Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Management deficitar al fondurilor europene: Comisia Europeană sistează plăţile prin POSDRU către România

Publicat

Deficienţele majore ale sistemului de management şi control ale programului POSDRU determină Comisia Europeană să întrerupă plăţile pentru cererile în curs. Problemele au fost identificate de Autoritatea română de audit şi se referă la procedurile de selecţie a proiectelor şi la cele de verificare de prim nivel. Prin urmare, rambursările către România vor fi amânate pe o perioadă ce poate varia de la câteva zile şi până la câteva luni.

Întreruperea va fi ridicată de îndată ce Autoritatea română de audit confirmă că deficienţele au fost remediate, conform prevederilor Regulamentelor pentru Fonduri structurale. „Autoritatea de management a luat toate măsurile necesare în vederea remedierii problemelor semnalate, iar Autoritatea de audit va reanaliza situaţia şi va prezenta noul sau raport la Comisie cât de curând”, menţionează directorul general al DG pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Afaceri Sociale din cadrul CE.

Întreruperea termenului de plată nu afectează însă implementarea proiectelor, pentru care Autoritatea de management poate continua să facă plăţi. „Comisia este încrezătoare că autorităţile române tratează deficienţele semnalate cu seriozitate şi iau măsurile ce se impun şi că acestea vor duce la o reluare a plăţilor înainte de expirarea celor şase luni prevăzute de Regulament”, mai menţionează reprezentanţa CE.

Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) arată vineri, într-un comunicat de presă, că a luat act de precizările Direcţiei Generale pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Afaceri Sociale din cadrul Comisiei Europene, cu privire la derularea Programului Sectorial „Dezvoltarea Resurselor Umane” şi informează că a luat toate măsurile care se impun pentru remedierea deficienţelor constatate în gestionarea acestui program.

„Responsabilitatea în această funcţie este mare. În actualul context economic din Europa, fiecare euro adus în România prin POSDRU înseamnă o şansă la un loc de muncă. POSDRU înseamnă locuri de muncă în primul rând. Ca să atingem acest obiectiv, îi vom sprijini pe beneficiari, simplificând procedurile de verificare a cererilor de rambursare şi respectând termenul de 45 de zile stabilit de Guvern pentru procesarea cererilor de rambursare, în condiţii de maximă transparenţă”, a declarat ministrul Muncii, Claudia Boghicevivi.

Demnitarul a atras atenţia reprezentanţilor Organismelor Intermediare că neregulile nu vizează doar un singur om. „Este vorba de un întreg management cu probleme ce trebuie corectat. În joc este credibilitatea României. În câteva săptămâni, în cursul lunii martie, o să ne facem temele şi o să remediem celelalte recomandări ale Raportului de Audit”, a mai spus Boghicevici.

În următoarele zile, Directorul General al DG EMPL va emite o decizie de întrerupere a termenului de plată pentru cererile în curs. Autoritatea de management a luat toate măsurile necesare în vederea remedierii problemelor semnalate, iar Autoritatea de audit va reanaliza situaţia şi va prezenta noul sau raport la Comisie cât de curând.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax