|

Ministrul Economiei promite reluarea activității metalurgice la Zlatna, doar că nu mai există uzina! Fostul combinat, mărunțit de ”magneți” acum 13 ani

20524249_10214271895856996_427900281_oMinistrul Economiei, Mihai Fifor, a promis retehnologizarea Cupru Min SA Abrud, și menținerea ei în proprietarea statului, dar și reluarea industriei metalurgice în zonă, amintind orașul Zlatna. O declarație surprinzătoare, având în vedere că uzina de la Zlatna a dispărut de mult sub ciocanele căutătorilor de fier vechi, ”magneți” – cum le spun polițiștii și sub ochii îngăduitori ai autorităților. 

Ministrul Fifor, prezent ieri la ”Cupru Min” SA Abrud a vizitat principalele obiective ale explotării miniere, respectiv cariera de exploatare şi uzina de prelucrare primară a concentratului de cupru. ”Cupru Min Abrud reprezintă un exemplu de bună practică, o companie cu capital românesc care a reuşit să se dezvolte într-o perioadă foarte grea. Am venit aici ca să sprijinim dezvoltarea şi retehnologizarea. Am discutat şi despre reluarea industriei metalurgice în zonă, s-a vorbit despre Zlatna şi urmează să vedem ce este mai bine sa se facă”, a spus ministrul Fifor.

Uzina, măcinată de ”magneți”

Romanialaisen Zlanan kaupungin metallinsulattamon purkaminen antaa elannon osalle kaupunkilaisista. Betonin louhiminen on raakaa tyštŠ. Vahvimmat kerŠŠvŠt 50 kiloa metallia pŠivŠssŠ.

FOTO 2004: Combinatul, făcut bucăți

Declarația acestuia este surprinzătoare, având în vedere că uzina nouă de la Zlatna nu mai există, la fel cum nu mai există circuitele de producție care legau exploatările miniere și uzinele de procesare a minereurilor. Chiar și acolo unde există mine în conservare sau rămășițe ale fostelor combinate, reluarea producției după 15 ani de când nu au mai fost folosite, seamănă mai degrabă cu o declarație de conjunctură.

Ministrul a insistat cu privire la faptul că Ministerul Economiei ar dori redeschiderea uzinei metalurgice de la Zlatna, închisă în 2004. În condițiile în care uzina a dispărut la propriu, în urmă cu 13 ani, sub ciocanele căutătorilor de fier vechi, ”redeschiderea” ar fi posibilă doar în cazul construcției unei noi uzine. Chiar dacă Guvernul ar avea resursele necesare, ar fi dispus să le aloce și chiar ar construi o fabrică la Zlatna, aceasta ar fi greu de susținut doar prin activitatea Cupru Min SA, care în prezent exportă concentratul de cupru în China, prin intermediul Ronefer SRL Voluntari.

Romanialaisen Zlatnan kaupungin metallinsulattamon purkaminen antaa elannon osalle kaupunkilaisista.

FOTO 2004: O pâine pentru ei, o afacere pentru alții

În 2004, măruntaiele combinatului au fost scormonite de dimineața până seara în căutarea fierului vechi care să asigure supraviețuirea oamenilor săraci de la marginea orașului dar și prosperitatea câtorva afaceriști locali. Așa a dispărut ”uzina nouă” de pe platforma „Ampelum”: sub târnăcoapele și ciocanele ”magneților”. Deși a trecut prin Zlatna în drum spre Abrud, ministrul n-a observat că din clădiri și hale nu a mai rămas nimic.

Pentru  a arăta totuși că vorbește serios în ceea ce privește viitorul Cupru Min SA, ministrul l-a invitat pe directorul general al exploatării miniere la București, săptămâna viitoare, pentru a prezenta o ”notă de probleme” care ar trebui rezolvate pentru a dezvolta compania. În plus, directorul a primit ca sarcină să identifice actele normative care ar trebui modificate pentru ca retehnologizarea CupruMin să fie posibilă.

Mihai Fifor a respins totodată ideea privatizării companiei. ”Nu cred foarte mult în ideea privatizării. Cu investiţii foarte serioase şi susţinute, Cupru Min este o companie care arată că va produce la noi în ţară”, a mai afirmat ministerul Economiei.

 

URL scurt: http://alba24.ro/?p=586442avatar Publicat de pe 31 iulie 2017 şi actualizat pe 30 iulie 2017.
Publicat în ECONOMIE, EVENIMENT.

Ai un pont, o secvenţă filmată sau o poză ce ar putea fi interesantă și pentru alții? Trimite-o folosind formularul de pe Ştirea ta pe Alba24!

Adaugă un comentariu


Publicitate

loading...

Publicitate


Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

PublicitatePublicitate

Publicitate

Comentate recent

  • popeala: Sa mai spui ,,sarut mana parinte,, ? Prost trebuie sa fi, sa mai crezi in ceva, in ziua de azi !
  • Bomba Atomica: se fura cum naiba sa nu se fura din banul public ? hava e capul mafiei !
  • fane de la sifoane: draga stela, nu este normal sa dai de mancare de pe geam animalelor fara stapan sau salbatice....
  • Georgel: Sa faca foc cu hârtiuţe în el ca se vede mai bine noaptea!!!!
  • Marin Nicolae: Ma interesează toate Cum pot sa iau legatura cu dumneavoastră

VIDEO / TESTUL de SINCERITATE pe Alba24.ro: Omul care a transformat ”Mica Romă” într-o perlă a județului

Publicitate

Publicitate

Cosmin Calin Raul - Design si Fotografie

Alba24 pe site-ul tau

HOROSCOPUL ZILEI