include variate posibilități de joacă (zonă de cățărat, tobogan, leagăne, turn, sfoară de cățărat).

Complexul de joacă are un tobogan de 2,4 m rezistent la intemperii, din plastic gros, două leagăne Monkey Bars, măsuță de picnic și sfoară cu noduri.

Tiroliană copii cu leagăn rotund KBT

Tiroliana are un leagăn rotund, cu un diametru de 28 cm și o grosime de 5 cm, confecționat prin injecție din poliamidă de cea mai înaltă calitate. Cablul este din oțel, are o lungime de 30 de metri și un diametru de 4 mm.

Sistemul suportă o greutate maximă de 80 de kilograme.

Tiroliană profesională, disponibilă în varianta de prindere pe structura rotundă sau pătrată

Tiroliana va avea un scaun rotund, cu lanț. Panta asigurată de sistem trebuie să fie de minim 7-8 %, iar viteza de coborâre nu trebuie să fie mai mare de 7 m/s. Cablul este din oțel, cu lungimea de 25 de metri și diametrul de 10 mm.  Sistemul beneficiază de un arc de frânare din oțel inoxidabil, în lungime de 1.410 mm.

Tiroliana nu este destinată copiilor cu vârsta mai mică de 3 ani.

Despre „Primăria Copiilor”

Comuna Ciugud este prima administraţie locală din România care a lansat o iniţiativă provocatoare: bugetarea participativă pentru copii. Sub genericul „Primăria Copiilor”, administraţia locală şi Şcoala Gimnazială Ciugud au demarat la începutul acestui an un proiect de educare a copiilor privind implicarea cetăţenească şi democraţia participativă.

Vezi și FOTO: Rezultatele alegerilor la ”Primăria Copiilor” din Ciugud. Elevii de la Școala Smart și-au ales primar și consilieri locali

Astfel, copiii sunt învăţaţi ce înseamnă drepturile şi obligaţiile unui cetăţean, cum se desfăşoară alegerea reprezentanţilor în administraţia publică locală şi cum lucrează Primăria şi Consiliul Local. În urma unor alegeri, care au simulat întocmai procesul electoral al alegerilor locale, copiii de la şcoala din Ciugud şi-au ales primarul, viceprimarul şi consilierii locali, care îi vor reprezenta timp de un an. În urma votului, primarul copiilor a fost ales Mirel Moroşan, elev în clasa a VIII-a, iar viceprimar Diana Droaşcă, elevă în clasa a V-a, aceasta din urmă obţinând cel mai mare număr de voturi dintre candidaţii pentru funcţia de consilier local.

Consiliul Local al Copiilor Ciugud este format, în ordinea numărului de voturi, din următorii consilieri locali: Cristian Buda, Bianca Buda, Andrei Gavrilă, Claudiu Tătaru, Alexandru Todor, Timotei Cibu, Alina Buda, Ioana Nichiforeasă, Claudiu Drăgoi. În cazul ultimului candidat acesta a fost ales dintr-un număr de 4 candidaţi cu acelaşi număr de voturi, fiind desemnat cel care a avut cea mai mare medie pe primul semestru al acestui an şcolar.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate