Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

IMPOZITUL SPECIFIC ANUAL. Cum se calculează și ce spun patronii de restaurante și hoteluri. Cât vor plăti de anul viitor

Publicat

restaurant ospatar serviciiImpozitul specific anual, un nou sistem, pe care autorităţile au încercat să îl introducă în legislaţia românească de mai multe ori, ar urma să fie aplicat de la începutul anului viitor. Este vorba despre fostul impozit forfetar, care va viza firmele româneşti ce desfăşoară activităţi în sectorul turistic, restaurante şi alimentaţie publică. Legat de acesta, patronatele din hoteluri și restaurante susțin că statul va încasa astfel de 15 ori mai mult de până acum.

De la anul, hotelurile, restaurantele sau barurile, indiferent de cifra de afaceri sau numărul de angajaţi, vor achita impozitul specific, ce înlocuieşte impozitul pe profit şi va fi plătit din 2017 de toate firmele din industria turismului, inclusiv microîntreprinderile.

Noul sistem stabilește plata unei taxe în funcție de numărul de locuri de cazare sau de suprafața restaurantului, nu de profitul obținut din activitate.

Din acest motiv, impozitul a fost contestat de unii, precum Gabriel Biriș, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, care a calculat că micile afaceri vor datora pe metrul pătrat mult mai mult decât marii operatori și, susținut de alții, cu argumentul că multe hoteluri ascund profiturile special pentru a eluda taxarea de 16%, iar, dacă toți ar declara câștigurile corect, toată piața ar fi mulțumită, iar statul va încasa de la hotelieri 60 de milioane de euro pe an, de trei ori mai mult decât o face acum.

Noul impozit trebuie promulgat de președintele Klaus Iohannis pentru a putea fi aplicat începând cu anul viitor.

Ce spun patronatele

Acum, doar 5% din restaurantele și barurile din România plătesc impozit pe profit, iar încasările statului din această taxă ajungeau în 2013, de exemplu, la suma de doar 20 de milioane de lei pe an. După ce va fi introdus impozitul specific, încasările la bugetul statului vor crește de 15 ori, este raționamentul unei organizații patronale.

Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România consideră că impozitul special este binevenit pentru industria restaurantelor și anunță că este alături de Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FTPR) în susținerea acestui impozit, pentru a ajuta la transparentizarea pieței de restaurante.

HORA arată, într-un comunicat, că ideea înlocuirii impozitului pe profit cu un impozit specific a apărut cu câțiva ani în urmă, pornind de la realitatea din industria HORECA, unde foarte puțini operatori sunt, oficial, profitabili, motiv pentru care nu plătesc impozit pe profit. Acest lucru se întâmplă din mai multe motive: fie vânzările reale nu sunt declarate, fie au fost găsite alte mijloace de înregistrare a cheltuielilor off shore, fie sunt amortizate continuu investițiile.

Astfel, dacă acum, toate firmele din țară care au cod CAEN “Restaurante Baruri” plătesc împreună, anual, doar puțin peste 20 de milioane de lei impozit pe profit, potrivit datelor HORA pentru 2013, de la anul, statul va încasa de 15 ori mai mult de la acestea, respectiv peste 300 de milioane de lei.

“Nu este corect ca doar 5 % din jucători să declare că înregistrează profit la sfârșit de an, pentru că nu este real. Din estimările noastre, mai mult de jumătate din restaurantele și barurile din România sunt profitabile, adică de zece ori mai mult decât ce se declară. Altfel, cum s-ar putea explica faptul că trecem zilnic, de mulți ani, pe lângă restaurante și baruri care funcționează de atâta vreme? Dacă ar fi avut pierderi an de an, s-ar fi închis de multă vreme”, a declarat Dragoș Petrescu, președintele HORA.

În urma unei analize a pieței s-a ajuns la o formulă de calcul prin care cel mai mic bar/ restaurant dintr-o comună va achita (conform legii votate în Parlament) 1.078 de lei pe an (adică 90 de lei pe lună), iar cel mai mare restaurant din București va plăti un impozit specific de 38.439 de lei pe an (adica 3.202 lei pe lună).

“Sigur, nu este o lege perfectă și în mod categoric ar putea fi îmbunătățită, însa este un pas înainte pentru o competiție loială și pentru transparentizarea pieței de restaurante. Argumentele contra, venind de la guvernul tehnocrat, le înțeleg și le respect. Ar trebui ca toți jucătorii din industrie să platească impozitul de 16% din profit. De acord. Dar ce se întâmplă însă când statul nu poate colecta acest impozit ? Este corect să plătească doar unii, foarte puțini?”, a afirmat Dragoș Petrescu.

Cum se calculează impozitul specific

Noua taxă va fi plătită de operatorii economici cu codurile CAEN:

5510 – ,,Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare”;

5520 – ,,Facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată”;

5530 – ,,Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere’’;

5590 – ,,Alte servicii de cazare”;

5610 – ,,Restaurante’’;

5621 – ,,Activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente”;

5629 – ,,Alte servicii de alimentaţie n.c.a.”;

5630 – ,,Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor”

Noul sistem de impozitare va fi calculat în funcţie de mai multe variabile, precum zona, coeficientul sezonier şi coeficientul de categorie al afacerii, fără să conteze dacă afacerile sunt sau nu profitabile.

Vor fi coeficiente de zonă diferiţi pentru

– Bucureşti şi opt poli ai ţării, respectiv: Braşov, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi, Ploieşti, Sibiu, Timişoara

– municipii şi oraşe, altele decât cele de mai sus;

– staţiuni turistice de interes naţional;

– sate, comune şi staţiuni turistice de interes local.

variabila yFormula de calcul pentru firme cu coduri CAEN: 5610 – „Restaurante”, 5621 – „Activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente” şi 5629 – „Alte servicii de alimentaţie n.c.a.”

Impozit specific anual/unitate = k*(x+y*q)*z, unde:

k – 1400, valoarea impozitului standard (lei);

x – variabilă în funcţie de rangul localităţii (de exemplu, pentru municipii: zona A: 12,5; zona B – 10; zona C – 8, zona D – 4; pentru oraşe, variabila este 2, la fel ca pentru staţiuni, iar pentru comune este 0,4);

y – variabilă în funcţie de suprafaţa utilă comercială/de servire/ de desfăşurare a activităţii (15 categoriii, de la sub 30 mp – 2, până la peste 801 mp – 50);

z – coeficient de sezonalitate (0,45 pentru Bucureşti şi cei opt poli; 0,40 pentru municipii şi oraşe, 0,35 pentru staţiuni şi 0,15 pentru sate, comune);

q = 0,9 şi reprezintă coeficient de ajustare pentru spaţiu tehnic unitate – locaţie de desfăşurare a activităţilor.

Exemplu: un restaurant din Alba Iulia, de 250 mp, aflat în centrul oraşului, va plăti impozit specific de 17.080 lei pe an, adică 1400 x (12,5+20×0,9) x 0,40

Pentru baruri, formula este aceeaşi doar că valoarea k – valoarea impozitului standard, este de 900 lei. În cazul nostru, pentru un bar de 50 mp, din calculul 900 x (12,5+4×0,9) x 0,40, rezultă impozit specific de 5.796 lei.

Comparativ, proprietarul unui bar de până în 30 de mp dintr-o comună va avea de plată un impozit de 297 de lei.

Nu în ultimul rând, noile prevederi stabilesc un impozit fix, de 1.500 de lei pe an, pentru vânzătorii ambulanți la tonete de înghețată sau la cărucioare mobile pentru vânzare mâncare, dar şi pentru cei care prepară hrana la standuri în pieţe.

surse: avocatnet.ro, ziuadecj.realitatea.net, profit.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Sâmbătă: Alba Iulia City Race, a șaptea ediție. Sute de participanți înscriși. PROGRAMUL curselor și restricții de trafic rutier

Publicat

Sâmbătă, 1 octombrie, la Alba Iulia se desfășoară a șaptea ediție a concursului Alba Iulia City Race. Sunt organizate curse pentru adulți, dar și pentru copii. Peste 700 de participanți sunt înscriși la concurs.

Pe 1 octombrie, se va lua startul în patru curse pentru adulți:

 • semimaraton de 21 kilometri și 700 metri diferență pozitivă de nivel (ora 10.00)
 • cros de 10 kilometri și 300 de metri diferență pozitivă de nivel (ora 10.00): cu traseu până pe vârful Mamut
 • cursa populară de 5 kilometri și aproape 60 de metri diferență de nivel (ora 10.15)
 •  cursă în care se poate alerga în familie, de 3 km (10.15)
 • cursă pentru copii (pe categorii de vârstă), de la ora 13.30.

Participanții vor primi kit de concurs, iar ocupanții primelor locuri vor fi recompensați cu premii în bani. Bugetul total de premiere este de 23.800 de lei.

Pentru a accesa premiile la ”Open General” este necesară îndeplinirea anumitor baremuri de timp:

 • pentru semimaraton, sub 1.25.00 la masculin și sub 1.50.00 la feminin
 • pentru crosul de 10 km, sub 36 de minute la masculin și sub 45 de minute la feminin.

Se acordă și bonus-uri de 500 de lei, pentru un nou record al traseului:

 • sub 1.14.34 la masculin (Vitalie Gheorghiță, în 2015)
 • sub 1.29.57 la feminin (Mădălina Florea, în 2014)

Vor fi și premii speciale de 300 de lei, pentru primul băiat și prima fată care ajung pe Vârful Mamut. Evenimentul este organizat de Primăria Alba Iulia.

Alba Iulia City Race 2022 – PROGRAM

Sâmbătă, 1 octombrie

 • orele 8.00-9.00: validarea concurenților de la Semimaraton și Cros 10 km; pentru cei de la cursele mai scurte, până la ora 9.30
 • ora 10.00: startul la Semimaraton Star Transmission 21 km și Cros Star Assembly 10 km
 • ora 10.15: startul Cursei Populare 5 km și FamilyRun.
 • ora 14.00: startul la KidsRace, cursa copiilor.
 • ora 15.30: festivitatea de premiere – scena Piața Cetății

Duminică, 2 octombrie

 • ora 10.00: antrenament de revenire condus de Radu Milea.

Restricții de trafic rutier

Pentru desfășurarea curselor, au fost instituite restricții de trafic rutier. Acestea vor fi sâmbătă, 1 octombrie, între orele 9.00 și 14.00, pe:

 • B-dul Transilvaniei (sens urcare), între intersecția cu Bd. Revoluției și intersecția din fața Catedralei Unității Națiunilor
 • străzile Mircea Eliade, Ana Aslan, Francesca
 • Bd. Revoluției, intersecția cu str. Cloșca și intersecția cu Bd. Transilvaniei
 • str. Fântânele, de la intersecția cu Bd. Transilvaniei (sens urcare)
 • str. Iederii (spre Bd. Transilvaniei)
 • str. Aurel Vlad (spre Bd. Transilvaniei)

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

1 octombrie: Acoperământul Maicii Domnului. Semnificațiile sărbătorii și ce nu ar trebui să faci în această zi. Superstiții

Publicat

Acoperământului Maicii Domnului

În 1 octombrie, Biserica ortodoxă prăznuieşte pomenirea Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului. Este prima sărbătoare de cruce roșie din calendarul creștin ortodox al lunii octombrie.

Sărbătoarea are loc în amintirea unei minuni întâmplate în Biserica Maicii Domnului din cartierul Vlaherne din Constantinopol, în timpul împăratului Leon Înţeleptul (886-911), când Maica Domnului s-a arătat Sfântului Andrei cel nebun pentru Hristos (pomenit în calendarul creştin ortodox la 2 octombrie), ca ocrotitoare şi mijlocitoare a creştinilor, potrivit Agerpres.

În lumea aceasta suntem puşi ca un semn în faţa arcului şi zboară spre noi săgeţile din toate părţile: „unele din arcul vrăjmaşilor celor văzuţi, care îşi încordează arcul asupra noastră şi se laudă întru mândria lor, iar altele din arcul vrăjmaşilor nevăzuţi, încât noi ne jelim aşa: ‘Nu putem să suferim săgetăturile diavoleşti’. Altele vin de la firea cea care se luptă asupra duhului, iar altele de la arcul mâniei şi îngrozirii celei drepte a lui Dumnezeu” („Vieţile Sfinţilor”).

Cu toate aceste săgeţi, Acoperământul Preacuratei şi Prea-binecuvântatei Fecioare, ca o pavăză, ne fereşte să nu fim răniţi de moarte.

Acoperământul Maicii Domnului – tradiții și superstiții

Sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului mai este cunoscută în popor și sub denumirea de Pocroave. Acum se face pregătirea ogoarelor pentru sezonul rece și acoperirea pământului cu brumă.

fetele se roagă Sfântului Procroavă pentru podoaba capilară deasă; fetele a căror podoabă capilară nu era prea bogată se rugau în această zi Sfântului Procroavă să le acopere capul cu păr;

nu se tunde părul: se spune că, dacă este tăiat în această zi, părul rămâne în legătură cu corpul; din acest motiv nu trebuie aruncat și nici ars, fiindcă poate fi luat de vrăjitoare sau de oamenii răi, care fac diverse farmece

de Procroave credincioșii țin post, fiindcă astfel sunt feriți de boli, de înec sau de supărări; cel puțin până la prânz, se ține post

se spune că dacă fetele și femeile se gătesc ca de nuntă pe data de 1 octombrie, atunci căsnicia le va fi lungă și fericită, având parte de liniște, înțelegere și multă iubire

gospodinele își servesc rudele și oaspeții cu plăcinte de post, umplute cu mere sau cu dovleci

sunt pomeniți cei trecuți la odihna veșnică

Acoperământul Maicii Domnului – rugăciune

În ziua sărbătorii Acoperământului Maicii Domnului, credincioșii rostesc următoarea rugăciune:

„Acoperă-ne pe noi cu Acoperământul tău, Preasfântă Fecioară, în ziua răutăţilor noastre.

Acoperă-ne în toate zilele noastre și, mai ales în ziua cea rea, când sufletul de trup se va despărţi, de faţă să ne stai întru ajutor şi să ne acoperi pe noi de duhurile cele rele din văzduh, de sub cer şi din ziua înfricoşătoarei judecăţi.

Să ne acoperi pe noi întru ascunsul Acoperământului tău”.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Un deputat din Alba spune că-și vinde o mașină, ca să plătească factura la curent. Care este suma și ce venituri are

Publicat

Deputatul Daniel Rusu, fost primar al comunei Șpring și fost președinte al organizției județene AUR, spune că-și vinde mașina, ca să poată achita factura primită la energie electrică.

Anunțul a fost făcut pe pagina sa de Facebook.

Acesta precizează că ”nu este o glumă” și dă prețul mașinii, echivalent al sumei de plătit pentru factura la curent cu dată scadentă în 8 octombrie.

Factura din imagini este pentru ”client casnic”, iar perioada de facturare – 4 luni.

Postarea acestuia a generat și comentarii. A fost întrebat dacă luna viitoare își vinde și casa, iar alții au sesizat că au primit facturi la valori similare.

Deputatul Daniel Gheorge Rusu a fost ales în Parlamentul României, în 2020, în circumscripția Alba, pe listele AUR. În luna mai 2022, a părăsit formațiunea politică. În perioada 2021-2022, acesta a fost și vicelider al grupului parlamentar AUR. De asemenea, a fost președintele filialei AUR Alba.

Un deputat din Parlamentul României primește o indemnizație lunară în valoare de aproximativ 10.500 lei, iar dacă are și funcții în forul legislativ, indemnizația lunară crește.

Pe lângă indemnizație, primește sume forfetare (diurne/zi pentru zile de lucru în Parlament – 260 lei/zi în 2021, pentru deplasarea lunară în circumscripția electorală / decontare transport cu trenul /autoturismul/avionul – 1.400 lei pe lună în 2021), dar și decontarea chiriei în București – 4.400 lei în 2021, bani pentru funcționarea cabinetului parlamentar (aprox. 25.000 de lei).

sursă: Facebook / Daniel Gheorghe Rusu

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cum confisca Armata Roșie vinul locuitorilor sași din Aiud, în 1945. Transport cu camioane și soldați

Publicat

Arhivele Alba au publicat un document (proces-verbal al Poliției Aiud), datat 2 aprilie 1945, în care se descrie cum a fost predat vinul confiscat de la locuitorii sași, către Armata Roșie.

„Am fost chemați de către Organizația Partidului Comunist, Secția, spre a preda cheile dela pivnița din strada Mihai Viteazul nr. 6 unde a fost sigilat o cantitate de vin (…) întrucât acest vin urmează a fi ridicat de către dl locotenent Timofei, dela Spitalul Sovietic nr. 25341 Alba-Iulia, care i-a fost repartizat de către dl. Muscalagiu, conducătorul Organizației Comuniste din Jud. Alba, cu ocazia sosirei sale în localitate.

Având în vedere și ordinul verbal al D-lui șef al Comisariatului, ne-am transportat în strada Mihai Viteazul nr. 6 unde am găsit pe dl lt Timofei, dela Spitalul Militar Sovietic nr. 25341 Alba-Iulia, venit cu două camioane și butoaie, cu soldații necesari.

Față cu cele de mai sus, subsemnatul am predat cheile d-lui Lt. Timofei față cu delegații Partidului Comunist din Aiud, mai jos semnați, care a luat în primire 25 de butoaie înscrise în procesul-verbal de inventariere (…) au fost lăsate la dispoziția d-lui avocat Pădurean, care a fost chemat și a asistat la această predare, urmând ca d-sa să și le ridice a doua zi.

Dl. Lt. Timofei dela Spitalul Sovieti np. 25341 Alba-Iulia ne-a lăsat o dovadă de primire a celor 25 de vase cu vin și a celor 22 butoaie goale, pe care le va restitui proprietarului după ce va ridica tot vinul aflat în pivniță”, scrie în documentul publicat de Arhivele Alba.

Sursă foto: Arhivele Alba. Fond: Prefectura judeţului Alba – CASBI

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax